Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Статут на подземен гараж

Публикувано от Zrfv 
Статут на подземен гараж
18-07-2011 - 21:49:49
Здравейте!

Обмислям покупката на подземен гараж, но помня, че имаше някакви неясни моменти със статута и съответно с продажбата на паркоместа. Става дума за гаражна клетка в подземен гараж на жилищна сграда, който е отделен със стени и врата и по н.а. се води гараж. Има ли причини да се притеснявам при евентуална покупка?

Благодаря предварително.
Re: Статут на подземен гараж
20-07-2011 - 22:34:27
Няма причини да се притесняваш, освен ако не искаш де. Някои хора обичат да се притесняват по принцип.
Re: Статут на подземен гараж
21-07-2011 - 07:33:06
A има ли разлика м/у подземно паркомясто и подобен подземен гараж (гаражна клетка)
Re: Статут на подземен гараж
21-07-2011 - 22:19:05
Де юре - голяма разлика, гаражът по проект си е гараж, има стени и врата, има отделна партида за ток и вода, въобще си е самостоятелен недвижим имот и може самостоятелно и независимо от нищо да бъде предмет на правни сделки.
Паркомястото не е самостоятелен обект, не би трябвало да се продава като отделен имот, а само като идеална част от подземен паркинг, например 1/20 ид.ч., ако са например 20 паркоместа или 25/985 ид.ч. от подземен паркинг /подземен гараж/ с площ от 985 кв.м., като някъде в нотариалния акт се договаря това право на собственост върху идеална част на ползването на кое паркомясто дава право и т.н., и т.н.
За райони, за които още няма влязла в сила кадастрална карта, нотариусите си изповядват паркоместата като отделни имоти и хич не им пука. Като има карта обаче, за паркомястото не може /по закон/ да се издаде карта-схема като за самостоятелен обект и тогава може да се изповяда само като идеална част от целия паркинг.

Това, което пиша, се отнася само за подземните паркоместа. Надземните са юридически невъзможни като собственост и като конструкция, освен ако цялата земя на парцела не е на хората, които имат претенции да ползват надземните паркоместа. Тогава, нали цялата земя е тяхна, просто си решават с един договор кой на коя картинка ще паркира и готово. Собственост върху отделно взето надземно паркомясто не може да се вземе, макар че аз самия имам нотариален акт за такова.:ami:

Де факто - досега не съм срещал случай, в които ползването на подземно паркомясто да бъде оспорено от трето лице, т.е. ограждат си ги като гаражи, ако мястото позволява, слагат им врати, прекарват им ток от собствените апартаменти или от общите нужди и пей сърце.
Re: Статут на подземен гараж
13-12-2011 - 22:58:01
Здравей те, когато купувах апартамент ми предлагаха отделно ако искам да си закупя гаражна клетка , аз отказах тъй като към апартамента освен общите части ме задължи да закупя и земя 24 кв.м. и не само мен всички комшии които сме12 в момента. Сградата лежи на около 540кв.м заедно с двора като в мазето гаражните клетките са 12 с общи квадрати около 200. Въпроса ми е той като строител не ли задължен от закона да осигури парко места или гаражни клетки за живущите според броя на апартаментите и как е възможно да ми продава гаражна клетка че и нотариален акт да издаде при условие че тази гаражна клетка лежи върху закупената от нас земя?????? Благодаря ви предварително!
Re: Статут на подземен гараж
07-05-2012 - 14:57:29
Здравейте!
Може ли някой да даде съвет за следния казус:
Подземен гараж с отделен нотариален акт като такъв. Съсобственост е на двама собственици, вписани в нотариалния акт с равни дялове от 1/2 собственост.
А-16 1998 декември.
Гаражът се ползва изцяло от единия собственик през всичките 14 години до днес. Има и свидетели - наематели.
Другият собственик не си е открил партида за имота и не плаща данъци за него. Не се интересува вече 14 години какво се случва и не е предявил по никакъв начин претенции нито за ползване, нито каквито и да е било други.
Двамата съсобственици са строили навремето сградите, разпределили са си имоти, а само този гараж е останал "непотърсен" и съсобствен - вероятно от недоглеждане или незаинтересованост на другия съсобственик.
В същото време ползвателят иска да продаде имота.
Има ли право изцяло да извърши това след оформяне с "Нотариална обстоятелствена проверка" и "Констативен нотариален акт" на собствеността? с трима свидетели.
Вторият съсобственик е с неизвестен адрес и първият няма никакъв контакт с него.
До колко неоспорима и категорична ще бъде сделка за продажба на имота от ползвателя?
Предварително благодаря.
Re: Статут на подземен гараж
24-05-2012 - 22:24:49
avatar
Помогнах на брат ми по сделка с подземен гараж №1, тоест точно срещу входа на рампата. Сега си е направил вратата с дистанционно и тази на входа на паркинга и тази на неговия си гараж. Само цъка и кара напред и надули, съответно нагоре. Много ми е благодарен! Има си собствен НА.
Вентилационна система и обезвлажнител за всеки случай. Вчера искаше да ме вози до вилата и ме качва в гаража, флашката си му стои на "Блаупункта", няма да слага панели и др. простотии. Колата суха, та суха. Другия гараж на къщата ми мисля също да го направя с такава врата, макар, че е надземен. Вчера гледам един с Х6 да слиза от колата и да отключва едни решетки на навеса си в къщата, където държи колата.Викам си, брато със старото ауди - 1998г. е по-голям баровец от този дето се бори с катинари и запуши улицата!:]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход