Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация

Публикувано от StefanB 
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
30-01-2007 - 16:36:52
StefanB, по принцип това което ти е заложено в проекта е остаряло като разбиране и като практика в нормалния свят. Там отдавна са разбрали, че вариантът върху покрива е много по - надежден и безопасен.В България обаче явно си теглим към старите неща, защото все още има такива проекти.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
30-01-2007 - 17:48:11
Обаче е грозно. Та Стефан го разбирам в случая.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
30-01-2007 - 19:08:27
Изглежда зависи от изпълнението, мен ми хареса как изглежда, видях го в Драгалевци има един комплекс ''Мирамонте''
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
31-01-2007 - 09:38:28
И аз му влизам в положението на StefsanB и затова споделям това което знам.А доколкото разбирам той се интересува как е правилно да се направи, а не толкова дали е грозно или не. А дали е грозно всеки сам решава - вкусове най - различни....
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
15-06-2007 - 23:26:09
Стефане, тъй като и аз стигнах до гръмоотвода, да те питам какво решение намери. Отиде ли на тази фирма с 2 бона, или по-евтин вариант. И как сложи железата по контура - над керемидите ли? И ако да - как се изпълниха за по-естетичен вид?
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
18-06-2007 - 09:55:16
Тая фирма така я отсвирих, че дори и проекта не съм си прибрал, а е заверено копие, все се каня да мина...
Не, едни приятели, които впрочем са хора, които сертифицират (замерват и издават документ за инсталациите) я правят, те сега пускат и тоците. Минахме на вариант гръмохвъщателен прът отгоре, в подпокривното минава кабела (на скатано, в плочата, напряко от единия до другия ъгъл на къщата, излиза навън и по стената, под изолацията се спуска до долу, до забитите в земята шини. На нивото на цокъла има две кутийки.
Кабелът е с много голямо сечение, като минуса на колата, меден, изолиран, идеята е да има ниско съпротивление. Купих го от Жовен, струваше около 500 лв ако не бъркам.
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
18-06-2007 - 16:04:00
Стефане, а може ли да се използва алуминиев кабел, тъй-като е по-евтин. А пръта и той ли е от мед, или само върхът е меден?
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
25-06-2007 - 02:44:03
Стефане, може ли да споделите името на фирмата, която прави мълниезащитата. На нас ни предстои скоро подобна дейност.
Предварително благодаря.
smiling smiley
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
22-08-2007 - 12:42:40
Здравейте ,

Мълниеприемните мачти наистина са почти отживелица/аз лично не ги харесвам и естетически/ , сега вече има доста по съвременни методи за защита - един от тях и най достъпен е точно алуминиевия проводник Ф8 AlMgSi . Проводника съществува в 2 варианта-изолиран и неизолиран!!когато е изолиран може да се полага под изолации и под керемиди , а когато е неизолиран не се полага върху запалими повърхности!!
Цената на неизолирания е около 3.50лв/м , а на изолирания е около 5.50лв/м-който дефакто се използва при жилищни пстройки!
Също така този проводник се ползва като заместител на мълниеприемните мачти-полагайки се по голия покрив образувайки "мрежа" така че да се образуват малки празни полета.

Средно за една еднофамилна къща /около 300-400кв/м РЗП/мълниеотводната инсталация +заземителната излиза около 1000-1200лв с труда и сертификат от лаборатория!

ако имате въпроси задайте ги , ще се радвам да ви отговоря>

ПОЗДРАВИ smoking smiley
teo
Re: Някой да е правил скоро мълниезащитна инсталация
22-08-2007 - 16:26:38
elpigroup

Здравейте. Ще се възползвам от любезната Ви покана да задам въпрос.

По проект в ел.частта има заложен чертеж за изпълнение на мълниеносна защита (гръмоотвод - два пръта, съответно кабел с определно сечение, отвеждане в земята и т.н.) Също така в обяснителната записка е написано, че поради факта, че къюатат се намира в район със сравнително слабо изразени гръмотевични бури (не знам дали Рударци наистина е такова място), и че околните постройки са по-високи (това е вярно) такава система може и да не бъде изпълнявана. Допускам, че това е вярно. По притеснителното е, че по проект за поддържане едната част на билото на покрива имам монтирана желязна греда (два п-образни лайзена заварени, с дължина около 6-7 м.), върху която са стъпили съответно дървени греди, дървени колони и пр. Гредата е облечена вече с гипсокартон и пр. Човекът който ми прави ел. инсталацията предлага да се заземи именно тази греда, като се завари арматура, която изведена по фасадата да бъде заземена съответно с метален прът. Според него това ще играе и ролята на мълниезащита...Дали това е така и няма ли опасност тази греда евентуално да привлича мълнии. Дали нейното заземяване решава този проблем, и дали това изпълнение е добро.

Благодаря предварително !



Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход