Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит

Публикувано от laki 131 
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 13:09:37
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------

> Ако не беше така риск мениджмънта щеше да е
> елементарна работа.


Стефане, да използвам, че май си онлайн да те попитам за едно твое СУБЕКТИВНО мнение или предположение (то е ясно, че никой не знае точно какво може да стане). Последно време се тиражират по форумите сценарии за хиперинфлация и на щатския долар и на еврото, хората да били купували стоки и имоти сега, че после щели да се вдигнат тройно или четворно т.е. нямало никъква полза да се държали спестени пари в брой. Какво мислиш за такъв тип "прогнози"?
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 13:24:22
Bulcan каква инфлация по време на криза бе . досега историята не позва такъв случай.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 13:53:42
Булкан, да не влизаме в тая тема, безбрежна е.
Неведнъж съм споделял тук своето мнение,но и там е като в НИ, колкото хора толкова прогнози.
Най-много я чешат колегите в Инвестор.бг ако имаш време отвори там, а и ъук колко сме изписали - не е истина.
За мен инфлацията в евро и долари се ограничава доколкото държавната политика е такава вследствие на кризата - намаляване на лихвените проценти, доходите и свиване на потреблението. проблемът е ща има ли стагфлация - стагнация плюс инфлация, щото Фед вече направи лихвите 0 а ЕЦБ е на път още да сваля за да стимулира растежа.
Но, предлолагайки, че визираш тукашните условия (щото за хиперинфлация в УС и Еврозоната не е сериозно да говорим) щом ме питаш, ти казвам - не, не очаквам хиперинфлация и промяна на котвата, не, не мисля, че ще видим скоро префиксиране на лева в сегашните реалности. Винаги има едно ако, но засега ми се струва, че проблемът се преекспонира. Да, проблем има, но той за мен не е по-голям от общия европейски проблем, а да се акцентира на нашата действителност ведно с тази на Румъния, Литва и т.н. бивши соц. за мен има причини, които са далеч от икономическите и пазарни механизми. В тоя бизнес всяко нещо повторено 3 пъти става възможност, а в мътни води се лови най-лесно риба, особено ако наоколо водоемите са празни.
Политика голяма е, и дано устискаме на огромния натиск, а имаме потенциала, не защото, а въпреки големите интереси.
Борда е въведен със закон и може да се свали само със закон, а инфлацията минава през трупа му, другото са приказки.
Така мисля, но нямам желание да споря с никого тук по този въпрос, да не спамим темата.
Понеже ме питаш конкретно, казвам какво мисля.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 17:29:39
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------

> Понеже ме питаш конкретно, казвам какво мисля.


Стефане, мерси, интересуваше ме твоето мнение, иначе в инвестора бях прочел какво се пише по темата. За да попитам директно участник във форума за нещо, първо решил съм, че мнението му за мен има значение, второ питам какво се мисли наистина, а не че искам да се завърта спор по темата и да се спами тази, която е отворена. Благодаря още веднъж.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
26-03-2009 - 07:55:21
Здравейте.Както обещах ще се опитам да кача снимките от къщата.Идеята е да направим подобни и в Пловдив.
[www.bgphoto.net]
[www.bgphoto.net]
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
26-03-2009 - 07:59:05
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
26-03-2009 - 08:49:45
Ако е толкова изгодно, нямаше да се спират толкова проекти!
Не е зле да се проучи и види в района какви имоти и на каква цена се продават реално и има ли смисъл такова начинание.
След преценка на възможността за кредит може да се разделят парцелите/ако е възможно/, за да не тежи ипотека върху целия имот и да се започне строеж на една къща. Ако пазара се срине още, ще си имаш къща. След година вероятно ще е ясна ситуацията с кризата и ще се преценява в движение. Да си вкараш всички пари в строеж за мен в момента е лудост. То затова е криза - защото хората нямат КЕШ!
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
26-03-2009 - 09:53:25
laki 131,
ами дай някакви конкретни данни, би трябвало да си си направил бизнес план за начинанието - кажи какви конкретно къщи ще строиш, с какъв дизайн, какво РЗП, на каква орентировъчна цена, с какви мебели...
може би твърде се изхвърляш в цените, или нещо като цяло куца. във форума има строители, инвеститори, може да получиш съвет. ако идеята е читава може и някой инвеститор и клент да се появи...
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
26-03-2009 - 14:52:18
Здрасти -vivic-
Идеята е да построим 4 еднофамилни къщи,независими една от друга.РЗП за едната да е 170-210 м2.По принцип мебели няма да има.Ще има само кухненско обзавеждане,без електроуреди./оставено място за вграждане.Падавете ще са с дъбов или буков пъркет.Теракот,фаянс и гранитогрес където трябва,разбира се достатъчно качествен.Санитарията може да е италианска.Дограмата да е 5 камерна немска с троен стъклопакет.Покривна конструкция-Тондах.Изолацията мисле,че 7 см. за България е достатъчно.Отоплението и охлаждането искаме да е с термопомпи.Много добро решение като икономия и лукс.Ограничен достъп ,общо взето нещо по модерно.По мои сметки с оградата на целия имот,с озеленяването,асфалтирането на пътя/100м./С цената на парцела/1300 м2 -130 000 евро/и изобщо с цялата инфраструктора мисля,че като себестойност за 4 къщи по 200 м2 общо 800 м2 ще излезе около 580 600 хиляди евро.Това е около 750 евро за 1м2.Аз мисля,че за 1050-1100 евро за квадрат ще е продажната цена.
Моля не съм строител и не твърдя,че знам много но знам какво искам да стане.Ако нъкъде греша,моля поправете ме.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
26-03-2009 - 15:10:34
Добре де, като не си строител до теб трябва да има някой от строителния бранш, иначе просто си нямам идея как си се захванал и до къде си стигнал( снимките са супер), идеята е прекрасна на хубаво място са бъдещите къщи, но просто питай няколко банкера, колко кредита са отпуснали за такива имоти и тогава мисли и действай smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход