Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Да бъдем практични оцеляващи реалисти

Публикувано от status 
Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 13:31:56
Предлагам тази тема по следните причини :
- без съмнение пазара на НИ е в критично състояние, изразено в намален обем сделки , спад на цени , силни негативни очаквания както от страна на продавачите ,така и от страна на купувачите.
- влошено или влошаващо се финансово състояние на потенциалните купувачи на НИ съчетано с рестриктивно/ и дори явно неизгодно/ банково кредитиране.
- сериозни затруднения за строителните предприемачи за довършване и продажба на вече започнати обекти поради липса на купувачи /вкл.отказ на такива от финализиращи сделки/

Проблемът е обаче е колкото за продавачите ,толкова и за купувачите. Първите са изправени пред проблема „фалит” начините да го избегнат са следните:
- да направят сериозен компромис с качеството на строителството за да го завършат
- да разиграят „пирамидална” схема с продажба „на зелено” „на лизинг” и пр. за да дофинансират старото строителство и никога да не започнат обещаното ново/ или само да изкопаят дупката за строежа/ .Последното вече е правено и „горят” неспасяемо последните „шарани-купувачи”. Схемата „се покровителства” от разпоредбите на Търговския закон и ограничената до уставния капитал отговорност на ЕООД и ООД –тата които са болшинството правни форми за фирмите от строителния бранш. Изстрадан и проверен е фактът, че случаите на добросъвестно самостоятелно обявена несъстоятелност/фалит от български фирми се броят на пръсти. По правило ,като за последно”, се завличат максимален брой клиенти и фирмата се освобождава от всички ликвидни и секвестеруеми активи.
- да намерят външно финансиране – почти невъзможна мисия при наличните условия.

Купувачите рискуват основно:
- да купят некачествено строителство
- да бъдат вкарани в дългосрочни „лизингови” схеми на уж ниски цени с два възможни лоши изхода - ако купуват „на зелено” да не получат готов продукт а ако купуват вече построено – да им бъдат вдигани вноските с клаузи за индексиране, които ще ги оскъпят и над банковите кредитни лихви

Какво НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВЯТ КУПУВАЧИТЕ в криза :
- да не купуват „на зелено” независимо от предлаганите ниски цени
- по никакъв повод да не дават пари срещу „предварителен договор” и пр. договори за продажба на бъдещ несъществуващ имот. Пари се дават само срещу реален имот или реално прехвърляне на право на строеж /последното гарантира ,че дори и строителя да фалира сами ще си довършите строежа /
- да не дават пари авансово за бъдещи строителни работи а да се заплащат само вече извършени такива.
- да не се доверяват на захаросани оферти от брокери и предприемачи а лично да проверяват финансовото състояние и „строителната практика” на продавача-строител

Въпросът за цените е важен за всички и особено в криза
От една страна строителният бранш е необходим и трябва да оцелее / храни и доста хора/ от друга страна трябва да се отчитат нуждите и финансовите възможности на купувачите.

Ще е полезно за всички да изкоментираме почтено и без спекулации ,лъжи и манипулации как се очертава реалната себестойност на новото строителство /без цената на земята/.Ще е полезно и за строителите /с оглед ефективността им и калкулиране на разумна печалба/ и на купувачите / с оглед правилната им ориентация на пазара и избягване на нереалистични очаквания /
Мисля си ,че е по добре да сме „народ” а не „мърша” и да си спомним крилатата фраза на един вечно оцеляващ персонаж „спасението на давещите се е дело на самите давещи се”

smoking smiley
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 13:59:06
avatar
Статус напълно подкрепям

да изкоментираме почтено и без спекулации ,лъжи и манипулации

пазара на имоти от нивото на своето знание или незнание.
Моля всички да запазим темата от крайни мнения за кризи и цени.По ценно е да открием начините с които да се спасим.

*rose*
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 14:10:17
От какво да се спасяваме,българина винаги се е спасявал по единично.Веднъж осъзнали ,че цените падат,хората ще чакат до последно.Пък и българина си е сиерджия и злобар по природа така че цирка ще е пълен.
За мен основен фактор ще изиграе народо психологията,след това кой инвеститор с колко кредити се е набалбукал.
Аз пък лично очаквам до година две по-умните хора да осъзнаят ,че истинския и качествен живот не е в центъра на града а на 25 км.от него.

Според мен много скоро ще се върне и практиката строителство на кооперативни начала.
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 15:09:11
Прочетох внимателно темата. Хареса ми краткия анализ. Затова и аз ще бъда кратък. Нека погледнем нещата от един друг ъгъл. Когато в последните няколко години строителните предприемачи реализираха баснословни печалби не усетих да изразят недоволство. Напротив - вкупом рецитираха сказката за пазарната икономика и ненамесата на държавата в икономиката. Сега се надигат гласове: спасете отрасъла, ние загиваме, остават хора без работа. Значи, един магазин може да направи намаление и под доставните цени на стоките с една едничка цел - да си разчисти залежалата стока, а "бедните стрителни босове" - те не могат да продават на загуба. Защо? Да не са хванали господ за шлифера? Не съм съгласен като данъкоплатец да се харчат моите пари и се помага на хора, които се чудеха какво да си купят за да демонстрират колко са велики и безсмъртни.
Не оплаквайте имотния пазар. Той ще се саморегулира сам достатъчно бързо и всички напъни на пишман регулировчици са всуе.
Si fata sinant
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 15:30:13
Играч каза
Аз пък лично очаквам до година две по-умните хора да осъзнаят ,че истинския и качествен живот не е в центъра на града а на 25 км.от него.


без инфраструктура не мисля че ще е много комфортно в селце или комплекс извън града...
По същата логика англичани си накупуха имоти в селата и като позаживяха.."Ауу...ама то няма траспорт , улично осветление , поща , магазини , медицинско обсл. , училища , канал , налягане на водата........да продължавам ли?
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 15:39:17
Жоро близките села около градовете вече имат канализации,а тези които нямат скоро ще им бъдат изградени такива.
Аз мога да говоря и твърдя в частност Пловдив .Само миналата година прекараха канализация на над 10 села по на 15 мин от града.В повечето от тях вече ходи градски транспорт или маршрутки,в доста от тях минава и влак.В момента в който гъзарията и показаноста в народа се пречупи и започнат да мислят и за други неща вярвай ми това ще стане.
Аз пък винаги съм бил с обеждението,че инфраструктура се строи по-лесно на гол кър отколкото в преселен град.Такива писания като нямало терени не ги приемам.Покрай Пловдив и София са полета и кърища по още един град да се построи.Всичко идва от тъпите управници и пишман инвеститори.И пак казвам народо психологията е най-важния фактор.
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 15:52:40
igra4 Написал:
-------------------------------------------------------
> Жоро близките села около градовете вече имат
> канализации,а тези които нямат скоро ще им бъдат
> изградени такива.
> Аз мога да говоря и твърдя в частност Пловдив
> .Само миналата година прекараха канализация на над
> 10 села по на 15 мин от града.В повечето от тях
> вече ходи градски транспорт или маршрутки,в доста
> от тях минава и влак.В момента в който гъзарията и
> показаноста в народа се пречупи и започнат да
> мислят и за други неща вярвай ми това ще стане.
> Аз пък винаги съм бил с обеждението,че
> инфраструктура се строи по-лесно на гол кър
> отколкото в преселен град.Такива писания като
> нямало терени не ги приемам.Покрай Пловдив и София
> са полета и кърища по още един град да се
> построи.Всичко идва от тъпите управници и пишман
> инвеститори.И пак казвам народо психологията е
> най-важния фактор.


*ok* *ok* *ok* Браво човече ! Все едно видях своите мисли написани ! Разбира се , че живота не е в сити-то . Бай БГ е свикнал да се ръга в града , защото това е някаква негова 100 - годишна мечта . И не защото му е хубаво , а защото било в центъра . Ама в центъра на какво !? Какъв е проблема 10-15 км от града , които се вземат за 20 минути , а не на три-четири спирки в града , но да пълзиш 1 час !?
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 15:53:11
Статус, виждам, че си се постарал, но...
Първо, не мога да се съглася, че строител и прадовач могат да бъдат отъждествени като субекти в имотния пазар.
Влияние върху цените ще имат по-скоро широкия кръг продавачи-обикновени хорица, които искат да се разделят с цялото си или частично недвижимо имущество. В тази насока силно влияние върху тяхното желание дали да продават или не, ще има финансовия натиск върху тях в следствие на самата криза-в т.ч. растящи цени на стоки от първа необходимост, безработица и т.н. Колкото по-малък е натискът, толкова те ще бъдат по-склонни да изчакат и да продават-при все и по-бавно, но на по-високи нива. Това от една страна.
Т.нар. строители (инвеститори, предприемачи) ще имат частично влияние върху пазара- с оглед сегментацията му-и най-вече в т.нар. ваканционни имоти.
Не мога да се съглася, че трябва да се завършват обектите- с намаляване на себестойност най-вече от качеството.
Към момента всеки вложен лев, ще води до по-голяма задлъжнялост и не е изход за самия предприемач.
По-логично е да осребрява активите си във вида в който са и да стопи бъдещо нарастване на себестойността от лихви и забавани плащания или иначе казано-да се продава самия проект, самия груб строеж и т.н.
Ако това не стане-производство по несъстоятелност, което е и защита на самия строител от кредитори.
Не мога да се съглася, че строителния сектор трябва да бъде запазен с цената на всичко...Поне не в този му вид и обем-безмерно раздут... Хубавото на парите (доколкото ги има още) е че търсят винаги най-малкото съпротивление и ако съпротивлението в селското стопанство и хранителната промишленост е по-малко, а печалбите по-сигурни и по-добри, то естествено е голяма част от капиталите от строителния бизнес да се насочат имено натам...
По-важното в случая е, как ще се възстанови и дали въобще ще може банковия сектор...
Но това е друга тема, което е преюдициална (предопределяща) на настоящата...
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 17:53:18
Тази тема е нищена много пъти тук........
Съгласете се че тук има малко елемент на това че което го нямаме все ни се струва по-хубаво......
Дано стане така както Игра4 писа: селцата да имат хубави връзки с градове , училища и т.н.......
Ама държавата трябваше да задължи строителите да изградят инфраструктурата......
Аз затова мразя новите строители......вдигат блокове в нивята а пък чакат някои друг да им оправи улиците , тротоарите и др ......
Те това не правят , какво остава за уредени пакинги , озеленяване и др.
Ами транспорта ? Общината ще го организира когато има пари и реши......
За култура - въобще да не говорим......то вече и в градовете я няма........
Re: Да бъдем практични оцеляващи реалисти
03-01-2009 - 18:09:28
Жоро , ако визираш това , че нямането на апартамент в центъра или в някое мизерно ж.к. за завист ....... Според теб по-добре ли е децата ти да растат сред мръсотия и пушеци ? А и дори за самия теб !? И без това стресът ни съсипва , та и отрови и т.н. *book*
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход