Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата 2

Публикувано от Imotenbalon 
Re: Преглед на печата 2
08-12-2009 - 15:25:58
avatar
[e-vestnik.bg]

как се перат парички - в синтезиран вид за БГ
Re: Преглед на печата 2
08-12-2009 - 20:32:39
"Икономист": Външната задлъжнялост е заплаха за стабилността на борда


[www.dnevnik.bg]
Re: Преглед на печата 2
09-12-2009 - 20:52:25
avatar
Прогнозите за 2010 приземяване, приземяване другари !


Възможен е още 10% спад на жилищните цени в началото на 2010 г.

09.12.2009 14:05

В случай че банковото кредитиране продължи да се забавя с темповете от последните три месеца, а притокът на външни капитали остане слаб, можем да очакваме жилищните цени да се понижат допълнително с до 10% в началото на 2010 г. спрямо настоящите нива. Това прогнозират от Industry Watch в доклад, посветен на богатството на домакинствата в България.

Жилищата стават по-достъпни за потенциални купувачи със стабилни доходи, казват анализаторите. Покупателната сила на средната заплата, измерена в жилищна площ, се повишава с 55% за последните 12 месеца - до нива, характерни за 2004 г.

Наемите се понижават много по-слабо в сравнение с цените, което увеличава привлекателността на инвестицията в жилище с цел последващо отдаване под наем.

Стойността на градските жилища, притежавани от домакинствата, намалява с 6 млрд. лева за тримесечие, като достига 105 млрд. лева към септември 2009 г. По този начин съвкупното богатство на домакинствата (финансово и жилищно) се свива съществено - до 139 млрд. лева през третото тримесечие на 2009 г., въпреки ръста на финансовото богатство.

Варна e градът с най-скъпи жилища, като разликата между цените там и в София продължава да се разширява.

Най-значим спад - от 28% годишно, е отчетен при едностайните луксозни апартаменти. Противно на очакванията на някои анализатори, кризата доведе до намаляване на разликите между цените на апартаментите във високия и ниския ценови сегмент, отчитат експертите.

Линк
Re: Преглед на печата 2
09-12-2009 - 23:14:32
Quote

Наемите се понижават много по-слабо в сравнение с цените, което увеличава привлекателността на инвестицията в жилище с цел последващо отдаване под наем.

Пак някоя недоучила студентка се опитва да разсъждава, а акълът и като бял лист хартия. Естествено, че цените падат по-бързо от наемите. Нали в крайна сметка, въпреки всички спекулации се оказа, че българският имотен пазар е "един чудовищен балон". Наеми и цени могат да падат правопорпорционално само когато цените достигнат стойността на 100 наема.
Re: Преглед на печата 2
10-12-2009 - 10:45:56
Вълната от необслужвани кредити удря банките догодина


Към трето тримесечие на 2009 г. просрочените кредити над 90 дни са около 6 %, коментира пред БТА управителят на БНБ Иван Искров. Това означава на всеки 100 кредита 6 са в просрочие над 90 дни, а необслужвани кредити се покриват като се взима по мъничко от останалите 94 кредита, обясни Иван Искров. Пикът на необслужваните кредити у нас, за каквито се смятат заемите, които не са погасявани над 90 дни, ще бъде през втората половина на следващата година, коментира още за БТА главният икономист на "Уникредит Груп" Кристофор Павлов.

Те ще достигнат до 10 % от всички отпуснати заеми. Ръстът на депозитите на домакинствата остава много нисък заради спада в заетостта, по-ниският темп на нарастване на заплатите и намаляването на паричните трансфери от емигранти, сочат прогнозите.Според Павлов 2010 г. ще бъде най-трудната година за банките у нас. Общо загубите за финансовите институции до края на тази година се очаква да достигнат до 3.7 млрд. лв. Те ще бъдат абсорбирани в продължение на 3 последователни години, като се започне от 2009 г.Възстановяването на банковия сектор у нас ще започне през 2011 г., когато икономиката ще отбележи положителен ръст, смятат икономистите. Според Левон Хампарцумян има предпоставки състоянието на икономиката през втората половина на 2010 г. да бъде по-добро от 2009 г.


[money.ibox.bg]
Re: Преглед на печата 2
10-12-2009 - 10:51:54
България отново е сред страните с най-голям спад на жилищните цени


[imoti.investor.bg]
Re: Преглед на печата 2
10-12-2009 - 16:10:48
Искат данъчна проверка на ”бедните”
10 декември 2009 / News.dir.bg
За данъчна проверка на т. нар. "бедни" призова председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на кръгла маса за скритата икономика у нас.

Той посочи, че при евентуална проверка ще стане ясно каква собственост са придобили близо 2 млн. души за изминалите 10 години, предаде "Фокус".

"1,6 млн. души са извън трудовия пазар, 200 000 са на минимална работна заплата, а 500 000 - са със заплата до 400 лв. Хайде да се проверят през последните 10 години каква собственост са придобили”, каза председателят на БСК.
По думите му това представлява гигантски резерв за бюджета.

„За нас сивата икономика и криминалността в обстановката в страната имат нови измерения през 2009 година. Не трябва да забравяме, че сивата икономика устройва работодатели, регистрирани сделки, данък добавена стойност, акцизи, заети и служители, тъй като те получават повече средства, администрацията, също и самонаетите. 92% от самонаетите в медицинския бранш плащат осигуровки върху минимална работна заплата”, коментира Данев.

Той каза още, че финансовите компании и институции са също "ужасно доволни", защото има средства за погасяване на кредитите, които са неофициални.
„Никой не е бръкнал в тази, бих казал, воняща дупка – придобита собственост в последните години, и декларирани доходи. Политиците също са доволни от тази ситуация”, посочи Божидар Данев.

По думите му държавата също генерира сива икономика чрез забавянето на плащанията от страна на републиканския бюджет, което добива гигантски размери. Той посочи, че в условия на просрочени плащания от страна на бюджета, предприятията са изправени пред две алтернативи: или да затворят врати или да потънат в сивия сектор.

Руслан Стефанов, директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, каза, че по данни от проучването за сивата икономика 1 млн. 600 хил. души в трудоспособна възраст остават икономически неактивни.
Ако приемем, че те печелят доходи в скритата икономика, то това означава 11 млрд. лв. допълнителен доход за населението, които не се декларират, отбеляза той.

____________________

хммм..., какво мога да кажа? имот е недвижимо нещо, няма как да се мести, няма как да избягаш с него. Да живеят наеми!
neo
Re: Преглед на печата 2
10-12-2009 - 20:48:17
М. Андреев: За банките в България предстои тежка година
10.12.2009 17:36
Българската банкова система, 85 на сто от която е собственост на чужди банки, е изправена пред тежка година, тъй като делът на лошите кредити се увеличава заради най-тежката рецесия за последните 12 години. Такова е мнението на изпълнителния директор на Райфайзенбанк България Момчил Андреев.

По отношение на бизнеса у нас Андреев казва следното: „Ние разглеждаме следващите няколко месеца като трудни, тъй като някои компании оперират с последните си резерви и част от тях вероятно ще преустановят дейността си“.

„Нещата вероятно ще се влошат, преди да се подобрят“, заявява той в интервю, цитирано от Bloomberg.

Фирмените фалити ще подхранят безработицата, ще навредят на покупателната способност и ще подкопаят банковите портфейли, посочва Андреев.

„Нивото на лошите кредити в портфейлите на банките ще зависи от ръста в отпускането на нови кредити и ефективността на финансовите институции в борбата им с проблемните случаи. Това пък зависи от бързите и честни съдебни решения и възникването на вторичен пазар за фалиралите фирми“, посочва Андреев.

През първите десет месеца на годината печалбата на банковата система се е понижила с 46 на сто до 656,5 млн. лв. Отписванията на активи и увеличените провизии са довели до ръст на оперативните разходи, а ръстът в кредитирането се е забавил до 5 на сто, посочва агенцията.

„Очакваме ситуацията да се стабилизира през втората половина на 2010 година. Делът на лошите кредити би трябвало да спадне в края на идната година. Банките са затегнали критериите за оценка на риск от началото на годината, което е подобрило качеството на новите кредити и ще доведе до ръст на кредитирането догодина при положение, че има добри проекти“, смята Момчил Андреев.

Специалистът посочва, че лихвените проценти по депозитите може отново да тръгнат нагоре, тъй като гръцките банки вероятно ще се опитат да привлекат нови депозити на българския пазар, след като цената на капитала в Гърция расте, завършва Андреев.

Две от гръцките банки у нас - Юробанк И Еф Джи (Пощенска банка) и Обединена българска банка - получиха понижение на кредитните си рейтинги от Fitch, което е следствие от смъкването на рейтингите на техните банки-майки.

Перспективата пред двете финансови институции обаче остава стабилна [www.investor.bg]
Re: Преглед на печата 2
11-12-2009 - 10:21:24
преди няколко месеца каза ли ви батко ви да гледате Китаи :]

[www.investor.bg]
Re: Преглед на печата 2
11-12-2009 - 11:27:08
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход