Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Външна сандвич стена

Публикувано от _edna 
Re: Външна сандвич стена
29-01-2008 - 20:28:22
Кой е казал, че пет сантиметра изолация е достатъчно? 25 см тухла + 5 см стиропор = 30 см е достатъчно. Повечето е престараване и, който се престарава му препоръчвам да обърне внимание на други детайли по изолацията и сградата изобщо. В нормите за проектиране на топлоизолация си има формули и, който иска да смята. Тези норми са достатъчно съвременни и, ако всички сгради у нас отговаряха на тях щяхме да дръпнем много с комфорта на живот, енергоспестяването и борбата с глобалното затопляне даже. Вместо това някои карат на голи панели още, а други се престарават и се чудят защо им се натрупва кондензат, защо има термомостове и прочее.
Re: Външна сандвич стена
29-01-2008 - 20:49:56
Пешо, нормата за топлоизолация е U = 0.5 като горна граница за топлоизолация на външни стени.
При твоя пример тя е U = 0.52 , тоест не сме покрили минималната норма.
Тоест НЕ е достатъчно.

Би боло достатъ4но ако под стиропор имаш впредвид графитния Неопор , който му дават ламбда 0.03 , ама нещо не им вярвам.
За стиропор си приемам средна ламбда 0.04

Виж, ако беше казал не тухла, а 25см Итонг + 5 см стиропор - да, ОК сме.
Re: Външна сандвич стена
29-01-2008 - 22:02:24
Хехе, много го тънчиш, но ОК. На някои от гореизказалите се 0,5 им се вижда малко и затова казвам, че е престараване. 25 см итонг + 5 см стиропор няма да ти кажа, защото не съм сигурен как ще е с натрупването на влагата в итонга, но 30 см итонг + само мазилка е добре, като се изолират със стиропор или стиродур само термомостовете по стоманобетона.
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 11:56:14
Колеги по форум, общо взето сред специалистите по топлоизолации има 2 основни мнения: 1. тези които обясняват колко ще сте добре ако покриете българския норматив от U=0,5 и колко е излишно да се "престаравате" с по-добра изолация. Истината е, че този норматив въобще не отговаря на европейските и особенно във времена, когато се говори за енергийна криза в световен мащаб, повишаване цените на енергоносителите и то драстично, парников ефект, икономии и т.н. аз лично съм привърженик на втората група, тези, които ви казват "мислете за бъдещето". По-добра изолация озночава по-големи икономии в бъдещи периоди. В Германия, Австрия, Швейцария при норматив 0,35 се правят сгради с 0,25. Може и да посмятаме, ако увеличим дебелината на ЕПС-а с 1 см т.е. от 5 на 6 см подобряваме изолацията с 15%, а с колко се оскъпява - с около лев на м2. Колко процента е това - 2-3% /вземете предвид стойността на материалите, труда и скелето/ всеки може да си прецени сам. И така тези, които се удовлетворяват с много остарели нормативи утре ще осъзнаят, че са направили грешка
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 12:50:48
asdf, лична молба като към човек с опит в бранша и професионални познания: плс надникни в темата за сглобяемите къщи и удари едно рамо (ако имаш време) с една проста сметка на една конструкция. На служебния си комп вече нямам грам програми за смятане на топлопроводимост. Благодарности и лек ден smiling smiley
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 13:12:27
Като гледам, става дума за 12см тухла и толкова газобетон. Изолацията я забравям за момента. Външен зид с тази дебелина, трябва да се укрепва. Обикновено при многослойна стена, става с метални скоби, които да скрепят двете стени. Строител тръгнал да пести от мазилка и дюбели, като нищо ще спести и скобите. Да не говорим как ще се укрепят две тънки стени - коя коя ще укрепва? А конденза наистина ще стане между тухлата и изолацията и няма къде да излезе. При многослойни стени, например лицева зидария(фасадни тухли) се оставят малки дупчици, през 1-1.5м. на стената отвън при плочата за конденза, което тук няма да стане, защото има мазилка и майстора ще се ги измаже, без да му пука. Непонятен детаил е меко казано.
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 13:21:18
yavorand

Ето линкче дето ползвам за изчисляване. Въвеждаш дебелината и ламбдата на материала /- ите и си готов.

[www.kudret.com]
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 13:43:26
Яворе, не можах да намеря къде точно да ударя едно рамо, но с удоволствие бих го напавил ако ми дадеш повече подробности или ми прати казуса на ЛС.
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 14:07:52
сори, не съм се събудил и пиша глупости smiling smiley)) Темата е "къща" и се разгаря някаква яростна полемика smiling smileyРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-30 14:31 от yavorand.
Re: Външна сандвич стена
30-01-2008 - 18:23:44
Някои хора още не вярвате, че нашите норми са не по-лоши от европейските. Разликата е, че те си спазват нормите, а ние умуваме колко са недостатъчни. Твърдо съм против предобрянето. Ако прекалено много намалиш топлопреминаването през стената, ще си личат термомостовете, ще се потят повече прозорците и прочее. Ако искате да се престаравате, обърнете повече внимание на детайлите. В детайла е съвършенството. Ква файда да набуташ 50 см топлоизолация, ако олука ти подлизва или в перваза на прозореца се задържа сняг?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход