Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

обезщетения по ньойския договор

Публикувано от Крум Стефанов 
Обръщам се към юристите във форума.На времето като са изселвани бежанците от егейска македония за имотите са им давани облигации и купони равностойни на цените на имотите.Преди 6г. от страна на Гърция бяха преведени 3000000 долара за изплащане на част от изселниците за съжаление изпуснах за 3 дена сроковете по днешна дата обезщетението което би трябвало да получа възлиза на 150000евро. Дали има запознати с тези казуси, и ако има бих желал да се свържа предварително благодаря.
Здравейте, накратко ще Ви отговоря:
Първо - обезщетенията, за който говориш не се изплащат по силата на Ньойския договор. Тук става дума за една спогодба подписана между България и Гърция, относно уреждането на последиците от воините и имуществото на българските преселници от гръцка територия към българска през периода 1913-1944г. Спогодбата е известна като "Моллов - Кафандарис" и е подписана 1964г. Най-общо с нея България си плаща държавния дълг към Гърция с имуществото на българските преселници, т.е. с къщи, ниви, инвентар и т.н. По този начин се уреждат финансовите отношения между двете страни, а впоследствие България трябва да изплати обезщетение на нейните граждани, чието имущество е послужило за погасяването на държавния дълг.
Второ- Гърция не е давала пари на България, а е станал точно обратното. Също за твое разочарование не съм чувал човек да е получил обезщетение от 150 000 евро. Най-често срещаните са около 300-400лв.
Трето - В момента редът и начина за изплащане на обезщенията е уреден в два закона - ЗСПЗЗ и ЗОСОИ, които обхващат изплащане на обезщетения за селскостопански земи - ниви и "градската собственост". Практиката е такава - от време на време в двата закона се правят изменения, като се определят нови срокове, през които гражданите могат да подават документи пред МЗГ или областните управи. Това са сроковете, за който сте споменал, че сте изпуснал. За съжаление в момента тези срокове не текат, но има внесени законопроекти в Народното събрание и дано скоро до станат факт.
Крум Стефанов
Re: обезщетения по ньойския договор
01-03-2006 - 21:04:08
Благодаря за изчерпателния отговор. Като казвам по ньойския договор имам предвид първата изселническа вълна. Иначе уреждането на взаимоотношенията е по спогодбата
"Моллов - Кафандарис".Документите са ми преведени на 3 езика Френски ,Гръцки и Български такива бяха изискванията. Като във тях се описват земи,имущество и пр. също към тези документи има облигации и купони върху които се изчислява паричната стойност на земите и имуществото.Изчисленията на парите преводите на документите не съм ги правил аз а Маргарита Михнева,тъй като по онова време правеше предаване точно по този въпрос.
За нищо, но след Вашия отговор мога да направя още един много лош извод.
Казвате, че към документите има облигации - това означава, че Вие сте получили обезщететие още към един миал момент, т. е. малко след оценяването на имотите. Тези срокове, които споменах по-горе важаха и ще важат само за необезщетени хора.
За Вас е имало срок, в който е трябвало да регистрирате облигациите си в ДСК, за да получите паричната им равностоиност. За съжаление този срок е изтекъл отдавна - не помня 100% дали беше 1992 или 1993г., но 100% е изтекъл и нещо не може да се направи.
Аз искам да попитам какво може да направят гражданите, които не са били обезщетени по спогодбата" моллов-кафандарис" и които са пропуснали срока да подадат молба за обезщетяване , който е бил до април 2003. Значи ли това, че като сме пропуснали тези срокове губим правата си да бъдем компенсирани за изгубената собственост на нашите предци. Предварително благодаря за отделеното внимние
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход