Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

договор за наем-валидност, прекратяване

Публикувано от домоуправител 
Здравейте!
Управител съм на етажна собственоств Пловдив - централна градска част.На 28.01.1994г. е сключен договор за наем за отдаване част от калканна стена за монтаж на рекламно табло.Същият е " за срок от 5год.Партньорите нямат право да се отказват от договора преди срокът на валидността му да е изтекъл. След датата на изтичане на срока валидността на договора се продължава оавтоматично за още 5 год., ако най-малко 3 месеца преди тази дата никоя от страните не е представила на другата срещу подпис за получаване писмен отказ от продължаване валидността на договора.Размерът на месечния наем е 7 долара и важи за табло с размери 520 х 280 см.Годишният наем се заплаща в лева по курс на БНБ към 20 февруари на съответната година." Договорът не е заверен нотариално.Проблемът идва от това, че тези 7 долара са смешен наем, при положение че в Пловдив такъв започва от 5 евро за квадрат.По ред причини не сме успели да хванем 3-те месеца предизвестие, за да прекратим договора, а при него липсва клауза за евентуални анекси.Моля за съвет дали и как може да го прекратим. Наемателят твърди, че това може да стане само като изтекат текущите вече трети по ред 5 години.Договорът не е ли вече с неопределен срок? А и има ли валидност, след като е с такъв дълъг срок? Има ли нещо вярно, че ет.собственост може да ключва само договори за обикновено управление, а тогава срокът е най -много 3 години? Моля, помогнете!До момента не ни е платен наем за 2004г. и 2005г., а и за текущата 2006г.
Да, наистина законът в Бг поставя ограничения в максималната продължителност на договорите за наем, в зависимост от качеството на наемодателя (дали е собственик, орган на собственика или пълномощник).
Не мога да ти кажа, колко е максималният срок за етажната собственост, но най-вероятно е три години.

Има ли в договора предвидени неустойки за прекратяване с предизвестие ? Ако няма, няма и повод да се чудите, при все, че наемателят е в грубо неизпълнение. Но пък и вие е следвало да го поканите по подходящ начин да изпълни задължението си и да му дадете подходящ срок да го направи. Вината трябва винаги да се докаже!
Затова просто прекратете договора. Подгответе се ! Направете едно събрание по правилата и генерирайте валидни решения в този дух с протокол. След това изпратете предизвестие (поне с обратна разписка) и писмено ги поканете да си вземат паното, или каквото е там.

Това си е вашата собственост, гонете наглеците и не се колебайте ! Не е лошо д асе консултирате с юрист, той ще прочете договора и ще определи най-правилната тактика .
Благодаря за насоките, които сте ми написали naceff.Действително нашето желание е да прекратим договора, тъй като той не само че е неизгоден, но и малкото, което е договорено по него не си получаваме.Правили сме консултации с юристи, но за съжаление мнението не е еднозначно по отношение на това каква е всъщност продължителността на договора. Изпратили сме сега нот. покана да се издължи с предупреждението, че при неизпълнение договорът ще се счита за прекратен, а таблото ще остане в наша собственост. Опасявам се обаче, че той ще плати и всичко ще продължава по старому. А, ако за нас се отнасят тези 3 години, то тогава всъщност договорът сега е с неопределен срок и би могъл да се прекрати с едномесечно предизвестие.Затова струва ми се, че това е най-важното, с което би трябвало да сме наясно.Ще бъда благодарна, ако някой може да даде мнение за това. Договорът е сключен от съответната фира и от " управителен съвет на блок...., упълномощен от общо събрание с протокол от......, представляван от ..........."
Re: договор за наем-валидност, прекратяване
14-06-2006 - 11:28:30
Няма как да ви се отговори на този въпрос без да се види текста на договора, просто и ясно каквото и да се каже сега то ще е само хипотетично и предположения.
Благодаря и на Вас адв. Костакиева!Ще се радвам, ако бихте могла да се ориентирате за договора по това, което съм писала в първото си писмо - от 23 май, в него в кавички съм цитирала от договора точния текст по отношение на срока и плащането. Или, ако разрешите бих се опитала да го сканирам и Ви го изпратя на личния е-мейл. Още веднъж благодаря за съпричастността Ви!Нели Иванова
Re: договор за наем-валидност, прекратяване
19-06-2006 - 22:57:22
Сканирайте го и го пуснете на мейла smiling smiley
Ще гледам да ви отговоря веднага въпреки, че сега с докторантурата малко не ми остава време за Интернет, но ще го видя и ще го изкоментирам smiling smiley

Късмет!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход