Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Писмена гаранция от брокер при покупка на имот

Публикувано от opalaopa 
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:16:51
Значи да уточним! Щом не си комисионер,парите които ти се полагат за някаква работа не се наричат комисиони!Те могат и да са дори 100 лв според обема на ангажимента и се договарят от страните-това е законовото положение ,а не да претендирате за процент от цената на имота!Приели сте модела на околовръстното-някоя прИмоция и фиксирани цени,ама нали все сте в сферата на услугите!
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:20:44
Това обаче е едно бъдещо несигурно събитие и в повечето случаи при такива сделки и с участието на брокер работа на брокера е да предвиди рисковете от завършването или не на даден строеж и дали строителят е надежден. В този смисъл брокерът трябва да е отговорен до момента на финализиране на сделката и ако се докаже, че брокерът е знаел за ненадежността на строителя и е укрил факти и данни да си понесе съответната отговорност за това. това е различно от неустойките по ПД със строителя
--------------------------
Наистина ли никой не може или не иска да разбере, че брокера няма и не може да има нищо общо с отношенията между клиентите ? Работа на брокера е да запознае клиента си с евентуалните рискове, които се носят при този вид покупка, решението и отговорността обаче са си негови , т.е. за всички последващи събития /хубави и лоши/ всяка от страните ще си изпълнява задълженията и ще си търси правата по договора, откъде накъде "брокерът трябва да е отговорен до момента на финализиране на сделката" ?! "Дали строителя е надежден" е нещо, толкова относително, че не знам кой би могъл да се подпише под това, представи си следното - строителят е построил няколко хубави сгради, не е закъснявал със сроковете, строи и сега, намеренията му са повече от прекрасни, малко преди акт 15 обаче го бута камион и умира, какво се случва с моя клиент ? Ще ти кажа - в договора помежду им и това е предвидено, а както каза колежката Камелия вие май ще започнете да искате гаранции от кума и кумата, че жената няма да изневерява ?!
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:21:29
Тино (тъпако)прочети тук--чл.280 до чл.290 от ЗЗД И после давай умни мисли..Не е грешно да се пише без да знаеш..Довереник Доверител или Възложител изпълнител..

В Предмета на договора,който не съм цитирал е написано точно..-коя страна коя е .-съгласно ЗЗД!!Ясно ..!!Относно ЗАСТРАХОВКИТЕ ...съм обяснил за такива като теб достатъчно..И ТОВА Е дОГОВОР СЪС ПРОДАВАЧА!!!С КУПУВАЧА Е ДРУГ...и айде да не ме светкаш кое е правилно юридически и кое не .. eye popping smiley
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:23:09
"Това учредено право на строеж се трансформира io ipso в право на собственост, когато сградата се сдобие с Акт16 и разрешение за ползване и се прехвърли съотвента идеална част от земята на собственика на правото на строеж. Това обаче е едно бъдещо несигурно събитие и в повечето случаи при такива сделки и с участието на брокер работа на брокера е да предвиди рисковете от завършването или не на даден строеж и дали строителят е надежден. Това обаче е едно бъдещо несигурно събитие и в повечето случаи при такива сделки и с участието на брокер работа на брокера е да предвиди рисковете от завършването или не на даден строеж и дали строителят е надежден. В този смисъл брокерът трябва да е отговорен до момента на финализиране на сделката и ако се докаже, че брокерът е знаел за ненадежността на строителя и е укрил факти и данни да си понесе съответната отговорност за това."
- Искате брокер да гарантира поемането на риска от купувач, който купува имот на зелено или недовършен, като естествено за риска, който сам си поема, плаща по-ниска цена на кв. м. и в предварителният договор между купувача и строителя вече има клаузи за забавяния, неустойки .... ?
-

Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:26:27
Фло, предлагам ТИ да уточниш как точно да се нарича това, което получавам от клиентите си, обещавам веднага да го въведа официално в моята АНИ. А дали ще получа процент от цената, или твърда цифра това няма как ТИ да го определяш за твое съжаление, ако искам и мога, ще си договоря 30 % , нито е незаконно, нито е лошо, нито е твоя работа.
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:37:33
avatar
tino76 Написал:
-------------------------------------------------------

> Като е писано тук "писмена гаранция" се е имало
> предполагам в предвид брокерът да бъде отговорен
> до прехвърлянето на собствеността. При вторичния
> пазар този момента съвпада с изповядването на
> сделката пред нотариус. Положението обаче е друго
> при новото строителство, където се прехвърля
> учредено право на строеж, а не собственост. Това
> учредено право на строеж се трансформира io ipso в
> право на собственост, когато сградата се сдобие с
> Акт16 и разрешение за ползване и се прехвърли
> съотвента идеална част от земята на собственика на
> правото на строеж. Това обаче е едно бъдещо
> несигурно събитие и в повечето случаи при такива
> сделки и с участието на брокер работа на брокера е
> да предвиди рисковете от завършването или не на
> даден строеж и дали строителят е надежден. В този
> смисъл брокерът трябва да е отговорен до момента
> на финализиране на сделката и ако се докаже, че
> брокерът е знаел за ненадежността на строителя и е
> укрил факти и данни да си понесе съответната
> отговорност за това. това е различно от
> неустойките по ПД със строителя. За това се влиза
> в съд. Но не е нужно и отношението с брокера да се
> решава по съдебен път. достатъчно е на гражданина,
> че ще прави разходи по делото със строителя.
> Затова са застраховките. Те биха покрили разходите
> на хората по делата със съответния строител. Не
> виждам нищо нередно в това.

Само пожелания, не почиващи на никаква законова база.

1 Отговорност на брокера до прехвърлянето на сделката.
Отговорността е лична. Освен в специално посочени случаи. Посредникът не е представител. ПД се подписва от двете страни по сделката. Тяхна е отговорността да спазят договора. При нарушение изправната страна е компенсирана. Независимо от това, има право да се обърне към съда.
Дори и посредникът да има професионална застраховка- кой и на какво основание би решил тя да послужи за компенсация?
Или е достатъчно да тропнеш с краче "искам я" и готово.

2.Новото строителство и покупка на зелено.
"Ако се докаже, че брокерът е знаел за ненадежността на строителя........." как се доказва това? В съда. Но, ти искаш друго- извън съда някой да съди някого. Е, не става. Колкото и застраховки да има един човек, няма да се раздели доброволно с парите, само защото ти си решил така.
Най- смешното е, че искаш брокерът да бъде и врачка. Да знае след две години какво ще бъде състоянието на строителя и ако той е фалирал- какво? Да върне хем комисиона, хем парите, взети от строителя?

eye popping smiley
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:50:46
dicho Написал:
-------------------------------------------------------
> Фло, предлагам ТИ да уточниш как точно да се
> нарича това, което получавам от клиентите си,
> обещавам веднага да го въведа официално в моята
> АНИ. А дали ще получа процент от цената, или
> твърда цифра това няма как ТИ да го определяш за
> твое съжаление, ако искам и мога, ще си договоря
> 30 % , нито е незаконно, нито е лошо, нито е твоя
> работа.


Хонорар би трябвало да се нарича приятелю-ХОНОРАР!И понеже това понятие има друг смисъл,различен от комисиона ,отпадат и притесненията за гаранции и прочие неща,които съпътстват отговорноста и каквито АНИ-тата принципно не носят!
Затова правилния подход е сделка за НИ да се подготви и осъществи с помощта на адвокат,да не се налага на по-късен етап неговото участие!
АНИ-тата са само агенции за запознанства -не би следвало да им се възлагат отговорности по-големи от компетенциите им ,а виждате тука що сбирщина е!
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 14:51:28
мазолче не стига, че си тъпичко ами си и слепичко:
Чл. 280. С договор за поръчка довереникът се задължава да извърши за сметка на доверителя възложените му от последния действия.
Чл. 281. Довереникът е длъжен да изпълни поръчката като добър стопанин и да пази имуществото, което получи във връзка с нея.
Чл. 282. Довереникът може да се отклони от поръчката, ако това е станало необходимо за запазване интересите на доверителя и не е било възможно да се вземе неговото съгласие.
Чл. 283. Довереникът трябва да извърши възложеното му действие лично.
Той може да възложи това на друго лице, ако е овластен от доверителя или ако това е станало необходимо за запазване неговите интереси и ако от неизвършването му доверителят би претърпял вреди.
Довереникът трябва да извести незабавно доверителя за заместването.
Довереник, който не е имал право да се замести, отговаря за действията на заместника като за свои, а ако е имал това право, отговаря за вредите, причинени от лошия избор на заместника си.
Чл. 284. Довереникът е длъжен да уведоми доверителя за изпълнението на поръчката.
Довереникът е длъжен да даде на доверителя сметка и да му предаде всичко, което е получил в изпълнение на поръчката.
Чл. 285. Доверителят е длъжен при поискване да достави на довереника средствата, които са необходими за изпълнение на поръчката, и да му заплати направените разноски заедно с лихвите и вредите, които е претърпял във връзка с изпълнението на поръчката.
Чл. 286. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Доверителят е длъжен да заплати на довереника възнаграждение само ако е уговорено.
Чл. 287. Договорът за поръчка се прекратява, освен по други причини, посочени в закона, още и с оттегляне на поръчката от доверителя, с отказ от довереника и със смъртта или с поставянето под запрещение на някой от тях, а така също и с прекратяването на юридическото лице, ако то е било доверител или довереник.
Чл. 288. Оттеглянето на поръчката не лишава довереника от правото да иска заплащане на разноските и на уговореното възнаграждение.
Ако изпълнението на поръчката стане невъзможно, доверителят трябва да заплати на довереника направените от него разноски и възнаграждение съответно на извършената работа.
Чл. 289. Довереникът, който се откаже от поръчката, без да има за това достатъчно основание, и не съобщи своевременно на доверителя, дължи обезщетение за причинените от отказа вреди.
Чл. 290. Действията, които довереникът е извършил в изпълнение на поръчката, като не е знаел и не е могъл да узнае за нейното прекратяване, задължават доверителя.

Пак питам къде видя отношения Довереник Възложител? Или довереник доверител или Възложител Изпълнител.

До Камелия - ти явно обичаш да спориш. Твой проблем. Прочети учебниците на Венедиков и ще понаучиш малко това онова за право на собственост, учредяване право на строеж и т.н. Очевидно познанията ти се базират единствено на гугъл и форуми за имоти.
Очаквах да ме питаш как се доказва надежност на едно юридическо лице - безплатни консултации не давам, ако искаш дай координати на лични и срещу съответно заплащане ще ти предоставя всички декларации, заявление и документи за това.
Според договора за поръчка - клиентът е доверител, а брокерът е довереник ерго аз като клиент ти се довервям ти да ми намериш такъв строител, който наистина да ми построи въпросния имот, а не да ми вземе парите и да изчезне, оправдавайки се с кризата. Има начини да се отсеят професионалните строители от непрофесионалните такива, но както казах на лични smiling smiley *write*.
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 15:08:17
Тино-тъп си ..или са праиш..Казах ти в ПРЕДМЕТА на договора е написано съгласно ЗЗД..Довереника и доверителя..Дали ще пишеш Възложител ИЗПЪЛНИТЕЛ..ИЛИ Довереник Доверител е едно и също...по смисъла на закона ..Тоест ДоверителЯ Е ВЪЗЛОЖИТЕЛ,А Довереника е изпълнител.. eye popping smiley То не е достатъчно само да го прочетеш ... *book* *huh*
Re: Писмена гаранция от брокер при покупка на имот
14-10-2009 - 15:12:01
avatar
фло Написал:
-------------------------------------------------------

> Хонорар би трябвало да се нарича
> приятелю-ХОНОРАР!И понеже това понятие има друг
> смисъл,различен от комисиона


комисиона , само ед. Възнаграждение за посредничество при търговски сделки.

Български тълковен речник
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход