Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ефтионо, skapo - къде отиваме...

Публикувано от Ivel 
Ефтионо, skapo - къде отиваме...
27-11-2006 - 19:34:49
Темата е малко встрани от форума, но ние всички четем, пишем и даже някои от нас са искласили поне до червърто отделение. Без претенции за грамотеност си позволявам да попитам дали се дразните като видите нещо подобно: "Изкам ефтини гръдски керемиди" Аз по рано ги пропусках тия неща а сега малко започвам да се дразня. Като че ли нещо са поохлабили диктовките в училище. Като чета постовете с висока вероятност добивам представа за възраста на автора, без обиди за младежите, но като че ли са доста неграмотни или нарочно го правят. А пък тези които пишат на латиница просто проявяват неуважение към читателите. Само не казвайте че нямате кирилица това не е оправдание и аз нямам такива букви на ноутбука щото за по еФтино е купен в Америка, но се оправям - елементарно е, сега има разни програмки за това. Проблемът е не че ние не можем да четем латиница, ако е неизбежно по добре пишете на англииски, чете се, но по-бавно а времето е skApo. За някой "У" e "U" а други настояват за "Y", други пък "Ъ" асоциират с "A" или ' или "Y". Колкото и да сме многопистови (не първосигнални), мен лично малко ме разсява такъв тип писане. А вас ? :cry:
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
27-11-2006 - 20:47:06
Ivel,
Тук все пак е форум и аз поне приемам някакво разнообразие. Друг е въпросът, че над определено ЕГН тези места вероятно заемат над 50% от общуването (за епистоларното сигурно 80%) и къде от поза, къде от незнание, простотиите (писмените) действително стават неприятен навик. А и сигурно няма кой да им каже, че писаната реч предполага по-голяма прецизност от ежедневното лафче, където едновременно играят повече канали за комуникация, а овладяването и дори в 21в. е сериозно културно достижение.sad smiley

Латиницата я чета само в много интересна дискусия - дразни ме и ме затруднява.

Към неволните грешки от бързане и пр. (те си личат) - естествено със снисхождение, ако авторът не е заявил предварително високото си "писмовно" ниво.

При неграмотно писане винаги ми се появява "едно на ум" за съдържанието, независимо от нивото му.
И обратното - колегата Начев го чета дори и в неясни за мен дискусии. Просто защото самото четене доставя удоволствие. Вярно там има и перфектен стил, но и "елементарната" грамотност е на ниво, което си е съвсем логично.clap:

П.П. Мисля вече приеха правилата за "транслитерация" - не че ми изглеждат симпатични, и че латинопишещите ще се заинтересуват. sad smiley
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
27-11-2006 - 22:03:09
Само отбелязвам - искласили и снисхождение. После съдете!
tio
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
27-11-2006 - 23:53:23
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
28-11-2006 - 08:28:46
Е сега ако ще се заяждаме аз казах, че съм без претенции за особена грамотеност и с този пост просто сверявам часовникът един вид аз ли съм толкова остарял, че се дразня от тези неща или народът е окончателно изпростял в това относително затворено общество и такива работи вече са норма. Иначе и аз мога така, такъв стил например сигурно трябва да е "СуPer шИк" или "ВрЪлО ЯкО" smiling smiley
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
28-11-2006 - 19:00:11
Калинка,
Приемам, но нямам чак такива "заявени" претенции - само таен мерак. smiling smiley
Мисля че проблемът е друг и по-сериозен.
Не вярвам да се отнасяш с безрезервно доверие към съветите и мненията на полуграмотно пишещи колеги.
Кажи, да чуем.

П.П. Чета те с интерес. smiling smiley
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
28-11-2006 - 20:17:47

Проблемът наистина е друг, но чак пък сериозен! Всички свързват неграмотността с правописа, а не трябва! Шест страници спам (тъкмо гледах М.Кунева), без нито една правописна грешка или граматически неправилно конструирана и написана попържня - еднакво неграмотно, ако не е на място.

Ще ти дам пример с по-запомнящи се колеги:
Ако naceff вземе да обяснява коя бурма на кой болт да ръгна с неговия си пространен стил, честно казано, ще се отегча. Ако filmatoplo ми говори за банки, финанси, политика, има да се кикотя... Обаче обратното е достатъчно достоверно, нали? Искам да кажа, че подсъзнателно хората свързват грамотността с теорията, а неграмотността - с практическото изпълнение. Разбираш, грамотен - висшист, неграмотен - прост бачкер. Разбира се, такава доказана връзка няма и не може да има, но това не пречи на хората да си изграждат стереотип. После идва навикът определени теми да се възприемат само със съответния им стил - не е правилно, но е практично (заради стереотипа на мнозинството, така се разбирате по-ясно). "Упражнение по стил" на Реймон Кюно изчерпва коментара ми.
ПП Въпросът за правилността на съвременния български правопис е малко спорен, затова няма да го засягам.
Ще ти обърна внимание, обаче, колко често в рекламите присъстват "неволни" грешки. На неграмотните може и да не направи впечатление, за грамотните е като цирей на челото. Бренд-мениджърите май му викат "въвеждане"...
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
28-11-2006 - 21:36:16
kalinka Написал:
-------------------------------------------------------
> > Проблемът наистина е друг, но чак пък сериозен!
> Всички свързват неграмотността с правописа, а не
> трябва!

Е, аз вероятно съм от "неправилните" и считам, че с правописа започва грамотността и това е сериозно. Все ми се струва, че като начало трябва и да си поизчел грамотно написани материали по дадена тема за да се изкажеш грамотно. Ако си чел внимателно, не може да не забележиш, че там нещо по-иначе изглежда и звучи писмената реч.
Ако "не ти пука".....

Това за спама (и Кунева) - за мен хич даже не е неграмотност, а добре материализирана грамотност.

За болтовете и Начев също не мога да се съглася. Първо никога не съм го срещал да се изказва по предложения начин. Второ, в непознати материи обикновено предлага на оценка това, до което е достигнал в резултат от дискусията, с полезно за всички обобщение, малко хумор и провокация към по-нататъшна дискусия. Това пак става с повече четене отколкото с писане и излиза извън темата грамотност.

За да отидем на обратния пример, при който наблюдаваме като правило "всеохватна компетентност, истини от последна инстанция" при скромна грамотност.

За рекламите - целят си групата хората. "Нали тва ти редим - таргето съ раСширяа" :g:
Мисля си, че дори с риск да се наруши "стереотипа на някои теми", хич не е излишно да се опитваме да пишем по-грамотно, най-малкото заради "агресивната" обратна тенденция.
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
29-11-2006 - 07:27:59
"трябва и да си поизчел грамотно написани материали по дадена тема за да се изкажеш грамотно"
Не е ли по-важно да си разбрал "материалите", независимо как са написани? Като се замисля, най-неграмотно написаният учебник беше по право... Това дразни, но не пречи на осмислянето. А има и грамотни юристи, дори инженери и лекари!
Щом изтъкваш правописа, посочи един поет, който го спазва. Или и те, поетите, са неграмотни?

Ако неграмотност е неспособността да изразиш мнението си със средствата на езика, не виждам защо неграмотен наричаш този, който успява да се изрази, макар и с разговорен или не толкова добър правопис.
teo
Re: Ефтионо, skapo - къде отиваме...
29-11-2006 - 10:25:45
Здравейте ! Мисля, че е време тази тема да бъде преместена от администратора в "Общата тема" за дискусии. Нека тук говрим за строителството, проблеми с него, върпоси и т.н.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход