Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Актуална цена на груб строеж.

Публикувано от thefog 
Re: Актуална цена на груб строеж.
04-12-2006 - 12:29:53
Стефане, а тези банки защо им дават тези потребителски кредити, като толкова много от тях имат и необслужвани такива кредити към други банки, има ги и в кредитния регистър на БНБ, там не гледат ли или са решили да си спестят таксата за инфото, или пък не им пука от лошите кредити. Все още доколкото знам те са по-малко от нивото в ЕС но бързо ги догонваме, и тогава какво ще правят.
Re: Актуална цена на груб строеж.
04-12-2006 - 13:23:04
Виж, всичко е въпрос на оценка на риска. Докато риск моделът показва, че при даденото ниво на лихвите и даденото количество потр. кредити(това са динамични величини, които се следят на дневна база в балансите) критичният праг, при който необслужваните или обслужваните със забава кредити не е достигнат, се буха яко промоции и раздаване. Ако това критично ниво се стигне, ще има проблеми, но то е далеч, далеч и все по-далече става с всеки изминат ден с кредитен портфейл на тези лихвени нива.... Лихвите затова не падат така , както на нас ни се иска и нивата в Европа показват - заради риска, изразен в тромавата съдебна система, мудните предварително производства, изпълнителни (впрочем там вече нещата се промениха - има частници) и т.н. Затова банките вклчщват яка рискова премия - взимат ти депозита на 3-5 процента и го раздават на 15-18-22 чрез потребителското кредитиране.
Какво тук значи някакъв си процент необслужени - риска, загубата от забавеното им плащане или неплащане въобще отдавна е прехвърлен на другия кредитоискател чрез скъпия крадеит.
Докато народа взима кредити, банките проблем нямат, помните пирамидите...
Проблемите ще дойдат ако народът не взима кредити, но това време отдавна отмина, за щастие на банките, за временно щастие на потребителя и за нещастие на наследника му, ако е честен и работлив и живее у нас. Поне засега....
Нали се сещаш каква гуша правят не само търговците а и банките покрай празниците с тоя юруш на народа и масово пазаруване, вкл. на кредит...
Re: Актуална цена на груб строеж.
04-12-2006 - 13:41:31
Знам, че има и ще има все повече и повече работа за колекторските фирми, а и доколкото чувам бизнеса с изкупуване на дългове почва да набира скорост и тук. И тогава ще потребителите ще вдигат вой и ще боли, ама сега никой не мисли. А българина в повечето случаи за разлика от западняка има собственост, най-вече жилище, кола, има какво да се вземе. А ако и съдебната система малко се пооправи, за да вървят по-бързо нещата, тогава много изтрезнели ще има. Ще поживеем, ще видим. Ама май и пазара на ипотеки върви на бум, защото вече някои банки не смогват да продават лошите кредити на свои хора.
Re: Актуална цена на груб строеж.
04-12-2006 - 13:52:22
Да, както и в много други неща и в това обществото ще преживее своя катарзис. Но няма начин, това е естествен процес.
Re: Актуална цена на груб строеж.
15-12-2006 - 05:54:02
Az zavarshvam malak hotel v Bansko, 140E za grub stroeg, pochti sme na pokriv, no mislia da tarsia drug za dovarshitelnite raboti. Segashniat mi stroitel iska 200E do kluch, mislite li che tova e razumno? Blagodaria.
Re: Актуална цена на груб строеж.
15-12-2006 - 12:36:05
да, мисля, че е много много добра цена. Имаш късмет, че не строиш в София...
Re: Актуална цена на груб строеж.
15-12-2006 - 17:42:05
Аз строя в Пловдив, но без строителна фирма. Цената на грубия строеж до момента ми излиза средно към 120Е/кв.м. ако смятаме само разгънатата жилищна площ. По груби сметки до ключ, ще ми излезе към 165-170 Евро. С изолация каменна вата, PVC дограма с К-стъкло и гръцки тухли и керемиди.
Re: Актуална цена на груб строеж.
15-12-2006 - 18:01:51
165-170 общо или върху грубото добавяш тази сума?
Re: Актуална цена на груб строеж.
15-12-2006 - 18:14:57
Общо разбира се ама може и малко повечко да е да речем с 10на 15 Евро това са някакви груби мои сметки, като завърша тогава ще видим наистина колко ще е smiling smiley
За дограмата ми направиха оферта от 6000 лева за около 40 кв.м. общо. За изолационна система пак около тази сума се въртят нещата. ВиК и Ел. си взех материали на много добри цени от завода в Бургас за кабели. Може би тук ще спестя малко пари, тъй като баща ми е специалист по тези неща и дефакто труда, ще ми е почти безплатен.
Re: Актуална цена на груб строеж.
15-12-2006 - 18:19:05
За пръв път виждам сметки в които грубия строеж излиза повече от половината от общия разход? Сигурен ли си в сметките?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход