Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона

Публикувано от OwnerBG 
Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
26-06-2009 - 21:35:11
avatar
Една статия от 22.06.2007г. която задава въпроси на които сега, две години по късно всички знаем отговорите.
Всички плащаха пребогато, техническите лица се поклащаха като охранени пуяци и закона се прибираше, когато влизаше нашия човек.



Банско ъндър кънстръкшън
Голяма част от строежите в планинския курорт са на ръба на закона
От Димитър ПЕЕВ

Най-често срещаното превозно средство по това време на годината в Банско са камионите. Може да ги видите навсякъде. Най-много са обаче в района на местностите Грамадето, Гуровица и Св. Иван.

Когато пристигаме в планинския курорт, минава десет сут ринта и трафикът от камиони вече изпълва града с бензинов грохот. Насочваме се към въпросните местности, които, ако допреди няколко години са били извън града, днес са основна строителна площадка. Строежите се редуват с вече завършени постройки - хотели и жилищни сгради. Улиците са покрити с няколко сантиметра прах, която се вдига във въздуха, веднага след като мине някоя кола. Едва ли има място, на което можеш да се скриеш от шума на багерите. Разстоянието между сградите в повечето случаи е няколко крачки.

"Категоричен съм, че незаконни обекти няма", това са думи на кмета на Банско Александър Краваров. Каза ги в средата на март, когато Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди проверка на всички обекти, построени в района на курорта от 2004 г. до днес. Три месеца по-късно първите резултати от проверката показват, че положението не е така блестящо - в близо от половината строежи проверяващите са открили нередности.

Ревизията е възложена в началото на март от ВАП на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК). Последните сформират група, която трябва да инспектира над 400 обекта. "Идеята бе да обхванем цялото строителство от бума през 2004 г.", обяснява висш магистрат, пожелал анонимност. "От 180 проверени обекта заради нарушения са образувани общо 69 производства", обясняват от прокуратурата и поясняват, че издадените заповеди до този момент са 16 - две за премахване на незаконни строежи, осем за спиране на строителни работи и шест заповеди за забрана на достъпа до обекти. В по-голямата част от случаите проверяващите констатирали, че вина за нарушенията носи главният архитект на Банско Вилхемина Сандева. Според прокуратурата тя е издавала разрешения за експлоатация в разрез със закона. "Спорно е дали може да става дума за нарушения, защото законът е неясен. Аз не съм запозната с резултатите от проверката, но разрешенията, които сме издавали, са на базата на докладите на надзорниците", обясни за "Капитал" арх. Сандева.

Отиваме до Банско именно за да намерим такива "незаконни сгради". Търсим комплекс "Манастира" - четириетажна сграда в П-образна форма. В края на април ДНСК забранява ползването на обекта, тъй като е констатирано нарушение - въведен е неправилно в експлоатация, като вина за това има и главният архитект на града.

Комплекс "Манастира" е само на няколко метра от хотел "Нарцис" - друг обект, достъпът до който също е забранен. Според заповедта на ДНСК той функционира като хотел, без да е вписан като такъв, и е изграден само на базата на идейния проект. Въпреки че не би трябвало в сградата да има някой, лесно се забелязва, че в "Нарцис" има хора. Освен тези два обекта забрани са издадени и за ваканционно селище "Божурленд", хотелски комплекс "Римес" и хотел "Благовец.

Освен че ограничават достъпа до нередовни обекти, проверяващите издават и осем заповеди за спиране на незаконни строежи - в списъка със заповедите на ДНСК може да се видят имената на мащабни проекти като "Гранд Банско" - комплекс от 95 апартамента в м. Грамадето. Според заповедта строежът е започнал без одобрен проект, но странно защо е получил разрешение от гл. архитект на Банско. Въпреки че обектът е блокиран, на английския сайт на проекта може да се види, че имотите са обявени за продажба и дори е посочено, че цялата необходима правна документация и разрешителни са набавени...

"Оказано е на възложителите какво трябва да направят, за да влязат в нормите", разказва инж. Георги Минев от ДНСК, ръководител на групата, която инспектира обектите. Той се опитва да оправдае главния архитект на града: "Този строителен бум, явно ги е изненадал."

"Това е само началото", приз нават от ВАП и прогнозират, че до края на лятото всички обекти, които са предмет на проверката, би трябвало да бъдат проверени. Въпреки че искат редовни справки за хода на ревизията, обвинителите не могат да са сигурни на 100% в добросъвестността на проверяващите, които действат по тяхно поръчение, но не и под техен контрол. Имайки предвид натоварения трафик и усиленото строителство в Банско, прокурорите по-скоро трябва да имат едно наум. Особено когато получават справки от типа на "всичко е нормално".

Да направиш кариера


По време на проверката става ясно, че по-голямата част от строежите се захранват с пясък и филц от кариери, твърде вероятно незаконни, които са разположени по течението на река Места след Добринище.

"Проверихме ги, защото самият пясък, който се добива оттам, е със съмнително качество", разказва инж. Георги Минев от ДНСК.
Лесно откриваме такава на около пет километра от с. Добринище, след разклона за с. Елешница - сред купчини от дребни камъни преброяваме десетина машини. Заварваме кариерата в работен цикъл. Паркирани са няколко камиона, като на единия от тях пише "Стронг арм" ООД. Това е софийска фирма, собственост на Емил Копрев, чието име се свързва с няколко инвестиционни проекта в региона. Спираме колата до самите машини. Веднага към нас идва мъж на около 50 години. "За риба ли идвате", след като чува отрицателния отговор, той бърза да ни отпрати: "Айде сега, ако обичате, обръщайте колата и тръгвайте, че началниците са вътре." Преди да си тръгне, отговаря положително на въпроса дали това е кариера. Според ДНСК по течението на реката има още девет такива обекта. "Наредили сме проверка на Министерството на околната среда и водите", коментираха от държавното обвинение.
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
26-06-2009 - 22:02:13

OwnerBG написал:
> ..една статия от 22.....

и много истина написал.

За Банско г-н Тепавичаров е писал няколко пъти от позицията на "бял наркоман"-човек , който вижда в зимната природа нещо повече , отколкото вижда др. Иванов в морето, а именно- възможност да си изплакне ташаците във вода с температура 25 градуса. Към днешна дата същият господин (Тепавичаров, не Иванов. Иванов не е господин) е зает със себе си , изживявайки дълбока и потресна душевна еякулация , наблюдавайки агонията на недоразумението Банско:
-20 000 легла при капацитет на гондолата 2000/час
-цени в супермаркетите като в ресторантите в София
- цени на ски картите като във водещи алпийски курорти
- табуни от натруфени със скиорска екипировка за хиляди евро мутри и мутреси, чули някъде на снобско парти че е престижно да се карат ски.
-застаряващи платежоспособни гръцки гъзорези....
- .. и още много екстри..

No, thaks, that shit is not my place..
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
26-06-2009 - 22:19:00
Аз си спомням Банско,каквото беше 92-93 година.Не бях стъпвал от тогава там и това което заварих миналата година лятото,ме потресе.Едно прекрасно място е превърнато в кенеф.Не,мерси...предпочитам да си запазя спомена за онова Банско,дето вече го няма.

(btw...понеже бяхме там по работа,през деня нямахме много време за обиколки.Вечерта седнахме в някакво ресторантче и колегата с който бях разпозна един силистренски полицай-негов съученик от едно време.Изхвърлен от полицията за подкупи,участие в някаква магистрална банда дето върлувала около Силистра и Разград,Хванали ги,осъдили ги на по 7-8 години.Като излезли от затвора се забъркали с някакви събирачи на дългове,пак го влачили по съдилищата за побоища,изнудване...Какво е правил после...не е ясно.Оказа се,че това е "шефа" на ресторанта.Останах като гръмнат...някаква шапкарско-мутрафонска измет от Силистра,преди 2-3 години излязъл от пандиза...има ресторант в Банско...) *bow*
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
26-06-2009 - 22:23:31
avatar
Да платиш 350Е за нещо което е просто бетон с неясно до колко законно разрешение за строеж е истинския балон в имотите.
След като калкулираш и парите за разрушаване на незаконен строеж разбираш какво значи изгорял кешовик.


Най-евтино вървят конфискуваните имоти
ВАСИЛ ПЕТРОВ

Пазарът на ваканционни апартаменти в Банско в момента е замрял и търсенето е много слабо, каза за “Монитор” Илинка Митева от офиса на агенция “Явлена” в Благоевград. Цените в момента са ниски, като най-евтино се оферират имотите, конфискувани от кредиторите и обявени за продажба от съдия-изпълнител. Цените излизат по около 350 евро за квадрат, добави брокерката.



Определено има интерес към подобни имоти на ниски цени, каза още Митева. Епизодично запитвания се появяват и за ваканционни жилища, разположени близо до първата станция на кабинковия лифт. Спекулативни инвеститори купуват от закъсали строители цели недовършени сгради на ниски цени, понякога и под себестойност. Тези купувачи са най-често българи, а продавачите са предприемачи, които не искат заради дългове процедурата да стига да съдия-изпълнител. Преди време се сключи подобна сделка на 320 евро за квадрат, уточни тя.

Според брокерката руснаците, на които толкова се надява българският пазар на ваканционни имоти, още не могат пълноценно да заместят ирландците и англичаните. Митева обясни, че братушките са много предпазливи и преди да сключат сделка, оглеждат много имоти. Във всички случаи те предпочитат да купят готови обзаведени апартаменти и избягват да инвестират в недостроени жилища. Те не се пазарят за цената, ако имотът им хареса, но изискванията им са много високи.

В момента няма индивидуални купувачи, които да дават парите си за недостроени жилища, каза още брокерката от “Явлена”. По тази причина сега никой предприемач не почват нови строежи. Повечето от тях продължават да се опитват да продадат незапочнатите си проекти, за които са взели разрешения за строеж. Може би около половината от изградените през последните 2 години апартаменти в Банско са непродадени, добави Митева.

Собствениците на ваканционни жилища в Банско сега се надяват на българските купувачи, защото цените сега са доста изгодни.
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
26-06-2009 - 22:30:14
avatar
salvador Написал:
-------------------------------------------------------

> Останах като гръмнат...

И защо - ами те поне половината от тъй наречените "бизнесмени" в БГ са с подобни биографии. Разни мутри, подкупни държавни служители, бивши комунисти (или техни наследници) успели да приватизират това-онова и прочие измет...

Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
26-06-2009 - 23:48:31
avatar
Невидимко,
Както ти спомена Барбата гугъла е голяма работа.След като порових малко смятам да не влизам в никакъв диалог с теб.За нищо.
Защото мутри така и няма да пратиш но си уср.л вече няколко форума.Това че тук те търпят модераторите си е техен проблем.
Жалко че наследници на големи българи се държат по подобен начин.
Ако ти е скучно и си решил така да се забавляваш наистина си е твоя работа, поне докато те търпят.
За съжаление май се и познаваме бегло, ама то псевдо анонимноста е играла доста шеги
Банско никога няма да прилича на София, за твое съжаление.
Не 300Е ами и 5Е не струва имот затрупан с незаконен бетон.
Скоро ще стане и ясно до какво води прескачане на процедури и необявяване на разрешителни за строеж и ПУПове.
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
27-06-2009 - 10:00:33
Темата , която подхвана OwnerBG се отнася до Банско, но е от национален мащаб.
Типичен пример на грандиозен провал с инвестиции в строителството. Умишлено казвам в строителството, защото Гондолата и ски-съоръженията на Тодорка и Шилигарника са проектирани като обем със съдействието на италианци и французи. Капацитета на Гондолата е съобразен с капацитета на ски-съоръженията. Легловата база на хотелите обаче е проектирана като обем от малоумни, нискочели, неграмотни, алчни, безскрупулни BG motherfuckers- преведено означава хора , които не се спират пред нищо, когато срещу едни пари трябва да се съсипе нещо. Банско е труп , дори за 200 евро/кв.м , защото там си струва да се купува само за лично ползуване-каране на ски, но ако се насели дори и половината , а при 200 евро това може да стане, удоволствието ще се превърне в ад. Не една, както се говори, а още минимум две Гондоли са необходими за 20 000 скиори през уикекенда, което пък ще направи недостатъчен капацтета на съоръженията горе. Другото безумие Made in Bulgaria е 2-километровато трасе на Гондолата по равен участък, успоредно на шосето до подножието на Пирин. Такова решение, да се построи долната станция в самия град с последващ 2 километра равен участък, успореден на шосе, може да вземе само мозък, подложен на непрекъсната интервениция от водка и чалга. Мястото на всяка долна лифтена станция е колкото се може по-близо до началото на стръмния участък и това го знае всеки студент по специалността Транспортно -подемни машини. Съображенията са 100 % икономически. А мястото на хотелите (с мярка) е около лифта. Да де , ама нали ще трябва строителят да мисли за ел. захранване, канализация, водопровод ит.н.т. Друго си е да плеснеш лифта в града и да ползуваш тези неща наготово.Това налудничаво решение има и емоционална страна. Банско е може би едиствения световен ски център, където , когато в края на деня компанията реши да направи спускане до града (задължително удоволствие при хубав сняг) последните 2 километра от спускането е бутане и ходене, ако снега е омекнал. Преди много години, като деца,се спускахме от Резена (Горната на Романски) до трамвая на Хладилника без да се бута никъде.
Банско е рожба на платена любов между селска алчност и мутрашка безпардонност.
Така че дори и при 200 евро/кв.м г-н Тепавичаров мисли да се въздържи от сделка.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-27 10:18 от Спиридон Тепавичаров.
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
28-06-2009 - 10:25:42
avatar
Подбирам само стари статии от преди няколко години за да си изясним от къде тръгват проблемите.
Алчността и желанието и ти да лапнеш голям залък води до признанията на главния архитект на общината.И това е само началото.
Нормална държава би се заинтересувала какво е станало и става в този район.

07.08.2006


Главният архитект на Банско Вилхелмина Сандева: Като хищник съм срещу инвеститори, които развалят планината, продават сградите на зелено, преди да съм утвърдила проекта

Яна ЙОРДАНОВА

- Г-жо Сандева, от няколко години в Банско се наблюдава огромно строителство. Колко разрешителни за строеж сте дали от началото на годината?

- До края на юли сме одобрили 456 визи за проектиране и 457 скици за нотариата, или общо 913.

- Кой е най-интересният проект?

- Най-интересен не знам, но най-голямата жилищна група е на Мелик Пашаев, чийто петзвезден хотел започна преди месец. Тя е с разгъната площ около 67 000 кв. м и е най-голямото строителство, допускано в Банско.

- Каква част от новото строителство в Банско се продава на зелено?

- Честно казано не знам. През мен не минава нито една продажба, но съм чула, че ПО ИНТЕРНЕТ СЕ ПРОДАВАТ СГРАДИ НА ЗЕЛЕНО.

Когато върнем някой проект, започваме да се караме, защото те казват: „Ние сме го продали вече по интернет", как сте го продали, като аз не съм му одобрила проекта? Това е проблем, който имаме с всичките агенции за недвижими имоти. Те просто трябва да проверяват дали има разрешение за строеж. Виждала съм в списания жилищни сгради, обявени за продан в Банско, обаждам се да питам кой им е разрешил да продават сградата, а те ми предлагат да си купя някоя. Как да си купя, като не съм дала разрешение за строеж. Тогава им се представям коя съм и им казвам, че ще ги съдя за некоректно отношение, а те ми затварят телефона

- Посочете конкретен пример?

- Нямам право да давам подобна информация

- Как стои въпросът с инфраструктурата на новите зони за застрояване?

- За новата зона Грама-дето и отсреща кварталите сме направили схема с горни и долни водоеми, подменя се етернитова мрежа в самия град, правим и отделни сектори на водоснабдяването. Смятам, че заедно с общинските съветници този въпрос сме го решили по най-добрия начин. Разбира се,

ИМА МЕСТА, КЪДЕТО A3 СЪМ ПРОТИВ ЗАСТРОЯВАНЕТО, там е трудно да се докара ток, вода, по-добре да не се строи. Но някой е подучил собствениците да пишат „собствен водоизточник". Собствен водоизточник може ли за един хотел? - Не може, откъде ще я вземе тази вода, тя се взима от планината, не може от кладенец. Изобщо пълна бъркотия. При това положение „ВиК" вдигат ръце и казват: „Ми добре", естествено ние не можем нищо да направим и даваме разрешително.

- В какво строителство предпочитат да инвестират хората?

- Наблягат на жилища, които кръщават апартаментни. Това означава, че имат една рецепция, басейни, фитнес, сауни. Най-често собствениците ги предоставят на агенции, които поддържат всичко, те ги дават под наем през времето, когато не ги ползва собственикът. Това е много удобна форма, но има мъртви сезони.

- Според някои агенции за недвижими имоти 95% от купувачите в Банско са българи, вярно ли е?

- Не знам, ПРИ НАС СА ИДВАЛИ ЛИЧНО САМО ДВАМА ИЛИ ТРИМА АНГЛИЧАНИ.

Но при нас не винаги идват собствениците, а техните представители, така че не мога да кажа. Запомнила съм Мелик Пашаев и Богомил Бонев, защото имаха проблеми. Правихме среща с проектантите за височината. Иначе при мен идват имот, номер, в коя местност. Аз не се занимавам с това на кого е обектът.

- Има ли хора, които се „бунтуват" с изискването за запазване на архитектурата на града?

- ВЪВ ВСЯКА МОЯ ВИЗА ПИШЕ ДА СЕ ЗАПАЗИ АРХИТЕКТУРАТА НА ГРАДА, няма виза, която да съм пропуснала. Не говорим за буквално пресъздаване, говорим за по-творческо пресъздаване на старата архитектура. Говорила съм и с други колеги-главни архитекти и те са на мнение, че сме успели да запазим поне 90% от това, което сме искали като архитектура. Ние сме имали невероятни, идиотски предложения, които нямат нищо общо с климата на един район, тъй като климатът определя архитектурата.

- Конкретен пример?

- Имахме проблем с един обект в района на бившия Завод за телефонна апаратура на водещо ателие. Предложението беше за комплекс под формата на две пресечени яйца. Слава богу, после бе направен съвсем друг проект. Някой път съм се замисляла дали да не направя изложба на първоначалните проекти. Това е една много деликатна история. Ние държим нещата да се правят, както трябва. Проблемът е след това. Има един член, които го въведоха с последния ЗУТ, чл. 154, който позволява промени по строежа, по този начин те променят по време на строителство и идват за съгласуване, но след като са го направили, така започва една НЕПРЕКЪСНАТА ВОЙНА.

Законът има толкова клопки, поставени, за да се угоди на някой. Например Банско е селище с типичен архитектурен образ - досега за него беше категорично изискването за ниско строителство, но и изведнъж се появи закон, който позволява и средно - до 15 метра. Това е вечната борба с проектанти, защото по закон те имат право, но с помощта на общинските съветници частично сме успели да овладеем положението.

- Как стои въпросът със стадиона в Банско? Там също се очаква голямо строителство.

- Дадена е виза за проектиране, но докъде е стигнал планът, това не мога да кажа. Ще го гледаме, когато стане готов, разглеждаме всеки проект, освен ако няма доклад за съответствие. Законът позволява с доклад по съответствие проектът да не се гледа, само градоустройствено, дали отговаря на мястото си, коефициентите плътност и интензивност. За мен този закон не е приемлив. Един-два пъти се доверихме и стана проблем, а не сме длъжни да се доверим. Те взимат пари за доклада по съответствие, за да заместят експертния съвет, законът го позволява. Казах, че има такова лоби -

ИЗЗЕМВАТ ФУНКЦИИТЕ НА ОДОБРЯВАЩИТЕ ОРГАНИ И ТАКА СЕ ПРОКАРВАТ ВСЯКАКВИ ПРОЕКТИ.

Даже аз получих наказание заради докладчик, а трябваше него да накажат. Повдигнахме въпроса този закон да отпадне, но не постигнахме нищо. Сега има едно съсловие, което взима пари за правене на доклади. Има и много добри докладчици, но са единици, те са коректни към нас, показват слабото място на проекта, показват кое и как може да се измени, но по-голямата част, особено от София, просто не са в час с нещата и ние всеки един проект го гледаме отново, гледаме проектите и като архитектура, а не сме длъжни

- Кои известни личности, освен Богомил Бонев, инвестират в Банско?

- Не се ангажирам да цитирам имена, но са доста. За мен тези хора ще помогнат много на Банско.

- Какво представлява проектът на Богомил Бонев

- Апартаментна и хотелска част, спортна зала -много приятен проект, дано да го направи" както трябва.

- Имали ли сте конфликти с богаташите, които инвестират в Банско?

- Повечето са разбрани хора и се съобразяват с изискванията, но НЕ СЪМ ДОВОЛНА ОТ ДВАМА-ТРИМА АНГЛИЧАНИ И РУСНАЦИ, КОИТО СЧИТАТ, ЧЕ МОГАТ ДА СТРОЯТ ПРИ НАС ВСИЧКО, КАКВОТО ИМ ХРУМНЕ, много често конфликтите ни свършват при кмета Александър Краваров, той винаги ме е подкрепял. "Като не искате да се подчинявате на нашите изисквания и на нашите закони, стройте си във вашите държави - защо сте дошли тук".



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-28 10:27 от OwnerBG.
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
28-06-2009 - 13:03:13
Такъв имот е скъп за купувача, евтин за инвеститора и добре дошъл за адвокатите после.
Re: Банско - скъп или евтин е имот построен на ръба на закона
30-06-2009 - 23:51:37
avatar
Невидимко Написал:
-------------------------------------------------------
> OwnerBG Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Банско никога няма да прилича на София, за
> твое
> > съжаление.
>
> София - моята мечта
>
>

Банско никога няма да прилича на София, за твое
съжаление.
Има една столица и това не трябва да те дразни.
Мечтай си.
Може да помогне.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход