Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Апел за корекция на цените!

Публикувано от Vaida 
Re: Апел за корекция на цените!
17-04-2009 - 22:18:29
За бога пратя намалете цените.

или

За бога братя продавайте.

Само с танкове можеш да ги накараш да продават :}
Re: Апел за корекция на цените!
17-04-2009 - 22:49:54
dragula,
просто от думите на Наската се разбира, че ако дължиш на банката сума, освен че ще ти вземат заложения апартамент, ами ще приберат и друг апартамент, и оставаш с нищо на улицата. това не е така, обърни внимание на ГПК:

Quote

Чл. 339. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) Изпълнението не може да бъде насочено върху следните вещи на длъжника-физическо лице:

а) вещи за обикновено употребление на длъжника и на неговото семейство, посочени в списък, приет от Министерския съвет;

б) необходимата храна на длъжника и неговото семейство за един месец, а за земеделските стопани - до нова реколта, или равностойността й в други земеделски произведения, ако няма такава;

в) необходимите горива за отопление, готвене и осветление за три месеца;

г) машините, инструментите, пособията и книгите, необходими лично на длъжника, упражняващ свободна професия, или на занаятчия за упражняване на неговото занятие;

д) земите на длъжника - земеделски стопанин: градини и лозя с площ общо до 5 дка или ниви с площ до 30 дка, а в Добруджа - до 50 дка, или ливади с площ до 50 дка, и необходимите за воденето на стопанството машини и инвентар, както и торовете, средствата за растителна защита и семето за посев - за една година;

е) необходимите две глави работен добитък, една крава, 5 глави дребен добитък, 10 пчелни кошера и домашните птици, както и необходимата храна за изхранването им до нова реколта или до пускането на паша;

ж) жилището на длъжника, ако той и никой от членовете на семейството му, с които живее заедно, нямат друго жилище, независимо от това, дали длъжникът живее в него. Ако жилището надхвърля жилищните нужди на длъжника и членовете на семейството му, горницата се продава, ако са налице условията на чл. 39, ал. 2 от Закона за собствеността;

з) предвидените в други закони вещи и права като неподлежащи на принудително изпълнение.

също така и върху дохода на длъжника има защита:

Quote

Чл. 341. (1) (Изм. - Изв., бр. 90 от 1961 г., изм. - ДВ, бр. 28 от 1983 г., в сила от 01.09.1983 г.) Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималното месечно трудово възнаграждение, може да се удържа само:

а) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) ако осъденото лице получава до 100 лв. месечно - 1/5 част, ако е без деца, и 1/6, ако е с деца, които то издържа;

б) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) ако осъденото лице получава от 100 до 150 лв. месечно - 1/4 част, ако е без деца, и 1/5, ако е с деца, които то издържа;

в) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) ако осъденото лице получава от 150 до 200 лв. месечно - 1/3 част, ако е без деца, и 1/4, ако е с деца, които то издържа;

г) (изм. - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) ако осъденото лице получава от 200 до 250 лв. месечно - 1/2 част, ако е без деца, и 1/3, ако е с деца, които то издържа;

д) (нова - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г.) ако осъденото лице получава над 250 лв. месечно - във всички случаи - 1/2 част.

(2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1983 г., в сила от 01.09.1983 г.) Месечното трудово възнаграждение по предходната алинея се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци.

P.S. извинявам се за офтопика, просто не бива да се спекулира с мнения, че банките едва ли не в затвора ще те вкарат ако не плащаш ипотеката. закона предлага някои защити, колкото и минимални да са те. това трябва да се знае както от граждани, особено пък от брокерите на НИ в предстоящите за много ипотекари трудни времена.
*book*
Re: Апел за корекция на цените!
17-04-2009 - 23:21:17
Той ще обясни какво е имал предвид.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Апел за корекция на цените!
17-04-2009 - 23:39:07
Това от форум на имотните милионери го превърнахте на социален форум...
Нали Иванов каза, че цените ще растат форевър?!...
Не е ли време да се пусне тема за държавните помощи за безпризорни ипотекари?
Re: Апел за корекция на цените!
18-04-2009 - 00:30:58
Темта е интересна, а на скоро и аз имах случка с брокер, та за това реших да споделя с вас. Моята случка обаче не доказва, че цените на имотите падат, а инвеститорите едва ли не са готови на всичко, за да продадат.
Та да започна със случката - от както смениха времето с 1 час на пред реших да почна да ходя на огледи след работа. Така и така няма какво да правя поне да видя кое как изглежда. Интересуваха ме малки двустайни апартаменти в Овча купел (около 60 - 70 кв.м.). След като разгледах около 7-8 апартамента един от тях някак си ме грабна. Не беше нищо особено - хол с малък бокс в единия край и спалня. Може би заради PVC-то с цвят на дърво и хубавите интериорни врати този апартамент изпъкваше пред всички останали. Отделно имаше и други плюсове на които аз много държа:
- възможност за гараж
- не е на първи, последен или предпоследен етаж
- от двете му страни има други апартаменти т.е. няма външни стени (освен терасата и едната стена на хола)
- има асфалтов път до него

Оказа се, че брокерката, която го предлага е от Явлена. Спомних си, че често съм виждал името на тази агенция по разни статии свързани с имоти и си помислих, че брокерката ще е печена и няма лесно да се пребори - така и стана.

Апартаментът беше обявен за 52 000 EUR. Подземен гараж - 12 000 EUR, паркоместо - 7 500 EUR. Апартаментът беше обявен за 62кв.м. застроени около 54 кв.м. (но според мен ако хвана да го измеря с ролетка няма да има и 50 кв.м.)

Като сметнах, че искам апартамента + гараж и това прави 62 000 EUR свят ми се зави. За това реших да пусна оферта пък каквото стане.

Казах на брокерката - давам 45 000 EUR но искам апартамента + гараж. Още по телефона брокерката 10 минути ми обясняваше как това нямало да стане, но щяла да пита.

На следващия ден ми се обади и каза, че не става (както и очаквах) и офертата от инвеститора била 55 000 EUR за гараж + паркоместо.

Разбира се брокерката продължи да ми говори, че офертата е добра, да идем на още един оглед (все едно като го видя пак ще ми се преиска да дам повече пари) и т.н.

Накрая и казах, че не бързам, няма как да дам повече от предложеното от мен при падащ пазар и ще изчакам още 1-2 месеца. Тя ми обясни още веднъж как цените не падат и нямало да паднат и като цяло така приключи разговора с уговорката да се чуем пак след празниците.

Май се улях с писането, ама какво да се прави - дълга история.
Та така при мен - или цените наистина не падат и инвеститорите нямат зор, или съм попаднал на най-богатия инвеститор smiling smiley
Re: Апел за корекция на цените!
18-04-2009 - 10:09:00
vivic Написал:
-------------------------------------------------------
> Naskata,
>
Цитат:Вторият апартамент е ипотекиран като
> обезпечение.
> Цените падат !
> Стойността на втория апартамент стига 20 000,
> междувременно А е съкратен от работа и е
> преустановил обслужването на кредита. Банката
> пристъпва към принудително събиране на вземането
> си и тъй като втория апартамент не е достатъчен,
> тя продава и първия, както и А остава да дължи още
> 10 хиляди.
> Семейството остава на улица и продължава да е
> длъжник ...
>
> не познаваш законите и принципите залегнали в
> сферата в която работиш (предполагам си брокер),
> което говори зле. това което си написал е погрешно
> в своята същност - нямам предвид конкретните
> цифри, а принципа. използвай времето сега, когато
> нямате толкова работа като брокери и или прочети
> малко от законите на страната или се консултирай с
> адвокат. за всеки човек това би било много полезно
> (96% от българите са собственици на НИ), а за
> брокерите си е направо задължително.
> не се заяждам, не ме разбирай погрешно.
>


Вивич, не съм брокер за радост ! и никога не съм бил !
Не съм и комунист и никога не съм бил !!!
Благодаря за съвета-ще се консултирам с адвокат, при все, че не разбрах за какво. *tired*
Но пък ти когато постваш извадки от ГПК е добре да погледнеш дали е в сила !!! Не се заяждам-това е моят адвокатски съвет към теб. Това е извадка от старото ГПК, което не действа.

Дадения от мен пример илюстрира едно единствено нещо-че падането на цените на имотите, води до по-голяма задлъжнялост и обедняване ва ВСИЧКИ.

п.п. Погледни и чл.445 от новия ГПК



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-04-18 11:02 от Naskata.
Re: Апел за корекция на цените!
18-04-2009 - 11:59:24
Naskata Написал:
-------------------------------------------------------

> Дадения от мен пример илюстрира едно единствено
> нещо-че падането на цените на имотите, води до
> по-голяма задлъжнялост и обедняване ва ВСИЧКИ.


Защо пък на всички

*tired*
Re: Апел за корекция на цените!
18-04-2009 - 12:44:54
Уффф..... Току що заради Naskata попрочетох едно-друго от ГПК и се стреснах сериозно. eye popping smiley Изясни ми се и защо напоследък доста хора които познавам ходят като зомбита по улиците. Маи това дето в САЩ са скачали от прозорците по време на великата депресия ще го видим скоро и тук. Ама то си ни е от акъла.... eye popping smiley
Re: Апел за корекция на цените!
18-04-2009 - 12:54:48
*yes* Нищо лично, но Наската никога не ви е подвеждал- що се касае за право.
Бих казала дори, че е твърде толерантен към нападките... но и той си знае.
Ипотекарните длъжници не са в изгодна позиция от 01.03.2008г.... но предоверяването към банка- кредитор и брокер на АНИ/ който няма никаква отговорност впоследствие/ все до нещо ще доведе. Написал го е и Дядо Мечо.

За това мисля е задължително българина да има минимална правна култура- поне що се отнася до такива задължения, но нейсе.

Пожелавам на всички ипотекарни длъжници успех в тези кризисни времена. *yes*

............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Re: Апел за корекция на цените!
18-04-2009 - 13:05:42
Не ми е от полза, но е във ваш интерес, защото се предприемат необмислени стъпки с важни последствия...

ГПК [lex.bg]
ЗЗД [lex.bg]

Това е основното, което следва да се знае.
Весели празници!

............................................
[www.save-darina.org]
Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход