Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

купих терена,а сега накъде? :-)

Публикувано от outlander 
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
23-10-2006 - 21:22:23
Re: А сутеренните стени как ги напарави без кофражни плата? Там стоманобетови стени нямаше ли? или ги иззида
Откритата тераса как я направи - изля бетон на ливадата ли, без фундиране, без кофражи - ейтака просто изсипа едни бетоновоз върху тревата?
Майсторите какво правиха докато чакаха плочата да набере якост та да декофрират за да използват платната пак? Чакаха и те гледаха в очите да им подхврълиш къшей хляб за да не умрат от глад.
Как да ти повявам като знам, че в момента просто не излизат така сметките както ги представяш.
Вярвам, че Стефан си строи къща, че Велчев си я е направил... и знаеш ли защо - защото отвреме навреме са доста нервирани, а ти съвсем спокойно разказваш как без никакъв проблем и къщатат е готова и то в предвидения предварително бюджет. Има нещо гнило в това и то доста.

Отговор: Тома неверни...:-))) Ти 4овек наистина започваш да ме забавляваш...:-))
"Къде съм писала че имам сутеренни стени" ? Наричат се ивици. Карай, важното е да върви лафа. Все пак ще ти отговоря по-подробно. Длъжна съм, заради хората които наистина искат да съберат повече информация от "моята кухня".
Та по същество: Основите са ивични - най-долу стъпка (различни-100-120 см. ширина/ 40-80 см височина, пояс (40/40 см) и бетонни стени - 25 см ивици до първа плоча. След като бяха готови, вътре насипахме фракция за обратен насип до горно ниво на ивиците. После изляхме плочата. Изпълни се на три етапа - 1-кофриране, армировка и бетон на стъпки и пояс; 2 - кофраж, армировка и бетон на ивиците и 3- същото за плочата. Всичко това за 15 дни. Естествено че ползвах кофраж - наех метални платна*0,10 лв на ден. Взех и от съседи. Платната ми излязоха около 100 лв. Затова не го визирам в изложеното по-горе, поради незначителната сума.
Та какво правиха майсторите докато чакаха плочата да набере якост...?
1во - кофражът на основите се маха на следвашия ден след изливане на бетона. На 1ва плоча нямах кофражни платна - ползвах насипа за основа. След като изляха, още на след 2-3 дни започнаха да зидат стените. Като изляха втора плоча - отидоха на свадба...:-)) И т.н..Между другото, мойте майстори работят успоредно още една къща. Те са наясно че е необходимо технологично време минимум 12-14 дни при хубаво време преди да се декофрира плоча. През това време отиват на другия обект. Трябва да са луди да стоят ей така....

И по въпроса за спокойствието....Минало е това за което разказвам. Аз съм го преживяла в деня. После ставам, изтупвам се и продължавам със следващия проблем и ядове. Имала съм естествено инфарктни моменти, след които се чувстваш като изцеден парцал, но на другия ден те чака ново предизвикателство. Нямаш много време да мазохираш.

За бюджета: Предвиденият бюджет беше в действителност по-малък от реално изразходваните средства с около10000 лв. Но разумния човек първо събира оферти и се ориентира по заложената печалба на фирмата - мин.10 - 15%. Поне мойте бяха такива. А и никога неможеш да предвидиш нечаквани събития, водещи до извънредни разходи.

И много е важно нещата да вървят бързо. Чакането, протакането хаби много повече нерви. По-лесно е като набереш инерция и ядовете минават по-бързо.
А и като се оплаквам, псувам тук във форума какво ще постигна? Съжаление? Благодаря, не ми е нужно.
Знаете ли, преди да започна приятелите ме гледаха с голямо съжаление...Горката, незнаеш с какво си се захванала, какво само те чака....! Това с нищо не ми помогна!!!
Напротив, направи ме по-силна, защото очаквах наистина ужасии. Оказа се, че и един от тези дето ме "жалеха" не премести дори една тухла.

И към всички ентусиасти: Не слушайте песимистите, те нямат смелостта да поемат предизвикателството. Ще ги разпознаете - хора все оплюващи системата, Държавата, другите, обожават да коментират грешките на другите, да Ви "предпазят" от грешки, да се правят на много компетентни и да ви доказват какъв голям риск поемате и че няма да се справите. Вие ще се справите! Просто е - мечтайте и вярвайте!!!!

И накрая: 4овек, ти езика ли си чешаш или ще строиш? Ако ще строиш, въпреки че не ми се вярва, мога да ти предложа достатъчно скъпа оферта, хем ти ще си доволен, хем аз ще изкарам комисионна. Ще ми е в бонус за довършителните работи...:-)

Поздрави winking smiley


Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-10-23 21:45 от magea.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
23-10-2006 - 22:29:27
Като леко допълнение забелязъл съм, че безделниците са най заетите хора - те никога нямат време за нищо, а тия дето все реват, че няма работа като им предложиш някаква искат най-много пари !
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
23-10-2006 - 22:29:55
Евала! Просто съм възхитен как си се справила! Впечатляващо е, че аматьорите жени са по-смели от мъжете и преминават по-леко емоционалното натоварване покрай строежа. Имам и други примери за жени, справили се с това предизвикателство. А знам и за мъже на 40 докарани до инфаркт покрай неразбориите и разправиите с майстори и доставчици.
Вероятно на професионалист като човек би му излязло и по-евтино, но и твоето постижение е впечатляващо за аматьор, затова и той се съмнява толкова :}
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
23-10-2006 - 22:52:10
hakama Написал:
-------------------------------------------------------
> за 170 кв.м къща етаж + покрив/етаж ,ме интересува
> колко ще ми струва работната тъка

Отговор: На мен ми искаха по 35 лв/м2 за труд.
Това означава:
1во: кофраж, арматура, изливане на бетон на основи+ същото за 1ва плоча - квадратурата на плочата*35лв. Ако първа плоча е 170 м2 = 170*35 =5950 лв. Обърнете внимание, че тук влизат и тераси, стълби.
2ро: Зидария над първа плоча+кофраж, залагане на арматура и изливане на бетон на 2ра плоча - пак същото: квадратурата на 2ра плоча*35 лв.
Покрив: размерът на наклонени разгънати плочи в м2*35 лв.
Ще Ви излъжа ако Ви кажа цена за вашия случай, ако покривът, т.е. подпокривното пространство е обитаемо, има зидария, но няма отгоре плоча, а направо е покрива.
Смятайте цена за покрива+цена за зидария, която не бива да надвишава 20 лв според мен. Въпрос на договаряне.
Имах оферта, с която ми искаха 45лв на основите до 1ва плоча и 30 лв на останалите две плочи и покрива.... В друга оферта пък ми искаха 30000 лв за труд, като офертата беше придружена с един дълъг списък какво не включва.sad smiley А то не беше малко.
Моят съвет е като се пазарите за цена на труда да разделите плащането на етапи. Например 1ви етап - до изливане бетон на първа плоча. ВНИМАНИЕ: Никакви аванси за труд!!! Плащане на етапа след завършването му!. А всички фирми ми искаха минимум 30% авансово плащане на база целия договор. За какво??? Няма да ми доставят материали. Така хем лесно може да се отървете от тях ако не сте доволен, хем те си получават договореното за извършеното. Добре е ако имате 3-4 етапа да договорите по-големи суми за накрая, както и неустойки. В договора да се опишат подробно всички дейности като се използва термина "И всички съпътстващи дейности, неуточнени по-горе". Знайте че има доста разтоварни работи на материали. Въпреки, че не бяхме договорили тези задачи, моите работници доброволно ги изпълняваха, а аз в последствие ги черпех. Тук не говоря обаче за ръчно разтоварване на стотици тухли. Наемах си камионче с кран и като ми докарваше тухлите, направо ги качваше на плочата. Не са също така бъркали бетон на ръка.
Например този, който ми предлагаше оферта за 30000 лв, ме пита: А как предпочитате да се изливат колоните? Ръчно или с помпа? Аз откъде да знам, по дяволите. Аз ако знаех, ти нямаше да си ми необходим...sad smiley Е, не се изразих точно така, а той почна да ми обяснява какви големи рискове имало при машинното изливане. Можело да избият и т.н. Идеята е че ако се изливат ръчно, се калкулира допълнително. Ама било по-сигурно. Естествено, при калпави кофражисти...:-)
Внимавайте, има много подобни уловки. Вие искате Вашата къща да се построи професионално и затова си наемате професионалисти! Той трябва да знае какъв е най-добрия начин за изпълнение на всяка операция, не Вие. Затова не захапвайте на подобни уловки. Вас, това как точно ще се изпълни технологично, не Ви интересува. Поне в началото :-) Всеки, който Ви дава оферта, трябва предварително да се запознае с архитектурата и конструктивните чертежи и после да оферира. И всички или поне повечето ще Ви кажат че е сложно...:-)
И още малко...Не взимайте бетон от РДП - големи мошеници - на 37 кубика бетон (по сметка 30) платих 7 кубика вода в дъждовен ден и изживян ужас да не избият ивиците на основите. Бетонът се самонивелираше, кофражът ми строши от напъна граничещия обръч на кладенеца....А шофьорът ме пазареше на следващо наливане да поръчам по-малко от необходимия бетон и да му се обадя за разликата - щял да ми докара остатъка срещу 50 лв на м3...

за сега толкова :-)

Re: купих терена,а сега накъде? :-)
23-10-2006 - 23:05:49
Boby Написал:
-------------------------------------------------------
> Евала! Просто съм възхитен как си се справила!
> Впечатляващо е, че аматьорите жени са по-смели от
> мъжете и преминават по-леко емоционалното
> натоварване покрай строежа. Имам и други примери
> за жени, справили се с това предизвикателство. А
> знам и за мъже на 40 докарани до инфаркт покрай
> неразбориите и разправиите с майстори и
> доставчици.
> Вероятно на професионалист като човек би му
> излязло и по-евтино, но и твоето постижение е
> впечатляващо за аматьор, затова и той се съмнява
> толкова
>
Отговор: Благодаря. :-) Е, казах, вече е минало. Само хубавото остава. А и съпругът ми беше от голяма помощ - поне морално, защото е много ангажиран. Вечер му пълнех главата с "веселите случки" от "обекта"...:-) А и той беше поел ангажимента "Външно министерство" - договаряше необходимите материали, а аз "Вътрешно" - всичко останало. Най-гот е с майсторите - след първия селски празник чак подаръци от жените ми донесоха - терлици, шалове..:-)

Re: купих терена,а сега накъде? :-)
24-10-2006 - 00:10:32
И една "весела случка" от строежа:

Договорени са да дойдат на обекта около 10м3 Итонг към 9 часа сутринта. Обаче ще дойде на открита платформа без кран. Съответно още предния ден договаряме да дойде кран отделно за да разтовари и да качи на плочата.
Идва камионът - една много дълга платформа. Заема цялата улица. Шофьорът спокоен, усмихнат. И започваме да чакаме договорения кран. Пием кафе, говорим си и пак същото. Минава час, два - кранът го няма. Обаждаме се - ха, кранът спешно бил пратен на другия край на София. Но до два часа щял да дойде. И ние търпеливо продължаваме да чакаме - пак пием кафе, говорим си.....:-) На мен вече отвътре започва да се вдига адреналина и започвам да се притеснявам. Към обяд вече доста изнервена пак се опитам да се свържа със собственика - не вдига телефона. Шофьорът обаче печен (направо голямо изключение) ми вика: Спокойно, ще дойде! Свикнал явно човекът... Стана ми обаче ясно, че няма тая работа да стане. Отивам при работниците, предлагам им допълнително заплащане да разтоварят на ръка, но те ме отрязват, с довода че щели да се преуморят и на другия ден няма да могат да работят.
От нерви незнам къде съм: чак такъв карък досега не съм имала. Всички съседи са се покрили, тръгвам да търся алтернативи - мотокари, електрокари - всичко е добре дошло. Отказват ми, изхабявали им се гумите от неравни терени. 4 часът е - успявам да се свържа най-накрая със собственика на крана - то бил вече в Ботевград. Ама по някое време можел и да дойде....Вече отчаяна по пътя гледам багериста с багера, дето ни изкопа основите. Обяснявам му ситуацията, човекът няма вилица, ама вика: Ще приспособим нещо - две шини (не си спомням точно как им викаше), ще ги захапе с кофата и ще стане като вилица. ОК, все едно ми е вече, само проклетия итонг да се разтовари...Направихме тая модернизация на багера, и хайде на работа. Работниците явно се смилиха и решиха да помогнат при разтоварването. Хайде, първото пале - криво ляво го наместиха, доста се поклати ама оцеля. Второто нямаше този шанс - стана на парчета. Е, вече ми падна пердето - разгоних всички и заявих че сама ще си разтоваря итонга. Понечих да хвана едно парче, и опа - маникюрът ми се счупи до средата на нокътя, рукна кръв. Разревах се като магаре от яд и безсилие. Скрилите се съседи явно чуха че има панаир и решиха да позяпат. О, не било панаир точно, защото един симпатизиращ съсед направи предложение на което "другите неможаха да устоят" - да се хванем всички и да разтоварим. Така и направиха, през това време съпругът ми си доиде с 10годишния ни син - мобилизирани бяха веднага и двамата. Работниците също се включиха, независимо че упорито ги гонех - когато ми трябваха не пожелаха. Сега ще ми се правят на услужливи. Не ми дадоха да вдигна една тухла. И шофьорът доброволно взе да помага. За 1/2 час тухлите бяха разтоварени. Часът беше 18.30

А аз накрая- омазана с кръв, подпухнала от рев, мръсна бях просто парцал...
Един душ, никакъв секс, здрав сън и утре пак на "обекта"....Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-10-24 00:15 от magea.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
24-10-2006 - 08:46:34
Magea, triabva da si smenish nika na Magia!!!! clap: clap: clap: clap:

Pozdravlenia za mechtata i pretvoriavaneto i v realnost!

Az sashto imam opit v "stroitelstvoto" no e za apartament - ot izbor i pokupka do proslediavane na stroezha (ne e mnogo po-razlichno ot kashta, samo s materialite ne se razpraviash, no greshkite si gi debnesh) i dovarshitelni raboti.Znam kakvo e otnoshenieto kam zhena (che i blondinka) s chertezhi i ruletka v raka!No na tretia den tehnicheskia me pita - ti neshto indjener li si? Gledam chetesh chertezhi pa gi i razbirash..?

Niakoga i moiata mechta za kashta shte se osashtestvi, zasega samo terena e osiguren...

Boby, ti dokade stigna s tvoita mechta, zapochna li stroezha ili ne oshte?
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
24-10-2006 - 12:53:33
Аз си строя - ти за мен не се притеснявай. Така да се каже професионално. Мен ще ме изгонят ако ползвам метални платна и дървени подпори и строя по начина по който описваш нещатата. Ама нали си е за теб може и такаsmiling smiley
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
24-10-2006 - 13:49:26
Magea явно не работи или има собствен бизнес, откъдето може да се чупи по всяко време, за да бъде на обекта ежедневно, постоянно... Това не е възможно за хората, които са наемни работници някъде. А това да си неотклонно там е много важен фактор при строежите. Дори и с фирма, човек пак трябва да е там. А за да се строи по стопанския начин, трябва или единият (от съпрузите евентуално) да не работи или някой от двамата да напусне работа и да се занимава със строежа.
Така че да не опростяваме нещата, не е въпрос само на мечти и желание. Въпрос е и на възможности.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
24-10-2006 - 14:12:28
Ако е възможно дайте някакви координати за връзка с бригадата.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход