Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?

Публикувано от Iliana 
Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
15-02-2007 - 15:29:03
Живеем в стара къща с поизронена отвън мазилка. Тази година се каним да я измажем отвън, но сега вкъщи умуваме, дали си заслужава да слагаме и допълнителна изолация - все едно дали стиропор или фибран. Мои познати казват, че ако се сложи изолационен материал, ще се появи мухъл, че стените няма да могат да дишат и т.н.
Ние се отопляваме на локално парно - котел на твърдо гориво в мазето, и дори при сегашната на места изронена външна мазилка, лесно поддържаме 20 градуса вътре.
Та затова се питам, дали да правим и изолация освен мазилката?
Може би е уместно само на северната стена?

Ще се радвам, ако някой сподели опита си.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
15-02-2007 - 16:00:44
Aбсолютно си заслужава дори е задължително да го направите, не само от северната страна.
За вида изолация, дишане и т.н. тук във форума можете да четете поне няколко дни..., разгледайте назад
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
15-02-2007 - 16:57:43
Ами аз бях обратният случай преди 4 години. Сградата старичка, отвън малко поолющена, но не много. За общо измазване - изключено, бабичките не могат да си платят. А аз си ремонтирах апартамента. На ТЕЦ съм, от който не икономисвам. Не знам какви са предимствата от изолацията от външната или от вътрешната страна, но аз нямах друг избор и си я направих отвътре - фибран. На двете външни стени - хем едната е калкан открит, от тази стена през лятото лъхаше като от фурна, а през зимата - като от хладилник. След като направих това, плюс ПВЦ дограмите - температурата се вдигна поне с 3-4 градуса, ако не и повече. Никакъв мухъл, и нищо подобно, но то май важело за външната топлоизолация. Сега вече си намалявам терморегулаторите с 1-2 деления.
Не че плащам по-малко на Топлофикация, дори напротив, но това е друга тема.
Просто къщата стана друга в комфорта.
Abu
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
15-02-2007 - 17:19:08
Iliana,
няма смисъл да правите топлоизолация, ако дограмите ви не са добри. Иначе не пречи да направите само ремонт на циментовата мазилка, а по-късно топлоизолация и шпакловка. Разходът се увеличава само с 10-15% и със сигурност не е напразно.
teo
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
16-02-2007 - 09:37:40
От друга страна старите и калпави дограми осигуряват един вид "естествено" проветрение в помещението, което решава проблема с евентуално наличие на влага smiling smiley Както се казва всяко зло за добро smiling smiley

Иначе сериозно - топлоизолацията ще Ви позволи да икономисате разхода си за енергоносители, т.е с по-малко ще осигурите повече топлина. От друга страна с поставянето и съответно полагането на хубава мазилка ще имате красива фасада. Факт !

Успех !
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
21-02-2007 - 14:53:27
Благодаря на всички, които ми отговориха!

Май съм пропуснала да кажа, че дограмата е нова. Къщата бе в ужасно състояние, когато я купихме преди две години. Здрава конструкция, ама криви стени, разкапана дограма. Отвътре направихме ама много основен ремонт - дограма, измазване с доста материал (с цел изправяне на стените). Това сякаш също изолира, поне донякъде.
Но е факт, че през зимата, когато само се проветрява 2-3 пъти дневно, по стените изби мухъл. Точно затова се чудя, дали е необходимо да "запечатваме" допълнително отвън стените с изолация плюс мазилка. За панелите е ясно, ама за солидна тухлена стена?

През 2-3 седмици чистя петната по стените (латекс) с гъба и Доместос - това прекрасно замества скъпите препарати антимухъл.
Така или иначе се получава конденз. Та затова питам форума за съвет и най-вече бих се радвала да прочета нещо от хора с личен опит.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
21-02-2007 - 15:17:40
Конденз се получава точно защото нямаш топлоизолация и стените сега след смяната на дограмата са най-студената повърхност в къщата.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
21-02-2007 - 15:20:00
За мухъла е виновна дограмата, трябва да се проветрявя по-често. Изолацията, ако е поставена отвън, не води до влага. В никакъв случай не я слагай от вътре, така затваряш влагата в стаята и тя не може да излезе и избива мухъл, стените не "дишат". С новите дограми в стай, където се готви или сушат дрехи, винаги се появява влага.
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
21-02-2007 - 19:58:04
Е, аз уникален физически феномен ли съм, фибран отвътре, ПВЦ дограма, парното си бичи нормално и навсякъде, никаква влага не съм видяла, ни по прозорци, ни по стени.
Стара тухла, къща на кюше (и френски знам, и на пиано свиря, но това е друга тема). :}
Abu
Re: Каква е ползата от изолацията на тухлени сгради?
21-02-2007 - 20:33:06
Весело. А кво ще рече "Voulez-vous quecher"? Толкоз и ний приказваме! Виж на кесяря не знам как му викат.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход