Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Здрав и лек бетон за отливане на детайли
03-03-2018 - 16:40:09
Здравейте на всички!

Честит 3-ти март!

От месеци чета форума и научих много, ама много полезни неща. Постепенно се "запалих" по бетона и започнах да експериментирам разни неща. Правя дребни детайли от бетон - малки скулптури и елементи с отливане или пресоване. Тъй като част от тях изпращам по пощата се опитвам да постигна едновременно лек и същевременно здрав бетонен детайл.

Каква е целта ми?
 • да имам детайлна и ясна отливка
 • да няма "ронене" на бетона
 • детайлите да са леки и същевременно здрави
 • да постигна бързо стягане на елементите (това последното не случайно е най-накрая т.к. е по-скоро желание отколкото някаква необходимост)

Започнах да експериментирам с различни смеси от бетон, перлит, шамот, хартия и пясък (в различни съотношения и състави). За ускоряване на стягането използвам сода каустик и водно стъкло.

Естествено някъде бъркам, защото дори в най-добрите ми опити "изделието" се получава ронливо. Единствените ми успешни експерименти са в "класическите" съотношения 1 цимент, 2 пясък и 3 фракция 4 мм и вода малко повече от количеството на цимента (за ливкост по-късно си взех пластификатор и намалих количеството на водата).

Преди седмица експериментирах с: 1 цимент, 1 шамот, 3 перлит и вода колкото цимента. Получи се зърнеста структура (хареса ми), но с не достатъчна якост. Знам, че още й е рано за набиране на цялостна якост, но дори в момента се рони. Сега мисля да я "омажа" с водно стъкло, но ще загубя от "натуралния" вид на бетона, а не искам. В подобни смеси (увеличих шамота за сметка на перлита и в някои включих и каменно брашно) добавих сода каустик и водно стъкло до 5% от обема на цимента. Получи се нещо като гаден скреж върху изделието, който се смачква при докосване с пръст. В общи линии - чист брак.

Преди месец имах един много несполучлив опит с 1 цимент, 5 перлит, което се получи страшно ронливо и чупливо.

В момента се чудя какво да добавя в микса за да увелича якостта на изделието и да спра това досадно ронене (ръбовете тотално се "заглаждат" от изронване и то преди транспортирането). Мисля, да експериментирам със следното:
 • блажна боя
 • полиестерна смола
 • епоксидна смола
 • С200 лепило

За блажната боя го четох някъде из форума. Другите "хрумки" са ми попадали или от руски или от английски сайтове. Сигурно ще е доста разумно да добавя някакъв род фибри? Попаднах на някакво изследване за епоксидна смола към бетона (не замества водата), но резултатите не ме впечатлиха особено поне на хартия - не съм експериментирал.

В момента разполагам със следните ресурси: портланд цимент, бял цимент, фракция 4мм, пясък, перлит, шамот, каменно брашно, пластификатор, сода каустик, водно стъкло, полиестерна смола, акрилна боя. За декофриране използвам сместа, която видях тук във форума - вода 80%, течен сапун 10% и олио 10% или машинно масло (знам, че не е добра идея заради повърхностното напрежение, но в студените дни става по-лесно). За арматура имам рабицова мрежа или конвенционален железен тел.

Знам, че повечето от съфорумците тук се занимават с доста по-масивни детайли, но се надявам някой да даде съвет. Тъй като количествата на смесите са направо миниатюрни на фона на каква да е строителна дейност мога да си позволя да експериментирам с по-скъпи материали, добавки, химикали и т.н. (стига да запазя вида на класическия бетон и естествено да мога да ги открия по магазините).

Абе противно на поговорката - пари имам, дайте ми акъл! МОЛЯ!

ПП много се надявам да се включи някой от участниците, от чиито постове съм черпел познания и вдъхновение през изминалите месеци на анонимно експериментиране.
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
04-03-2018 - 13:26:34
avatar
Ще се опитам тия дни да си открия рецептурите и да ви ги изпратя

Чест и почитание
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
04-03-2018 - 18:17:13
Изключително много благодаря за отговора! С нетърпение очаквам рецептите за да видя къде допускам грешки.
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
05-03-2018 - 13:46:06
avatar
Намерих нещо,стига да ви свърши работа..
Рецептурата е за бетони,но ще ви свърши работа...
- цимент марка 42 и нагоре - 300 кг за 1 м3
-пясък - 810 кг за 1 м3
- фракция 5-15/40процента/ - 400 кг
- фракция 15-25 /60 процента/ - 590 кг
- Н2О - 145 л.
Всички фракции могат да се заменят с възможно най малките - зависимост от детайла който ще правите,като тази 5-15 може да се замени с каменно брашно,а другата с грис/мозайка/.
Надявам се да съм бил полезен.Всичко което ще правите като рецептура трябва дъ съобразите,че дадените материали са за 1 м3.Използвайте вибратор за да не получавате шупли

Чест и почитание
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
05-03-2018 - 17:54:20
Здравейте,

много благодаря за рецептата. Ще направя няколко проби като заменя фракцията с по-дребна или каменно брашно. След това ще заменя едно от съотношенията с перлит и ще видя разликите в теглото и здравината.

Първо обаче трябва да взема друг цимент т.к. имам портланд 32,5. Глупаво от моя страна, ама когато го купувах идея си нямах, че имало различни видове освен "бял и сив".

Тези дни ще си сглобя и вибро масата и ще реша въпроса с вибрирането.

Още веднъж много благодаря за отговора!

А дали ще е разумно да мокря перлита преди да го добавя в сместа? От една страна перлитът е силно хигроскопичен т.е. "изпива" водата от сместа и пречи на хидратацията на цимента. В същото време на някои места препоръчват перлитът да се мие т.к. служел за "резервоар" с вода, който се освобождава в периода на набиране на якост. От друга страна - по никакъв начин не мога да контролирам точно това "освобождаване" на вода от перлита, а и перлитът може да задържа вода дори с месеци.

Та от гледна точка на хора използвали перлит в практиката (а не само чели по форумите като мен) да мия ли перлита или да не го мия? Е, в това е въпросът!
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
05-03-2018 - 19:08:40
avatar
намокри перлита, но редуцирай направната вода,не ви трябва вибропреса,просто леко почукайте калъпите ако нямате вибратор...Изобщо защо се занимаваш с перлит при отливките?Замени го с топчета ЕПС по добре...

Чест и почитание
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
08-03-2018 - 08:29:35
Страшно много благодаря за отделеното време и съвети!

Топчетата ЕПС нямат "търговски" вид и като ги видят в елемента получателите мрънкат, че това е някаква евтиния, че ще се счупи на втория ден, че не е "естествено" и екологично и т.н.

Перлитът също е бял и го използвам при пробите и мострите. Впоследствие го заменям с вермикулит.

Вчера търсих рецепта за дребни детайли и довършителни работи и ми препоръчаха това:

6 части каменно (за предпочитане мраморно) брашно
6 части портланд цимент марка 42,5
1 част медицински каолин (мисля да го заменя с шамотна глина)
полипропиленови фибри (нямам дозировка, смятам да сложа "на око"winking smiley
вода докато сместа стане като глина (предполагам не повече от половината от цимента, но ще пробвам. Ще добавя и пластификатор за да редуцирам водата)

Какво ми харесва в рецептата:
 • Няма едри части и ще има фина и гладка повърхност
 • спокойно мога да заменя портланд цимента с глетчер и да правя бели детайли

Какво НЕ ми харесва в рецептата:
 • При това съотношение на цимента очаквам да стане трошливо. Т.е. ако го наложа върху друга основа като нищо ще изпада като мазилка на саниран блок
 • Полипропиленовите фибри ще се виждат в детайлите. Заменял съм фибри с накълцани кълчища за "натурален" вид и вероятно пак ще пробвам в тази смес
 • Поради липсата на по-едри агрегати се чудя дали изобщо това ще бъде здраво дори да отливам цялостен детайл или ще се троши като тебешир

ПП наясно съм, че темата не е точно "строителство и ремонти". Точно за това не си отварям нова тема за всеки въпрос, а си пиша в тази. Който смята, че съм досаден аматьор, който е чел разни работи в интернет и няма грам опит не е далеч от истината, но това не е причина да си вдига кръвното като се дразни на елементарните ми въпроси. На всички останали, които искат да споделят своите знания и опит ще бъда изключително благодарен!!!
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
10-03-2018 - 20:36:33
avatar
Фибрите биват много видове - използвайте тези които се слагат в лепилата - 5мм и не се виждат.Вчера намерих и други рецепти:
цимент 42,5 - 300
пякък 810кг
ф5-15 - 400кг
ф 15-25- 590кг.

б25 - ц-300 б30 - ц-340
п-830 п-810
ф1-380 ф1-380
ф2-680 ф2 - 630
н2о - 145 н2о 150л

Чест и почитание
Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
03-08-2018 - 17:58:13
avatar
Привет GOGOLE,

трябва да смениш вече името на GOOGLE

Concrete, кажи какво проавиш, за да сме по-полезни

Дай контакт за вермикулита, че нещо не откривам в последно време фирма, която да има налично

Rockwall Stone - Изкуствен Камък & Естествена Kрасота

Re: Здрав и лек бетон за отливане на детайли
05-08-2018 - 16:55:01
avatar
spinning smiley sticking its tongue out

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход