Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Продажба на имот

Публикувано от rosicazlatkova 
Продажба на имот
21-08-2012 - 16:12:55
Имам имот, който искам да продам, но нямам никакви документи за него. Какво ми е нужно? Казват ми че трябва да си вадя кадастрална карта, нужна ли ми е?
Re: Продажба на имот
21-08-2012 - 17:45:01
1. Документ за собственост върху имота

2. Удостоверение за данъчна оценка на имота – издава се от съответната данъчна служба по местонахождение на имота.
• В данъчната оценка адресът на имота трябва да е идентичен с адреса на имота по нотариален акт, в противен случай от съответния район се издава удостоверение за идентичност на адреси.
• в данъчната оценка на имота трябва да са вписани всички съсобственици на имота.
• Съсобствениците трябва да нямат непогасени задължения за имота (да са платили данък и такса смет) и това да е вписано в удостоверението за данъчна оценка на имота.

3. Удостоверение за семейно положение на продавача (продавачите), от което да е видно какво е било семейното положение на собственика (съсобствениците) към датата на придобиване на имота. Удостоверението се издава от служба ЕСГРАОН към района по адресна регистрация.

4. Удостоверение за сключен граждански брак, ако продавачът е семеен.

5. В случай, че имота не е придобит по време на брака, той не е СИО (семейна имуществена общност), но ако съпругът (съпругата) е адресно регистриран там се попълва декларация по смисъла на чл.23 от СК за съгласие за продажбата. Същото се отнася и за имоти, придобити по наследство, дарение и др., които не представляват СИО.

6. Ако за имота има вписано вещно право на ползване, за да се извърши продажбата следва ползвателят да се откаже от учреденото му вещно право - това става с декларация за отказ от право на ползване. Извършва се пред Нотариус и се вписва в съда по вписване. В случай, че ползвателят е починал се представя смъртен акт.

7. Ако за имота е извършвана делба – делбен протокол, вписан в Съда по вписвания.

8. Скица на имота, когато става въпрос за УПИ или към апартамента има идеална част от дворно място. Издава се от техническата служба на района по местонахождение на имота и важи 6 месеца.

9. Когато имотът е получен по наследство – Удостоверение за наследници.

10. В случай, че продавачът (ите) е разведен се представя бракоразводно решение. Ако с това Решение имота е възложен в изключителна собственост на един от съпрузите, то трябва да бъде вписано в Съда по вписвания.

11. В конкретните случаи се изискват различни документи, проследяващи историята на имота и доказващи собствеността.

12. Удостоверение за тежести върху имота - издава се от Съда по вписвания, прилагат се всички документи за собственост - от първия нотариален акт до последния, при наследство - и удостоверения за наследници. Ако към имота има земя или идеална част от земя се прилага и скица на имота.

13. В случай, че продавачът не може да присъства лично на сделка, той по закон има право да упълномощи трето лице да го представлява с пълномощно. В пълномощното изрично се описват правата, които упълномощителят предоставя на упълномощения при представителство. Пълномощното се заверява нотариално.
Към пълномощното се заверяват нотариално и декларация по чл. 25, ал.7 от ЗННД идекларация по чл. 264, ал.1, от ДОПК.


14. Документ за самоличност

15.
Схема на самостоятелен обект в сграда, издадена от Служба по Геодезия, Картография и Кадастър



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-08-21 17:47 от barbatronik.
Re: Продажба на имот
22-08-2012 - 20:57:20
За каквито и да било операции свързани с недвижимите имоти, систематизиран списък с необходимите документи можете да намерите тук - Недвижими Имоти "Славина" - Шумен
Re: Продажба на имот
01-10-2012 - 14:17:47
В наследство от баба ми има къща.Тя има две деца-майка ми и леля ми.След смъртта на майка оставаме наследници на нейния дял аз и брат ми.Леля ми има 50%,а ние с брат ми по 25%.Аз и леля ми искаме да продаваме къщата,а брат ми не.Има ли вариант да се продаде без негово съгласие?
Re: Продажба на имот
01-10-2012 - 14:21:46
може да искате съдебна делба.става бавно
Анонимен потребител
Re: Продажба на имот
05-10-2012 - 11:39:58
Има ли вариант да се продаде без негово съгласие?
-------------
Не.
Re: Продажба на имот
27-03-2014 - 17:58:38
ТОВАЕ СЛОЖНО*smiley_ahh*

Емил Радев
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход