Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Гипсокартон или циментова замаска за банята?

Публикувано от lazarus18 
Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 12:39:27
Имам следната дилема за банята си. Строителя е направил стените на банята ми с зелен гипсокартон, лепен "на топка" директно за тухлата.
Сега се чудя дали да го изкъртя и да си направя една "традиционна" замаска и след това да се редят плочките.
Майстора, който ще ми прави банята, е по-скоро за замаската. Правил е доста бяни с гипсокартон в чужбина и е наясно с технологията и материалите при този тип изпълнение.
Мен лично също малко ме притеснява да "окача" 200-300 кила плочки на тоя картон. Аз ще живея в жилището и не искам просто да отбия номера.
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 13:13:28
Няма проблем да лепиш върху гипсокартон фаянс, обаче ако майсторът е на мнение, че не е добре или трябва да свалиш гипсокартона или да намериш друг майсторsmiling smiley Иначе не можеш да направиш забележка, защото ще има "казах ли ти аз"...
А то е ясно, че повечето майстори искат допълнителни работи да се правят - иначе няма с какво да компенсират.
ЗА да не говоря лоши неща без да познавам майстора, може наистина да се окаже, че точно в твоя случай е по-добре да се свали.
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 13:34:38
Лепенето на гипскартон "на топка" е особен род упражнение, каквото не съм срещал в документацията на Кнауф на език, различен от български - (за български нямам спомен). Според мен е заимствано от лепенето на изолация, но няма лошо, що се отнася до предстенна обшивка в сухи помещения, така се пести от профила отдолу и не се налага да се използват специалните приспособления за закрепване на предмети на гипскатрона - с по-дълги дюбели-пирони се закрепва всичко през него директно в стената отзад.
В мокрите помещения, обаче, когато ще натоварвате този картон с плочите, мисля, че имате основание да се притеснявате. Ако беше с конструкция, няма мърдане, но на топки... Колко са тия топки на квадрат, колко материал е слаган, лепило за картон ли е или цимент и т.н. въпроси излизат.... Без точни отговори аз лични не бих рискувал да лепя плочи отгоре.
Иначе - специалисти бол, един съсед си залепи врачанския камък с теракол, от 0-та до 3-тия етаж фасада, 9 метра... От миналата година до сега нищо не е паднало, но аз пак си мисля, че ако правя такова нещо си има стар изпитан начин - с мрежа, медни кукички и циментово мляко...
Така че, 4овек е прав - или сменете картона, или майстора. Аз бих направил първото.
Защо не помислите за друг вид облицовка - например специални тапети за баня върху картона, ако ви харесва такова нещо...
Другият вариант е да пробвате да отлепите плочите картон (почти съм сигурен че ще се потрошат обаче...)и да сложите под него профили, като си го хванете върху тях с винтове, както си е по технология. Тогава гаранция, че няма да мръдне като се налепят плочите. Пак е въпрос на сметка и съпоставка с мазилката, която трябва да се сложи вместо него.
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 13:53:48
[www.knauf.bg]
Ето го на български.
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 15:08:13
Без да претендирам че съм го правил; защо не пробваш с дюбели за топлоизолация да прихванеш плоскостите за стената през "топките".
Така и вълкът сит и агнето цяло smiling smiley
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 15:17:52
Да и аз си мислих да му го напиша на човека, ама
1. Как ще знае а и да знае - уцели топките
2. проблема според мен идва не от мястосто на слепване а от натоварването на местата покрай вече стегналия материал около топките. Дюбелирайки в тях, решаваш проблема да не се олепят , но не и този произтичащ от малкия им брой или неравномерното им разпределение.... Номера е, че с кострукцията и монтажа на картона по схема от Кнауф (брой винтове на определени места по профила) разпределя равномерно натоварването върху цялата плоскост.
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 15:34:32
Ако плоскостите са стъпили на пода и са ползвани цели листове от пода до тавана, единственния проблем е да не се отлепят. Този проблем дъбелите ще го решат. "Топките" се налучкват с почукване.
Виж ако са ползвали парчета хартисали от други места и има снадки по височина, и аз бих съборил платната.
Плочките допълнително закоравяват картона и дори "топките" да не са съвсем равномерни няма да е фатално.

Да оставим все пак проблема за експертна оценка от Н.В. "Майстора" smiling smiley
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 15:58:56
1."Лепене с топки" се нарича Суха мазилка система W611
2. Нямя да падне с плочките ако е залепен със специално за това лепило - Перлфикс
3. Ако основата е тухла няма проблем
4. Ако основате е бетон, то трябва преди това да е нанесено специален контактен грунд
5. Сухата мазилка по технология не ступва на земята,а на подложки от гипсокартон които се изрязват или остават под замаската.
6. Ако не си сигурен дали е спазена технологията,сваляй и си направи предстенна обшивка.
7. Всички други идеи и предложения от рода " Набий дюбели" или "Подложи му нещо" са несериозни.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-04-16 16:05 от info.
Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 16:04:34
НЕ е случайно, че разстоянието и местоположението на винтовете и топките е еднакво
Няма значение дали е с винтове или с лепило - въпростъ е да са спазени указанията на производителяАко разгледаш схемите ще видиш, че картона се залепва по периферията и в средата, точно както се захваща и за конструкция и топките са на същото разстояние една от друга както и винтовете. Нещо повече - при лепилото товарът се предава върху по-голяма площ, отколкото при винта и на мен ми се струва, че залепването е даже по-добър вариант от колкото закрепването с винт.
Предполагам, че като се говори за Кнауф би следвало да не коментираме качествата на самото лепило и дали се получава добро слепване мужде него и картона.

Мисля, че основния проблем при плочки върху гипсокартон е не, че ще се отлепи картона, а че може да се пукне фугата между плочките. И затова са си измили ръцете с "при керамични плочки , разстоянието между късовете да е по-малко". Просто трябва да се ограничат деформациите и намали измятането или с други думи казано листът да не изгуби устойчивост. А при изчисленията за устойчивост основно влияние оказва изкълчвателната дължина на елемента, който общо казано при вертикален товар е разстоянието между елементите поемащи хоризонталните сили.
На неверниците ще кажа да опитат да закрепят само долу и горе листа много здраво и гарантирам, че той няма да падне, а ще образува "корем". Ще работи при условия на загуба на устойчивост.

Re: Гипсокартон или циментова замаска за банята?
16-04-2007 - 16:11:43
Аз съм за дюбелите, само една добавкаsmiling smiley
Загубата на устойчивост може да доведе до деформации и в двете посоки - и към стената и към помещението. Най добре е зад дюбелите да се сложи пълнеж, който да не позволи да се изметне към стената, пък дори и от пяна да е. ТЕ тези усилия не са кой знае какви.
Единстевния проблем остава, че майстора напук може да го направи калпаво за да покаже, че като не е на неговото не ставаsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход