Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Какво точно правят брокерите на НИ ?

Публикувано от drakkar 
Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 13:21:52
avatar
Въпроса ми е каква точно услуга предоставят посредниците на НИ, за да вземат 3-6 % от стойността на сделката ?
Според мен са излишна брънка във веригата, която не само не помага на страните по сделката да я осъществят, ами съветват продавачите да искат нереално високи цени, с което реално убиват пазара. Та какво точно прави брокера, за да си заслужи комисионнтата ? Моля упражняващите тази професия да изброят нещата, които правят и ме убедят защо непременно трябва сделката да мине през АНИ ?
1.
2.
3.
...
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 13:30:06
1. пускат обяви в този сайт и още няколко
2. пускат обяви в няколко вестника
3. водят клиенти на оглед (в повечето случаи де, но това се заплаща от клиента)
4. Правят снимки с GSM-ите си на имотите за продан (понякога)
5. Помагат с бюрократичните работи при сключване на сделка.

Не очаквай подобен отговор от брокер. Те ще те убеждават че вършат много повече и пазарът не може без тях. По същият начин ако глистите / кърлежите / комарите / въшките можеха да говорят щяха да те убедят че без тях не можеш да съществуваш пълноценно smiling smiley

И най - важното. Ако държавата вземе съответните мерки - единен кадастър с имоти за продан / наем, сериозни глоби за тези, които "скатават" и т.н. звеното им ще отпадне. От това ги е страх най-много smiling smiley



Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 13:41:11
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 13:42:23
avatar
И за изброените от теб 5 неща вземат 6% примерно то 50-60 хил евро - това са 3 хил евро за няколко кила бензин и пуснати обяви ?! А за снимките - май не правят, защото в имот.бг много малко обяви са със снимки. Не извършват ли някакви проверки, например за тежести по имота, гаранции не дават ли, че сделката е ок, отговорност каква поемат и т.н. Има много случаи на измами с продадени преди това ипотекирани жилища. Кой може да ми извърши тази услуга и да ми даде гаранция, че всичко е както трябва ?
Аз кола си имам, мога да си чета и сам обявите, така че ако ползвам консултант то ще е само за проверка относно тежести по имота.
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 13:47:18
avatar
Те как проверяват за тежести - в АВ онлайн за 2 секунди срещу по-малко от левче?
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 13:49:48
гаранции не дават, отговорност не поемат...
проверки някои агенции правят, но пак стигаме до въпроса с липсата на отговорност, така че всеки нормално мислещ клиент си плаща И на личен адвокат...

това което реално правят е да продават обяви за имоти - факт е че 80-90% от имотите се продават чрез агенции - има избор, и за този избор си плащаш 3-6% от цената. това е, нищо повече.
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 14:53:27
Какво правят..., чешат си междукраковите атрибути..

Виснат пред монитора с тиква подпряна на длани, чакайки телефона да звънне и да ги изкара за малко от летаргията на интернет. Поровят тук, поровят там.. и така 2 часа. Проверят един-два мейла, па отново се тръшнат пред компа. На следващият ден пуснат из 2-3 сайта 4 обяви и па се бичнат у форума. В края на седмицата, петък привечер отидат на един-два огледа. Погледат умно страните, погледнат имота, па погледнат през прозореца и си мислят “айте петък вечер е, да одим да ударим по две раки...”
А, ако случайно страните се излъжат и се стигне до предварителни уговорки – твърдо заявяват, че си искат комисина, тъй-като тяхната работа е вече приключена и от тук натам нещата зависят изцяло от купувача/продавача....
И следващата седмица пеят пак със същият глас.. и те така месеца се търкулва празно. Накрая седнат и те тема да пуснат “Кога ще се оправи пазара и какво обуславя намаляване на търсенето...”

Е, нема лошо и така се живее, ама ако зимаш по 100-200Е на сделка, а не 3%.

А как се взимат 3%? Например така:

Рекламираш имота възможно най-детайлно и широкообхватно.
Информираш собственика за търсенето. Информираш и себе си за всички промени.
Организираш огледи с всеки желаещ и взимаш участие в разговорите. Не тъпееш, гледайки как двамата се чудат от къде да фанат, а като организатор запознаваш хората, описваш имота, излагаш добри и лоши черти, обясняваш.. въобще поемаш нещата в свои ръце и защитаваш интересите на твоята страна. Ако си с ключ, водиш човека и му показваш всичко, държиш се все едно имота е твой, а не от врата: “ето това е”
После, участваш като свидетел в подписване на предварителният договор и вместо да се зориш толкова рано за комисионната, ще изчакаш окончателно сключване, като междувременно ще звъниш и ще се интересуваш за всичко ставащо до тогава.
Преди финализиране, естествено ще провериш документите, ще организираш нотариуса и плащането дори. Чак накрая, когато всички са щасливи ще се усмихваш и ти с 3% И ако си толкова добър ще продължаваш да се интересуваш от клиентите си и комуникираш с тях.


Това е реалноста! Така ще бъдат занапред нещата. Не сте незаменими, напротив – подобни сайтове като тоя и други подобни портали ви обезмислят все повече (особено уялите се и мързеливи многознайковци). В подобни сайтове и купувачите и продавачите намират почти всичко и само един нотариус (и понякога адвокат) ги дели от сделката. Ако искате и вие да участвате в тази сделка, спестявайки им нерви и време (вместо да им пречите дезинформирайки ги), научете се да взимате отношение, отговорност и заинтересованост, иначе с тоя "опит" незнам къде ще отидете на борсата...
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 15:01:01
Гледам ,че някои "основни играчи" от форума.. доказват само едно,че от време на време брокерите се занимават и с идиоти..Ако не ги усетят навреме...
*xxx* Прости сте се родили и прости ще си умрете..!!! :} И да Ви се обяснява и да не Ви се обяснява паплач сте .Проста паплач...по -точно казано !!!!
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 15:05:26
1во на брокито му е най-последната задача и право да обяснява... Сещаш се нали букво безгласна :g:
Re: Какво точно правят брокерите на НИ ?
29-09-2009 - 15:19:03
Казах прости сте сте се родили и прости ще си умрете...!!!!При някои простотията е наследствена...,при други е придобита...но сте си такива ..
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход