Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

купих терена,а сега накъде? :-)

Публикувано от outlander 
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
04-11-2006 - 11:42:17
Започнах използването на програма за проектиране и разбирам, че практичността и архитектурата са две различни нещаsmiling smiley Как сте проектирали предверието си? Аз избягвам в проекта всякакви коридори и големи неизползваеми пространства, но на първият етаж ми се събират в предверието - врата за гаража, врата за стая, врата за вход от към двора и стълбище. Не ми се иска да правя голямо това помещение, но ако толкова врати са в едно малко помещение ще е прекалено подтискащо. ????И на мен ми харесват вътрешни стълби, но ще предпочета затворено стълбище и още врати. Но все още не мога да преценя как и къде да го разположа. Имам нужда от още мнения и препоръки за това как сте си избрали големината на стаите, направихте ли си предварително разпределение за обзавеждането и случи ли ви се след изпълнение на проекта да си казахте, че нещо трябваше да е по- различно. Имате ли проблеми с външните бани?
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
05-11-2006 - 18:39:31
Да, ужасно е трудно да съчетаеш "архитектура" с практичност..smiling smiley Затова задайте си приоритети. Кое е по-важно за вас. Ще се опитам да ви ориентирам с моето виждане, но не забравяйте че всеки си има собствени представи.
Аз исках да съчетая доста неща - не изчанчена (асиметрична) външна фасада, много помещения на юг, малко коридори, без "мизерни" или излишно големи стаи и бани, не по-голяма квадратура от примерно 300 м2.

Най-малката ми спалня е около 12 м2, а най-голямата (главната)- 18,3 м2. Смятам че спалня под 12 м2 е малка. Чисто без стълбището холът ми е 5*5 (25м2), трапезарията - 12м2, кухненския бокс - 8,8 м2, коридорът на 1ви етаж - 1,5*4 м, а на 2рия - широко 1,3 м.
И аз имах много притеснения за размерите на стаите, но като се очертаха вече реално, предварителните ми представи се оправдаха, т.е не съм преправяла по време на строежа. Смятам за задължително предварително разположение на мебелите - на проект. И то в реални размери. Тук искам да вметна, че много държах всички легла в спалните да са ориентирани север-юг (това разположение на тялото съвпада с движението на електроматнитните полета на Земята). Това ми създаде допълнителни трудности.
За стълбището - след като сте решили да е затворен тип, може би най-добре е да е към предверието ви - входното антре. Нормално е там да има повече врати. В моето например има вграден гардероб, врата към склад, врата към тоалетна,към спалня, към килер под стълбището, и врата към всекидневната. Не е толкова ужасно. На втория етаж пък в антрето имам 6 врати - 4 към спални, 1-към баня и 1-към мокро помещение. С мъжа ми се майтапим, че ще им сложиме табелки с номера, защото аз още се бъркам къде влизам...smiling smiley Иначе на проект ги зная наизуст...
Вероятно предверието ви е квадратно, а не като коридор и затова ви притеснява. Ами може да ги надпишете и вие...smiling smiley А без предверие и вграден гардероб в него, според мен, неможе. Особено в нашите студени и кални условия. Ако има къде, горещо ви пепоръчвам да предвидите такъв за зимни дрехи, обувки и т.н.
За баните....Какво имате в предвид? Какви проблеми? При мен само банята(тоалетна) на първия етаж е вътрешна. На втория етаж и двете са с по една външна стена с прозорец. Едната е източна и е само за главната спалня, а другата е северна - за останалите 3 спални. Аз харесвам банята да има естествена светлина, а съм оставила на "частната" баня и големичък прозорец за влаголюбиви цветя.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-11-05 18:45 от magea.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
28-01-2007 - 13:15:28
Здравей magea,

откровенно се надявам да посещаваш още този формум. Както по на-горе сподели един участник ти си наистина много ценна за форума и за всички нчинаещи стройтели. Найстина се възхищавам на енергията ти и ентусиазма с който разказваш за строчщата ти къща. Бих споделил че човек може да научи от всеки твои пост по малко. Стига с хвалбите "достатъчно ги имаше до сега". Аз също имам намерение да построя семейно огнище на парацел приблизително около 1.000 мм2. Парачето земя е налично и следват, ограда, проект, груб строеж и т.н. Но както ти спомена важно е човек какво иска, на каквао да наблегне при изготвянето на проекта. Ще се радвам да разбера как ти си разпределила пространстовото на новото си жилище. Аз разполагам също с програмата цитирана от теб и ако не е проблем за теб с радост ще се запозная с къщата ти и отвътре, разбирасе ако нямаш нищо против.
Сега е Зимен период сигурно е пауза на стройтелната площадка но винаги има нещо което можеш да споделиш. Ще се радвам на някой нов пост от твоя страна.

P.S. Съпруга ти и сина ти сигурно са наясно колко е важно да имат такъв човек до себе си.

Поздрави clap:
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
29-01-2007 - 00:48:53
Благодаря за милите думи. smiling smiley Де да можех и да готвя така добре, а и да ми се случваше по-често...smiling smiley
С удоволствие ще помагам, доколкото ми стигат познанията и малкия опит. А Chief Architect е наистина добър избор. Дава много възможности. Най-трудното при нея са котировките... Докато рзбереш къде са скрите де..smiling smiley

За разпределението отвътре виж тук и тук

Между другото, ако не си се спрял още на прект, разгледаи на този линк: [www.postroi.ru]. Има хубави идей.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
29-01-2007 - 03:06:21
Здравей, magea!

Тия думи за ентусиазма и вярата са много смели и ценни - истински съвет clap:
Наистина дано не се надценяваме или подценяваме в нищо - нека сме смели, но и трезви clap:

До къде стигнахте със строежа? Може би като жена още повече ще имаш думата за довършителните работи spinning smiley sticking its tongue out winking smiley

пп руският сайт е супер



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-29 03:16 от Котаракът с чизми.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
30-01-2007 - 22:34:35
Стигнахме със строежа ей до тук:



А сега работим върху ел. инсталацията, а аз си играя с екстериора на къщата. Ето и една визия.



Май много контраст..?? :crazy:

Приемам всякакви мнения, коментари и критики.smiling smiley Утре ще експериментирам друго.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
31-01-2007 - 04:44:59
ха! Браво, 'е clap:
Щом знамето се вее - нема страшно winking smiley cool smiley

Ми, то като гледам за идеи вече е късно...
Хубави снимки smiling smiley

Еми доколкото имам престава, довършителните работи трябва да ги изчислиш средно като 55-60% от цената на целия строеж. Или ако грубият е излязъл 70000, то ориентировъчно ще ти трябват някъде около 85-105 хил. за окончателно завършване... Ама това е само "по средни норми", а голямо значение има как сте ги решили настилките, стените, дограмите, облицовките, двора, обзавеждането, мебелите...

Мен затова ми е интересно какво сте решили...

Имах проблем с едни клиенти, които отказаха хубаво жилище само защото беше с "итонг", ама не разбрах защо бяха против...
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
31-01-2007 - 14:10:57
Все още съм в процес на решение....
Общо взето, смятам да сложа ПВЦ дограма с Gealan или профил, троен стъклопакет, бяла. Тук без компромиси. Подовете на първо време с ламинат. Ще ми се да го комбинирам с някакви пана от плочи (камък) в трапезарията и хола под които да вкарам подово отопление. Стените - мазилка, а таваните гипсокартон. В хола, трапезарията и главната спалня окачени тавани на 2-3 нива, скрито осветление. Цветое - пастелни, светло дърво, стъкло. Въздух, пространство, изящност и акценти. Отопление - вероятно комбинирано пиролизно котле и тръбни слъневи батерии.
Отвън....Много ме "дърпа" smiling smiley да сложа сайдинг с 7-8 см минерална рулонна вата. Обаче това ме ограничава в реализацията на подобни идей като горепоказаната. Може и да измисля някаква комбинация...Ако направя мазилка, ще сложа 7-10 см. стиропор.
Дворът: Ограда към улицата с нисък борд-60 см+колони и ковано желязо между тях. Към съседите ще излеем един борд с бетон и мрежа. Ще насадим вечно зелен жив плет. Една липа към улицата, два сребърни бора, плодни дръвчета в долната част на двора, 2 студоустойчиви палми пред верандата. Повече многогодишни храсти, розариум, и цветни петна от едногодишни цветя. В долната част на двора имам едно естествено езерце. Ще го обзидаме с камък, ще пуснем водни лилии и Кои. Може и две патици да си живеят там, само да не изядат рибатаsmiling smiley) До езерцето една люлка с пергола обвита с виещи се рози. Задължително ще вкарам в почвата тръби за автоматизиране на поливането. Това с марчкучите е грозна и кална работа. С жив плет ще си оградя един терен за "опитно поле". Малко магданоз, копър, лук, саладки, краставички..... Без домати!smiling smiley
Имам един басейн от тия с надуваемия борд - 4 м диаметър. Става да се охладиш в жегата лятото. А за детето си е супер. Няма да градим друг басейн. Много чистене и работа с него, а и в нашия хладен софииски климат, не може без подгряване.

Все още много мечти....Но мечтит понякога се сбъдватsmiling smileysmiling smiley

За итонга....много се коментира по форума. И не само.
Ние направихме външните стени с итон поради няколко причини - икономически и практическиsmiling smiley Ще спомена само, че сме близки с хора от "кухнята" на итонг, чиито къщи са със същите газобетонни блокчета. Запозната съм със слуховете че е "радиационен". Стар трик на конкуренцията. Нали знаете вица за сестрата, дето я набедили че е к..., а доказвай после че нямаш сестра. А това че гълтал вода... Та няма да го оставя без външна изолация и облицовка. Да го видим как ще гълта тогаваsmiling smiley. Иначе си е супер материал, по-добър топлоизолатор от тухлата.
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
31-01-2007 - 14:28:56
Ех, magea, как ме накара да се размечтая, колко успокояващо ми подейства твоето описание, че чак спрях да работя moody smiley
Но сега делово :] Април месец идва и моето време за реалности, т.е. да почвам да строя, но ... какви да бъдят тухлите, ти заложи на итонг, аз също мислех за итонг, но в предишни постинги почти ме разубедиха, а сега ти отново запалваш тази искра. Ако не ти представлява проблем били обяснила по нагледно твоето виждане по въпроса "Ние направихме външните стени с итон поради няколко причини - икономически и практически" Кои са икономическите причини, а практическите? Благодаря ти предварително!
Re: купих терена,а сега накъде? :-)
31-01-2007 - 14:55:12
Икономически причини...smiling smiley Успяхме да се доберем до т.н. нестандартен итонг на по-ниска цена. Излезе по-евтино от тухлата. Практически или други предимства: както споменах по-горе по-добър топлоизолатор, лесно се обработва (пробива, канали). Но за вътрешни стени не сме го ползвали. Много лош звукоизолатор.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход