Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Шумоизолация на таван - как и с какво?

Публикувано от ivo107 
Шумоизолация на таван - как и с какво?
16-10-2007 - 14:17:06
Здравейте,

Тъй като цял живот съм живял на последен етаж и не съм свикнал някои да ми тропа отгоре, настоящето положение не е особено приятно.Макар че жена ми е свикнала с това и казва че на нея не и прави впечатление, то на мен ми прави.

Иначе апартамента си е перфект, просто аз не съм свикнал! sad smiley

Идеята ми е да си шумоизолирам тавана ако това е възможно?Доколкото погледнах набързо има такива материали - специална пяна (използва се в музикалните студиа), корк и т.н.Мисля ако сложа 4-5 см пяна;1см корк;1см гипсокартон нещата да се подобрят.Наистина че ще отнема 6-7см но пък за сметка на спокойствието?

Искам да попитам някой правил ли е това? Колко е ефективно за панел?Колко струва? Има ли по-добри идеи и материали за шумоизолация?

Благодаря за отзивите!

Поздрави,

smoking smiley
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
16-10-2007 - 14:36:31
В студията материалите, които се използват са с други цели. Там се гони добра акустика, не че тя не е важна в едно жилище. В моето аз съм си направил акустични тавани и някои от стените. Шумоизолацията е нещо съвсем друго. Най-често ползваните материали са ватата и гипсокартона. Въпроса е, че жилищата така се проектират и строят, че проблемите от ударния шум не се решават с подобна изолация или поне не напълно. Но какво да се прави, така стоят милите родни строители.
ety
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
21-10-2007 - 20:43:36
Примиряваме се с доста неща за да се оставим някой да смущава комфорта ни в къщи. За съжаление мерките за намяляване на ударния шум след като строителя си е спестил полагането на твърда вата под замазката на горния етаж са по-скъпи и с известен компромис ефективни.
Най-простия вариант е вата+гипсокартон. По-сложния - вата+измазване.
Пяната е с цел звуко поглъщане - не звукоизолация, така че отпада.
За корка не съм виждала акустични тестове за да има база за сравнение на ефективността.

www.isover.bg
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
22-10-2007 - 16:53:29
Здравей ety,

Благодаря за отговорите! smiling smiley

Но в крайна сметка не разбрах има ли и кой е най ефективния материал и метод за да поспра шумовете на съседа отгоре?

Поздрави,

smoking smiley
Abu
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
22-10-2007 - 17:47:49
Когато бях десети клас, питахме учителката по физика с какво да изолираме една маза, та да не се чуват барабаните нагоре. Черта ни разни схеми за това кой материал поглъща и кой отразява шума, за звук с каква вълна става дума и т.н. - просто ми се стори тогава, ама вече нищо не помня. Помня само, че по нейна препоръка сложихме кори от яйца на тавана и нямахме никакви оплаквания от съседите...
Може би в твоя вариант трябва да са таван, кори (или нещо подобно вълнообразно), вата, гипсокартон. Струва ми се преди поглъщането трябва да има максимално отразяване на шума. Става дума за прости изчисления, ама наистина вече не съм в състояние да помогна ...
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
23-10-2007 - 04:53:58
Тази тема често се подхваща от хора усетили гюролтията на съседите. Както казаха по-горе ефективното звуково екраниране се постига по време на строителството. Веднъж попаднал ударния звук в конструкцията на сградата става много трудно неговото изолиране. Номера е да не се допусне в самата конструкция. Просто в БГ нормативно не се спазват тези изисквания. Иначе в комисията при приемането на обекта трябва да има акустичен инженер, както има архитект, конструктор и т.н.
Според мен един окачен таван от ГК с водачи прикрепени към тавана през гумена лента 10мм и минерална вата 65мм с 8кг/м3 плътност между водачите може да помогне до някаква степен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-10-23 04:59 от icopop.
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
23-10-2007 - 09:55:02
hI,
mojesh da izolirash shumyt, kolkoto i stranno da zvu4i, s moket. Moje da ne e efektiwno na 100% no dawa dobri rezultati. Kato za tawan e malko strfanno, no dawa efekt, estestgweno ne ne 100%. To koe li e 100%-towo w na[e wreme?
Kogato raboteh w edna ot televiziite imashe studio za zapisi, koeto beshe izolirano taka-poda, stenite i tawana s moket.
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
28-10-2007 - 08:31:08
Защо мокет - нормална звукоизолация по стени - постави я на тавана и гладките стени - не се препоръчва за фасади.

[www.rd21.eu]
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
28-10-2007 - 08:47:23
Прати ми моля те цени на тези стъкло- фибърни тапети. Искам да направя изолация на спалнята.
Re: Шумоизолация на таван - как и с какво?
28-10-2007 - 15:03:30
След всичко писано по форумите, все още има хора които не правят разлика между звукоизолация и звукопоглъщане. Тези тапет имат звукоПОГЛЪЩАЩИ качества и могат да подобрят акустиката на помещението, но нямат никакви или пренебрежимо малки звукоИЗОЛАЦИОННИ качества и няма да намалят шума от съседите. Явно някъде трябва да се направи една тема за звукоизолация с основните положения, тая тема да се заключи и да се постави на някое от челните места в раздела за да може всеки който се интересува да погледне първо в нея. Единствения материал за облицовки(за който аз поне съм чувал) с ефективни звукоизолационни качества и дебелина под сантиметър е гума с огромно обемно тегло на рула. Там вече говорим за изолация на база маса и тегло и едва ли някой ще гори от желание да си слага подобно нещо на стените в хола. Решението ви с материали тип "ширпотреба" е само едно и то е ясно: гипскартон и вата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход