Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Преглед на печата

Публикувано от Imotenbalon 
Re: Преглед на печата
04-02-2009 - 20:30:30
avatar
[imoti.investor.bg]

Май никой досега не е показал тази статия тук.А ако има някой с реална представа за пазара на НИ в УК,това са тези хорица-всяка сделка става с участието на техен член и се регистрира при тях.
От самосебе си се разбира,че каквато и аналогия с България е несъстоятелна и лекомислена.


ICS: Най-страшна е нагласата, че цените на жилищата ще падат още
02.02.2009 09:06
От: Ангел Милев
angel@investor.bg


Бриджид О'Лиъри е главен икономист в Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS). Преди това тя е работила като анализатор в частна компания за пазарни проучвания, както и в Националните институт за икономически и социални проучвания във Великобритания.

Пред Investor.bg О'Лиъри споделя мнението си за пазара на имоти във Великобритания и Европа и очакванията си за неговото развитие през тази и следващите години.

- Очаквате ли цените на жилищните имоти във Великобритания да започнат да се възстановяват тази година, предвид значителните спадове в цените и лихвите?

Въпреки че сделките може да започнат да се съживяват по-късно през 2009 г., от RICS не очакваме значителен ръст на цените на жилищата известно време, вероятно не преди 2010 г. Въпреки че цените на жилищата вече се понижиха с около 20% от своя пик, изключително ниското ниво на одобрените ипотеки в последните месеци все още говори за последващи спадове в цените на жилищата поне през следващите шест месеца. Влошените условия в икономиката, като цяло, само се добавят към тези очаквания, че цените на жилищата ще отбележат дори още по-голям спад.

От друга страна, има данни, че активността по сделките вероятно е достигнала своето дъно. Например Проучването на жилищния пазар на RICS показва ръст в интереса на купувачите през последните два месеца, а броят на одобрените ипотеки през ноември и декември 2008 г. се повиши. Въпреки това всички подобни подобрения са от много ниска база и въпреки че вероятно ще видим някои подобрения, малките знаци, които забелязахме досега, едва ли предвещават бързо възстановяване. Наистина, поне краткосрочно, всяко възстановяване ще бъде ограничено от слабата икономика през настоящата година и по-вероятни са още значителни спадове в жилищните цени.

- В крайна сметка британските банки предадоха ли лихвените намаления към своите клиенти?

Британските кредитни институции бяха под огромно напрежение да предадат намалените банкови лихви към клиентите. Въпреки това скоростта и мащабът на тези намаления означаваха, че само една част от тях е предадена. От септември 2008 г. основният лихвен процент бе намален от 5% на 1,5%. А наред с това преди края на тази година се очакват още намаления.

Средно ипотечните лихви паднаха с около 100 базисни пункта. Въпреки това има и още няколко фактора, които ограничават новата кредитна активност. Като начало след пресъхването на пазара на финансиране за самите банки вследствие на кредитната криза кредиторите имаха само ограничен достъп до кредитни ресурси. Също така те искаха да избегнат рисковото кредитиране, затова ограничиха бизнеса си до клиентите, които изглеждаха най-сигурни, със стабилен доход и голям депозит. Дори след големите намаления на основния лихвен процент новоотпуснатите ипотеки останаха на исторически ниски нива в края на 2008 г. - почти 70% по-ниски в сравнение с година по-рано.

- Забелязвате ли някаква промяна в поведението на британските и европейските строителни предприемачи? Промяна в техния бизнес модел по отношение изграждането, но също и маркетирането на проектите? Станаха ли по иновативни и обиграни в своята дейност в отговор на спадащия пазар?

Много популярни станаха отстъпките и специалните оферти за завършените жилищни проекти – например предлагат се по-ниски цени и отложено плащане. Също така предприемачите предлагат замяна на имущество.

Като цяло обаче най-съществената промяна беше, че строителната активност спадна много рязко – както като обем, така и по стойност.

- Като цяло каква е прогнозата Ви за пазара на имоти в Европа през 2009 г.? По-скоро положителна или може да се очакват още проблеми?

Предвид това, че глобалната икономическа перспектива бързо се влошава трудно можем да бъдем оптимисти за пазара на имоти в Европа или където и да е другаде. Страните, които бяха свидетел на най-големия „бум“ в цените на жилищата (например Ирландия и Испания), вероятно ще видят и най-драматичните спадове. Жилищните цени в Ирландия вече се понижиха с 15%, а навярно ще паднат и още предвид очакванията за още по-голям ръст на безработицата през следващите 12 месеца. По същия начин огромното увеличение на предлагането в Испания означава, че тя в момента има едно от най-големите съотношения инвентар:население в Европа. В резултат на това свърхпредлагането, съчетано с общия икономически спад, ще подложи жилищните цени под натиск и е вероятен продължителен спад.

За разлика от това в някои държави като Германия нямаше бърз ръст на жилищните цени и затова, въпреки че те може да паднат малко по време на икономическия спад, перспективите не са толкова сурови.

Също така видяхме спадове в цените и на балтийските пазари, като там също не е вероятно значително подобрение, тъй като търсенето на жилища ще бъде ограничено поради влошената икономическа обстановка и факта, че ипотечното финансиране все още се получава трудно.

Проучването на RICS за европейския пазар на имоти, което ще бъде публикувано на 5 март, ще предостави анализи за 11 различни жилищни пазара в Европа, където ще има някои съществени факти за развитието на пазара през 2008 г.

- Смятате ли, че свитите обеми от сделки на жилищния пазар, които затрудняват оценките на имотите, са значителна заплаха за пазара в момента?

Въпреки че е вярно, че ниските обеми от сделки затрудняват намирането на база за оценките, най-голямата опасност за пазара е ограниченото ипотечно финансиране, което е на разположение, и също нагласата, че жилищните цени още ще се понижават.

- Какво смятате, че трябва да научат инвеститорите в имоти (индивидуални и институционални), но също и регулаторите, от това, което се случи на пазара?

Опасността от кредитополучателите да поемат непосилни условия и кредиторите да предлагат прекалено щедри условия за кредитиране.


winking smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-02-04 20:32 от gamper.
Re: Преглед на печата
05-02-2009 - 02:51:44
avatar
Финансовата криза - поредната далавера

Светът се управлява чрез страх. Силните на деня първо създават някакви страхове у населението, после внимателно ги култивират, а накрая се явяват на предизборната площадка с готов план как да ни спасят от страховете, които сами са ни създали. Това е далаверата на властта. От нея печелят единици, а стотици хиляди, дори милиони - губят.
Световната финансова криза е поредната далавера. Това, че страхът се разпространява глобално, няма да я направи по-малко очевидна лъжа.
Популярното обяснение за световната финансова криза е, че банките са се скъсали да раздават лесни кредити, а сега нямало кой да плаща заемите. Не вярвам в това определение. Банките финансират растежа и никой лихвар не обича да раздава назаем пари, които има малка вероятност да му бъдат върнати. Да, но виновен винаги трябва да има. При Хитлер виновни бяха евреите, сега виновни са банките. Истинските виновници - борсовите спекуланти, прибраха милиарди от това, че знаеха по-рано от спекулантите какво предстои, оставиха петцифрено число безработни на улицата и отидоха да поливат фалита в най-скъпите американски курорти.
Знаете ли какъв процент от фючърсните сделки стигат до реална доставка? 3%. Останалите 97% са обещания, че някой някога ще плати, които никога не се спазват. Изчистват се с офсетна операция. Обещанието се прехвърля на друг. И така до деня, в който голият задник на маймуната лъсва. Спекулантите са виновни за финансовата криза, но медиите и политиците само това чакат. Едните искат да си продадат тиража, а другите се стремят да ви втълпят страх и вина, за да има после от какво да ви спасяват.
Страх, че кризата е глобална и няма как да не подмине и вас. Вина, че взимате пари назаем, за да купувате още и още. Световната финансова криза нямаше да бъде възможна без медиите и политиците. Щеше да си остане криза само за спекулантите - наказание за това, че години наред се надлъгваха помежду си как някой друг ще плати.
Да, ама не. Сега аз трябва да се чувствам застрашен от факта, че някакви хора от другата страна на земното кълбо не можели да си покриват вноските по ипотеките на овърпрайснатите си, талашитени къщички. Трябва да се чувствам застрашен от факта, че някакви мошеници са излъгали други мошеници на борсата. Сигурно финансовата криза е виновна за поскъпването на сиренето и хляба в кварталния ми магазин? Няма как да не е! Заплатите в България не трябва да се увеличават, но лихвите по заемите е закономерно да продължат да растат. Защо ли? Ами заради световната финансова криза, естествено! Търсенето в туризма и чуждестранните инвестиции щели да намалеят, икономическият растеж щял да се свие. Заради световната финансова криза…
Знаете ли колко общо има туристическата индустрия с капиталовите пазари? Колкото магарето и локомотива. Ако хората не бяха стадо, облъчено до безпаметност от средствата за масово осведомяване, те нямаше да се страхуват от финансовата криза и нямаше да допринасят за прехвърлянето й в други сектори на икономиката с реални действия, подтикнати от страх и вина, които са им втълпени отвън.
Мен лично световната финансова криза не ме застрашава, защото:
а) не държа пари в акции (нито в каквито и да е финансови инструменти). Ако си падаш по хазарта, казиното е доста по-привлекателно място от борсовия подиум, където има само мъже и какичките в рокли с гол гръб + безплатното пиене липсват);
б) не изплащам ипотека;
в) пазаря само в брой и;
г) по-дяволите, та аз дори нямам кредитна карта.
Има ли причина да се страхувам от световната финансова криза при положение, че нямам нищо общо със световните финанси? Има ли причина България да пострада от световната финансова криза при положение, че дори няма развит като хората финансов пазар? Отговорът и на двата въпроса е: да, има. Причината е в стадния инстинкт. Лошите новини, които се изсипват на килограм от всички медии, охлаждат предприемаческия ентусиазъм, бизнеспроектите се отлагат за по-добри времена, инвестициите се замразяват, спират да се откриват нови работни места, лихвите по депозитите растат, хората започват да спестяват в брой, предлагането на пари се увеличава, оттам стойността им пада, инфлацията расте, сиренето и хлябът поскъпват и, ето че като вляза в кварталния магазин, аз също усещам последиците от световната финансова криза по джоба си.
Виновниците се черпят в най-скъпия курорт на света, но аз и ти, уважаеми читателю, ще трябва да платим за черния хайвер и шампанското. Когато човек критикува, трябва да дава алтернативи. Така са ме учили. Затова ще завърша с думите на Уорън Бъфет: “Бъди алчен, докато другите са страхливи и страхлив, докато другите са алчни”.
След 50 години Кока-Кола ще продължава да произвежда освежителни напитки, МакДоналд’с - сандвичи, а Мерцедес - автомобили. Може да са на ядрен синтез и с крила, но ще имат “мерник” на предната броня. Хората винаги ще се нуждаят от вода, храна, енергия и дрехи. Колкото повече стават хората на тази планета, толкова повече вода, храна, енергия и дрехи ще купуват. Така че остави световната финансова криза на борсовите спекуланти и помисли дали не е време да си купиш нещо евтиничко на килограм…или изчакай...
Тихомир ДИМИТРОВ
[podlupa.bg]


clap: clap: clap: *beer*
Re: Преглед на печата
05-02-2009 - 04:42:51
В очакване на лихвения Годо
Странните прогнози за евтини заеми посред световната рецесия са чиста проба спекулация. Да не кажем: нагла лъжа.




[www.novinar.net]
Re: Преглед на печата
05-02-2009 - 15:32:55
avatar
Re: Преглед на печата
05-02-2009 - 18:23:05
avatar
[imoti.investor.bg]
Жилищната криза в САЩ едва сега започна.Най-доброто предстой!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-02-05 18:25 от gamper.
Re: Преглед на печата
05-02-2009 - 18:43:06
История на цените на жилищата в САЩ (коригирани с инфлацията) [www.financialsense.com] :



gamper Написал http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=75454 :
> Жилищната криза в САЩ едва сега започна.Най-доброто предстой!
"Като се позовава на исторически данни и тенденции, Талбот стига до извода, че цените на имотите трябва да се върнат на средните нива от 1997 г., коригирани спрямо инфлацията. Защо 1997? Графика, която обхваща 120 години, сочи, че цените на имотите в САЩ в реално изражение са останали относително непроменени за около 100 години, след което са започнали да растат през 1981 г. и са скочили рязко от 1997 г. до 2006 г."
Re: Преглед на печата
06-02-2009 - 10:01:50
Трябаше,ама е късно...трябваше 2005-та да го направят и да кредитират строителството само с това,което са привлекли като депозит от гражданите,а не отвън.Вече е късно,поне за строителите.
Re: Преглед на печата
06-02-2009 - 10:08:40
avatar
Рубини: Българската валута е под натиск
БТА - 06 Февруари 2009, 09:40

Поради влошаващата се икономическа ситуация балтийските страни и България ще бъдат принудени да отслабят контрола върху
националните си валути.
Това заяви на форума "Русия 2009" американският икономист Нуриел Рубини, който преди две години предсказа сегашната
рецесия в САЩ, цитиран от сайта Вести.ру.
"При извънредни нива на основни показатели е невъзможно да се поддържа фиксиран курс на националните валути. В края на краищата ще настъпи валутна криза. Балтийските страни са под натиск, както и българската валута", посочи експертът.
Руската рубла от август се обезцени спрямо долара с 35 на сто на фона на поевтиняването на суровините. През януари Беларус обезцени валутата си с 20 на сто спрямо долара, а украинската гривня през последните шест месеца загуби 40 на сто от
стойността си спрямо американския долар. Валутите на балтийските страни и България обаче са привързани към еврото с фиксирани курсове.
Българската национална валута е привързана към еврото при курс около 1,95583 лева за едно евро. Според данни на Международния валутен фонд (МВФ) през второто полугодие на 2008 г. страната е похарчила за запазване на този курс 16 на сто от златно-валутните си резерви, които са намалели до 16,8 млрд.
долара.
Дефицитът по текущите сметки на балтийските страни и България изправя икономиките им пред прага на валутната криза, което създава допълнителна заплаха за стабилността на банковата система и сектора на недвижимите имоти, твърди Рубини.
"Огромните дефицити по текущата сметка, политиката на фиксирани валутни курсове и ограниченията, наложени върху колебанията на пазарите със страните с развиваща се пазарна икономика - това просто е "формула на нещастието"", заяви експертът.
Според Рубини МВФ е сгрешил, разрешавайки на Латвия да запази обвързаността на националната си валута към еврото.
"МВФ трябваше да поиска Латвия да се откаже от фиксирания курс като условие за отпускане на ликвидни средства, както това
бе направено в Източна Азия при други кризи в страни с развиваща се пазарна икономика", твърди специалистът.
Re: Преглед на печата
06-02-2009 - 11:38:28
Re: Преглед на печата
06-02-2009 - 12:01:49
милко вълков Написал:
> "Москва иска да купи имот в наш СПА курорт" clap: clap: clap:

не можах да разбера защо ръкопляскаш на тази страшна новина eye popping smiley
За съжаление, не можете да отговорите на тази тема. Тя е затворена.