Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?

Публикувано от Imotenbalon 
Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:41:29
Имотните пазари на Балканите все още не са стигнали дъното. В България и Румъния цените на жилищата ще продължат да падат с около 12-20 на сто през годината, а продажбите се забавят. Основният фактор за имотния спад в България е отливът на чужди инвестиции и затягане на кредитирането. Предприемачи и инвеститори изчакват по-удобни моменти за покупки. Това са прогнозите на анализаторите от международната консултантска компания за недвижими имоти и инвестиционен мениджмънт Jones Lang LaSalle.
Какво мислят българските експерти в бранша? Задава ли се “имотна буря” в България? “Тази информация идва именно от желанието да се срине пазарът, за да се пазарува евтино – коментира фактите за Радио България Лъчезар Искров, председател на Национално движение недвижими имоти.
Това е свързано с пари, които търсят спекулативна инвестиция, коментира Искров. Но пазарът няма къде повече да се срива. Достигнати са нива, които вече се доближават до строителната себестойност с нормалната печалба за този бизнес от 12 и 15 процента за предприемач. Освен това, през последните месеци се забелязва присъствието на доста чуждестранни инвеститори, които искат да пазаруват качествени имоти, но цените, които се предлагат на пазара, не ги удовлетворяват. Естествено е, че ако има свободни пари, психологическият натиск ще е доста голям и цените ще продължат да падат. Нашият пазар много силно се влияе от манипулации и всяка една такава прогноза удовлетворява инвеститорски интереси.
”В момента в България има 3-4 млрд. евро свободни пари по неофициална информация на специалистите в бранша. Тези “свежи“ пари изчакват удобния момент да излязат на пазара, когато той се е стабилизирал и няма ход надолу, за да реализират сделки с целпо-късна печалба, когато цените ще се повишат. Според българските експерти в бранша пазарът на недвижими имоти в страната вече е достигнал дъното на спада. Кои са индикаторите за това твърдение? “Основните признаци са задържането на ценовите нива на квалитетните жилища през последните два месеца – уточнява Лъчезар Искров. – Спадможе да има в определени сектори, където някой е притиснат от кредити или трудно реализира продукта, заради лошо строителство, слаба инфраструктура или неатрактивна локация. Но като процент в общия обем на пазара, това няма да е съществено. Фактът, че се задържат определени ценови нива за дълъг период, че пазарът се съживява и се увеличава броят на сделките, ни кара да мислим, че трендът се обръща.”
“Защо мисля, че сме стигнали дъното? – уточнява Егмонд Якимов, член на УС на Българска камара на предприемачите в строителството. – Защото българинът предпочитада има собствено жилище и да го смени за по-съвременно, а 80 на сто от хората живеят в остарял и амортизиран сграден фонд. Т.е., тенденцията за смяна на жилище е налице – казва строителният предприемач. – Освен това по официални данни в населението има над 3 млрд. лв. спестовни влогове. А инвестицията в недвижим имот и сега си остава най-сигурна. Реалната цена на пазара вече е достигната и под сегашното равнище от 700 – 1000 евро на кв. м. ще бъде вече за сметка на качеството или в полза на спекулантите, които ще изкупят жилищата на нереално ниски цени, за да ги пуснатслед година на по-високи. Спомнете си рекламата: ”Изкупуваме жилища на килограм!”
“Наистина имахме късмет с кризата, защото у нас тя дойде по-късно и по-рано свършва – е оптимистичният коментар на Страхил Иванов, собственик на агенция за недвижими имоти. – Регистрирахме кризата през септември м.г., която оказа изключително сериозно въздействие на пазара, а т.г. през март пикът й вече е приключил. Става дума за брой сделки и оборот. Оттук нататък имаме ръст.”
Броят на играчите на пазара за недвижими имоти е намалял със 75 на сто вследствие на икономическата криза. Останали са професионалистите, чийто пазарен дял се е разширил и знаят как да се справят с променящите се условия на пазара.
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:46:24
От март насам това е 4- 5 дъно
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:51:57
"Естествено е, че ако има свободни пари, психологическият натиск ще е доста голям и цените ще продължат да падат. Нашият пазар много силно се влияе от манипулации и всяка една такава прогноза удовлетворява инвеститорски интереси."

Брилянтна логика. Ако няма свободни пари, няма и манипулации и...
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:53:51
avatar
E как пък не дойде да гласува поне един експерт от ония де дават интервютата по медиите, да ви обясни, че дъното отдавна си е минато и сега ни чака само и единствено бурен разстеж право нагоре!

Ех Иваноф, къде си Иваноф? :]
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:54:39
Брокерите вече имат славата на лъжливото овчарче, накрая дори и истина да приказват - никой няма да им повярва. Но тези горе са безкрайно далеч от истината в момента.
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:55:20
Imotenbalon Написал:
> ”В момента в България има 3-4 млрд. евро свободни пари по неофициална информация на специалистите в бранша.

Дано да е така. И дано следващото правителство е достатъчно умно, та да стимулира преориентирането на тези свободни пари към инвестиции в производство и земеделие, не в строителство. После ще му дойде времето и на строителството.
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:58:42
Логиката е просто върха на сладоледа! Този Искров явно се води за капацитет сред брокерите, щом са "назначили" на този пост. Следва въпроса, ако той е от знаещите, какви ли са останалите...
"Но пазарът няма къде повече да се срива... Освен това, през последните месеци се забелязва присъствието на доста чуждестранни инвеститори, които искат да пазаруват качествени имоти, но цените, които се предлагат на пазара, не ги удовлетворяват."
Блестящо!
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 13:59:24
оставам с убеждението, че след всяка извършена продажба на НИ в рамките на страната следва статия описваща достигнато дъно и предстоящ MEGA-UP.

:]
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 14:02:33
Ох, извинете! Изглежда е имало съревнование на "експерти" :
"Защото българинът предпочитада има собствено жилище и да го смени за по-съвременно, а 80 на сто от хората живеят в остарял и амортизиран сграден фонд. Т.е., тенденцията за смяна на жилище е налице – казва строителният предприемач. – Освен това по официални данни в населението има над 3 млрд. лв. спестовни влогове. А инвестицията в недвижим имот и сега си остава най-сигурна."
Re: Анкета: Достигна ли пазарът на имоти дъното ?
03-06-2009 - 14:02:49
Какво искате да кажете , че експертите са долни лъжци ??
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход