Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ето за това ставам фен на кризата

Публикувано от jores 
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 11:15:59
Quote
jores
Goro радвам се да те "видя" smiling smiley
позволи ми да не се съглася с твърдението ти, че едно излизане от общоприетата рамка има нещо общо с комунизма, а напротив...
И пак да кажа, фиксираните такси създават предпоставка за аванс при започване на работа, самият факт, че клиента е преценил да авансира за мен е достатъчен показател, че с този човек ще се върши работа а от там се обуславя и по - ниската цена като цяло, която е възможна от в пъти по - голямата вероятност да се направи сделка с клиента, което си е основна цел, всъщност и там са реално парите. Самият аванс гарантира частично покриване на разходите при отказ от страна на клиента и показва неговата сериозна нагласа да реализира намеренията си.

Би ли споделил в твойта практика от 10 клиента с колко стигаш до сделка, моите наблюдения са за около 25/30%.

Аз честно казано невиждам какъв е проблема, в крайна сметка пазара ще си каже последен думата.

Жорес, най-напред да ти кажа, че не съм те забравил, трябват ми още няколко часа да прехвърля другата работа.

Не казвам, че излизането от общо-приетата рамка има нещо общо с комунизма. Казвам само, че силови методи за налагане на рамки нямат ефект. Един пример. При комунизма имаше рамка за купуването на автомобили и апартаменти - резултат: невероятен черен пазар независимо от всичките възможности за репресия на системата!

Основните проблеми които се дискутират са цена и качество на посредническата услуга.
По отношение на цената вече казах - тя е пазарна и доколкото не съществува монопол явно е тази, която е. Всякакви рамки или допълнителни ограничения ще я отласкат нагоре, а не както някои си мислят надолу. Не е задължително да си чел А. Смит за да ти е ясно това.
По отношение на качеството - ами то е такова каквото е качеството на пазара ни като цяло. Когато започнат да се спазват основните библейски постулати (не кради, не лъжи, не убивай..), т.е. когато държавата започне да си върши работата по отношение на всякакви измамници, било то продавачи, купувачи, брокери, нотариуси и пр... ще се промени и качеството на посредническата услуга.
Качеството, което касае специализираните знания ще го отсее пазара... Аз себе си знам при кой доктор, при кой адвокат, водопроводчик и т.н. да отида и рядко допускам грешки... Чудя се на хората които се пъхат в офиса на първия закачил фирмена табела... винаги ще има некачествени услуги и продукти независимо в кой бранш... (Затова ще има и гладни брокери, гладни адвокати, гладни водопроводчици и т.н.)

А иначе - нямам нищо напротив относно новите продукти. Ако някой успее да предложи или реформира съществуващ такъв и в резултат получи по ниска крайна цена, дори при същото качество ще стане милионер. Случая обаче не ми се вижда такъв.

На последния ти въпрос ми е трудно да отговоря. Да броя ли за клиент поредния тарикат дето обикаля всички офиси наред? Защото с останалите надминавам 50-60%. И сред 40-50 останали % дето не стигам до сделка се касае за несделка към дадения момент. След като поговорим, решават че момента не е подходящ и обикновено 90% от тях се връщат след месеци, година или две според нуждите си. Всъщност, в този бизнес на първо място е доверието и реалните клиенти идват от други клиенти. Трябват ти години за създаването на клиентела. Ефективността на рекламата рядко надминава 5% според мен. - т.е. от случайните запитвания по телефона клиенти стават не повече от 5% (като изключим периодите на "бум" )



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-09 11:21 от goro.
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 11:28:02
Здравейте!
Нова съм във форума , но с имоти се занимавам вече около 8 години. Нямам нищо против всяка агенция да търси нови форми на реклама, но да правиш реклама, като плюеш другите според мен не е много редно. Голямо беше учудването ми, че в един голям сайд за реклама на имоти под всяка снимка на обект на дадена агенция , тече реклама на въпросната ENG. В тази реклама се предлага да не се плащат пари а да се купува през ЕNG. Какво става: Харесва си клиентът обект от примерно моята агенция, звъни на ENG, ENG звъни на мен и вместо клиента да плати 2% плаща на ENG 810 лв. Да ама не . Моля, колеги не работете с тях!
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 11:40:37
Goro за силовите методи съм на 100%, но никъде не съм ги споменавал, за мен бизнес който не е основан на доброволни осъзнати отношения не е бизнес, още повече, че в случая клиента не е насилен по никакъв начин, напротив с обявяването на аванс той е още по предпазлив /щом се бърка е нормално/ и ще изиска да получи договореното и трябва да го получи.

Забележи, че до някъде насилствен метод за плащане се получава, когато клиент се обади по конкретна оферта, но за да има достъп до нея трябва да се съгласи да плати при сделка - няма много голям избор. Порочна за мен е практиката, когато си изкарал нещо на тезгяха с цена да въври в комплект с + % и услуга. За това и Адрес звучат добре с 0% от купувача /не коментирам, че реално няма промяна във финансовия ефект за клиента/, но клиента се вълнува от тази тема факт.
Тук може би е момента да се напомни, че клиента не приема доброволно и с ентусиазъм обслужващият неговия интерес да обслужва и инетереса на "противника", аз стоя 100% зад тезата, че тази практика е може би най - вредна във взаимоотношенията клиент/ търговец заради очевадните и ноеборими предпоставки за създаване на конфликт на интереси.
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 11:54:44
Quote
iriana64
Здравейте!
Нова съм във форума , но с имоти се занимавам вече около 8 години. Нямам нищо против всяка агенция да търси нови форми на реклама, но да правиш реклама, като плюеш другите според мен не е много редно. Голямо беше учудването ми, че в един голям сайд за реклама на имоти под всяка снимка на обект на дадена агенция , тече реклама на въпросната ENG. В тази реклама се предлага да не се плащат пари а да се купува през ЕNG. Какво става: Харесва си клиентът обект от примерно моята агенция, звъни на ENG, ENG звъни на мен и вместо клиента да плати 2% плаща на ENG 810 лв. Да ама не . Моля, колеги не работете с тях!

Извинявай, но последното изречение е признак на слабост и неразбиране на пазарните принципи, когато някой има интерес към оферта предостваена ти за продажба от твой клиент и ти ограничиш достъпа насилствено първо прекаваш клиента, който ти се е доверил да продаваш имота му и второ плачеш да те прескочат, и това няма да е некоректно поради простата причина, че не си необходима с позицията "Моля, колеги не работете с тях!".
Твоите опасения вече пазара ги е решил, една от големите агенции има такса за обслужване, когато се прояви интерес от клиент към техен обект, а когато клиента има кой да го обслужва няма такса. Та най - простото е да елиминираш интереса на клиента да отиде при ENG, като му предложиш адекватни на пазара условия, демек няма да търсиш 2% а число, което да го демотивира да отиде при ENG.
А за конфликта на интереси при работа с двама "господари" мисля, че го онагледи много добре с изразяването на позицията си.
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 11:58:04
По-голяма глупост не бях виждал! Тези хора или се ебават, или изобщо не са в час. Не знам от къде им е хрумнала идеята (че и официално да се представя), но вече е обречена на провал. То толко зор, зор, “иновации”, но тяхното е основно продиктувано от незнание и глупост. Твърда такса?!! - Че и предварително... хахах Глупости на търкалета.
Въобще и няма да се хабя да осмивам “моделът” им. - Вече е сторено, и тук в темата и в много предишни такива. Но виждам, че пак брокерските страсти се отприщиха и за това с цялата си наглост пак ще Ви дам истинският модел за рабора.
ИНДИВИДУАЛНОСТ бракя и сестри! Започнете да работите с индивидуален подход към различните клиенти и съответно имоти.
ИНОВАТИВНОСТ бракя и сестри! Започнете да работите иновативно и както се казва ПРОДУКТИВНО, с най-различни методи, приоми и похвати. Поне за малко си помислете, че сте производители. Как ще продадете продукцията си?!
Тей! Индивидуализирайте подхода си към различните клиенти според нуждите им, това което представят и неговата актуалност. Нали се сещате, че скъпите имоти няма как да въртите на 3%. На имот 500К (и нагоре) колко са 3%? Дали някой ще ви ги даде за няколко огледа, папка документи и 5 часа чисто време?? Никой! С тая “комисионна” всякакви калибристики могат да се измислят, и сайтове и блогове, реклами, студенти по офисите даже ше обикалят smiling smiley Плевнята пък в Горнидол няма как да бръмчите на 3% естествено, щото лев и четиресе и за смс-ите нема ви стигне. Ами яко актуален имот, такъв който се търси и според вашият дългогодишен опит би се продал за 2-3 дена макс. Там как ще процедирате – на 3% ли..ооо не и 1% трябва да ви задоволи, иначе както знаем винаги има кой друг да ви изпревари или както му викате “да ви открадне клиента'. Обратното, имот който не е толкова актуален и евентуалната му продажба (пак според опита ви) би отнела над месец време – там %-та може да стигне и 5, нищо лошо, доста огледи, доста време, яко пот, а и едва ли някой ще ви го открадне smiling smiley Изобщо индивидуализирайте подходите си. Това са услуги и тяхното заплащане може да бъде толкова различно, и според труда, и според риска, и според уменията ви ако щете. НЯМА еднакъв клиент, НЯМА и еднакъв имот – тогава моделът с твърдо заплащане е меко казано олигофренски.
Трябва да бъдете ПРОДУКТИВНИ. Кво си мислите: по 3% от Аврам и Петкан и аре готово..дааа ама не. Процента за стандартни сделки (изключваме горният пример със скъп имот, където е ясно, че трябва да има договорка) би трябвало да е максимално по 1.5% от страна или 2% към 1% в зависимост от търсенето. Естествено говорим за ЦЯЛОСТНА работа, от контактите до НА. Разбирасе не пречи да взимате и по 0.5% (и надолу) от страна – когато става въпрос само за свързване на страните, без особена отговорност по отношение на документи, проверки, нотариус и тн. Имате сигурна ниша и тук, защото винаги има такива клиенти, които биха желали по-скоро контакта, отколкото оформянето на документи, финализиране и прочие, най-малкото поради простата причина, че ползват лични адвокати. Какво? Малко е 1% ли?? Я сметнете колко народ сте изпуснали само защото бягат от комисионната ви!! За огледите също. Твърдо съм за плащане за оглед, няколко пъти съм писал за това. Не си мислете, че ще ви падне рейтинга щото искате пари за оглед...да, времето е пари – значи сте сериозни. 20лв такса оглед. Че иначе е панаир и по-скоро ще ви трябва тапия за екскурзовод smiling smiley
Ай със здраве и леко с кълните, че почват да фащат вече :]
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 12:27:22
Да интересно.Абе хора Вие не разбрахте ли ,че брокерската услуга е равна и ще остане такава на ДОГОВОРЕН ПРОЦЕНТ ОТ СТРАНА по 3% демек .6%!!!!!Ако искаш де !!!И самата услуга не е за измИкяри по душа .Тия "колеги" от въпросната "Агенция " или са луди ,или нещо подобно ..Каква ти е далаверата като ползваш услуга да цакаш кинти НАПРЕД!!За неизвестен брой огледи ...????Без оСкъпяване !!!???Ами дай ми на мене кинти такса от 800лв за 3 месеца и ще съм шампион.А погледнахте ли всъщност ИНОВАТОРИТЕ КАКВО ПРЕДЛАГАТ ,като база данни ...НИЩО ..!!

3% ЕКСЛУЗИВНОСТ и ако искаш!!!!..!!!Ако не искаш пускай си обяви лепи обяви ,звъни по телефони прави каквото искаш!!!Услугата е по желание и пести време(АКО СЕ ВЪРШИ КАТО ХОРАТА ) .Ако ти е скъпо 3% .Действай си сам ...пиши по форуми ,давай мнения (ТЪПИ НАЙ ВЕЧЕ И Т.Н)
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 12:40:03
Извинете,
Не съм имала намерение да кълна.
За осем години съм видяла какво ли не.
Имаше една агенция, която публикуваше най- ниските цени на апартамени във всички райони (измислени разбира се),
и след като по този начин наберат клиенти (частни лица), звъняха на другите агенции за реални оферти. Други по същия начин използваха импулсни телефони (без да обявяват, че са такива разбира се) и какво ли не......
Всички говорите за това, че агенциите не работят по едни и същи правила. А какво става? Всеки си измисля свои.
Редно ли е да публикувам следната реклама: Уважаеми клиенти, харесайте си апартамент и аз ще ви го подсигуря срещиу 500 лв. такса независимо от цената. Обадете се на мен, а не на тях! Супер! Просто питам редно ли е според вас? Нищо друго.
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 12:53:03
Жорес,
Не бих нарекъл това което правят адрес посредничество, така както не мога да нарека посредник продавача в магазина. Но то си техен бизнес и тяхно право.

Когато отиваш на тезгяха на посредник следва да му платиш съответния % - то затова е на тезгяха на посредника, а не на нечий друг тезгях. Ако толкова много тежи и е неизвестно за продавачите, че агенциите работят срещу комисион (така де, толкова години не са го научили тези умни момчета и момичета - обзалагам се, че тогава ще искат пари не за телефонното обаждане, а защото са прочели обявата!), прокарайте го законово да го пише в обявите... Това нищо няма да промени, но вероятно много плювалници ще пресъхнат...

И защо в една сделка двете страни трябва да са "противници" - за мен е непонтно.
Една сделка се прави доброволно или не се прави. Кеф ти посредник, кеф ти строител, кеф ти частно лице...

------
Хайде, направих 1000 поста тук. Стига толкова. smiling smiley
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 12:56:04
avatar
Quote
iriana64
Извинете,
Не съм имала намерение да кълна.
За осем години съм видяла какво ли не.
Имаше една агенция, която публикуваше най- ниските цени на апартамени във всички райони (измислени разбира се),
и след като по този начин наберат клиенти (частни лица), звъняха на другите агенции за реални оферти. Други по същия начин използваха импулсни телефони (без да обявяват, че са такива разбира се) и какво ли не......
Всички говорите за това, че агенциите не работят по едни и същи правила. А какво става? Всеки си измисля свои.
Редно ли е да публикувам следната реклама: Уважаеми клиенти, харесайте си апартамент и аз ще ви го подсигуря срещиу 500 лв. такса независимо от цената. Обадете се на мен, а не на тях! Супер! Просто питам редно ли е според вас? Нищо друго.


Коректно е.
Всеки ще знае какво ще получи.
И няма да искаш парите напред пък каквото стане.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-09 12:58 от OwnerBG.
Re: Ето за това ставам фен на кризата
09-02-2010 - 12:59:05
Аз предлагам следната схема:
- 1 минимална работна заплата, ако аз водя брокера с моята кола;
- 2 минимални работни заплати, ако ме вози той.
Някаква такава схема и в двата случая само при сключена сделка. Може такава такса да се иска и от купувача и от продавача.
Вие брокерите не разбирате, че с високите комисионни само отблъсквате хората, че тези сайтове за обяви в крайна сметка ще ви изядат главата, защото все повече хора ще си пускат сами обявите, както и строителите директно ги пускат.
Аз преди 2-3 години като сметнах, че ще трябва да платя 1,5-2000 Е комисионна си взех 2 дни неплатена отпуска и звъннах буквално на всички строителни фирми във Варна - намерих това, което търся без да заплащам никакви комисионни - направо от строителя. Това го направих веднъж януари, после пак март. Проучих строителят добре като фирма, както и самия договор който подписахме.

Просто вече хората си правят сметка за всяка стотинка, така че ако не искате да бъдете "прескачани" (аууу, че гадна дума), то осъзнайте, че хората няма да плащат космически комисионни само за да ги запознаете с продавача.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход