Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

очаква се бум в цените на земеделските земи

Публикувано от nikolase 
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
27-06-2008 - 23:49:29
С приятеля ми предлагаме земеделска земя около 130 декара в едно землище-на село Горна Махала на 30 км от Пловдив и на още толкова от Карлово, земята е различни категорий,на парцели от 3 до 22 декара,обработва се и носи добра рента,но желаем да си закупим жилище и затова сме готова да я продадем на цена около 450 лв за декар,при положение ,че говорим за всичката.Възможност за коментар за контакти на телефон 0896060285 Калъчева
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
28-06-2008 - 23:12:42
При сериозен интерес може да коментираме цената.
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
28-06-2008 - 23:15:20
благодаря скоро ще с е обадя и ще преговаряме
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
04-07-2008 - 21:32:03
Търся за покупка земеделски земи ..приямам всякакви оферти
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
04-07-2008 - 21:53:25
33 декара с лице на два пътя на граница на регулация -2500 лева на декар ..
ако искаш подробности ще ти пратя...струва си макар и цената да е на пръв поглед висока , но парцела е точно до сградата която се използва за офис от месния арендатор, а за да си влезе в обработваемото поле минава точно от там
започна да не ти се струва скъпа нали winking smiley winking smiley winking smiley
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
05-07-2008 - 15:16:55
Земеделската земя остава все още един от подценените активи в България и през следващите години интересът на инвеститорите към този сектор ще се засили. Това са очакванията на експертите на пазара.

Основните фактори за очакваното поскъпване според анализаторите са все още ниските цени на земеделската земя в България спрямо останалите страни от ЕС (в България цените са най-ниски), предстоящата концентрация и комасация на масивите, както и значителните субсидии на Евросъюза за селското стопанство и планираното увеличение продуктивността и ефективността на земеделския сектор. "Увеличеното търсене на земя от институционални инвеститори в качеството й на инвестиционен актив също стимулира скок на цените", заяви вчера Веселин Петров, изпълнителен директор на "Елана пропърти мениджмънт", която управлява най-големия фонд за земеделска земя в България - акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) "Елана фонд за земеделска земя". Компанията притежава над 270 хил. дка земи.

Прогнозата на "Елана" е, че цената на земеделската земя ще расте със средно 20% годишно през следващите две години и през 2010 г. един декар ще струва поне 420 лв. За сравнение - средногодишният темп на нарастване на цените през последните пет години е бил 11.6 на сто, като по изчисления на дружеството през 2007 г. земята е струвала средно 240 лв. за декар. Близо два пъти се очаква да нарасне до 2010 г. и рентата за земята, след като в момента тя е около 12-20 лв. за дка, докато за периода от следващите две години тя се прогнозира да стигне 30-35 лв.

"Инвестицията в земеделие в България е атрактивна, защото секторът има огромен потенциал за развитие", смята Светлан Станоев, изпълнителен директор на инвестиционния фонд "Серес", който не е АДСИЦ, но е третият най-голям играч в сектора със 180 хил. дка земеделски терени. Агрофондът е доказателство за интереса на големите фондове към този сектор, тъй като в него като акционери участват крупни финансови инвеститори като Райфайзен Центробанк (Raiffeisen Centrobank), "Файърбърд мениджмънт" (Firebird Management), инвестиционният фонд на един от големите търговци на зърно в света - "Каргил" - "Блек ривър асет мениджмънт" (Black River Asset Management), и други. Според Станоев за развитието на сектора ще допринася още покачването на цените на хранителните продукти и продоволствените култури. "Прогнозата ми е, че земята в България ще продължи да поскъпва между 15 и 25% годишно", посочи Станоев.

Изричното условие според експертите за реализирането на сценария за повишение на цените е пазарът на земя, който в момента е силно фрагментиран, да бъде окрупнен. "Раздробеността на земята е основното предизвикателство за успеха на един фонд, инвестиращ в земеделска земя", обясни Веселин Петров.

Повечето фондове са си сформирали стратегии за концентрация на терените. "Изграждаме клъстъри - избираме землища в определени населени места, които са съседни и имат общи граници, което позволява по-добро управление на площите след това", отбелязват от "Серес". За разлика от АДСИЦ-овете "Серес" е и земеделски производител, което според мениджмънта на компанията ще донесе по-голяма възвращаемост на вложените средства.

Другото притеснение на инвеститорите, свързано с фондовете за земя, е, че рязкото поскъпване на терените ще засегне негативно финансовите им резултати и ще увеличи сумата на необходимите оборотни средства. Според специалистите обаче това се отнася само за по-малките играчи в сектора. "За тези, които вече са закупили значителни количества земя, поскъпването ще окаже дори положителен ефект", каза Веселин Петров.
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
06-07-2008 - 07:35:28
Тази параноя с имотите и перчене в някои среди с това кой какво е купил явно е заразна...

Две години не се бях прибирал в България и като се прибрах ми направи впечатление,че 80% от зедемделската продукция на пазара беше вносна(плодове,зеленчуци...).Освен това цените са много по-високи от тези в Европа и САЩ!!! Как може бутилка олио да е 4 лева а в западна европа да 1.3 евро.Един комшия като се връща празен с камиона всеки път го пълни с олио на обратно...

В САЩ колегата ми имат 600 декара ловна земя-само за кеф-правят си укрития,землянки,зимни хранилки за елените,които отстрелват в сезона,карат си сноумобили зимата и ATV лятото....Но пича си работи 8-5 понедлник до петък като инжинер,взима си заплатата и не му пука.В рамките на тези 600 дк земя има извор,поток и малко езеро с риба.Купена е за 120 хил.$ преди 2-3 години.Сега цената му пак би била такава...Абе така го разбирам аз живота-в България колкото и пари да има човек НЕ МОЖЕ да си купи този стандсарт с пари

Тъй че хора 21-ви век сме.Варна София скоро ще ми идва на цената на чартър до САЩ с тези цени на петрола.А земя има.За Руснаците също не се кахърете-те си имат зема досатучно в Русия,че и плодородна winking smiley.Ами Канада с това глобално затопляне?Следващите дерсетилетия дали няма да е умно да се купува там.Земя има бол по света.Че и евтина и чиста.Между другото как са цените на земята в Румънско-доста ми е близо.
Нека бъдем реалисти,а?В Европа сме.Хората с възможности в развитите държави отдавна поглеждат по-далеч от носа си към къде къде по-перспективни места за правене на бизнес и инвестираме(веднага ми изникват куп държави тип азиатски "тигри" в съзнанието).Една държава без стратегия за отраслово развитие,разпродавана на парчета,без развитие на високи технологии,без производство... НЕ МОЖЕ да има кой знае какви добри перспективи за развитие :!:
Аз съм човек,който не се интересува от краткосрочни "далавери" и мисля така.Ако някой може да ме обори с факти да заповяда. :!: :!: :!:

Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
06-07-2008 - 18:42:59
симбат , поинтересуваи се малко от земеделски земи и тогава даваи подобни примери , това че ти или хора като теб си мислят че земята трябва да е евтина , не означава , че ще стане -ясно ли ти е ?
говорете си по форумите и си мислете , че сте специалисти , какво да ти кажа и с какво да те оборя , не виждам изобщо смисъл да споря , но нека само да ти кажа
храната ти поскъпна нали? е тази храна от къде идва -да не би да вали .....
не подвеждаите хората
искам да се обърна към четящите форума-не се подвеждаите по изказвания че земята трябва да е евтина , съвтвам всеки които има земя да си я държи повече няма да кажа
симбат имам над 14 год. опит , работя в 214 землища , ако искаш информация или консултация заповядаи в офиса ми -тук не е мястото
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
06-07-2008 - 18:50:26
dival Написал:

> храната ти поскъпна нали? е тази храна от къде
> идва -да не би да вали .....
> не подвеждаите хората
> искам да се обърна към четящите форума-не се
> подвеждаите по изказвания че земята трябва да е
> евтина , съвтвам всеки които има земя да си я
> държи повече няма да кажа
> симбат имам над 14 год. опит , работя в 214
> землища , ако искаш информация или консултация
> заповядаи в офиса ми -тук не е мястото


Приятел,твоята храна поскъпна,не моята

:}

Аз си купувам в момента праскови на 50-60 стотинки от магазина.Те откъде идват.Я ми сметни ти колко трябва да струва един декар земя за да си купуваме олио,плодове и зеленчуци на европейски цени а не на двойни както е в момента? Ти недей да заблуждаваш хората как земята ни е на безценица.За апартаментите вече не минава номера,сега е ред на земята....Аргументирай се като знаеш толкова.
Re: очаква се бум в цените на земеделските земи
06-07-2008 - 18:55:55
разбира се че мога да се аргументирам..прочети последния ред от поста ми -приятел
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход