Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Струва ли си такава покупка при моята ситуация?

Публикувано от Pacholv 
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
19-11-2008 - 12:18:26
avatar
Здравей Pacholv,

моето мнение е, че в моментната обсановка е най-добре да изчакаш било и то година, в момента пазара специяллно на панелни жилища е достигнал своя връх, все пак офертите които си ни показал са за по 1000 евро на квадрат панелно жилище. Както много хора ти казаха, пазара е доста инертен и ще мине време преди да тръгне чувствително надолу, но трендът вече е ясен за всички или да кажем за почти всички. Искам само да ти дам един сайт за имоти в Германия, да видиш там за 50 000 евро какво можеш да си купиш, сравни доходите които би имал там, инфраструктурата, чистотата, сигурността и т.н. Според мен купувайки сега би направил голяма грешка. Дори и да не паднат след 30 години панелните жилища ще се нуждаят от скъпо саниране. Да и в западна Европа има панелки, но там качеството на строежа и подръжката нямат нищо общо с тази в България, в България ремонти се правят когато протече (ако изобщо се направят). За сравнение виж как изглежда един панелен блок в България и един в западна Европа.
Та за сайта за който споменах е:

www.immobilienscout24.de

направи сравнение и си помисли пак. Поздрави !
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 05:40:11
Пачолв
Моя съвет е да повярваш на резултатите от твоето запитване *ok*
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 10:50:30
До 12% свалят от офертите в Стара Загора. А по-точно, между 10 и 12 процента са склонни да свалят от цената продавачите на жилищата в Стара Загора, показва анализ на агенция „Ремакс".

В Русе разликата между офертните и цените на сключване на сделка в различните квартали е между 15 и 20 процента.

В Пловдив продавачите свалят от 10 до 15 процента от първоначално обявената цена, като най-отстъпчиви са строителните предприемачи, на които им трябват свежи пари в брой.

Пазарът на жилища в града по тепетата е в застой и в момента апартаменти купуват само хора, които спешно имат нужда.

Подобна е конюнктурата и на пазара във Варна, показват статистиките на „Ремакс".

В центъра на Бургас цените на жилищата са в широки граници от 850 до 2000 евро, сочи статистиката на „Ремакс", като продавачите правят отстъпки в офертната цена от 10 до 30 процента, твърдят от агенцията.
Е реши какво ще правиш.
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 11:20:20
Това явно е "решението на живота" на този човек. Така че съветите наистина трябва да са премерени, не е като да съветваш някой дали да отиде на почивка в Италия или в Испания..

Аз бих задала няколко уточняващи въпроса, без да искам отговора - просто отговори за себе си:

1. Имаш ли други възможности да се сдобиеш със собствено жилище и евентуално след колко време (делба, наследство и т.н. )

2. На колко години си? Имаш ли дете или деца? Планираш ли да имаш и колко? Кога?

3. Каква е професията ти и тази на жена ти? Ще се налага ли често да сменяте работата си? Ти, естествено, не можеш да предвидиш всичко, но ако се намериш работа в Люлин 1, а тя в Хаджи Димитър - разходите по пътуването и времето за него ще са значителни. Тук идва въпросът - защо се спря на Младост? За мен е перфектен квартал, това не е критика.

4. Ако купиш жилище - смяташ ли да го продаваш след време и надяваш ли се да спечелиш нещо от това?

5. Ако няма да продаваш - жиилището, което купиш ще е твой дом доста дълго време. Вслушай се в съветите за подбор на входа и съседите.

6. Виж дали мислиш като търговец или като човек, който търси дом. Помисли си.

7. Записвай си офертите, които наистина харесваш на листче, заедно с датата (или си ги принтирай) и един месец ги събирай в папка. На края на месеца отвори папката, отвори пак интернет и виж има ли промяна, какво, накъде? Колко от тези оферти са купени, колко са с паднали цени, колко с вдигнати и колко без промяна.

8. Идва Нова година, 10 неработни дни, празнично настроение и предвещавана криза. Точно след 1 месец.

Успех)

Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 11:56:14
до Pacholv

Виждам, че много от участниците във форума те съветват да изчакаш, но моето мнение е, че гарсониерата във Младост си струва парите. Разбира се, че е задължително да смъкнеш поне 1000Е - за да се почувстващ удовлетворен от зделката, а и продавачите да не останат с впечатление че са пропуснали възможността да вземат повече пари, но дори и да не отстъпят от тази цена, мисля, че не бива да се колебаеш. Квъртърът е по-добър от Дружба. Моментът е подходящ за покупка, защото повечето купувачи в момента изчакват развоя на събитията и реалните купувачи в момента са в певилигирована позиция. Месля, че след Нова година или най-късно до пролетта, тенденцията към /макар и плахо/ нарастване на цените ще се усети и тогава всички купувачи, които сега изчакват ще се появят на пазара и ще повлияят на ръста на цените.
Мисля също така, че ако търсиш по-сериозно можеш да намериш подобно жилище на подобна цена дори и в по-добър район, но важното според мен е да не се забавиш прекалено дълго и да пропуснеш момента. Още повече, че във форума има и други потенциални купувачи, на които съм убеден, че също ще хареса офертата в Младост 2.
Успех!
javascript:emoticon('*beer*')
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 17:43:42
Здравейте,


Благодаря пак за всички мнения...оценявам всяко мнение...:
Елфи, да ти отговоря на теб:
Жилището си го купувам единствено само за живеене на този етап за мен и приятелката ми, за деца не сме мислили още, но моето мнение е,че ако след 4-5 години нямам достатъчно добър доход за да издържам семейството си и да купя по-голямо жилище, то няма какво да правя тук и ще се ходи в чужбина.Това са ми вижданията за сега.И аз и приятелката ми след година се дипломираме, така че развитието тепърва предстои, но ни писна да живеем на квартира...Парите които ги имам просто искам да ги вложа в нещо, от което се нуждаем много - жилище.Не целя някакви невероятни печалби или сметки.Така или иначе всичките пари, с които разполагам, ще ги дадем за жилище.Няма значение дали ще паднат.Ако паднат след месец-два с 10-15%, то просто ще си купим апартамент на по-хубаво място или малко по-голям, но през това време ще даваме по 400 лева на месец за наем...
За това пуснах темата.Просто се чудя дали е по0изгодно за мен да даваме още 5-6 месеца наем...или да купуваме сега.
След като видях всеки как мисли, а и след като виждам как вървят офертите, реших да изчакам да минат празниците и да търся активно от януари...пък когато купя.Едва ли има човек, който може да каже след 7-8 месеца какви ще са цените...
Моите наблюдения от последната седмица са:
Като дам търсене до 50 000 евро и ми излизат все повече оферти...офертиза квартали, които преди нямаше нито една до 50000 евро - за Гео Милев, Дианабад и др...Няколко оферти които следях вече ги свалиха с 2-3000 евро, а едно ЕПК в Дружба с цели 5000 евро...От панел почти съм се отказал, но не се знае...Ще почакам един месец и ще видим какво ще стане...През това време продължавам да следя офертите...
МОето мнение е, че след нова година панелите ще падат и то доста, а ЕПК и новото строителство дори и да паднат, няма да е с повече от 10-15% и то по-бавно...Говоря за готови апартаменти , а не на тъмно зелено за 2013 година, такива не гледам.
Това мисля за сега, но едва ли ще позная точно, както и едва ли някой може да каже със сигурност какво ще стане...
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 18:08:08
Пачолв,

Наем (годишен) - 2400евро

5% спад от 50 000евро е 2500евро. Остават ти 100 евро.
10% спад от 50 000евро е 5000евро. Остават ти 2600евро.
15% спад от 50 000евро е 7500евро. Остават ти 5100евро.
:
:
:
smiling smiley
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
21-11-2008 - 23:38:08
Muza, доколкото разбирам спадът ще се отрази в по-добра покупка за същите пари, а не на заделяне на средства.

Pacholv, мисля, че и аз така бих постъпила на твое място. Не знам само дали при спад ще гледам за по-добър квартал или за повече квадрати... Гео милев и Дианабад не ми харесват много-много.. От Младостите - само 2 и 4 харесвам, както и част от 3, заради близостта до Околовръстното.
Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
22-11-2008 - 00:24:17
elfi30 Написал:
-------------------------------------------------------
> Muza, доколкото разбирам спадът ще се отрази в
> по-добра покупка за същите пари, а не на заделяне
> на средства.
>


Само малко сметки.....
Изводите, сам ще си ги направи. Решението, сам ще си вземе.


Re: Струва ли си такава покупка при моята ситуация?
23-11-2008 - 19:31:32
avatar
elfi30, престани да говориш на човека глупости, както сам виждаш се е отказал от панелно жилище, а ти с тоя младост та младост, там почти всичко е панел. Гео Милев, Дианабад, Изток, са много по-човешки квартали. Онези две оферти бяха за по 1000 евро на квадрат панелно жилище, което си е направи смешно. Бай Пешо, ти пък да смъкне 1000 евро хахах ти добре ли си? В кой свят живееш, как само тънко навивате човека да си изхвърли парите не е истина. Pacholv потрай малко, виж сега след Нова Година какво ще се случи с цените, ще продължат да се движат надолу. Според мен изчакай поне до април.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход