Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Дали постъпих разумно???

Публикувано от Баш Брокеро 
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 08:54:55
7,5 % годишна лихва? Направо си се прекарал. 1997 година един приятел ги вложи на 70% месечна лихва и държеше денонощна 24-часова връзка с пет врачки,. гонейки кворум 3 от 5. Когато три му казаха "тегли" , той изтегли кеша на 500% печалба(за 7 месеца) и на следващия ден банката фалира. С парите купи цял панелен вход 120 долара( 80 ойро) квадрата и през 2008 препродаде на 1200 ойро кв. м. или общо удари около 2000 % за 10-на години. Средно около 100% печалба на година , деба мааму. Е на това аз му викам печалба , да го еб........., пардон, да му се не види. Так че, има още какво да учиш, момче.....
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 08:58:42
Quote
камелия
Quote
dodo2

"риск" се измерва с числа в интервала от 0 до 1.

0=невероятно, 1=сигурно.

Шансът да падат цените към шансът да гръмнат банките е примерно 1:10000, така че умуване не е необходимо.

Само който го е преживял, може да каже. Ти си теоретик и след като не си сърбал попарата през 1996, когато всичко спестено отиде в небитието, след като не си вложител в една от ония 14 банки, за които съобщиха оня ден, че са фалирали- това от началото на годината, поне трябва да сложиш едно " може би" пред твърдението си, че умуване не е необходимо. Щото ,на чужд гръб и сто тояги са малко..........

Аз до момента не съм чул за "изгорял" човек с депозити при фалитите на банки при точно тази криза. Ако някой има такава информация, да я даде. Банката си фалира, или друга я купува или се "одържавява". Кредитополучателите продължават да си изплащат кредитите (на някой друг вече), депозитарите си решават дали да си преместят депозитите или да ги оставят. Такива са реалностите до момента. Лихвите наистина са високи, но не са и безумно високи, както е било при пирамидите. Та сега държането на пари в депозити не може да се класифицира като алчност, както е било тогава.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-02-06 09:19 от BulCan.
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:16:44
Quote
фло
Quote
Scyther
Както по-горе писах, наемите и цените падат. Че ще продължат да падат е точно толкова сигурно, колкото и че безработицата ще расте и че пари от небето няма да паднат през май, че белким Дянков излезе прав през юни.

Съвсем логично продължение на тази теза е и ,че доходите на "човека с парите и възможностите " също да паднат.Имотите не са извън общата икономическа картина,както и няма остров на просперитета при тотална криза!Наемите винаги ще са високи ,докато не се появи едра градска собственост,да не се разпростираме в тази посока на съждения ,то е ясно! Обаче да чакаш някакво дъно за да купиш един имот за собствено ползване е същата химера както химерата за човека с парите и възможностите,че ще остане такъв. Сега е момента за възможностите! Купува се при низходящ тренд а се продава при възходящ-това е основно търговско правило.Докато дойде дъното може и да си умрял от старост или да ти избяга жената,уморена от вечния чергарски живот по квартири от евтини на по-евтини!" Младостта си отива-неусетно почти......" има една такава песен!winking smiley

Точно защото има риск и доходите да падат е добре да се държат налични пари в брой, в случай, че човек закъса. Ако парите са вкарани в имот и ти се наложи да го продаваш спешно - майко мила, ще продаваш при огромен натиск и сигурно за половината от дадената сума ако парите ти трябват примерно до месец. Имам братовчед с голяма къща (600 м2 някъде със сутерена, двора на знам колко е) в топ-център Варна на 10 метра от морската градина. Такива "вървят" по обявите от 800 000 до към 1 000 000 Е. В момента е вътре с около 50 К евро, почти няма доходи, от 1 месец му пиша писма и резюмета и му помагам да ги разпраща из чужбина за работа. Никой не му дава гореспоменатите суми за къщата, а не му се продава на 300 Е на м2. Хайде при него е наследствен имота, ама ако беше купил и дал пари и сега е в това положение как ли щеше да се чувства? В момента е добре да купуват баровците, дето им остава поне още толкова в брой, колкото е цената на покупката и то само ако изпадне нещо мого изгодно от някой закъсал или от търг. Или пък цяла сграда на закъсал строител (който може да си го позволи и има пари в брой да я дострои, а и да му останат).
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:21:46
BulCan, това за банките сигурно е така , както го казваш в нормалния свят, но освен нормален , има и ненормален свят, а там нещата, струва ми се, стоят по различен начин. Защо мисля така? В банковото дело съм абсолютен невежа, но си спомням преди години, когато един азаиатски клон на Баркли изпадна в несъстоятелност. Тогава научих че отделен клон може да фалира без да фалира банката. Те не го допуснаха, защото са Баркли, но дали всички собсвеници на БГ клонове мислят като Баркли! Тогава, ако англичаните бяха решили, азиатския клон го отнасяше цунамито както гладен мангал отнася кокошка от дувара.
В БГ има поне три извстни банки , чиито управители са бивши гумени кукли и последната дума за управлението е тяхна. Ествствено , ползуват консултанти, но къде пише че консултантите са 100% почтени, особено когато зашумят банкнотите?
Като човек , който е минал от А до Я в сферата си, знам какво е да живее човек всеки божи ден от 18-тата си до 50-тата година с проблемите в областта , където работи, а тези бивши гумени кукли са всичко друго, но не и това.
Поправи ме ако греша.
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:31:58
avatar
Quote
фло
При условие,че нямаш свой покрив над главата си и зависиш от променливите и несигурни стойности на свободния наем няма "по-доходно" вложение от собствен дом.

Съгласен!*ok*
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:33:36
Quote
dodo2
Продължавам да твърдя, че който купува сега го прави или а) на емоционално ниво ("ох колко ми харесва това", което си е ОК, стига да не е на кредит), или б) е рядко тъп, или в) изгодна оферта с 50% отстъпка от закъсал продавач (което е гадно, нещо като лешоядство).

Бих искал да допълня:
г) човек, който намерил това, което търси.

Аз съм от позицията на купувач, търся повече от 6 месеца и досега не съм попадал на имот, отговарящ на критериите ми на повече от 75%. Ако намеря имот с приемлива цена и отговарящ на 90% на изискванията ми, купувам го и спирам да чета форумите, свързани с имоти.

На същото мнение съм като фло, че покупката на имот за живеене не трябва да се разглежда като инвестиция.
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:40:14
Quote
BulCan

Аз до момента не съм чул за "изгорял" човек с депозити при фалитите на банки при точно тази криза. Ако някой има такава информация, да я даде. Банката си фалира, или друга я копува или се "одържавява". Кредитополучателите продължават да си изплащат кредитите (на някой друг вече), депозитарите си решават дали да си преместят депозитите или да ги оставят. Такива са реалностите до момента. Лихвите наистина са високи, но не са и безумно високи, както е било при пирамидите. Та сега държането на пари в депозити не може да се класифицира като алчност, както е било тогава.


Само няколко бележки по това знаменателно мнение:
1. "До момента" е много важен, макар на пръв поглед дребен елемент от изказването. Означава, че авторът не знае една азбучна истина - че банките работят на принципа на казиното.Преведено - каквито и моментни печалби да има за играчите, финалната е предопределена именно за банката.
Конкретно казано - да, в последните 15 месеца несъмнено баковите депозити са най-изгодното сигурно вложение, но за умните хора няма никакво съмнение, че тази НЕНОРМАЛНА ситуация не може да продължи до безкрайност. И че на финала на тази банкова "приказка" в най-добрия случай ще последва една осезаема инфлация, да не говорим за евентуални фалити, преостойностяване на националната валута и пр. екстри, които не могат да се изключат по презумпция.
На хората, които си въобразяват, че с нарастващите си в банките сухи пари, с които преди кризата са можели да си позволят панелна гарсониера, след година-две ще могат да си купят обширни апартаменти "на жълтите павета", мога да кажа единствено да не се надяват. И много, ама много да внимават - защото няколко десетки хиляди нашенци са залостили суми между 20 и 100 000 евро из банките и чакат сляпата неделя на евентуален рязък срив на цените на НИ.
Само дето не са наясно, че в ситуация на достигнато дъно, времето за реакция до настъпващото повишение ще е много, много кратко - докато изтеглиш влога си, докато намериш подходяща оферта, докато договориш ипотечен заем за кофинансиране и.......пилето отлетяло, а следващото пиле долита на осезаемо по-висока цена, понеже всичкин тарикати са се юрнали да осребряват тарикатлъка си вкупом.....От такова развитите ще спечелят само десетина процента от тарикатите, останалите ще духнат супата, което в най-добрият случай означава, че ще купят приблизително онова, което са можели да купят и в началото на залостването. След което идва време за философския въпрос "Е, оти ручахме жабетата?"winking smiley

2. Увереността, че след фалит на банка просто решаваш в коя банка да преместиш депозита си няма да коментирам. Само ще отбележа симпатичната наивност на тази илюзия. А банки, пирамиди и всякакви мошеници от хиляди години се прехранват от човешката наивност. Това, че я има, звучи успокояващоwinking smiley
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:41:28
Спиро, не грешиш. Теоретичен риск си има, особено в Татковината, затова първо диверсификация (в различни банки + трезор + банка в "развита държава"winking smiley, второ аз лично имам човек доста високо в банковата система, който ще ме предупреди ако тръгнат на зле нещата. В близко бъдеще опасност от фалити няма. Влоговете с няколко движения на мишката на компютъра могат да се прехвърлят в чужди банки в рамките на минути (хайде в рамките на деня, докато обработят трансфера, хайде слагам и ходене до банката, ако искат подпис за закриване на срочен влог и прехвърляне на разплащателна сметка - пак става за един работен ден) и това е само в изключително краен случай при шанс 1:10000 да се стигне до такава ситуация. При доста по-висок % риск от смърт шофираме по улиците. Докато влагането в имот, освен ако не ми харесва безумно и е на добра цена (нещо, което не съм видял до момента) без остатъчни средства след покупката за мен си е риск поне 1:50 в полза на набутването (почти сигурно). Изобщо даже и не повдигам въпроса за ипотечен заем. Та аз бих приел риск 1:10000 пред 50:1.
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:47:32
avatar
Quote
Dimitar.
Бих искал да допълня:
г) човек, който намерил това, което търси.

Това съвпада с а) "ох колко ми харесва това" smiling smiley

Защото хем знаеш, че очевидно цените падат, хем ще си харесал и ще кажеш "еб*** съм му ****, един път се живее", и подобни.

Цените ако изобщо сменят посоката, няма да стане изведнъж. За времето докато стане нищо не пречи да си държиш парите в банка, така че лихвата да компенсира 5-10% покачване, когато вече си 100% убеден за себе си, че това е било и цените вече са "нагоре". А междувременно си харесваш десетина, така че да ги атакуваш когато му дойде времето. Надали ще се продадат едновременно в един ден. На мен това ми се струва най-разумния вариант за кандидат купувачите на жилище.
Re: Дали постъпих разумно???
06-02-2010 - 09:51:03
avatar
P.S. Като гледам мнението ми се различава напълно от това на ivorad: той твърди, че десетки хиляди дебнат за жилища, както и че цените ще хвръкнат със 100% за 1 седмица. Ако доживеем покачването на цените, ще видим кой е бил прав.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход