Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Съвет за баба Ценка

Публикувано от OwnerBG 
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:08:00
камелия Написал:
> Пак ли ние ще сме уникални и единствени в света? Къде и кога в цялата история на човечеството,
> столиците и големите градове са се обезлюдили? Колкото и да ми се иска да се получи истинска
> дискусия, подплатена с поне малко логика, не става.........

С интересния си въпрос ти ме подтикна да направя едно малко търсене. Бързо попаднах на едно академично изследване за една подобна на България държава - Cote d'Ivoire (Брегът на слоновата кост), където при подобни на сегашните условия в България - деградиране на икономическата конюнктура, от 1988 до 1993 е протичал точно такъв процес (миграция от градовете към селата) [www.armand-colin.com] , PDF: [www.armand-colin.com] smiling smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-29 15:11 от barbaron.
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:21:29
Ками,
Виж моя разчет. Ако внуците са двама - 40хил. евро за обучение. Тези пари са и много, и не съвсем. Зависи.
Останалите 200хил - ? Така че да носят приходи. Най-рутинното и най-неправилното за децата е: имот с рента. Имот с бъдеща цена под въпрос; цена на наем, също под въпрос.
По-скоро, това е база, която да им позволи да работят след тяхното завършване.

Перспективите за България са селско стопанство и туризъм.
Продукти с висока принадена стойност - евентуално, нанотехнологии *huh*
Туризмът, в този му вид - във вида на съществуващите ваканционните имоти, а и не само това...

Едно от нещата, на които бих заложила е парцел, след това на строеж на къщи за гости, стил възрожденски - селски, планински туризъм.
След това - иска се работа, управление, допълнителни екстри...

Докато завършат децата(зависи колко са големи) - кой ще върши това? Най-добрият вариант е техните родители, т.е. децата на баба Ценка. Така личният пример ще е налице. А той, според мен, е много важен момент в тяхното възпитание, съответно и бъдеща реализация.

Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:21:50
Тъй като не съм посещавал това място и аз попрочетох нещо, но прилики не видях [befsa.com]
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:23:59
avatar
Абе хора, защо се горещите толкоз.
Образованието е ценно но не за всички.
Не познавате ли хора които просто искат да живеят с дребните радости, да си народят деца, да си перат мъжа и да му се радват, да ходят на море за десетина дни, и да се похвалят че са здрави и децата израстват добри и с червени бузки.
Ценностната система е личен избор повлиян от средата в която си израстнал.
И тук идва представата за сигурност която включва твоята врата, която ти заключваш и това те прави спокоен.
Имаш дом, жена, деца, и вечерната порция телевизия и здравословен секс.
Ако не си забит с ипотека и ти и семейството ти сте здрави, си на крачка от щастието.

А образованието?

Ами следващото поколение идва.
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:44:13
Ааа, Оунърче, не си прав! Горещене е имало по-предните страници... smiling smiley

Задал си въпрос, сега всеки си казва мнението. Съвсем нормално е да има различни гледни точки.

И казваш:

"Не познавате ли хора които просто искат да живеят с дребните радости, да си народят деца, да си перат мъжа и да му се радват, да ходят на море за десетина дни, и да се похвалят че са здрави и децата израстват добри и с червени бузки....."

Идват, обаче едни 240хил. евро... Мислиш ли, че ще се запази тази идилия? Дали е достатъчна досегашната им ценностна система?

Парите, имуществото, освен всичко друго, са и отговорност...
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:51:01
аз не виждам смисъл да се коментира темата с образованието. 240К еуро са много пари за образование . то за образованието не са важни парите а да имат децата интелект и желание. и не смята, че ако запишат някои селски университет в УСА или Германия ще получат по-добро образование от СУ например.
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 15:55:22
OwnerBG, в една друга темичка дадох нагледен пример как със 120 000евро през 2006-та помогнах на един младеж да купи 2 апартамента (2-стаен и 3-стаен в престижни квартали, тухлени завършени и единия обзаведен)и му останаха 75 000евро кеш.Разбира се не предлагай нещо такова на бабката, няма как да стане сега.Но имам предвид друго.Ще ти кажа какво да НЕ предлегаш.Когато дойде този младеж и каза какво иска, колегите започнаха да му мислят схема с разни панелки.Той малко грубо ги сряза, едва ли не че го смятат за идиот.Той има 100К евро кеш и да купува панелки?Та, хора които имат 40-50К евро кеш, идват в София с нагласа за тухла в престижен район.Поне това са моите впечаление, незнам ти и Ками сте брокери, може би имате други наблюдения, все пак аз не съм участвал в толко сделки като вас.Но и на много познати съм помагал с 20-30К евро как да купят жилище.Обаче искам да ти кажа че хора дори и с толко малко кеш не искат и да чуят за панел.Гледат те с поглед който казва, абе ти мен за будала ли ме имаш.
Към панелки се насочват хора които няма и 1 стотинка кеш.Съберат от цялата рода на единия 4 000- 5000 евро, от цялата рода на другия още толко.Вземат от приятели и познати още 2-3 хил евро и лапнат едно кредитче за 40к и ставаха горди собственици на 2-стайни панелки за около 50К в Недежда,Дружба , Люлин и т.н.После едно бързо пресустройство без майстори разбира се, а с помоща на цялата рода.Материали крадени от тука-там и айде за още 2-3 хиляди лева нещо от магазина и са готови.

Та идеята ми е че ако дадеш съвет на човек с 50-60К да инвестира в панел може да вземе да ти тегли една...........а пък ако е с 240 000К не ми се мисли за реакцията му.
Сериозния ти разговор с бабката е една прелюдия към нещо чудовищно което ще изпиташ.Здравите семейни връзки у българина не му позволяват сам да взема инвестиционно решенение без да участва цялата рода.Бъди сигурен че като разберат за инвестиционните намерения на бабката цялата рода (синове,дъщери,внуци ,правнуци) ще изкажат компетентно мнение и всички ще се появят при теб и купона започва.Казвам ти го от личен опит като човек които 4 години е работил в инвестиционен посредник, но се е занимавал и с консултации.

През мен са минали 10-ки продали ниви в Банско, по морето и др. които бяха основния двигател на жилищния пазар в София.(говорим за Бг купувачи).
Да ти кажа честно обаче с както ти го наричаш "бабе провинциален инвеститор" се работи много по-добре, отколкото със софианско бабе инвеститор и родата му.
Хорицата от привинцията повече слушат консултанта, пресметливи са, мислят рационално, не са грандомани, не са претенциозни и което по принцип е лошо за самите тях са прекалено доверчиви.
Преди всичко успех и вложи максимални усилия да задоволиш желанията на бабето *ok* , ако е доволна после може да ти докара цяла тумба бабета.
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 16:01:11
avatar
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> Ааа, Оунърче, не си прав! Горещене е имало
> по-предните страници...
>
> Задал си въпрос, сега всеки си казва мнението.
> Съвсем нормално е да има различни гледни точки.
>
> И казваш:
>
> "Не познавате ли хора които просто искат да живеят
> с дребните радости, да си народят деца, да си
> перат мъжа и да му се радват, да ходят на море за
> десетина дни, и да се похвалят че са здрави и
> децата израстват добри и с червени бузки....."
>
> Идват, обаче едни 240хил. евро... Мислиш ли, че ще
> се запази тази идилия? Дали е достатъчна
> досегашната им ценностна система?
>
> Парите, имуществото, освен всичко друго, са и
> отговорност...
>
>
> ==================================================
> ==================================================
> =====
> ДариНА .... Да опазим децата !

Аааа Муза,
Говорех че това са им мечтите, а не сегашно състояние.
Явно нещо има сбъркано в опита за дискусия.
То бабата на динамо ще правим или ще я отвличаме.
Не всеки иска да е Нобелов лауреат или вишшист.

Тук се пъчим с примери от световната икономика или от позабравените пазарни умения а не можем да си отговорим на елементарния въпрос.
Как искаме да живеем.
И тук цената на имота или кризата нямат никакво значение.


*yes*
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 16:03:02

Присъединявам се към всяка дума, написана от Муза.
Ще прибавя само, че такъв здравословен живот, какъвто описва Оунъра, така ще им омръзне след някоя и друга година... , че ще започнат да го разнообразяват с доста нездравословни практики. Не може да си спокоен и безгрижен цял живот. Независимо от тясната или по-широка ценностна система, в човешкия характер е заложено да се стреми към преодоляване. Общо взето, за повечето хора това е свързано с оцеляването. Ако това е осигурено, търсят нещо друго. И ако в ценностната система липсва любознателността, образованието, творчеството (не само художественото, разбира се), какво им остава на бедните, осигурени до края на живота си хора? Да преодоляват географските ширини е най-интересният и безобиден начин да си преживеят дните, но няма да станат пътешественици - тях ги дърпа неизвестното, различното, а също и риска. Тогава? *huh*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-29 16:09 от nino.
Re: Съвет за баба Ценка
29-05-2009 - 16:12:19
nradev11 Написал:
-------------------------------------------------------
> аз не виждам смисъл да се коментира темата с
> образованието. 240К еуро са много пари за
> образование . то за образованието не са важни
> парите а да имат децата интелект и желание. и не
> смята, че ако запишат някои селски университет в
> УСА или Германия ще получат по-добро образование
> от СУ например.


Приятлю Радев - грешиш. Образованието струва пари/истинското/ - 240к евро може и да не ти стигнат...особено пък за селските щатски университети. Грешиш и за това, че СУ може да се мери с нещо в щатите или Германия. Ако си влизал в някой университет там, много бързо ще разбереш, че не вървиш с 200 марки и едно прасе...

Образованието и инфраструктората за мен са 2та най-големи проблеми на Бг икономиката/? кво е пък това животно?/. Липсата на сертифицирани от международни организации специалисти във всяка една област е огромен проблем. Всеки които работи или е работил в някоя що-годе стойностна фирма би потвърдил това. В БЪЛГАРИЯ НЯМА МЕНИДЖМЪНТ!!! Тук има парашутисти, роднини, комунисти и ченгета или някаква кръстоска между тез индивиди/най-често завършили УНСС, или някой гига престижен СВОБОДЕН уни./

Виждал съм българи сертифицирани от международни организации/ПМП примерно, Стивънс и т.н/ разликата в мениджмънта е очебийна - резулататите винаги са налице и фирмата върви напред с такива хора. Виждал съм и финансов директор на огромна компания който не може да умножи двуцифрени числа или не знае елементарни счетоводни закони, но с мъж посланник-комунист...Сигурен съм , че и Вие сте ги виждали нали?...та за баба Ценка ми беше думата...тя каква го играе ?
:]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-05-29 16:15 от decho.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход