Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит

Публикувано от laki 131 
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
23-03-2009 - 17:43:01
Като организация и изпълнение ще ти е лесно,но не мисли само като изпълнител.
При пазар клонящ към 0 и очаквания да живне след 3-4 години е добре да помислиш заслужава ли си упражнението?Не забравяй ,че ако все пак се появи клиент, първото нещо ,което ще направи е да събори цената.Според мен по-добре изчакай с начинанието въпреки очевидните предимства :свободна работна ръка и поевтиняване на материалите.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
23-03-2009 - 18:19:55
Laki, не съм строител по професия, та може и да не ме вземеш насериозно, понеже се обръщаш към "всички стоители".. Но все пак ще споделя моето виждане.
Между другото - разлистваш ли "Капитал" В днешния има една знакова обява, а именно "Подарявам МЛ. Първа регистрация 04/2008, лизингова вноска 2200 лв./месец. Пълен пакет екстри.

Това говори ли ти нещо?

Лизингът е вид кредит. Човекът, купил си колата е вярвал, че ще може да си позволи да си плаща и да му се кефи - МЛ-ът с всички екстри струва от 60 евра нагоре, хубава джипка е, спор няма.. Да де ама не. Нещо явно го е бухнала каризата баровеца и сега иска да се отърве от месечния дълг. Какъв изход има - да отиде в Балканстар и да върне колата. Правят му бай-бек, режат му главата до онова под кръста и нищо чудно да се окаже че има да дава още...
Другият - да я продаде. демек да намери някой, който да е готов да я купи за някаква сума, по-висока от цената на обратното изкупуване в Балканстар, с която сума баро погасява кредита и му остават кинти. Става, но проблемът е, че точно сега нещо няма опашка за МЛ-и, пък било то и на половин цена. Защо ли... Ами просто - само за 40.000 еро Хюндай дава долям джип с малка кола бонус. Същото прави и Мицубиши - джипка плюс Колт за жената - Две в едно.
И нашият човек кво прави - ами подарява...

Та в твоят случай - тия приказки за ограничаване правата на банката ги забрави. Вервай ми, вземеш ли кредита, Банката е твоят господ и твоята Голгота, докато не го върнеш ще я гледаш с влажни очи и ще се стряскаш насън от кошмари след новините и сутрешните вестници - именно в кризата. Имаш ли кредит ти нямаш права, имаш купища задължения и можеш единствено да четеш усърдно за какво те информират от съответното управление на банката и да си чупиш краката от тичане за да го изпълниш, щото после боли и то много. Всяко мърдане от правия път (на банката) бива наказано. Ти си вече един роб на кредита си.
Това би било оправдабно, ако имаш сигурност, че страданието ти ще се възнагради. Днес, сега ти каква сигурност имаш и каква ще имаш утре и каква в края на годимната, все пак ти няма да произведеш хляб или мляко или шоколад, а имот, може да е ултра мега-супер локация и изпълнение, имаш ли сигурност,че пазарът в онзи бъдещ момент ще признае твоите разходи и ще те бъзнагради с подобаваща цена? И няма ли да се изкушиш да намалиш риска по тривиалния начин - пестейки от операции, материали, труд, качество и т.н. Да речем, не го направиш, какво правиш ако завършвайки обекта се окаже , че на другата улица има , верно петгодишна къща, но на по-ниска цена...

Възможните ситуации са много, с две думи, ако ти се поема сериозен риск, прави го. Имай предвид обаче, че няма по-добри риск мениджери от банкерите. А те, за да ти дадат кредита са си направили сметката. Просто си погледни условията и ще ти светне - така наизуст ще предположа - искат ли ти самоучастие 40% минимум? Искат ли ти ипотека на максимум 70% от стойността - първо на парцела, после на обекта на всеки етап. Ако да, а то е да, щото сме в БГ и поназнайвам тая материя си задай елементарния въпрост - защо банката си връзва гащите, защо ти дава парите кой ще изкара печалбата и чия е гарантираната - твоята или на банката.
Вярно е, че най-добре всички да са доволни. Но рядко става. Обикновено има по-доволни и по-малко доволни или недоволни. не мисля, че ще си от по-доволната страна.
нататък изборът и риска са твои.

Ако, обаче строиш за собствени нужди - за да задоволиш твоя потребност, горното разсъждение е с друго измерение. Макар, пак да има риск, но профита не се мери в пари, а в задоволена потребност.
Дано, обаче да устискаш да я задоволиш. Потребността, де, щото банката без е ясно че във всиюки случаи ще си прибере печалбата.

Успех ти желая и все пак, огледай се, тепърва нещата ще се поизбистрят, засега е пълна каша, а и в НИ кризата, според мен тепърва тръгва...
Много още има да видим.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
23-03-2009 - 20:21:17
StefanB,
Имам чувството, че горното си го писал през 1991г....!
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 01:02:21
Защо, Парцалев, нещо не схващам, дали онази криза има нещо общо с тази? Или тогава имаше кредити и инвестиционни намрения? Или света беше разбунен кошер като сега?
Тогава, май беше по-просто. Комунистите на сапун, сините с времето. И делчо на далаверата преди след или вместо митинга. Просто други бях отношенията, дуги бяха хората, и площадите и лагерите палаткови, други бяха ценностите и парите и курсовете а и лихвите (май още имаше заеми по 2 процента младоженски от ДСК, аз моя го върнах в един момент с една заплата...)

Наистина не разбирам каква аналогия или алегория правиш, поясни, ако обичаш!

Впрочем, нищо ново под слънцето... И през 29 да се върнеш в голямата криза и депресия, историите не са по-различни, понеже причината е една и изходът-последиците не се различават особено, макар и почти с вековна давност.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-03-24 01:05 от StefanB.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 02:00:22
laki 131 Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте на всички строители.Според вас изгодно
> ли е да се строи по време на криза с кредит от
> банка.

Ще се опитам кратко и ясно да дам своят съвет:

Ако успееш да вземеш кредит за строеж - ще е една огромна стъпка за човечеството.
Не пречи и да почерпя!
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 09:40:18
Здравейте.Много мрачни прогнози чета.Май трябва да спра да мисля за моята идея,поне за сега разбира се.И златни да ги направя тези къщи май пак ще си останат.Какво значи качественно строителство.Някой може ли да ми обясни,кои материали са качественни и кои не-качественни.Да вземем грубия строеж.Арматурата си е арматура.Бетона по проект е В-15.Моята къща съм я направил с В-20.Това ако е разлика.Тухлата е 6-ца.Добра е.Покривната конструкция е "TONDACH" също не е лоша.Дограмата е 5 камерна с троен стъклопакет-пак добре.Отводнителната система е "DEVOREX"-пак не е лоша.Има и други начини за изпълнение на груб строеж,които са по-скъпи но не бих казал ,че са по добри.Изолацията си е изолация.Ако преди монтажа се подмажат добре тук там останалите отвори в зидарията,става идеално.Дебелината мисля,че не е повече от 6-7 см.Та дори са мнго.По важно за мен е дограмата а именно стъклата.Тройния стъклопакет си е троен стъклопакет.От пострадали знам,че К-стъклото е ала-бала.Стъклопакет 4-3-4 е добър за България.
Ако някъде бъркам-поправете ме.Не съм специалист,и по принцип търся мнения от специалисти.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 09:56:35
partzalev Написал:
-------------------------------------------------------
> StefanB,
> Имам чувството, че горното си го писал през
> 1991г....!

-----------------------

StefanB,,
за разлика от парцалеф аз считам , че това ще е подхода ти докато си жив (между другото........пиша без капка лоши чувства към теб ........нямам причина за това )
-----------------
българският фолклор е доста богат на поговорки , в които за мое съжаление българинът е главен герой.(много време ми трябваше,за да го приема)

...............................................
за всеки балон - ИГЛА , за всяка дупка - ЧЕП
Радой Ралин winking smiley
Анонимен потребител
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 10:12:47
Да ти кажа - за мен "качествено строителство" значи да се изпълни това дето е по проект, без да си спестяваш арматурата, бетона, изолацията и т.н.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 10:24:36
А, Пунди, СтефчоБ си е много готин пич - хем банкер, хем строител.
Другите пичове от Строителство - хич не се мяркат тук, ами си пишат конкретно как се прави я груб строеж, я покрив, я изолация. И строят, не се ебават.
Бе, живота не може да го спре една кризичка.
Re: Изгодно ли е да се строи в момент на криза с кредит
24-03-2009 - 10:39:39
Юзер Написал:
-------------------------------------------------------
> А, Пунди, СтефчоБ си е много готин пич - хем
> банкер, хем строител.
> Другите пичове от Строителство - хич не се мяркат
> тук, ами си пишат конкретно как се прави я груб
> строеж, я покрив, я изолация. И строят, не се
> ебават.
> Бе, живота не може да го спре една кризичка.
---------------------------------------------------
никой не твърди,че не е пич
не разбирам само какво се опитва да му каже парцалеф......ти как мислиш ?



...............................................
за всеки балон - ИГЛА , за всяка дупка - ЧЕП
Радой Ралин winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход