Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Топлоизолация на водопроводи

Публикувано от R. Velchev 
Топлоизолация на водопроводи
28-08-2006 - 12:58:45
Може ли някой да ме насочи откъде да си купя изолация за ПВЦ водопровод 18-20 мм от каменнна вата на Рокуул или Изовер.
Re: Топлоизолация на водопроводи
29-08-2006 - 10:44:18
R. Velchev здравей,

Нещо пак съм изпуснал! Не знаех, че изовер правят и изолация на тръбопроводи от каменна вата. Може би ще трябва да се поинтересуваме в техния форум.
А иначе аз след смяната на водопровода ползвах за малкото останали открити части нормалните пластични Тръби (шлаух), които могат да се купят във всеки склад.
Дори не обърнах внимание, какъв е материалът, от който са направени.
В процеса на кратко проучване предварително разбрах, че има търби на основата на полиетилен, на полиуретан, на XPS , но заради 2 щранга не си заслужаваше усилието за специални изпълнения.

Записал съм си някакъл линк за информация.

[www.aeroflexbg.com]
Re: Топлоизолация на водопроводи
29-08-2006 - 11:52:52
Здравей Начев,
аз в момента съм с такава изолация и то немска, но не върши работа. Моите тръби както знаеш вървят открити на тавана и зимата водопровода замръзна на най-недостъпното място, където Екозид не знам поради каква причина изобщо не са сложили изолация. Увивах ги с вата, но искам да си реша кардинално въпроса. Та сега ще сменям изолацията и искам да сложа свястна. Изовер и Рокуул имат, но не знам откъде да взема. В Бриколаж има турска Топлан или нещо подобно, но нещо марката не ме вдъхновява.
Re: Топлоизолация на водопроводи
29-08-2006 - 12:09:53
Да, сега си спомням за твоя специфичен проблем с неизолираните открити тръби. Беш его споделял преди във връзка с неблагополучията по строителството.
Мисля, че ще е положително да погледнеш на въпроса колкото може по задълбочено и да се разработи детайл. за изолация.

Попитай в изовер Светла Бонова или пък направо Явор (той напоследък май не се е появявал, сигурно пътува и е много зает ).

Правило ми е впечатление, че при тръбните изолации акцентираха на материали с клетъчно затворена структура т.е. XPS, полиуретан.

Може би твоят детайл за да има генерално решение трябва да има някакво съчетание на материали. Говоря интуитивно. Дано и Любо види въпроса ти. Той има много оригинален и смислен подход при отговори на проблеми от този род.
Не бързай, проучи нещата.
Успех !
Re: Топлоизолация на водопроводи
29-08-2006 - 18:42:07
Начев,
Благодаря за комплимента, но май съм пас. Гледам я тая тема 2 дена с надеждата да го изясните и да си го запиша наготово. smiling smiley
Не съм обърнал внимание, когато Радослав е споделял проблема, но също се каня да мина с някоя тръба през "таванското" - при мен е много малко, другото е мансарда.
Сигурно не е "оригинално", ама ми хрумва дали не може да се оставят тръбите ПОД изолацията НА ТОПЛО (в случая вероятно да се вдигне изолацията НАД тръбите, а съществуващата да се махне). Трябва отнякъде да дойде топло - при минус 10(16)оС навън, вата отдолу на тръбата (при Радослав май беше 25см), отгоре още 10см - очаквам тръбата да е на ок. 0оС (при спряна вода). Там горе никой не я топли (освен течащата вода) - топлината идва отвътре и нея трябва да използваме за целта. Сега като се замисля никаква изолация няма да помогне за повече от ден-два при нетечаща вода и няколко дена студ.
Хайде да чуем и др. мнения, защото нещо ще трябва да се измисли и за конденза (вероятно за през лятото).
Е май не съм пас - Начев е голям провокатор.winking smiley
Настръхват ми косите обаче - аз там мислех и разни разширителни съдове и подобни да качвам - добре че сигнализирахте - май ще трябва да се изолира покрива (при мен).
Ще следя с интерес.
Re: Топлоизолация на водопроводи
30-08-2006 - 09:21:21
Проблема е че тръбите вървят по пояса, който е по-висок от тавана, върху който е сложена изолацията и вече са монтирани със скобите и не могат да се местят, а са чешки пластмасови с лепене и трудно е сега да ги ремонтирам. Аз по принцип съм привърженик на тези с алуминиевата вложка, които са по лесни за свързване и работа. Там където замръзна вървят по северозападната страна на къщата. Замръзна на две места, на едното имам вентилационна дупка на сачака, откъдето зимата влизаше студено и замръзна даже в дървения пояс, където минаваше. Тази зима тази дупка ще я запуша (зимата не ми е нужна) и ще изолирам и пояса с вата да видя какъв е резултата. Там лесно после мога да я преместя. Но на другото място изобщо нямам изолация и въпреки че е над най-обитаемата част и съответно най-топла при големия студ февруари замръзна и то само за една нощ. Не мога да стигна до там откъм тавана заради фермите и окачвачите на гипсокартона и ще отварям сачака, за да го ремонтирам и смятам да изолирам там и самия пояс. Само една мисъл ме гложди - ако евентуално пак замръзне поради някаква причина, тогава и размразяването ще е по-трудно заради изолацията, сега слънцето като напече покрива (битумни керемиди в тъмночервен цвят) и се размразиха. Нямах вода в кухнята и пералното 5 дни. После оставях чешмата в кухнята да тече по малко до края на студовете, но това не е решение. Все пак съм решил всичките тръби да ги изолирам с изолация на Изовер или Рокуул, днес ще се обаждам в офисите им да питам къде има.
Сега се сещам и за едно друго възможно решение - Деви имат нагревателни кабели за размразяване на улуци, освен да взема най-малкия им кабел (15 м - 250 вата) и да го сложа до тръбата в изолацията и ако замръзне, включвам набързо и размразява тръбата. Кажете си мнението дали става.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2006-08-30 09:30 от R. Velchev.
Re: Топлоизолация на водопроводи
30-08-2006 - 10:20:08
Любо,
Изглежда, че добронамерената ми "провокация" все пак имаше резултат :-)
И мене ме терзаеше точно същата мисъл. Притеснявах се да г оизрека.
Като направим една перфектна топлоизолация на къща със скатен покрив, но неизползвано подпокривно пространство (точно така си представям къщата на Радо) излиза, че обричаме средата в подпокривното на много резки температурни колебания (лято, зима) и високи стойности (плюс, минус). Интуитивно усещам, че колкото и да изолираме, при задържане на студа достатъчно дълго ще стане беля.
А не си е работа с дни да ти тече чешмата.
Видях, че Радо е пуснал темата ив другия форум, може пък там да се даде решение.

Радо,
Добре, че повдигна темата. На пръв поглед изглежда битов проблем, но нещата опират до сериозни проектни решения. И аз имам една къща в планината, която мисля да топлофицирам след като направя изолацията на тавана и ме чакат сходни проблеми. Е, все пак при мене ще е неизбежно ползване на антифриз - по друго е.

В зората на демокрацията имах делови контакти с една немска фирма, която произвежда полиетиленови тръби с алу вложка. Споменавам го, защото съм виждал техни проектни решения, при което водопроводни тръби и дори тръби за отопление минават съвсем дискретно под специален жлеб долу зад ъгловите лайсни ( в ъгъла между стена и пода). Немците казваха : често няма смисъл да къртите и демонтирате старите тръби. Решите ли да ремонтирате, просто пускате новите. Е, неизбежно някъде те излизат и финалът е открит монтаж. Не всеки би приел подобно решение, макар че може да се ползва и някакъв П-профил за скриванене . Но, решения има всякакви.
Не мога да си го представя, как точно при тебе е изпълнен водопровода, но ми се струва, че най-добро е да се потърси едно стабилно решение, независещо от случайности.
Знам за Деви. Не помня, до каква температура се нагрява този кабел. Май беше нискотемпературна системата. И това би било някакво решение, но пак ставаш зависим от включено/изключено. Да не говорим за монтиране на автоматика.


Re: Топлоизолация на водопроводи
30-08-2006 - 10:45:13
Току-що гледах в страницата [www.devi.com] и това пише за приложенията на нагревателните кабели:

Broad product range
The DTIP is avalible in many different Effects ranging from 8W/m – 18 W/m.
Typical application areas:

* Floor heating in houses, offices, public buildings, factories, schools, nursing homes, etc.
* Ice and snow melting in stairs and driveways
* Frost protection of pipes, roofs and gutters

Спецификациите са:

Technical Specifications:

Cable construction
Twin conductor

Rated voltage
230V

Watts per meter
8, 10, 18 W/m

Diameter
Ø 7.0 mm

Conductor insulation
PEX

Sheath
PVC 90°

Rated temperature
65°C

Approval
IEC 800/CE
Pulling strength 200 N
Deformation strength 2000 N

Warranty
10 years


Ще ги питам дали стават за това което си мисля.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-08-30 13:15 от R. Velchev.
Re: Топлоизолация на водопроводи
30-08-2006 - 18:38:03
Радо,
Това трябва да стане - тия pipes те сигурно ги мислат като улуци (водостоци), но няма значение. "Наградена" работа се получава, но както споменах, трябва от някъде топло да се вземе - като (и ако) не може от къщата, нагревател е решение. Те май си имат автоматика.
Ба... тоя Екозид - те в стрехата ли са пуснали тръбите, че нещо не разбрах. Виж дали не може с някаква изолация ОТВЪН дали няма да успееш да "приближиш" тръбите към топлите помещения. За мен това е ключовата дума в случая. Дори ако трябва да се маха изолация и да се мести отвън.
ОБАЧЕ - това трябва да стане навсякъде. Една педя (недостъпна) ако остане ОТВЪН сигурно пак ще замръзне. То това и за нагревателя важи.sad smiley
Тогава вариант Начев (да е жив и здрав) - някакъв вътрешен зимен водопровод.sad smiley
Сага пак прочетох:
"Но на другото място изобщо нямам изолация и въпреки че е над най-обитаемата част и съответно най-топла при големия студ февруари замръзна и то само за една нощ."
Вероятно става дума за добра изолация на помещението и никаква на тръбите?
Ако може с нещо (плоско циганче или др.) да се "протегнеш" и "разчовъркаш" ватата, нея или друга да "заметнеш над тръбите. Идеята е тръбата да остане под топлоизолацията (и над пароизолацията) или най-много в средата и.
Изолация на кухината в стрехата също и полезно, но пак трябва сериозно да се покрие тръбата отгоре (ако има достъп през пояса). Ти не разказваше ли за лепен върху сачака стереопор?

Тъп проблем, но интересен и полезен.
Успех.

Начев:
"Като направим една перфектна топлоизолация на къща със скатен покрив, но неизползвано подпокривно пространство (точно така си представям къщата на Радо) излиза, че обричаме средата в подпокривното на много резки температурни колебания (лято, зима) и високи стойности (плюс, минус). Интуитивно усещам, че колкото и да изолираме, при задържане на студа достатъчно дълго ще стане беля. "

Прав си, но това си е класика - и при панелките е така, ама там не слагат тръби sad smiley
Иначе тази конструкция - добре вентилирано подпокривно пространство, над изолираните помещения си е един добър "буфер", който поема атаките отвън към обитаемите помещения. Особено през лятото - все едно стаите са на проветрива сянка, а вентилацията предпазва (в случая) и битумните керемиди от прегряване.
Дават (за къщи) през зимата вентилацията да се затваря - това може да помогне и при Радослав, ако е предвидено читаво.
Поздрави.
Re: Топлоизолация на водопроводи
31-08-2006 - 12:33:19
Автоматиката им в зависимост от външната температура - или в диапазона -10 - +10 или -10 + 50 или нещо подобно и не върши работа. Ще го включвам принудително с щепсел в контакта. Смятам да сложа до тръбата в изолацията единичен кабел 7 м - 125 вата, максималната температура, до която се нагрява кабела е 65 градуса, така че би трябвало да свърши работа, а и каменната вата е и топло и пожароустойчива.
Тръбата е положена върху дървения пояс (горната част на стените), върху който лягат фермите за покрива и на места минава през отвори в тях, не може да се мести. От вътрешната страна е окачения таван върху който е ватата, от другата страна е сачака, но и от двете страни е по ниско от пояса. Трудно е да сложа отвътре изолация до края на стряхата, затова ще отварям отвън и да се направи веднъж завинаги (със застраховката - нагревателя).
По проект тръбите вървяха в пода, махнахме ги оттам за по-лесен достъп, защото ако станеше нещо трябваше да махам пода или тавана на първия етаж, ама когато ги слагаха мен ме нямаше, после вече бяха затворили тавана и сложили изолацията и го пропуснах. Пък техника беше вечно пиян и така....



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-08-31 14:00 от R. Velchev.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход