Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?

Публикувано от Iliana 
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
23-02-2007 - 22:56:14
По принцип нищо не спира дасе движи -дори едно тяло в покой се движи . Това го казвам в смисъл че по време на строеж и монтаж на изолациите в стените се затваря влага , в тухлите има паяци , мухи и др насекоми . Също така някой майстор може дае бил болен по време на работа и дае кихал по ватата .Та щом има влага и застоял въздух това е добре дошло за микроорганизми и бактерии . Малко или много навремето варта - калциевата основа имаше и дезинфекциращо действие . За изолациите съм ,но да се спазва цялата технология .
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
25-02-2007 - 14:56:43
Здравейте,
бих искал да споделя един мой проблем,на който се надявам,че с помоща на вашите мнения ще намеря най-доброто решение.
Става въпрос за жилишето в което живея от скоро.Нова тухлена кооперация с изглед на изток и една стена на север, с алу дограма.Мисля да си го газифицирам и същевременно да изолирам външните стени,които са около 40см дебели.През лятото в жилището е хладно,сега през зимата стените са студени,въпреки че знаете каква зима караме.Факт е ,че почти не го отоплявам,понеже по цял ден ме няма ,а и живея сам.
Също така интересен е факта ,че след като вечер стаята която отоплявам е добре затоплена,на сутринта прозорците са с конденз.В някои ъгли излезе и малко мухъл,които с помоща на едно чешко спрейче лесно заличих.
Въпросът които ме вълнува е кой вид изолация да избера,като се има предвид дебелината на тухлата и това,че за другата зима цялото жилище ще бъде отоплявано с радиотори на газ.Разбира се и да избегна мухала и конденза,или поне да ги намаля.

Предварително Ви благодаря за съдействието!
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
26-02-2007 - 18:44:07
Като сложите и изолация температурата ще се покачи с няколко градуса.
Не е лошо и да смените и дограмата.
А ако сложите 5см. стиропор не би триябвало да има мухал.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
28-02-2007 - 11:54:27
Вижте, принципно основната предпоставка за конденза е температурната разлика (някъде четох над 12 градуса???). За мен това значи, че дори да ти е темп на стаята примерно 10 градуса, ако рязко затоплиш до 30 би могло водните пари от въздуха да кондензират на относително струдената повърхност на стената - пример банята и огледалото, дори през лятото.
Това, че те няма по цял ден и съответно топлиш малко е причина за конденза ти сега, още повече, че стената изстива бързо, понеже не е изолирана.
Като сложиш изолация отвън, топлината ще излиза и студът ще навлиза много по-бавно, критичната граница ще е изместена навън, в изолацията и би следвало да нямаш този проблем, но пар ако нощем поддържаш 20 а през деня спираш отоплението и е студено и температурата падне до 8 градуса - примерно си на ски за 2 дни и навън е -20, като се върнеш и надуеш парното пак ще се получи конденз. Но мухъл става от постоянно кондензиране, иначе от инцидентното няма да мухляса.
С две думи - изолацията ти е необходима, ще я избиеш а и ще живееш по-комфортно.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
28-02-2007 - 14:32:06
StefanB Написал:
-------------------------------------------------------
> Вижте, принципно основната предпоставка за
> конденза е температурната разлика (някъде четох
> над 12 градуса???). За мен това значи, че дори да
> ти е темп на стаята примерно 10 градуса, ако рязко
> затоплиш до 30 би могло водните пари от въздуха да
> кондензират на относително струдената повърхност
> на стената - пример банята и огледалото, дори през
> лятото.

Стефан,
Със съжаление се налага да те поправя. Въпросът е дискутиран доста подробно преди 1-2 год., но не ми се търси. Понеже твоите постове и практически действия вдъхват доверие у всички ни, за теб и останалите да поясня:
Извадката от поста ти не кореспондира на физиката на нещата. Митичната разлика от 12оС е масово разпространена и невярна. Примерът с огледалото и банята е практически наблюдаван, но механизмът е различен от описания. Същото понякога е с другите помещения.

Сега:
1. Във въздуха винаги има "разтворена" вода (пара).
2. Количеството на парата зависи от множество фактори и когато ставо дума за жилище, основно от човешката дейност.
3. МАКСИМАЛНОТО КОЛИЧЕСТВО пара, което може да задържи въздуха зависи практически САМО от температурата на последния - под опредена температура (точка на росата) парата се превръща във вода (мъгла, конденз и т.н.).
4. Това може да не се чете, защото е малко объркващо - количеството вода във въздуха се нарича влагосъдържание (грамове вода в обем въздух). Влажността на въздуха е прието и "удобно" да се мери като ОТНОСИТЕЛНА (%). Тъпото и объркващото е, че последната зависи от температурата на самия въздух, защото отразява "количеството вода в даден въздух при дадена температура, ОТНОСИТЕЛНО максималното количество (100%), което този въздух може да поеме при същите условия".
5. При промяна на температурата на даден въздух, неговото влагосъдържание НЕ СЕ променя (променя се само относителната влажност), респективно НЕ СЕ променя точката на росата (температурата на конденз).

Изводи:
1. Затоплянето на даден въздух НЕ МОЖЕ да доведе до конденз. Ако той се кани да кондензира върху повърхност с 10оС, то след затоплянето ще кондензира пак при 10оС, което обаче е малко вероятно, защото заедно с него малко или много се затоплят стените.
2. Примерът с банята - преди използването приемаме, че въздухът е с 50% относ. влажност и 25оС. Този въздух би кондерзирал при (споменатата от Стефан) 12оС разлика или върху повърхност с температура 13оС. Ако решим, че ни е студено и загреем въздуха до 30оС, той пок ще си кондензира върху повърхност с 13оС (напр. тръбата на студената вода). Обаче, ако пуснем обилно душа и изпълним банята с пара - тази 100% влага кондензира навсякъде (дори в самия въздух - той не може да поеме повече и това е парата, която виждаме), без да я интересуват някакви ТЕМПЕРАТУРНИ РАЗЛИКИ.
3. Подобно нещо се наблюдава и в описания от Стефан случай със стаята. Тук обаче не е толкова явно, че когато започваме да нагряваме тази стая, като правило това се съпътства от друга интензивна човешка дейност - миене, пране, готвене и т.н., което драматично променя ВЛАГОСЪДЪРЖАНИЕТО на въздуха. Именно това, а не затоплянето водят до евентуално наблюдавния конденз.
4. Кондензът се бори с достатъчно топли стени или достатъчно сух въздух.

Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
28-02-2007 - 15:23:34
Е, Любо, мерси, че внесе яснота, наистина и аз не съм се задълбочавал толкова в топлотехниката, споделям това, което си мислих, че ми се е изяснило, четейки тук и там, а много и в споменатата от теб (а дали беше само една всъщност) тема.
Идеята ми беше, че долямо значение има темп. в стаята да е относително постоянна, не през деня 12, вечер 20 придружено с готвене, пране, къпане, без особено проветрение (обикновено плътната модерна дограма засилва конденза, понеже няма естествената за дървените черчевета вентилация).
Тоест, ако човекът е сам и през деня намалява температурата, не оставя отворено понеже е зима и вечер я качва, придружено от изброените битови дейности, та при тези условия би било препоръчително да има външна изолация, за да има по-топли стени с по-голяма инертност и да не създава условия за конденз и мухъл.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
01-03-2007 - 09:09:10
Любо ти докъде стигна с твоя строеж
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
01-03-2007 - 10:06:58
Какво ви е мнението за строеж от типа "тухла-вата-тухла"!!!???
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
01-03-2007 - 14:13:57
Сложно за изпълнение, много скрити топлинни мостове, много критични детайли около прозорци и при греди/колони. Пестиш от фасадната система, но според мен не си заслужава. Едно предимство: след някоя година можеш да добавиш (ако решиш) още изолация отвън (с нова мазилка естествено). Споделям от опит.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
01-03-2007 - 14:35:26
Здравей, Яворе,

Каква стана тя с ватата... Хванах последния влак (и преносно и буквално - вагон)с риото за покрива и сега - изненада. Звъни Душко и казва че цената за фасадната е 375 без ДДС... Зорлем ще слагам пластмаси....
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход