Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Може ли имот, да бъде ипотекиран като гаранция по няколко кредита от различни банки едновременно?

Публикувано от ekoflex 
Искам да попитам, някой знае ли, дали е възможно към един ипотекиран имот, да се добави 2-ра и 3-та ипотека към други банки или кредитни институции, с цел обезпечаване на още един или два кредит (например: бизнес и/или потребителски) или по-образно, може ли един имот, да бъде заложен като обещетение по няколко кредита от различни банки едновременно? Предварително ви благодаря за консултацията.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-01 18:19 от ekoflex.
ekoflex Написал:
-------------------------------------------------------
> Искам да попитам, някой знае ли, дали е възможно
> към един ипотекиран имот, да се добави 2-ра и 3-та
> ипотека към други банки или кредитни институции, с
> цел обезпечаване на още един или два кредит
> (например: бизнес и/или потребителски) или
> по-образно, може ли един имот, да бъде заложен
> като обещетение по няколко кредита от различни
> банки едновременно?
Предварително ви благодаря за
> консултацията.

.........................................


...............................................
за всеки балон - ИГЛА , за всяка дупка - ЧЕП
Радой Ралин winking smileyРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-02 05:54 от пунди.
може , стига имотът да е достатъчно скъп/ да покрива всички заеми кумулативно / ,ликвиден /лесно продаваем/ и банковите чиновници да се навият smiling smiley
Горе-долу разбрах. Казусът е такъв, брат ми иска да тегли 30 000 лв бизнес кредит, но от банката, която поддържа сметките му са му казали, че въпреки всичко, е необходим и залог (недвижим имот), като в случая, аз искам да му помогна, но това с което мога да обезпеча кредита му е мой апартамент, за който имам малък ипотечен кредит, което би било вариант да го ипотекирам още веднъж по бизнескредита на трето лице, в случая, брат ми. Въпросът е дали от банката ще се навият.Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-01 19:09 от ekoflex.
Има кредитодатели, които поставят условие, че даден кредит може да се обезпечи само с първа ипотека.

Подреждаш си кредитите по важност.
Най-важният, който ще поискаш в набелязана банка, ще бъде обезпечен с първата ипотека и приемаме условно, че там не би трябвало да има проблем.

Отиваш при други банки (които са ти в листата след първата) и ги питаш дали ще приемат за обезпечение втора имотека. Отговорът и реакциите ще те ориентират много.
А това, което пък се сещам в момента е, че при това положение никой няма да закъса с обслужване на ипотечен кредит, тъй като при изпитване на затруднения, например временна безработица или намалели приходи, то той тогава винаги може да ипотекира още веднъж имота, например срещу потребителски кредит ( ако е необходимо на близък, който е с достатъчно доход) да вземе например още 15 000 лв. и с тях да покрива и двете ипотеки до момента до който се стабилизира и дохода му е достатъчен да плаща, така ли излиза?
ekoflex, този принцип беше доста разпространен в УСА-то и европа, в българия не знам дали някоя банка щ се навие за втора ипотека. проблема е, че ако кредита стане проблемен първо се погасява задължението към първия кредитор и чак след това каквото остане отива за втория. при липса на нормален пазар на ни в бг вписване на втора ипотека си е много рисковано за всяка финансова институция и със сигурност би било на други лихви, за да се покрие този риск. по реалистичен вариант е минималният ти кредит да се рефинансира към друга (или същата банка) като новата съма покрие старото задължение+парите по бизнес проекта. пари на ръка от ипотека банките много трудно дават - затова за подобна врътка предполагам ще ти трябва читав бизнес план и отчитане на разходите пред банката...
по лесно ще стане ако банката е същата.
И аз мисля, че банката като чуе за втора ипотека веднага ще предложи да ти рефинансира кредита към първата банка и да вземеш всички пари накуп от нея с първа по ред ипотека.
Провери какви са възможностите вторият кредит да е отново в същата банка /дали сега дава кредити и при какви условия/, в която е и първият. Шансовете за успех са много по-големи.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиомаРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-01 22:10 от dragula.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход