Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Бетонна плоча без покрив

Публикувано от stanislawpetkow 
Бетонна плоча без покрив
08-11-2012 - 19:07:38
Колко години може да остане не застроена бетона полоча на къща без да бъде увредена?

Благодаря.
Re: Бетонна плоча без покрив
09-11-2012 - 10:22:28
avatar
Привет!След една година ще настъпи характерното "озъбване" следствие на цикъла замръзване и размразяване.Препоръчвам обмазване с течна хидроизолация за да предодвратите всичко това.Вярвайте ще си спестите нерви и пари....

Чест и почитание
Re: Бетонна плоча без покрив
11-11-2012 - 21:39:12
доста,но я грундирайте поне
Re: Бетонна плоча без покрив
11-03-2013 - 14:16:00
avatar
Re: Бетонна плоча без покрив
11-03-2013 - 21:08:54
Quote
stanislawpetkow
Колко години може да остане не застроена бетона полоча на къща без да бъде увредена?

Благодаря.

Причината за влошаването на бетона е корозия, която експертите разделят на 4 типа. Корозия на бетона чрез "излужване" се отнася до един тип корозия. Разтворимият компонент на циментовата основа на Портланд цимента е калциев хидроксид/гасена вар/, тази корозия се определя като един вид процес "извличане" на вар. Този процес обикновено е по цялата дебелина на бетона, и симптома е появата на повърхността на бели ивици. Следва да се отбележи, че този тип корозия на бетона се отразява и на технологията на приготвянето му. 2 вид корозия е свързана с развитието на обменните реакции между киселини или соли на околната среда и компонентите на циментовия камък. Най-често на практика, бетона трябва да се справя с излагане на неорганични киселини (въглена киселина, солна киселина, сярна киселина, азотна киселина) и органични (оцетна, млечна, и др.). Под действието на киселината, замазката е напълно унищожена, и отломки от разтвори частично остават на място. Въпреки това, не само действието на киселини има разрушителен ефект върху здравината на бетона. Основи/алкали/, върху структурните елементи на цимент и инертни материали, съдържащи силициев диоксид или алуминиев оксид, също може да причини големи разрушения на бетона. Трети вид корозия е натрупване в порите и капилярите на конкретни соли и тяхната последваща кристализация, свързани с увеличението в твърдата фаза. Солите се получават чрез химични реакции между агресивна среда с елементи на цимента или са доведени отвън/ капилярна влага/ и се открояват от разтвора, поради постепенното изпаряване на вода (разтвор). Отделен вид/4-ти/ на корозия е корозия от газ, газове разделени на три групи. Първият е въглероден двуокис, флуорид водород, флуор, силиций, фосфорен пентоксид, чифт на оксалова киселина. Тези газове формират практически неразтворими и разтворими соли на калция, като по този начин се увеличава обема на твърдите вещества, чупене на монолитен бетон. Втората група от газове (сяра и серен диоксид, сероводород) образува трудно разтворими сол, която се придружава от голямо увеличение в обема на твърди фази, което води до унищожаване на бетона . Халогенирани газове (хлороводород, хлор, хлор диоксид, бром и йод чифт), азотни оксиди, азотни двойки киселина и др. . Ефектът на тези газове води до разпадането на калциевите соли или кристализация с последващо увеличение на обема. Солите могат да се формират по отношение на арматурата като агресивни или неутрални. Накрая и замръзването на водата в капилярите и порите на бетона също е много разрушително. Това са почти изчерпателно въздействията върху бетона.
В конкретния случай най-вероятната корозия е тази на въглената киселина,която се получава при взаимодействие на въглеродния диоксид от въздуха и дъждовната вода.Въглената киселина въздейства на калциевия карбонат от циментения камък и го превръща в калциев хидрогенкарбонат,което е водоразтворимо съединение и така се нарушава структурата на бетона с отмиване, като се получава тъй-нареченото "озъбване"на бетона.За да се избегне това плочата се третира с рядък 10-12% процентен воден разтвор на водно стъкло/натриев силикат/за да пропие в дълбочина.Може третиране и повече от веднъж с разход 150-250 мл. на м2.Образува се калциево -силикатен хидрогел,който след отделяне на водата от изпарение става много здрава структура,запълва порите и капилярите на бетона и го защитава от външно въздействие.Това е най-евтиния ефикасен начин на защита на бетона от покривната плоча.Втора възможност след първата /третирането с водно стъкло/е да се боядиса повърхността с боя за пътна маркировка.Боята съдържа смоли,които прекратяват водопопивността на бетона и неговото разрушаване.
Re: Бетонна плоча без покрив
13-03-2013 - 10:50:17
avatar
Привет!Само да споделя - оказа се ,че водното стъкло не е устойчиво на УВ ,пожълтява и след време става ронливо!
Приятна технология,но има своите недостатъци.За употреба вътре в помещението ще е идеално,но в случая за покрива е нефункционално!

Чест и почитание
Re: Бетонна плоча без покрив
13-03-2013 - 12:54:10
Quote
gogol
Привет!Само да споделя - оказа се ,че водното стъкло не е устойчиво на УВ ,пожълтява и след време става ронливо!
Приятна технология,но има своите недостатъци.За употреба вътре в помещението ще е идеално,но в случая за покрива е нефункционално!
Водното стъкло може и да не е устойчиво,но в случая става друго ,реакция на водното стъкло с водоразтворимите калциеви съединения в структурата на бетона и резултата е калциево-силикатен гел,който като втвърди вече не е водно стъкло (натриев силикат) ,ами калциев силикат.Различни неща са.Става яка кристална ,подобна на стъкло структура ,която попълва порите и капилярите в бетона и най-важното е ,че въздейства върху водоразтворимите форми на калция в бетона.Така бетона става в пъти по-водонепропусклив и устойчив на външно /атмосферно/
влияние при нисък разход на финансовия бюджет.Значи да уточним: това не е просто да намажем повърхността с водно стъкло ,за да се притесняваме от УВ лъчите.Това е да направим достатъчно рядък разтвор във вода на водно стъкло, примерно от около 10 % с цел да пропие дълбоко в бетона и свърже водоразтворимите съединения на калция,които иначе може да са в бетона от 1% и нагоре.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2013-03-13 13:14 от фло.
Re: Бетонна плоча без покрив
14-03-2013 - 08:50:08
avatar
В интерес на истината не пуска вода - просто не е в добър търговски вид след около година.....

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход