Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ

Публикувано от iad 
iad
Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 07:09:10
Предстои ми да монтирам камина в хола на къщата. Холът е голям (около 50 кв.м.) и свързан е с кухнята (около 20 кв.м.). Къщата ще се отоплява с локално парно, така че според мен водната риза на камината е излишна. Желанието ми е да сложа открита камина без стъкло отпред, за да можем директно да се наслаждаваме на огъня в съботните вечери. Проблемът е че вече в няколко от фирмите прелагащи камини се опитаха да ме убедят, че откритата камина не е добра идея. Ето някои от съображенията им:
Откритите камини трябвало да бъдат с по-голяма горивна камера
Откритите камини отнемали много кислород от помежението, в което са монтирани и били опасни.
Откритите камини не топлели толкова колкото тези със стъкло понеже дръпали доста повече въздух от помещението
Откритите камини, когато не са запалени отвеждали голяма част от топлината на помещението през комина.

Моля за вашия коментар и съвет. Както вече писах желанието ми е за открита камина, но ако пък са чак толкова неефективни бих са замислил.

Благодаря предварително на всички изказали мотивирано мнение или дали съвет по темата.
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 09:06:33
прави са по всички точки
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 09:29:07
Naistina sa pravi,no ne sa tolkova tragi4ni neshtata.Az imam dve takiva otkriti kamini/na razli4ni mesta/,ednata e s vodna riza.Imat niakoi minusi,no pak uiuta i udovolstvieto da si ope4esh parjolkite na tiah e neopisuemo.Ne mi e lipsval kislorod v pomeshteniata,opredeleno me topliat,darpat 4ast ot toplinata na pomestenieto-da,no pak i darpat goliama 4ast ot cigarenia dim/ako ste pusha4i ili 4esto imate takiva gosti/,a i moje da se napravi shibar na komina da go zatvaria,kogato kaminata ne se polzva.Tova e moeto mnenie-vapros na gledna to4ka,razbira se.
Ne sam specialist po otoplenieto,no mislia,4e moje da se sa4etae-otkrita kamina s vodna riza i lokalnoto parno,koeto e otli4en variant.
Ta az sam ZA.
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 09:40:37
iad Написал:
-------------------------------------------------------
> Предстои ми да монтирам камина в хола на къщата.
> Холът е голям (около 50 кв.м.) и свързан е с
> кухнята (около 20 кв.м.). Къщата ще се отоплява с
> локално парно, така че според мен водната риза на
> камината е излишна. Желанието ми е да сложа
> открита камина без стъкло отпред, за да можем
> директно да се наслаждаваме на огъня в съботните
> вечери. Проблемът е че вече в няколко от фирмите
> прелагащи камини се опитаха да ме убедят, че
> откритата камина не е добра идея. Ето някои от
> съображенията им:
> Откритите камини трябвало да бъдат с по-голяма
> горивна камера
> Откритите камини отнемали много кислород от
> помежението, в което са монтирани и били опасни.
> Откритите камини не топлели толкова колкото тези
> със стъкло понеже дръпали доста повече въздух от
> помещението
> Откритите камини, когато не са запалени отвеждали
> голяма част от топлината на помещението през
> комина.
>
> Моля за вашия коментар и съвет. Както вече писах
> желанието ми е за открита камина, но ако пък са
> чак толкова неефективни бих са замислил.
>
> Благодаря предварително на всички изказали
> мотивирано мнение или дали съвет по темата.
>


не забравяй, че като пуснеш распиратора в кухнята в хола става задимено като след димка smiling smiley
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 10:34:13
Що не изчетеш статии по въпроса - има бол, писани от инженери и архитекти, не питай в магазина, чото са гъби повечето, а и тяхната работа е да ти продадат камера...
Аз имам Девил в хола - 12 кВ, реших след всички тези цитирани от теб аргументи, че искам да се топля, освен да ми пращят дървата и да хвърчи на паркета.
Е, всичко е индивидуално, на 50 квадрата имаш достатъчно място за голяма зидана камина с мрамор пред нея, без да те е гриза.
Но, коминът трябва да е оразмерен правилно (виж www.iwd.ru) камината да е голяма, да си готов да я зареждаш постоянно и да не разчиташ на отопление особено от нея. Факт е , че КПД на открита камина е 15 до 20% а на камерите - около 80%

Впрочем на пазара има модели на горивни камери (на Cheminee de la Chane) например, дето им се вдига вратата нагоре и се прибира в хотата, тогава става като открита... освен че се отваря и настрани като обикновените, провери. И не само те.
Само не си купувай БГ компилация, не могат да стигнат истината. Виж на Девил, виж Шеминето, дето ти казах, абе на някое стройко се разходи, има избор. Цена на подобен модел е от 1800 нагоре лева. Аз гледах за къщата, там имам хол 70 кв.... а и е с емпоре, но макс. мощност е ако не бъркам 18 кВ, което за да постигнеш трябва да стоиш по потник до неяи да не спираш с дървата....
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 13:50:47
Napravete si otkrita kamina niama da sbarkate. Kaminata ima kapak koito kogato ne gori se zatvaria i ne izmukva toplia vazduh ot pomeshtenieto. :} Otvorenata kamina e mnogo po krasiva ot zatvorenata, na zatvorenata triabva neprekasnato da 4istite stakloto zashtoto se opushva. Nie imame otkrita i sme mnogo dovolni za nishto na sveta ne bihme ia zatvorili. No Vi triabva dobar maistor. Napravete is goliama za da moje da slagate dolemi zepenizi, mnogo e krasivo. :}
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 17:50:57
Направи си - щом това искаш smiling smiley Наистина няма нищо по прекрасно от открития огън в дългите зимни вечери. Ние направихме същото, без да се съобразяваме със съветите, които и ти си получил. Страхотно е smiling smiley В момента ми бумка каминката в хола и не можах да се сдържа да не отговоря. Та на въпроса: Когато камината е запалена наистина е задължително да пооткрехнеш някой прозорец. Топлината е достатъчна за да изключат сами радиаторите на парното /вентилите ги държа на позиция 3 / ние се отопляваме с ел. котле.Помещението е около 35кв.м. Не съм усетила, когато не е запалена да дърпа топлият въздух от помещението и никога не затварям клапата на комина. Ако си пушач - няма по-добро вентилиране на дима. Сутринта въздухът е свеж и не мирише на цигарен дим в помещението ако вечерта е горяла камината. В същото помещение ми е и кухнята. Аспиратора е в друг отдушник и не съм усетила някякъв проблем, но приток на въздух отвън докато работят и двете според мен е задължителен. Камината ни я прави майстор, който горещо препоръчвам - ще ти угоди на всички прищевки. Ето и тел.0888-25-35-94 ВЕСКО. Работилницата му е на края на Княжево по посока Владая отдясно на пътя . Успех smiling smiley smiling smiley smiling smiley Не се отказвай от мечтите си заради дребни пречки. Превърни ги в плюсове smiling smiley
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 19:00:39
освен гореизброеното, като пуснеш абсорбатора в кухнята, в хола става пушилка
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 19:37:26
iad, и аз съм фен на откритата камина. При мен е като в твоя случай, 50м2 хол + 15-20 м2 кухня отворена към хола. Къщата е на локално парно. Камината няма водна риза. Моите наблюдения след 4 години експлоатация:
- с кислорода нямам никакъв проблем.
- имам клапа на комина и когато камината не работи, затварям комина, не се усеща
изтичане на въздух. Не сме пушачи, затова по въпроса с вентилацията съм пас.
- пред камината съм направил специална стойка с огнеупорно стъкло (подвижна) за предпазване от летящи искри и въгленчета. Интересното е че когато я доближа максимално до огнището отоплителния ефект намалява значително. Прави си извод как се отоплява по-ефективно.
- при запалена камина изключвам всички радиатори на етажа. Включвам ги на сутринта.
- горивната камера е много голяма, на практика си е цяло огнище. Това е част от несравнимото удоволствие на открития огън.
- в момента в който се запали абсорбатора в кухнята наистина става "бой на негри в тунел". Готвим на отворен прозорец smiling smiley Или си поръчваме по телефона smiling smiley

Или обобщено: според мен, ако искаш да й се радваш наистина, направи я открита. Няма по-голямо удоволствие от мириса на прасенце върху борови цепеници smiling smiley
LKK
Re: Открита камина в хола - ЗА и ПРОТИВ
28-11-2007 - 19:38:14
Имам зидана открита камина на вилата в хола 30 м2.
Работила е и по 12 часа непрекъснато. Недостиг на кислород не съм забелязвал, но и дограмата ми е дървена и с не добро уплътнение. Удоволствието от живият огън и съпътстващите благини е несравнимо.
Съществен недостатък е ниският и КПД. Лапа дърва като за световно и топли най-вече с лъчиста топлина. Не съм забелязвал да изсмуква топлината от помещението, но през зимата там никой не живее.

Според мен такъв вариант е най-вече за кеф и за пиниз.

Решението е твое. Успех.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход