Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

конденз?

Публикувано от Abu 
Abu
конденз?
21-11-2007 - 22:22:51
Имам известни затруднения да преценя дали е "стечение на обстоятелствата" или грешка в изпълнението:
Сграда на шест етажа, с топлоизолация отвън и над последна плоча. Покривът е скатен на дървена конструкция, един пласт битумна изолация и битумни керемиди с отдушници на всеки 60 м2, правен е юли и досега не е текло. Миналата седмица са монтирали навсякъде ПВЦ дограми, входни и вътрешни врати няма и въздухът от помещенията има достъп до подпокривното чрез стълбището и асансьорното. В сградата още има мокри процеси.
След последните дъждове в подпокривното (по лампериятаи най-вече по уламите) се е образувал конденз в огромни количества - просто няма сухо място и се оттича през стените и комините надолу!
Въпросът ми е как собственикът да вентилира сградата, за да разкара влагата от етажите, на които се работи, без да затваря подпокривното. Той иска да пали печки, ама така само ще ускори придвижването на влажния въздух към покрива. А ако постави вентилатори за баня под отдушниците? Все още може да се постави пароизолация, но не мисля че това ще промени нещо...
Някой ако има подходяща идея, моля да сподели! Аз пък ще разкажа какво се е получило, примерно след месец.

ПП ако на някого му се смята, колко течност може да се получи за денонощие при конденза на около 3000 м3 100% влажност при 15 градуса върху повърхност 250 м2 с температура около нулата?
Re: конденз?
21-11-2007 - 22:51:58
що не пробва твоя човек с влагоуловители/влагоабсорбатор/!?
Re: конденз?
21-11-2007 - 23:05:07
РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА Е ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ИЗСУШИТЕЛИ / популярни у нас и под наименованията влагоуловител, обезвлажнител и т.н/. Паленето на печки или използването на калорифери няма да довеde до желания резултат, защото влагата ще остане в обема. Виж тези уреди www.otoplenie-bg.com
Re: конденз?
23-11-2007 - 09:44:42
Значи доколкото разбирам кондензът се получава там, където общият влажен въздух от целия обем навлиза в място, което не е топлоизолирано? = Топлоизолираният обем е до последна плоча, а общият въздух свободно навлиза чак до покрива, където кондензира? Ако е така, най-чистото решение да се затвори последната плоча т.е. по топлоизолираната повърхност. Защо не го правите? За да може да се минава и да се пренасят материали? Асансьорната клетка нали накрая все пак ще се затвори, вкл. топлоизолационно.

Пароизолация къде мислите да слагате? По принцип се слага в ограждащата конструкция (стена/покрив) за да не навлиза влагата вътре в самата ограждаща конструкция и нейните топлоизолационни слоеве, но тя не може да намали влажността или конденза вътре в самото помещение. Топлоизолацията намалява конденза.

Тези влагоуловители с каква мощност са? Могат ли да обслужват такъв голям обем? Печките са решение, ако се загрее въздуха, проветрява се, пак се загрее, пак се проветрява и така...
Re: конденз?
23-11-2007 - 11:33:11
От мокрите процеси е.
Re: конденз?
23-11-2007 - 12:07:21
Монтирани са ПВЦ прозорци. Температурата вътре в обекта скача значително над външната. Мокрите процеси овлажняват въздуха. Цялата сграда се превръща в нещо като голям комин, който дърпа и осигурява движение на "топъл" и влажен въздух нагоре.
Този "топъл" и влажен въздух трябва да излезе от сградата преди да се е "срещнал" със студена повърхност.
Това може и да са досадни истини, ама няма как :-)))

Ясно е, че работниците предпочитат да работят в затоплени помещения. Другото си е нечовешко.
Технологията при мокрите процеси често изисква по-топъл въздух. Няма как.
Ето ти перфектни условия за производство на влажен въздух.

Значи дограмата на етажа над този, на който се вършат мокри процеси следва да е отворена и да се проветрява. Ама не през цялото време, че иначе ще се охлади и просто ще се премести конденза по-надолу :-)).
Може би принудително проветряване с някакво вентилиране. Ама трудно! Скъпо!

Подпокривното да се затвори по някакъв начин, а може и допълнително да се сложи там влагоуловител, но това последното не съм сигурен дали много ще помогне.
Re: конденз?
23-11-2007 - 12:29:25
В подпокривното ако още не е затворено може да се сложи пароизолация, която няма да спре конденза, но поне няма да пуска влагата към покрива и покривната конструкция. Ако има топлоизолация ще я предпази
Abu
Re: конденз?
24-11-2007 - 19:34:58
Благодаря за мненията!
Въпреки че ми допадна идеята за влагоуловител (особено с капацитет 40-50 л/денонощие), инвеститорът прие по-просто решение. Разкрихме част от билото и монтирахме промишлен вентилатор, който работи през деня, а вечер покривът пак се затваря. Дали от това или от времето, но нещата видимо се подобриха - конденз пак има, ама не е онова чудо невиждано!
До две седмици ще монтират асансьора (затова не е затворено подпокривното) и после ще се прави 10 см вата под ламперията. Сега го убеждавам, че трябва добре да изсъхне въздухът в сградата, преди да положат ватата... Абе не знам - може и да е грешка, че досега не са я сложли, ама пък можеше и да се намокри от конденза (да има конденз въпреки топлоизолацията и на покрива). Засега ми се размина, инвеститорът прие, че не е теч от покрива и философски заключи "ще мокри, ще мокри, па ще спре!" Дано да е така!
Re: конденз?
25-11-2007 - 16:54:57
Abu,
Погледни това за информация:
Професионални осушители
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход