Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Грешка ли е печатането на пари и може ли да се повтори голямата депресия от 1929г. или тя вече се случва.

Публикувано от morski 
Да, може да се правят подобни сравнения. Но преди всичко аз (мисля и много други хора тука) смятам, че всичко е умишлено и продиктувано, плод на добре замислен сценарий.
Това което се знае много добре е, че в условия на свръхпотребление получаваме неминуемо и свръхнасищане. От там вече идват и всички сегашни проблеми. Ако някой счита, че това е било изненада и непрогнозируемо за великите икономисти, то той много жестоко се лъже.
Фактора, който аз добавям към така “случайното” и “пазарно зависимо” свръхпотребление, наричам “незаслужено потребление”(не намирам по-подходящ термин). С това имам предвид потреблението, което не е било в резултат на естествени, пазарни причини и подбуди. - Тоест потребление, което е предизвикано умишлено, от чисто комерсиални интереси, без покритие и без реална предпоставка за икономическа възвращаемост. Това потребление е предизвикано не толкова от нуждата, отколкото от възможността за такова. За това е и “незаслужено потребление” - Можеше да бъде “неразумно потребление”, но според мен именно фактори като: “непотребност”, “излишност”, “първичен интерес”, “моментно задоволяване”, “излишен лукс” го правят “незаслужено”, тъй-като и интересът е изкуствено предизвикан и нуждата е неоправдана, нецелева и социално и финансово необоснована. Увеличаването на “незаслужено потребление” естествено води до натрупване и на дългове и общо взето зависимост. Те от своя страна водят разбира се до криза – породена от задлъжнялостта и депресия в резултат на свръхнамаленото потребление – логично последствие от “незаслуженото потребление”. На практика се получава порочен кръг от натрупаната деактивност в потреблението в резултат на “незаслужено потребление” и свръхактивност на капиталът под формата на свръхпроизводственият ресурс. - Двете неща са супер-несъответващи и антипазарни. За това ще се гърми и на двата фронта. Накратко - порочният кръг: Огромният производствен ресурс е неефективен поради несъответстващо потребление. Той предизвиква свръхзадлъжнялост – от там безработица и още по-силно намалено потребление.
Дали е естествен процес или добре замислен спектакъл?! Излишно е да говорим за всичките лозунги: всяко семейство с къща, три коли, градинка и куче. Излишно е и да набиваме и БГ-варианта: три компютъра, две плазми, марково питие и сосни пържоли. Излишно е и коментирането на средствата насочени към невъзвращаеми, но един вид капиталообразуващи фактори, като... нас самите smiling smiley Перфектният ресурс – хората! Ами илюзията за средната класа – това което тя заслужава и би трябвало да има?? Фактите са налице! И те са, че под въздействието на добре уговорени еврейски дюлювери, още по-голяма част от човечеството става все по-зависима, контролируема и безгласна. Подобен резултат тапаците едно време са постигали с много по-нехуманни средства, но сега модерният вариант, модерните методи са далеч по-успешни, най-малкото защото нямаме почти никава загуба в какво и да е отношение, особено в ресурса за който по-горе написах.
На тези които ще скочат да спорят, отсега ще им дам тема за размисъл. Мислите ли, че нямаше супер-елементарни мерки за погасяване на този пожар: “свръхпотребление-свръхнасищане”. Мислите ли, че някой дори малко се е противопоставил на което...Най-лесното беше създаване на дефицит! Да сте видяли някъде дефицит?? Напротив мерките са бумеранг. Мерките които се вземат по-скоро са наливане на нафта, вместо вода: още по-голямо предлагане (съпроводено с невиждано обезценяване); наливане на средства, които в края на веригата пак изискват и общо взето предразполагат пак към “незаслужено потребление”; разсрочване, разрочване – до следващото поколение едва ли не; поскъпване (абсолютно контролирано) на първонеобходими неща и обезценяване (пак мислено) на всичко, което може да бъде капитал и обуславящо благосъстояние.
Именно поради тези факти, пак казвам, всичко това неминуемо е предизвикано. Много добре се знае и от кои. Въпросът е защо smiling smiley Дали защото “пак е направена грешка” или защото е нужен “рифреш” или просто защото “пусни балъка напред и после го придърпай” - тоест най-лесният начин да контролираш е като дадеш това което предварително си отнел smiling smiley Ееее трева си ултра-катил за да не забележиш всичко това. То много филми за зомбита в последно време, но кой захапа всъщност и идеята за тях. Идеята е една единствена – колкото повече първични консуматори, толкова повече батерии.... А какво правят батериите smiling smiley

Не държа някой да вярва в това. Просто излагам моята теория. Въпреки, че има още много, много какво да се изпише в нейна защита.
Quote
kuku987
много ми е интересно че канадската централна банка още не е започнала да печата пари, намалиха лихвения процент до 0.25 и ще го държат там поне година защото се очаква .. дефлация,
дат'с райт. не инфлация. инфлация не очакват до 2011.


Куку здрасти, преди няколко месеца бях писал, че канадската национална банка е малко вероятно да започне да печата пари, ти казваше, че ще започнат. Е, случва се и един лаик да познае някой път, без да искаsmiling smiley smiling smiley

За Канада е ясно, че инфлация няма да има, но какво мислиш по този въпрос за еврото и щ.д. (т.е. виждаш ли инфлация там)?

А за курса щ.д./евро до към края на пролетта? То е ясно, че никой не може да предскаже със сигурност, но мнението ти ме интересува.

Чиърс.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-12-03 17:21 от BulCan.
Моля да ми помогнете с инфо. Търся тази информация, но нямак късмет. Значи, интересува мен криза 1960-1680гг ключеви думи са - евродолар, евроафрикански союз.
Единствено кое сега намерих 1957-76гг економическа асоциация Европа и Африка, следвано от скок на цена на нафта, следвано от печатане на $, следвано от излизане на $ от пазара, марка става много силна, европейски пазар заливат "евродолари",следвано ????
, в 1979г 1$ струва 2 дойче марки.
Интересна ми целата история. Как изхвърлен $ пак стана силен?
Svetlio съгласен съм посоката на теорията ти. Иска ми се да помислим за причините. Според мен в основата стои системата на устройство на съвременната смесена икономика и метода на придобиване на власт, както и какво стимулира човек да се развива.

Как политика стига до кокала /до властта да се разпорежда със свободатат ти/?
Обещания за: Здравеопазване, социална политика, образование, вътрешен ред /в някои страни ангажимент за въвеждане и ред в света/ гарантиран минимум на съществуване, вменяване на усещане в поданика за грижа от страна на държавата.

/Отклонение:
Основно правило трябва да бъде - грижата за себе си имаш самият ТИ, никой не е длъжен да се грижи за теб и ти нямаш ниакъв ангажимент към другите освен общите ви честни интереси и договорки размяна на труд срещу труд, стойност/стойност и ако се излезне от тази рамка има някой наистина онеправдан, и всичко да се случва доброволно. Пример скандинавските страни./

За да постигне тези обещания правителството няма как да не жертва една част от обществото /по - малката част/
всъщност тук се къса нишката до голяма степен. В условия на криза как ще се обърне посоката, като се взима от двигателя на икономиката за да се захранят пътниците.
Всичко звучи много добре но да се помисли от къде идва богатството, кои е първоизточника, какъв е мотива му за производство на блага.
Също е добре да се обсъди за какво и до къде е необходимо едно правителство /за какво го наемаме/ и къде то трябва да спре да пипа. Да помислим нормално ли е да няма основни непромеливи принципи в създаването на правила.
Ако някой си направи труда да погледне какви правила се приемат ударно в момента ще осъзнае, че ако е водил икономически активен живот, правилата в рамките само на година са се обърнали на 180 град. в някои отношения и ако плановете са му били на основа правилата от преди година то той би тябвало да ги промени или да не оцелее, как се отразява това те първа ще видим.
Всичко е устроено така, че да се гледа НЕ повече от четири години напред. Радикални мерки които да са основани на справедливост няма, защото те са непопулярни, като върна лентата имаше един Костов и останалото бе огромна посредственост.

Лично мен не може да ме накара да работя мярка, която засяга персоналните ми интереси, в момента в който усетя, че спрямо личността и труда ми се извършва някаква несправедливост аз се демотивирам, незнам как е при другите. Обществените интереси и правеното в тяхно име, накърнявайки моите персонални такива не могат да бъдат оправдание. Не мога да живея с мисълта, че съм експлоатиран а да ми се говори, че било за малко в името на общото благо и нямало друг начин - такова било наследството/положението /така на всеки 4 год. от 20 год. насам, и това след 40години пълен мрак/.
Мотивацията на всеки нормален човек за извършване на определена полезна (него и другиму) дейност винаги е била в осъзнаването и очакването за дадено възнаграждение, което би получил в замяна и самата му стойност, както и евентуалните екстри, които би внесло в живота му... Тука е разковничето на цялата икономика/машина според мен. Като се замислим тази мотивация може да бъде и изкуствено предизвикана, както и разбира се – възползването от нея може и да не носи положителният-търсеният за “изпълнителят” ефект. Тоест на базата на очакванията ние може да изградим и цяла действаща система нали! Жорес, това може да бъде и перфектният стимул за мотивиране ако плановете както казваш са за период от 4 години. Както споменаваш за обръщането на 180градуса - това също много успешно би оправдало всички евентуални за да не кажа лъжи, то разминавания в очакванията за “мотивираният” хихи smiling smiley
За това мотивацията няма как да е фактор за бъдещо развитие, камо ли прогноза.. е трябва да е.. ама деФакто НЕ Е ! - Излиза, че всички сме ненормални..(по презумцията за извършването на мотивираща дейност от нормалните хора) ами да ненормални сме, защото според опита си се нагаждаме и срещу ненормалната система, която ако движи нормално няма пък как да е контролирана, а ако не е контролирана няма да съществува, защото и самите движещи я естествено попадат в положението на “мотивираният” хахаах Значи имаме да се замислим кое всъщност е нормални - в този ред: правилно, полезно и тн и тн.
Това е истината за световният ред - Колкото и грубо да звучи “един умира, друг му го н......” smiling smiley

Ай лека вечер *drink1*
Ето още едно мнение за причините породили кризата. Авторът е представил този доклад юли 2008.
Можете да го изтеглите и прочете на английски или руски

английска версия

руска версия
USA у лево до къде ли ще се стигне ако и там социализма надделее

"Той призова участниците в конференцията - представители на администрацията, големите компании и синдикатите, да помогнат с идеи за справяне с безработицата, достигнала най-високо си равнище за последните 26 години, предаде Асошиейтед прес."

Призовава за идеи, като в същото време налива от пусто в празно с парите на тези които призовава.

"Обама не изключи и възможността да бъде отпусната допълнителна помощ на щатските власти и градовете, за да могат да се справят с последиците от икономическата криза. По думите му в някои случаи рецесията се е отразила по-тежко на щатските бюджети, отколкото на федералната хазна."

Не разбирам ако икономиката е надута в размер по - голям от този който е необходим и може да носи с Допълнителни помощи какво точно ще се случи, когато привършат?

Ето и поглед за прехода от мним капитализъм към откровен ляв път

Когато държавата се меси в икономиката те това е положението и няма как да бъде друго.
Добре че сме в борд и дано да останем завинаги, поне да имаме една гаранция за ограничаване своеволия от страна на правителството.
Quote
Servel
Ето още едно мнение за причините породили кризата. Авторът е представил този доклад юли 2008.
Можете да го изтеглите и прочете на английски или руски

английска версия

руска версия

Много сериозно. Прегледах набързо доклада и усетих, че съм силно стъписан. Мнозина са говорили за изчерпване на модела, за системен проблем, но да се бръкне толкова дълбоко и да се изложи така кратко и събрано - взеха ми респекта. Тези двамата - Кобяков и Хазин (всъщност линкът ти е от доклад на Хазин, изготвен на основа на един съвместен труд от преди години) си струва да се преглеждат.
Правят се и годишни прогнози.
Всяка година започва с анализ на миналогодишната прогноза и анализът е критичен (самокритичен).
Безкрайно съм любопитен, какво ще се публикува през януари.
Прогнозата за 2009 съдържа и някои дръзки хипотези, които по-скоро не с афакт.

Ти, всъщност преглеждал ли си Залезът на империята на долара? Стрева ли си да се бори човек с този обем?
Весело отклонение Имаш пари да се разкрасяваш фани тия 5% ДАНЪК:}

"Този данък няма да важи за пластични операции след злополуки или поради вродени дефекти като например "заешка устна", съобщи Дойче веле."
ОУ социално отговорни бре.

"Съюзът на специалистите по пластична хирургия в САЩ вече обяви, че повечето от пациентите в никакъв случай не са богати."
Звучи ми, като оправдание: Ама моля ви та тези хора не са толкова богати *smiley_ahh*

И още оправдания за изкараните пари:
"Тери О' Нийл от Националната женска организация обърна внимание, че много жени коригират при пласитчен хирург носа или бюста си, само за да могат да намерят работа, тъй като работодателите просто искат да имат във фирмата си сътруднички, които изглеждат млади и спретнати."

На какви мисли ме навяват такива гаври, ако имаш пари и си позволяваш с тях да си доставяш удоволствие, да удовлетворяваш потребностите си така както намериш за добре се намира някой който да им направи сметка в името на обществото демек в криза сме а ти ще се киприш. Ако някой има пари за кипрене те са си негови би трябвало никой да не го "налазва". Задавам си въпроса не започва ли да се наслагва някакво разбиране, че е абсолютно нормално от по - заможните хора да се взима за да се дава на не толкова можещите и дали не толкова можещите са заслужили повече от заможните, че да имат претенции към част от труда им.
А до къде ще доведе общество, което издевателства над произвеждащите повече за да спомага произвеждащите по - малко е въпрос с еднозначен отговор - СОЦИАЛИЗЪМ да не използвам по тежката форма позната в Европа от 30-те години на миналия век.

Феновете на държавните регулации и схващането, че държавата е единственият можещ да хвърлят по едно мнение. Ако не ги е срам.
Re: Грешка ли е печатането на пари и може ли да се повтори голямата депресия от 1929г. или тя вече се случва.
07-12-2009 - 12:26:59
avatar
Quote
jores


Задавам си въпроса не започва ли да се наслагва някакво разбиране, че е абсолютно нормално от по - заможните хора да се взима за да се дава на не толкова можещите и дали не толкова можещите са заслужили повече от заможните, че да имат претенции към част от труда им.

Феновете на държавните регулации и схващането, че държавата е единственият можещ да хвърлят по едно мнение. Ако не ги е срам.

За мен, по- правилния въпрос е "Защо?" Защо се оформя разбирането, че по- можещите да изкарат пари, трябва да се обложат с повече данък? Не е нужно да заклеймяваш по- малко изкарващите, че искали да ограбят някого.
Отговорът, за мен, е- всяка държава, за да бъде стабилна, да осигури спокойствие И на богатите, трябва да има пари, с които да субсидира физическото оцеляване на бедните, които въпреки че се трудят, не могат да вържат двата края. А не могат, защото същите тези- заможните и можещите повече, които им " дават" работа, оценяват труда им плачевно ниско. Нещата са вързани...........
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход