Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата 2

Публикувано от Imotenbalon 
%
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 10:58:29
avatar
Цената топлото нагоре с 10% от януари

и

Честито на самоосигуряващите се бльокери...

====================================================================
А портрета ми от аватара строго ви следи. Кой съм аз, че да се съмнявам в себе си? ====================================================================
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 11:38:21
avatar
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 11:52:30
[dnevnik.bg]



Гърция продаде облигации за 2 млрд. евро на пет банки


Всички гръцки кредитори, участвали в процедурата, са с бизнес в България - NBG (собственик на ОББ), EFG Eurobank (собственик на Пощанска банка), Пиреос банк и Алфа банк. Чуждестранният участник е италианската "Интеза Санпаоло". Според Христодолу пласирането е преминало успешно.
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 12:38:43
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 15:49:11
Нещо ми е криво тези дни. Признавам, че не ми се говори за сбъркан преход, безумия, разруха и бандитизъм, липсваща кауза, загубена следа - списъкът може да е безкрайно дълъг.
Повече ми се искаша да има за какво да се хване човек, да се надява, да планира, дори ... ако може, малко да помечтае.
Заявявал съм, че по принцип ценя мненията н а Хърсев и една негова статия от преди 10 дни, която може и вече да е цитирана тук, ме накара да се замисля . Очевидно е, че един сериозен човек и добър икономист също е стигнал до заключение, че страната ни има остра необходимост от някаква нова кауза, някаква обединяваща национална идея.

Статия на Е. Хърсев

Може ли "Идеята за приемане на България в Еврозоната" да се превърне в необходимата ни и стимулиращата национална идея.
Този път и за най-голямо съжаление не съм съгласен с г-н Хърсев.
От това въобще не ми става по-добре и причината е, че не мога да измисля нищо в замяна.
За сметка на това, Дянков и сие май наистина са се заели сериозно с тази задача и в това отношение той ще има пълната подкрепа на своя патрон, поради причина, че по принцип патронът така или иначе абсолютно нищо не разбира, но усеща интуитивно, че едно приемане на Бг в ЕРМ 2 ще има силен политически ефект и може да оправдае целия му мандат.

От недолюбваната от всички БАН (икономически институт) надигнаха немощен старешки глас :-)), че приемането на Бг в ЕВС преди 2016 ще има негативни резултати за страната, но като се има пред вид, че по оста
ББ - СДянков - БАН има много шум в канала, няма повод да се чудим.
Аз лично намирам твърдението, че в БАН не разбират абсолютно нищо от икономика, за пресилено и опасно.
Не ми се търси сега из нета информацията за становище на БАН, но всеки може да си я намери.

От друга страна положението е толкова обтегнато и опасно, че ми е трудно да застана сам за себе си зад някакво абсолютно категорично становище, какво да се прави !?

Прочетох тия дни една изключително програмна статия, която формално засяга актуалните проблеми с дълга на Гърция, но в тъканта и могат да се открият и много други въпроси и проблеми от огромно значение, които поставят тежки въпросителни. Включително и за страна като Бг, която е още далече дори от чакалнята на ЕВС.
Дали и точно тук вярното място на тази статия не съм много сигурен, но съм сигурен, че всеки с интереси в тази област, трябва да я прочете и да търси отговор на проблемите.

Оригиналният текст предлага трудности дори за подготвени хора, та затова ви предлагам превод.
Иначе - може да се види
ТУК

Превод на бг.

"Гърция се противопоставя на Европа след като кризата в Европейския Монетарен (Валутен) Съюз ЕМС (ЕВС) приема смъртоносен обрат.

Бунтът в Euroland-ия се започна. Гърция се превърна в първата страна от изпадналата в затруднено положение периферия на валутния съюз в Европа, която хвърли презрението си върху Брюксел и отхвърля лечебните методи на кръвопускане, датиращи от тъмните векове, в посока на дефлация на заплатите .


от Ambrose Evans-Pritchard

Георгиос Папандреу, гръцки министър-председател, е изправен пред потенциални размирици ако той намали разходите за справяне с дефицита.

Докато премиер Георгиос Папандреу предложи чисто проформа гаранции в петък на срещата на върха на ЕС, че Гърция няма да фалира заради своя 298 млрд. ? ( 268 млрд. паунда) дълг, думите му пред репортери след това (срещата) имали различен вкус.

"Работниците, които получават заплата, няма да плащат за тази ситуация: ние няма да пристъпим към замразяване или орязване на заплатите. Не дойдохме на власт за да премахнем социалната държава", каза той.


Дали можем да вярваме, че страната обхваната в анархистични размирици и плячка на твърдолинейни Профсъюзи, би рискувала своята демокрация да се угоди на Брюксел?

Г-н Папандреу има сериозна причина да се хвърли ръкавицата в краката на Европа. На Гърция е предложено да се приемат сувори мерки в пакет от МВФ стил, без девалвация, която е обичайно винаги в плановете на МВФ. Рецепта е разрушителна и очевидно противоречива. Публичният дълг е вече 113 % от БВП. Комисията заяви, че ще достигне 125 % към края на 2010 година и може да превземе връх от 140 % към 2012 година.

Ако Гърция трябва да наложи драконовски намаления на заплатите, които се практикуват в Ирландия (5 % за нископлатените държавни служители и достигащи до 20 % за шефовете), то депресията ще се задълбочава и ще се причини по-нататъшно свиване на данъчните приходи. Вече е твърде късно за такива сурови политики. Гърция е минала повратната точка на сложната спирала на дълга.

В Ирландия може би ще успеят да се справят. Те започнаха борбата от много по-ниски нива на дълг. Страната има гъвкав пазар на труда и показа скандинавски дисциплина. Г-н Папандреу е изправен пред обстоятелства, които са много по-близки до тези на лидерите на Аржентина през 2001 г., когато те се опитаха да намалят заплатите, водени от погрешно убеждение, че премахването на вързания към американския долар валутен борд, ще се окаже пагубно. Буенос Айрес избухва в безредици. Полицията губи контрол, убивайки 27 души. Председателят Де ла Руа е спасен от Casa Rosada от хеликоптер на ВВС. Бордът се срива и подготвя почвата за най-големия държавен банкрут в историята.

Икономистите чакали небето да падне. Това не се случва. Аржентина постига китайски растеж в продължение на половин десетилетие: 8.8 % през 2003 г., 9 % през 2004 г., 9.2 % през 2005 г., 8.5 % през 2006 г., и 8.7 % през 2007 година.

Лондонските банкери скоро започнаха да се редят на опашка за да дават пари назаем (нашите пенсионни фондове?) на Аржентина - въпреки порязването от 70 %, което бяха принудени да понесат по-раншните кредитори на страната.

На теория, Гърция може да направи същото: възстановяване на своята валута, девалвиране, приеме закон за обмяна на вътрешния дълг от евро в драхми, а също и "преструктуриране" на чуждите дългови контракти. Това е "грубо реалистичен" вариант. Тази мерки ще помогнат на Гърция да се отскубне от смъртоносната примка.

Държателите на бондове ще започнат да пищят, но след това те трябва да разберат, че е наложително да бръкнат надълбоко в механизмите на действие на ЕВС. RBS (Роял Бенк оф Скотланд) заяви, че Обединеното кралство и Ирландия са с най-големи експозиции – 23 % от гръцкия дълг (най-вече за глобални клиенти). Френцузите държат 11 %, италианците 6 %.

Не забравяйте, че Атина държи ръката с камшик над Брюксел, а не обратното. Гръцко излизане от ЕВС да бъде опасно. Твърде близко е до хипотезата за неизбежен заразен ефект в Клуба на Средиземноморските страни и Източна Европа, ще се разруши аурата на заявената съдбовност, която стимулираше интеграцията в ЕС в продължение на половин век.

Не ми се иска въобще да мисля, че г-н Папандреу – един ЕС инсайдер, обмисля такива условия. Пълното членство в системата на ЕС е наложително за страна, висяща на дъното на Балканите, твърде близо до отмъщение Селджуците. Но г-н Папандреу не може да отговори на диктата на ЕС за дефлация.

Няма съмнение, че институциите на ЕС ще побързат да предложат спасяване. РБС твърди, че действия от страна на Европейската централна банка може да бъдат само на "дни разстояние". Макар че ЕЦБ не може да спасява официално закъсали страни-членки, тя може да закупи гръцки облигации на свободния пазар. Членки на ЕС могат да направят заедно един пул, който да поддържа в състояние на платежоспособност Гърция със заеми за известно време. Това не решава нищо. То ще увеличава дълга на Гърция и ще удължава агонията. Това, от което Гърция има необходимост, освен ако не реши да напусне ЕВС, е - постоянна субсидия от север. Испания и Португалия ще се нуждаят също от помощ.

Опасната точка за Гърция ще дойде в момента, когато точната до пфених сметка в Берлин покаже, че в рамките на ЕВС различия между Севера и Юга са се разширили до такава точка, че системата ще се пръсне, освен ако: Германия или толерира инфлация от 4 % - 5 % за предотвратяване на затъване на страните от Средиземноморието в дългова дефлация, или трябва да започне директно да праща трансфери на юг (не заеми), нещо като такса „благосъстояние”, равна на немскити субсидии, пратени на изток след обединението .

Преди да обвиняват Гърция за подриване на еврото, нека не забравяме все пак, как се стигна дотук. ЕВС подмами страните от Средиземноморието в капан. Лихвените проценти бяха твърде ниски за Гърция, Португалия, Испания, а също и за дуга страна - Ирландия, което предизвика затъване в разрушителни балони в цените на имотите и при заплатите.

ЕЦБ беше съучастник. Тя наруши своите Инфлационен и М3 таргети (целеви нива) неколкократно, в угода на Германия за да реши тя своите проблеми. Процентите на ЕЦБ са 2 % до декември 2005 година. Това е отрова за прегряване на южните щати.

Дълбоко критата истина, която малцина в Euroland-ия са готови да обсъждат е, че в своята същност ЕВС е нефункционален - за Гърция, за Германия, за всички."



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-12-18 18:15 от nacheff.
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 16:18:23
avatar
Прокуратурата в Добрич проверява замяна на морски имот за панелни жилища

Quote

Образувано е административно дело за продажба на парцели край морския бряг в Балчик, без да е обявен търг. В същото време следователи проверяват законността на решението, с което бяха дадени близо 300 дка на ваканционен клуб \"Русалка\"
По думите на Желязков, сградите, които държавата е придобила по силата на заменки, са в окаяно състояние. Срещу атрактивен парцел до морето в Балчик държавата е получила порутени маломерни апартаменти в жилищния квартал "Реджията" в Добрич.

Становището на Желязков е, че оценката на жилищата по 20 хил. лв. за всяко е завишена драстично. Сега имотите се предлагат за продан на тройно по-ниска цена, но едва ли ще се явят купувачи, каза още областният управител.
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 20:32:19
Quote
nacheff
Нещо ми е криво тези дни. Признавам, че не ми се говори за сбъркан преход, безумия, разруха и бандитизъм, липсваща кауза, загубена следа - списъкът може да е безкрайно дълъг.
Повече ми се искаша да има за какво да се хване човек, да се надява, да планира, дори ... ако може, малко да помечтае.
Заявявал съм, че по принцип ценя мненията н а Хърсев и една негова статия от преди 10 дни, която може и вече да е цитирана тук, ме накара да се замисля . Очевидно е, че един сериозен човек и добър икономист също е стигнал до заключение, че страната ни има остра необходимост от някаква нова кауза, някаква обединяваща национална идея.

Статия на Е. Хърсев

Може ли "Идеята за приемане на България в Еврозоната" да се превърне в необходимата ни и стимулиращата национална идея.
Този път и за най-голямо съжаление не съм съгласен с г-н Хърсев.
От това въобще не ми става по-добре и причината е, че не мога да измисля нищо в замяна.
За сметка на това, Дянков и сие май наистина са се заели сериозно с тази задача и в това отношение той ще има пълната подкрепа на своя патрон, поради причина, че по принцип патронът така или иначе абсолютно нищо не разбира, но усеща интуитивно, че едно приемане на Бг в ЕРМ 2 ще има силен политически ефект и може да оправдае целия му мандат.

От недолюбваната от всички БАН (икономически институт) надигнаха немощен старешки глас :-)), че приемането на Бг в ЕВС преди 2016 ще има негативни резултати за страната, но като се има пред вид, че по оста
ББ - СДянков - БАН има много шум в канала, няма повод да се чудим.
Аз лично намирам твърдението, че в БАН не разбират абсолютно нищо от икономика, за пресилено и опасно.
Не ми се търси сега из нета информацията за становище на БАН, но всеки може да си я намери.

От друга страна положението е толкова обтегнато и опасно, че ми е трудно да застана сам за себе си зад някакво абсолютно категорично становище, какво да се прави !?

Прочетох тия дни една изключително програмна статия, която формално засяга актуалните проблеми с дълга на Гърция, но в тъканта и могат да се открият и много други въпроси и проблеми от огромно значение, които поставят тежки въпросителни. Включително и за страна като Бг, която е още далече дори от чакалнята на ЕВС.
Дали и точно тук вярното място на тази статия не съм много сигурен, но съм сигурен, че всеки с интереси в тази област, трябва да я прочете и да търси отговор на проблемите.

Оригиналният текст предлага трудности дори за подготвени хора, та затова ви предлагам превод.
Иначе - може да се види
ТУК

Превод на бг.

"Гърция се противопоставя на Европа след като кризата в Европейския Монетарен (Валутен) Съюз ЕМС (ЕВС) приема смъртоносен обрат.

Бунтът в Euroland-ия се започна. Гърция се превърна в първата страна от изпадналата в затруднено положение периферия на валутния съюз в Европа, която хвърли презрението си върху Брюксел и отхвърля лечебните методи на кръвопускане, датиращи от тъмните векове, в посока на дефлация на заплатите .


от Ambrose Evans-Pritchard

Георгиос Папандреу, гръцки министър-председател, е изправен пред потенциални размирици ако той намали разходите за справяне с дефицита.

Докато премиер Георгиос Папандреу предложи чисто проформа гаранции в петък на срещата на върха на ЕС, че Гърция няма да фалира заради своя 298 млрд. ? ( 268 млрд. паунда) дълг, думите му пред репортери след това (срещата) имали различен вкус.

"Работниците, които получават заплата, няма да плащат за тази ситуация: ние няма да пристъпим към замразяване или орязване на заплатите. Не дойдохме на власт за да премахнем социалната държава", каза той.


Дали можем да вярваме, че страната обхваната в анархистични размирици и плячка на твърдолинейни Профсъюзи, би рискувала своята демокрация да се угоди на Брюксел?

Г-н Папандреу има сериозна причина да се хвърли ръкавицата в краката на Европа. На Гърция е предложено да се приемат сувори мерки в пакет от МВФ стил, без девалвация, която е обичайно винаги в плановете на МВФ. Рецепта е разрушителна и очевидно противоречива. Публичният дълг е вече 113 % от БВП. Комисията заяви, че ще достигне 125 % към края на 2010 година и може да превземе връх от 140 % към 2012 година.

Ако Гърция трябва да наложи драконовски намаления на заплатите, които се практикуват в Ирландия (5 % за нископлатените държавни служители и достигащи до 20 % за шефовете), то депресията ще се задълбочава и ще се причини по-нататъшно свиване на данъчните приходи. Вече е твърде късно за такива сурови политики. Гърция е минала повратната точка на сложната спирала на дълга.

В Ирландия може би ще успеят да се справят. Те започнаха борбата от много по-ниски нива на дълг. Страната има гъвкав пазар на труда и показа скандинавски дисциплина. Г-н Папандреу е изправен пред обстоятелства, които са много по-близки до тези на лидерите на Аржентина през 2001 г., когато те се опитаха да намалят заплатите, водени от погрешно убеждение, че премахването на вързания към американския долар валутен борд, ще се окаже пагубно. Буенос Айрес избухва в безредици. Полицията губи контрол, убивайки 27 души. Председателят Де ла Руа е спасен от Casa Rosada от хеликоптер на ВВС. Бордът се срива и подготвя почвата за най-големия държавен банкрут в историята.

Икономистите чакали небето да падне. Това не се случва. Аржентина постига китайски растеж в продължение на половин десетилетие: 8.8 % през 2003 г., 9 % през 2004 г., 9.2 % през 2005 г., 8.5 % през 2006 г., и 8.7 % през 2007 година.

Лондонските банкери скоро започнаха да се редят на опашка за да дават пари назаем (нашите пенсионни фондове?) на Аржентина - въпреки порязването от 70 %, което бяха принудени да понесат по-раншните кредитори на страната.

На теория, Гърция може да направи същото: възстановяване на своята валута, девалвиране, приеме закон за обмяна на вътрешния дълг от евро в драхми, а също и "преструктуриране" на чуждите дългови контракти. Това е "грубо реалистичен" вариант. Тази мерки ще помогнат на Гърция да се отскубне от смъртоносната примка.

Държателите на бондове ще започнат да пищят, но след това те трябва да разберат, че е наложително да бръкнат надълбоко в механизмите на действие на ЕВС. RBS (Роял Бенк оф Скотланд) заяви, че Обединеното кралство и Ирландия са с най-големи експозиции – 23 % от гръцкия дълг (най-вече за глобални клиенти). Френцузите държат 11 %, италианците 6 %.

Не забравяйте, че Атина държи ръката с камшик над Брюксел, а не обратното. Гръцко излизане от ЕВС да бъде опасно. Твърде близко е до хипотезата за неизбежен заразен ефект в Клуба на Средиземноморските страни и Източна Европа, ще се разруши аурата на заявената съдбовност, която стимулираше интеграцията в ЕС в продължение на половин век.

Не ми се иска въобще да мисля, че г-н Папандреу – един ЕС инсайдер, обмисля такива условия. Пълното членство в системата на ЕС е наложително за страна, висяща на дъното на Балканите, твърде близо до отмъщение Селджуците. Но г-н Папандреу не може да отговори на диктата на ЕС за дефлация.

Няма съмнение, че институциите на ЕС ще побързат да предложат спасяване. РБС твърди, че действия от страна на Европейската централна банка може да бъдат само на "дни разстояние". Макар че ЕЦБ не може да спасява официално закъсали страни-членки, тя може да закупи гръцки облигации на свободния пазар. Членки на ЕС могат да направят заедно един пул, който да поддържа в състояние на платежоспособност Гърция със заеми за известно време. Това не решава нищо. То ще увеличава дълга на Гърция и ще удължава агонията. Това, от което Гърция има необходимост, освен ако не реши да напусне ЕВС, е - постоянна субсидия от север. Испания и Португалия ще се нуждаят също от помощ.

Опасната точка за Гърция ще дойде в момента, когато точната до пфених сметка в Берлин покаже, че в рамките на ЕВС различия между Севера и Юга са се разширили до такава точка, че системата ще се пръсне, освен ако: Германия или толерира инфлация от 4 % - 5 % за предотвратяване на затъване на страните от Средиземноморието в дългова дефлация, или трябва да започне директно да праща трансфери на юг (не заеми), нещо като такса „благосъстояние”, равна на немскити субсидии, пратени на изток след обединението .

Преди да обвиняват Гърция за подриване на еврото, нека не забравяме все пак, как се стигна дотук. ЕВС подмами страните от Средиземноморието в капан. Лихвените проценти бяха твърде ниски за Гърция, Португалия, Испания, а също и за дуга страна - Ирландия, което предизвика затъване в разрушителни балони в цените на имотите и при заплатите.

ЕЦБ беше съучастник. Тя наруши своите Инфлационен и М3 таргети (целеви нива) неколкократно, в угода на Германия за да реши тя своите проблеми. Процентите на ЕЦБ са 2 % до декември 2005 година. Това е отрова за прегряване на южните щати.

Дълбоко критата истина, която малцина в Euroland-ия са готови да обсъждат е, че в своята същност ЕВС е нефункционален - за Гърция, за Германия, за всички."

Nacheff, много ти благодаря за поста и горещо ти съчувствам (съвсем сериозно) - голямо тегло е човек да е умен...
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 20:49:04
Начев...голямо благодаря и от мен.
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 21:10:58
И аз благодаря
Re: Преглед на печата 2
18-12-2009 - 22:24:59
nacheff
има още един вариянт за излизане от ситуацията, звучи малко като ерес явно, ама е съвсем логиченsmiling smiley
Какво представлява един дълг - лихва и главница. Ако се намали лихвата /която всъщност е бъдещо вземане/, счетоводството ще изглежда по съвсем друг начин.
Не мога да разбера, защо хората гледат лихвите на междубанковите пазари, а не си гледат в портофейла. Там бърка банката и печели от спреда. Но явно банковото лоби ще победи и ще ни върне по пещерите ...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход