Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Quo vadis, Domine?

Публикувано от Scyther 
Quo vadis, Domine?
06-01-2010 - 23:09:31
Много прогнози, анализи, съвети и препоръки има в този сайт. Едва ли има повече умници и милионери другаде. Обаче някак на заден план остава човешката трагедия.
Та тази тема е за нея, за госпожа Трагедия.

Не бързайте да ме упрекнете, че нямало било връзка с цените. Има и още как!

Дали тази мацка и половината коментиращи под нея ще си купят някога имот? Дали ще им отпуснат кредит? [spisania.rozali.com]

Ами тази? [www.varnautre.bg]

Ами на този човечец дали му е до себестойност и инвестиции? [news.ibox.bg]

Тези тук дали нямат отношение към цените?



Вие продължете.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-06 23:44 от Scyther.
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 12:12:53
Това някакъв опит за злорадстване на чужд гръб ли е? Или очакваш 100% гаранция в живота?
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 12:35:20
Quote
Boby
Това някакъв опит за злорадстване на чужд гръб ли е? Или очакваш 100% гаранция в живота?

Съжалявам, ако така се разбира. Не съм чак такъв идиот. Мисля, че докато тук другаруваме и си прекарваме времето в шеги, игри и закачки от типа има ли криза или няма, падат ли имотите или не падат, кредитите дават ли ги, не ги ли дават и т.н., няма да е зле да хвърлим едно око на реалността, която се случва навън. Най-малкото една тема си заслужава.
До това ни доведе балона и кой повече, кой по-малко е засегнат. Реални хора с реални проблеми и реални съдби, а не като Дянков, който без време виртуално закри кризата и ще изнасял лекция в 17:00 часа на тема какво ще правим с пачките като завалят през май...
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 12:46:54
avatar
Хората са болни, защото са неграмотни по отношение на здравето си. Хората се бедни, защото не са образовани финансово. Вече дори в Западна Европа въвеждат курсове по финансова грамотност в училищата. Сред младите в България има въпиеща финансова неграмотност. Под влияние на масовата култура, най-вече американската, те се научиха да живеят на кредит. Сега американците се отучват, но големият шок за масата българи, които няма да успяват да си плащат оттук нататък кредитите, тепърва предстои. Това е една от кризите, която силно ще се изостри в България през следващите месеци. Кредитната криза. Пагубно е да използваш заеми. Банките плащат милиарди за реклама, само за да те убедят, че си последният кретен, ако не носиш 3 кредитни карти в джоба си. Те печелят от това луди пари. Банките не съществуват, за да ни помагат, а за да правят пари, но хората са станали наивни. Ето защо не е чудно, че хората с малки доходи най-често остават без пари, без жилища и имущество, ако са били толкова глупави, че да теглят кредит, без да могат да го върнат. Кризата отново показа, че в цял свят банките вземат принудително домовете точно на бедните, на които са дали ипотечен кредит. Финансово състоятелните хора са такива, защото са се научили сами управляват парите си.Обикновеният човек винаги ще е прецакан, когато взема кредит. Затова, ако си знаеш интереса, ще бягаш стремглаво от всякакви заеми. С изключение на един единствен вариант: вземаш кредит, за да завъртиш бизнес.Cпоред проучване на БАН от есента на 2009 година 67% от кредитите и 87% от заемите са взети за разходи, предназначени за потребности от първа необходимост, включително поддържане на жилището. И само 7% от кредитите и 5,07% от заемите в България са взети за развитие на бизнес. Тези цифри показват защо българинът няма да се отлепи от дъното - да вземаш кредити, за да ги харчиш, е най-сигурния начин да съсипеш не само своята съдба, но и тази на децата си. Древните асирийци са ни оставали един прекрасен завет: "Искаш ли да живееш спокойно, не вземай и не давай на заем." Ако винаги следваш този принцип, сериозните ти проблеми ще са с един по-малко.
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 15:56:36
avatar
Абе хич не си Будала clap:
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 16:34:43
Quote
budala
Обикновеният човек винаги ще е прецакан, когато взема кредит. Затова, ако си знаеш интереса, ще бягаш стремглаво от всякакви заеми. С изключение на един единствен вариант: вземаш кредит, за да завъртиш бизнес.

Поздравления за коментара. Искам да наблегна на цитираното, защото години наред едно съсловие се опитва да внуши обратното. И до голяма степен успя. Все още се влачат обяви с гордото "осигурен кредит" в раздела "екстри" на имота.
?
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 16:43:36
avatar
budala - Обикновеният човек винаги ще е прецакан, когато взема кредит. Затова, ако си знаеш интереса, ще бягаш стремглаво от всякакви заеми. С изключение на един единствен вариант: вземаш кредит, за да завъртиш бизнес.
Дали в условия на криза е добър варинат да теглиш кредит за бизнес?
Познавам бизнесмен с големи пачки в брой, който се чуди какво да прави с тях.
Страхува се от развъртане на парите си, защото колегите му "бизнесмени" доста загазиха с оборота на стоката си.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-01-07 17:08 от ?.
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 16:46:59
Виждам, че мнението на budala е в курсив, което предполага цитат.
Но все пак ще пусна линк да назовем първоизточника на това мнение:

http://e-vestnik.bg/7930/prof-zdravko-raykov-balgarinat-e-narkotiziran-80-vyarvat-che-nyakoy-shte-gi-opravi-60-mislyat-che-krizata-svarshva-prez-may/
?
Re: Quo vadis, Domine?
07-01-2010 - 17:18:54
avatar
Тази тема трябва да стои на челно място във форума!
Преди всичко сме хора и дано тя помогне на поне един, който тепърва ще сгази лука.
За един месец съм пряк свидетел на двама (две семейства), потърпевши за неразумни техни кредитни действия.
Изхвърлиха ги на улицата.
Горките им деца - те нямат никаква вина .
Re: Quo vadis, Domine?
08-01-2010 - 00:27:27
До скоро, когато се споменеше понятието "инвестиция" то автоматично се асоциираше с имот в Слънчев Бряг или в Банско. Новите реалности днес са други:

Quote

Разпродават хотели, отнети заради дългове [burgas.dir.bg]
07 януари 2010 / Nеws.dir.bg
Десетки луксозни хотели и апартаменти се разпродават по Южното Черноморие от съдия-изпълнители. Само за последните месеци над 100 имота са отнети от собствениците им заради дългове към банки или фирми.

Само в една новопостроена кооперация в Несебър три от апартаментите са запорирани от съдия-изпълнител, съобщи bTV. И трите са на един собственик, който има затруднения с изплащането на ипотеката. Случаят не е единичен в квартала, който все още не фигурира в Общия устройствен план на Несебър, макар че вече е напълно застроен. Подобно е положението в Свети Влас, Равда, Слънчев бряг и Созопол, където запорираните луксозни хотели са обичайна гледна през последните месеци.

В повечето случаи длъжници на банките са строителни предприемачи, които заради кризата не могат да реализират имотите. "Другите длъжници са физически лица, които са купили втори имот на морето и съответно не могат да го изплащат. По същия начин банките искат да бъде продаден имотът", казва Делян Николов - частен съдебен изпълнител.

Сред запорираните имоти има и на чужденци, предимно англичани и ирландци, за които покупката се е оказала неизгодна сделка. "Някои от ипотеките, поне по моите дела, са платени по една или две вноски от кредита. Предполагам, че са очаквали рязко да се повишат цените, след това да ги препродадат и да спечелят от това. След като не е станало, просто са оставили имотите на банките", разказва още Николов.

Едва 15-20 % от обявените имоти се реализират, тъй като дори оценителите не могат да се ориентират за реалната им пазарна цена. "Съответно всяка следваща продажба пада по 20% цената и на втора - трета се продават имотите", допълва той. Особеното при продажбата на ипотекирани имоти е, че парите трябва да се внесат в 7-дневен срок от спечелване на търга, и то в брой. Обмисля се възможността купувачите да могат да изплащат ипотеката, но това тепърва ще се налага като практика.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход