Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание

Публикувано от OwnerBG 
Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 00:10:27
avatar
Това е гледната точка на бизнес дамата с отнетия апартамент.
Къде е сбъркала в отношенията си с банките.



Попаднах в капана на имотната мафия

Тодорка Куманова, чийто апартамент бе отнет:

От миналата нощ семейството на Тодорка Куманова е на улицата.
Без покрив над главите са 49-годишната жена, която доскоро е въртяла шивашката фирма,10 годишната и щерка Галена и възрастната и майка.
Драмата с бездомното семейство във Варна , което бе изкарано от апартамента с много полиция и съдия изпънител след претенциите на няколко длъжници, а целият квартал се вдигна в негова защита.

ИЛКА КАТРЕВА- вестник „Телеграф”

-Госпожо Куманова, къде сте сега вие, детето и възрастната ви майка?

-Приюти ни засега в личния си дом г-н Светлозар Николов. Вижте ме, това е всичко, което виждате на гърба ми. Цялата ни покъщина е в жилището в кв.”Чайка” ,което е заключено от новия собственик на дома ни. Имаме срок от 10 дни да го приберем.Утре започваме да изнасяме покъщнината, но така и не знам къде ще дяна мебелите и всичко, което не е ценно за банките и лихваря.Купувач на жилището ми е Иван Андреев.Запознах се със сина му, негов представител.

-За колко пари бе продадено вашето жилище?

-За 128 600 лева.Започнах да го продавам сама.Всеки ,който искаше да го купи , знаейки мотивите за продажбата му, смъкваше в движение 40 000-50 000 евро от пазарната цена.Защото това жилище се купува за инвестиция, а не за имот за живеене.Апартаментът е в кв.”Чайка” и ако не беше в този добър район на Варна, смятам, че нямаше да имам този проблем.Пазарната цена на имота от 80 кв.м. саниран апартамент е 110 000 евро.Много юристи ме питат : „А бе какво има в този панел?”.Нищо няма- просто мястото и жилищната площ са апетитни за купувачите.

-Колко можете да останете в жилището на Николов? Това все пак е временно решение, а е все пак зима?

Да ,ние все пак сме гости.Временно. Търсим някакво решение, но трябва най-напред да пренесем багажа си.От октомври търся квартира, но наемите са между 400 и 600 леваАко не се намерят юристи, които да предявят регресия, моето жилище е загубено.

Как се стигна до тук?Вие сте имали фирма за дамска конфекция,казвате, че сте давали работа на 50 души.Какво се случи с бизнеса ви?

Изтеглих ипотечен кредит в размер на 95 000 лева на 16 юни 2005г. при лихва 9 процента.Условията бяха две години гратисен период плюс осем и овърдрафт.След две години банката изготви анекс, с който меко казано ме принуди да приема напълно различни условия по договора от първоначалните.Овърдрафтът изчезна, определиха ми равни постоянни месечни вноски по 1600 лева.До 2007г. и до началото на 2008 г. успявах да покривам вноските, въпреки че бизнесът западаше.После просрочих вноските с три месеца, започнаха делата с лихваря.

Какъв е този лихвар?

Лихварят изнесе на публична продан жилището ми.Това е частно лице, взема празни записи на заповеди-една,втора,трета, и попълва, че му дължа различни суми.Имитират подписа ми.Става дума за „Прима С” ЕООД- Станимир Ненов.
С него се познаваме от 2003 година.Продаваше техника и за фирмата съм купувала от него на изплащане климатици, уреди.Оттам ми имат и подписа.
Била съм напълно коректен платец, изплатила съм всичко, което съм купувала от него.От него взех заем, който му изплатих.Тогава още не знаех, че Ненов се занимава с незаконна лихварска дейност.Оказа се, че парите, които съм взела назаем, имали 5 процента месечна лихва.Заемът не бе оформен и документално.Колкото и да връщах, непрекъснато сумата на дълга ми към него се увеличаваше.Докато се стигна в телефонен разговор с него и той ми каза: „Дал съм ти парите с ръцете ,но ще ги събера с краката”-това ми заяви.
Не му дължа нищо, но той определи, че имам дълг около 30 000- 40 000 лева със записи на заповеди.По тях ме осъди, въпреки че подписът върху тях не е мой.Водя дело срещу него.Преди делото се срещнах с няколко графолози.Бяха категорични , че подписът не е мой, че някой ме е подписал.На второто дело същите тези хора дадоха заключение в експертизата, че това е моят подпис, въпреки че никога не съм подписвала такива записи.
Всъщност Ненов страртира делата за апартамента, а към неговия иск се присъедини и банката.

Можете ли да уточните на кого и колко дължите?

Банката си търси 60 000 лева към този момент, за една година са станали 70 000 лева с лихвите, лихварят иска от мене между 30 000 и 40 000 лева, а втората банка, от която имах фирмен кредит, обезпечен с машини и съоръжения, също си търси 45 000 лева.Въпреки обезпечението към нея и тя тръгна направо към единственото ми жилище.Ето така останах на улицата с много дългове.

Правили ли сте опит да се разплатите с банката, да разсрочите задълженията си ?

Ходих два пъти в банката.Единият път да покрия засъснелите вноски, те отказаха да ги вземат, заявиха, че ще ме осъдят.Спряхме делата на лихваря в съда, но тогова влезе банката и обяви търг за апартамента ми.Това стана на 29 октомври 2008 г.Имах един месец да намеря парите, за да погася цялата главница.

При описа в жилището ми частната съдебна изпълнителка Станимира Данова в прав текст ми заяви ,че дори и да намеря парите, пак ще ми продаде апартамента, тъй като ще ги разпредели между трите страни-първата банка, лихваря и втората банка.Намерих 104 000 лева. Главницата беше 90 000 лева .Отидох в първата банка и поисках да погася главницата, за да падне ипотеката.

Банката обаче постави нови условия.Имах към тях фирмен кредит от 15 000 лева и 3000 лева от кредитни карти.Поискаха първо да платя остатъка от фирмения кредит и кредитните карти и не ми позволиха да внеса главницата и да падне ипотеката., или да приема нечовешките условия на бонката.В крайна сметка трябваше или да се съглася щилището да бъде продадено или да нечовешките условия на банката.Тръгнах на споразумение.От втората банка поискаха да внесат 30 процента, лихварят-също, и каквото остане –да върна на първата.Внесох 11 000 лв.на лихваря, 17 000 лв.на втората и 75 000 лева на първата банка.Последната обаче не ги включи към главницата на ипотечния кредит, а си погаси фирмения кредит , покри и кредитните ми карти, част от ипотеката и ми остави дълг по ипотечния кредит 60 000 лива.Условията им бяха в рамките на 10 месеца да издължавам по 6000 лева на месец за покриване на главницата.Останалите ми кредитори, включително и лихварят, имаха същите условия.

Така посред зима трябваше да внасям по 12 000 лева на месец на тримата.През януари успях да внеса 1000 лева, но лихварят обяви нов търг за жилището ми, който съдът спря.Въпреки това съдия-изпълнителката продаде жилището ми, тъй като това била волята на първата банка.Ако апартаментът ми беше във „Владиславово”, нямаше да бъде продаден.

Просто съм имала неблогоразумието да живея в „Чайка”.След дузина консултации с различни адвокати научих, че просто съм попаднала в някаква схема.Повечето от тях отказаха да се занимават с моите дела.Разбирам банката, тя иска да си прибере вземанията, но е наясно, че не може да удовлетвори с продажбата на апартамента ми, защото знае колко присъединени лица има към иска.В същото време отивам два пъти с парите по цялата главница, а оттам отказват да ги вземат и да свалят ипотеката.Това е нещо като примка, която се зтяга около врата ти.

Защо обаче втората банка е взискател, след като там кредитът ви е обезпечен с машини и съоръжения, а не с ипотека върху жилището?

Това е другата клопка в договорите с банките.Залогът са машините, съоръжения и автомобил.Никъде не пише в договора, че тази банка може да пристъпи за удоблетворяване на претенциите си с жилището ми.Въпреки това обаче се оказва, че банката се удовлетворялава с най-ликвидните активи на длъжника.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 00:16:00
Quote

Пазарната цена на имота от 80 кв.м. саниран апартамент е 110 000 евро.
:] :]
А въпросната дама май не е много читава. Има и други мнения относно "финансовите й операции". И искове.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 08:06:41
3-СТАЕН

65500 EUR
(798.78 EUR/кв.м)



град Варна
Чайка
морско у-ще


Квадратура: 82 m2
Етаж: 1-ви
Телефон: ДА
ТEЦ: ДА

Особености: ЕПК, Асансьор, С паркинг


Допълнителна информация:
Предлагаме Ви, тристаен апартамент в един от най зелените и предппочитани райони на гр. Варна в непосредствена близост на Морско училище. Жилището се състои от три стай , и отделно обособена кухня, баня и тоалетна, две тераси, имаме и идеални части от земята и мазе . Жилището е след ремонт . За повече информация телефони за контакт: Дана Николова тел. 0878 659 077 и 052 / 715 918.





Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-07 08:08 от morski.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 09:47:20
avatar
Тая хич не си поплюва с лъжите *yes*
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 09:51:05
Жалко за детенцето й, но въпросната дама не я съжалявам по никакъв начин, защото познавам такъв тип хора. Те си мислят, че договорите са чиста формалност и не трябва да се спазват, когато не й е изгодно. Кой подписва договори за кредит за 100К и не си чете договора и общите условия. Не се е допитала и до юрист, който да я посъветва овреме. А е давала работа на 50 човека?! Айде стига. Единствено за лихваря може да е права.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 13:36:32
Имам наблюдения върху подобен случай в Сф. ситуацията е аналогична, даже бие на измама от страна на ипотекарния длъжник защото е направил две ипотеки върху един имот, като много умело ги е застъпил, спира да плаща към втория кредитор той образува дело, присъединява се първия следват поредица процесуални действия с които се опитва да спаси кожата, след продажбата отново опити за спъване, след осем месеца влизане във владение, на въвода отказва да изнесе багажа, заявява, че е забравил 100 кила злато някъде из имота, опитва се да заплашва новия собственик с например как е 4 годишната ти дъщеря, случая е по - кофти защото имота, който е ипотекиран е негов и на един от родителите му. Като са правени ипотеките е бил с пълномощно, което в последствие заявява, че не е подписвано от родителя и т.н. а най - накрая жалби, че не е подписвал никакви ипотеки и т.н.
Но има хепи енд имота беше реализиран от новите собственици със 100% печалба въпреки всички премеждия в рамките на около година.
Втория кредитор доколкото си спомням поизгоря с почти цялата сума.

Та хората, като закъсат и забравят за всичко освен за това, как да се отървът, това, че някой друг го отнася въобще не е в дневния им ред.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-11-07 13:39 от jores.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
07-11-2009 - 13:55:38
avatar
"House of Sand and Fog" / 2003
За отношенията между спорно изгонена собственичка на къща и семейството на новия собстеник.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
08-11-2009 - 16:07:43
Тази жена хич не е за вярване.. и въобще не е от незнание докарала се до този хал, а от лакомия..и от чувство на безнаказаност. Някой да разбра тя финално колко кредита има :}
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
08-11-2009 - 20:10:03
jores Написал:

> Втория кредитор доколкото си спомням поизгоря с
> почти цялата сума.

Това е възможно само ако ипотекаря е починал защото в протичен случай той дължи заема с/у бъдещите си доходи. Демек хем на улицата хем плаща като поп.
Re: Капана на ипотеката може да щракне и поради незнание
08-11-2009 - 20:19:02
greenbul Написал:
-------------------------------------------------------
> jores Написал:
>
> > Втория кредитор доколкото си спомням поизгоря
> с
> > почти цялата сума.
>
> Това е възможно само ако ипотекаря е починал
> защото в протичен случай той дължи заема с/у
> бъдещите си доходи. Демек хем на улицата хем плаща
> като поп.

В тази ситуация едва ли ще има доходи - явни.. това имах в предвид.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход