Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Пластификатори - предимства и недостатъци

Публикувано от ixeos 
Пластификатори - предимства и недостатъци
26-01-2008 - 13:08:35
Отварям тази тема с надеждата, че ще се чуят аргументирани мнения за и против използването на пластификатори като например дали се намаляват якостните качества на бетона, дали се увеличват ...
SHL
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
26-01-2008 - 15:19:05
Зависи, какво имаш предвид под "пластификатори"
Първо трябва да си наясно с едно нещо:съществуват много видове добавки за бетон и циментови разтвори. Трябва да си наясно, какво те интересува.
Ще ти дам един пример:
Добавките в строителството се разделят на три вида: Активни хидравлични добавки, Химични добавки и Добавки срещу напукване ( бързо дърпане ) - това за информация.
Предполагам, че те интересуват химичните добавки. Те се разделят на: пластификатори, противозамръзващи, въздуховъвличащи, ускоряващи, забавящи, комбинирани.
Специално за тези, които питаш ( пластификатори ), мога да ти кажа, че те служат за постигане на по-добра консистенция на бетона, тоест без да добавяш вода в него и това да намали якостните му качества, исползвайки пластификатора му помагаш да се разтеле по-добре. Използваш ли пластификатор ти ще постигнеш доста по-добра гъвкавост на бетона, което означава, че той ще преодолява по лесно препятствието, арматура и доста по лесно ще запълва труднодостъпните места на кофража. Ще се намали и наполовина времето за вибриране на сместа с вибратор.
На другия въпрос ще ти отговоря с "Да", добавките за строителните смеси са добри и спокойно можеш да им се довериш. В много от случайте спестяват и пари.

SHL - Строителство и ремонт

[www.bgremonti.com]

[www.otpushvane.com]

[www.dom.start.bg]
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
26-01-2008 - 19:08:41
Якостта на бетона зависи от пропорциите на всичките съставки в бетоновата смес.

Колкото повече вода толкова е по-слаб. Причината затова е, че при изсъхването на водата тя образува микропкапиляри, които преминават и в микропукнатини и се намялява якостта на бетона. Това не е видимо с просто око, но е доказано чрез експерименти върху вече втвърдения бетон.

Ако няма достатъчно вода в бетоновата смес, тя не може да се уплътни в кофражните форми и около армировката. Получават се: кухини; на места не се получава стоманобетон (сработване между армировката и бетона); не се получават проектните размери на елемента. На работниците им е безкрайно по-лесно да бетонират с повече вода, затова всячески се опитват да си я осигурят например карайки шофьора на бетоновоза да я пусне.

С две думи: повече вода = бетон с по-малка якост; по-малко вода = опасност от некачествен стоманобетонен елемент. В проекта на стоманобетонната конструкция се задава бетон клас по якост (В15; В20), който е сметнат с всичките си съставки, включително водата.

За да се спази проектния състав и за да се осигури лесно и качествено полагане на бетоновата смес се използват пластифициращите добавки (пластификатори), които правят бетоновата смес с по-течна консистенция без да се добавя прекалено много вода.

Така, че конкретно на въпроса: Пластификаторите увеличават якостта на бетона. Тяхната доза също се определя предварително и се поставя в точно съотношение, а не бай Златко да фърля с лопатата.

Това незнам, но предполагам, че ако се сложи повече от необходимото няма да е добре. Също по пътя на логиката предполагам, че дозата на добавките трябва да е еднаква за стоманобетонните елементи поне за цял един етаж (ако не за цялата конструкция) за да се получат елементи с еднакви якостни и деформационни характеристики.
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
26-01-2008 - 20:53:01
С една дума използването на пластификатори от строителя с цел да увеличи скороста на работа не е задължително минус.
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
26-01-2008 - 21:20:18
Ми, така си задай въпроса. Ти питаш обща информация за пластифициращите добавки. Като чуя, че строителя иска да увеличи скоростта и ставам подозрителен. Да не би да става въпрос за други добавки?
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
26-01-2008 - 22:55:14
В момента наблюдавам един обект на който монтирам разни системи , в бетона слагат пластификатор против замръз от едни туби с цвят и мирис на йод . Бетона не може да се втвърди бързо от него , кърти се като халва. От прахоляка се задушаваш .
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
27-01-2008 - 09:53:03
Май бъркате понятията. пластификатор против замръз не са ли две различни неща? Пластифицираща добавка и противозамръзваща добавка не са ли две различни неща и тук за кое става въпрос?
SHL
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
27-01-2008 - 13:57:42
pe6o Написал:
-------------------------------------------------------
> Май бъркате понятията. пластификатор против замръз
> не са ли две различни неща? Пластифицираща добавка
> и противозамръзваща добавка не са ли две различни
> неща и тук за кое става въпрос?

Абсолютно точно! Това са две съвсем отделни добавки- пластификатор и противозамръзваща. Противозмръзващата се смесва с водата и в зависимост от пропорциите и количеството сваля границата на замръзването и да кажем на минус 5 градуса или минис 10 градуса. За пластификатора, вече обясних по-горе. Въпроса тук е че някой добавки, могат да се комбинират. Те задължително са от една група. Да кажем групата на химичните добаваки. Например, може да се сложи пластифицираща добавка заедно с мразоустойчива. Противоречиво е да се комбинира например, ускоряваща процеса на сързване със забавяща същия.
Пешо, поздравявам те за третия пост в тази тема - това е вярно и много точно допълва казaното от мен.





SHL - Строителство и ремонт

[www.bgremonti.com]

[www.otpushvane.com]

[www.dom.start.bg]



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-01-27 14:10 от SHL.
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
27-01-2008 - 18:23:17
Точно така наистина се бърка с понятието , и техника на обекта така му вика .Професионално изкривяване както на моторен трион се казва Штилка търговска марка , така и техника чул че се слага вещество в бетона дали за якост или против замръз и хоп - пластификатор . На въпроса- ако се спазва дозировка и опътване за добавяне на пластификатор в бетона според мен е предимство. Недостатък на пръв поглед е само цената , но според мен си струва .
Re: Пластификатори - предимства и недостатъци
22-03-2008 - 13:39:56
avatar
EX,ама много се смях...........!
Тук консултантите са много яки.!
Противозамръзваща добавка е тип пластификатор увеличаващ времето за свързване на бетона!Тип ускорител,който дава начална якост на бетона за да не мръзне при ниски температури!Пластификатор вече се ползва от почти всички бет.възли и смея да твърдя ,че ако не се намаля циментовото съдържание в рецептурата на бетона ефекта е удивителен!Качва се якостта на бетона за Б20 поне на Б25.Почти няма оскъпяване ,освен ако собственика на бет.възел не е прекалено алчен!
ОПАСНО е ако се слагат добавки на самият обект особено ако не се знае дали в самия бетон няма такива.Може да не се получи изобщо свързване на бетона!
Ако желаете да обсъдим още неща -заповядайте! :]

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход