Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търся Архитект

Публикувано от goran 
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 15:51:38
Давам пример с инженера. Той се спомина междувременно, та се видях в приключение, оказа се че КСК-то, дето се е подписал не иска и да чуе за моя обект като се измъкна, че основите и първа плоча били залети и нямало начин да поеме нататък конструкцията и заверките преди наливане, Но за всичко това се сети след като огледа изпълнеието на заготвената за наливане , армирана 2-ра плоча, изпусна се "абе това кой така го направи" и след като моя буквояд техническия му заваря чертежите носещи и неговия подпис под носа млъкна, огледа докрай и отсече - аз сега ви казвам какво да направите но търсете друг да подпише, дай 50 лв. за идването....
Проблемът не беше в конструктора, а в това, че се беше нагърбил с толкова обекти, че всичко, оказва се , чертаеха младежите-студенти и той явно нямаше физическа възможност да погледне. Оказа се че на последната кота половината колони липсват, комините изчезват, гредите на скатния покрив се оказаха прави а не чупнати по чертеж, нямаше бигли, абе трагедия. Платих да се преработва на новия инженер наново. Какво да обяснявам повече...

Другият хит е, че котата дъно на септичната яма е над котата на излизане на тръбата от основата. Просто класика....
Re: Търся Архитект
23-05-2007 - 16:14:02
Това само потвърждава, че в момента проектантите са много заети. Ниската цена (защото 10Е е много ниска цена ) със сигурност довежда до наемане на недоучили чертожници. За съжаление понякога и високата цена не е гаранция, но ниската при всички случаи довежда до претупан проект.
Re: Търся Архитект
24-05-2007 - 00:41:56
Това ,също така потвърждава,че "мърлячи "има навсякъде и на всички нива.Нека да не бъдем крайни и да слагаме всички под един знаменател.Има доста можещи и знаещи и сред брокерите,и строителите,и проектантите,и ....т.н.Трябва време ,за да може пазара да си свърши работата.
Приятни празници! winking smiley
Питали радио "Ереван"-каква е разликата между сгазено куче и сгазен брокер?
Отговор:при кучето има спирачен път :}
Re: Търся Архитект
24-05-2007 - 02:59:13
cankov Написал:
-------------------------------------------------------
> И аз съм горе-долу на същия хал, може да изпращате
> координати и на мен. В моя случай ще се проектират
> 250-300 кв.м., но със заложена етапност на
> изпълнението.
В коя част на страната се намира вашият имот? Питам, защото в определени условия мога да ви съдействам.

Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-05-24 03:04 от icopop.
Re: Търся Архитект
24-05-2007 - 03:33:42
Проектирането на жилищна сграда - къща, макар и на пръв поглед просто изглеждаща задача, често пъти се оказва проблем. Не случайно в препоръчителните средни цени на проектантския труд (архитектура) в напредналите страни , този тип проекти са с по-висок коефицент за оценяване на труда.
Това се дължи на факта , че често пъти клиентите нямат ясна представа какво точно желаят. Архитектът не само проектира но и се налага той да формулира самото задание - the brief. Случвало ми се е да работя с клиенти които през 1-2 седмици идват с нови и нови идеи и промени, без да се съобразяват с процеса на проектиране , както и с факта че за това се ангажират специалисти от различни сфери. Накрая се оказва че си направил не 1 проект ами 10-15 полузавършени такива.
За разлика от други задачи с ясно формулирани условия тук проектанта е изцяло ангажиран с балансирането между това да угоди на желанията, суеверията ако щете и комплексите на клиента от една страна и законите, логиката, функционалността на пространството от друга.
Все още в БГ хората имат нагласата че всичко е в един кюп и разлика в проектите и цените не би трябвало да има - дали ще е еднофамилна къща, кооперация, ресторант, хотел и т.н. Това е и причината архитектите да предпочитат да работят върху проекти в които външната намеса е ограничена до минимум с което пък си гарантират сроковете.
Колкото по нисък е хонорара на архитекта при договарянето, толкова схемите са по класически и стандартни , защото и тук времето е пари. Малко пари - малко време - стандартни решения, много пари - много време/хора - оригинални решения и детайли.
Re: Търся Архитект
24-05-2007 - 03:39:06
Голям проблем е да се намери свестен проектант.
Все още в БГ няма нормални инженерни фирми. Архитектите и конструкторите работят сами или по 2-3. 10-12 души вече се води голяма фирма и такива се броят на пръсти. За другите специалности не знам, но сигурно е същото. Затова и когато някой има 2-3 проекта едновременно той вече се вижда "затрупан от работа".
За обикновенния човек е невъзможно да прецени кой е добър архитект/конструктор и т.н. Като добри най-често изпъкват амбициозните и напористи колеги, които да кажем в 50% от случаите наистина са добри, но в никакъв случай 100%.
Случая който описва СтефанБ е най-често когато преподаватели от строителните университети работят със студенти. Не е лош вариант понеже студентите се стараят, но стриктния контрол е задължителен.
Re: Търся Архитект
24-05-2007 - 09:39:48
Наясно съм с разпределението и външния облик на къщата ще е стандартно без раздвижвания и извивки 2етажа по 70м2.+полуетаж подпокривния. smiling smiley
Re: Търся Архитект
25-05-2007 - 23:51:57
Къде ще строиш?
Re: Търся Архитект
28-05-2007 - 10:22:20
Ами няма как да има на този етап. Аз съм си правил някакви анализи за създаване на проектантска фирма - не става при тези цени. Ако се наемат неопитни кадри, които трябва да ги обучаваш - би следвало заплатите да им идват от парите, които изкарват по-опитните. Както и грешките трябава да се покриват. А при тези хонорари и липса на всякаква възможност за планиране на работата не става.
Много ми е интересно как в България всеки , който получава нормална заплата е на мнение, че трябав да е изключение и другите би следвало да работя здраво за 400-500лв.
Не мислите ли, че стартовата заплата на туко що завършил инженер трябва да е поне 1000лв. с възможност ако се справя добре и слуша до една година да стигне 2000? Ами той през първата година всъщност носи 0 лева - в най-добрия случай (защото е напълно възможно да донесе и загуби като заради негова грешка не се плати част от проекта) и това значи 12000 лв. на година за него + работно място + някой лев осигуровки. А може от него нищо да не излезе smiling smiley
Аз съм писал тук , че съм зарязал проектирането, защото пазарът унижава този вид интелектуална дейност и го обрича на вечна криза. И не виждам някакъв изход за момента.
Re: Търся Архитект
31-05-2007 - 14:57:38
Такаааа явно никой не се усмели да препоръча своя архитект :crazy: явно ще е на какъвто попадна БЕЗ ПРЕПОРЪКИ.Но поне дайте съвет какво до изисквам от него.
НАПРИМЕР:Четох някъде във форума,че архитекта изкарва повече пари от детайлите от колкото от самия план.КОЕ СЕ ВОДИ ДЕТАЙЛИ В ПЛАНА?И какво е вертикална планировка?Та ако споделите малко опит ще е много полезно за мен и другите като мен които тепърва се захващат със строителство. confused smiley
smiling smiley smiling smiley smiling smiley Пак казвам за мен е ясно какво искам но не ми е ясно къде ще ме хързулне архитекта и какви капани ми е приготвил. :]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход