Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Къща около София - заслужава ли си да се захващам?

Публикувано от млад строител 
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
18-08-2012 - 17:49:43
Ще отговоря на всички, дано не пропусна нещо. Започвам с парцелите над 10 съм набелязал. Вчера бях на огледи и по-евтиният (65000) лева беше по-голям, по-равен и с по-добра гледка от по-скъпия (80000), така че всичко е въпрос на пазарлък. Да не казвам, че и двата брокера почти в прав текст обясниха, че цената подлежи на коментар при бърза сделка и плащане в брой. Не попитах, но последното ме наведе на мисълта, че явно има хора, които пробват лизинг?!?

А защо 400+ квадрата? Сега ще обясня
Една родителска спалня от 40 м2, 3 детски по 20, гостна 20, баня и тоалетна към всяка една от тях (общо 5) или към 50 м2 и отделно тоалетна към родителската, 1 голям дрешник към родителската и 4 по-малки към останалите или общо 50 м2, кабинет 20 м2, една обща тоалетна на първия етаж, кухненска част 20 м2, трапезария 50м2, склад 10м2, котелно 10м2, стъбли + коридор на втория етаж + площта на стените и идва над 350 м/2. На последния етаж имам студио от 50 квадрата за няколко фитнес уреда, домашно кино, билярд или друго подобно. Имам и по-натъшни планове в близките 10 години, но ще ги спестя, че ще стане мазало. Като цяло не съм от скромните, когато става въпрос за личния ми комфорт. И да не броим наследствените пари мога да осигуря 250000 лева за жилищните си нужди, да обслужвам кредити си и да поддържавм над средния стандарт на живот.

Реално до ключ възнамерявам до довърша максимум 50%. Моите сметки бяха следните:
При умерено консервативно допускане от 120 е/м2 +10% оскъпяване заради определени архитектурни предпочетания са необходили 60000 евро за груб строеж. Панорамните прозорци ще смъкнат цената ако дограмата не е някаква изключително скъпа. Въпреки това такава икономия не калкулирам. 200 е/м2 за довършване на половината къща са към макс 45000 евро. С парцел за 35000 - 40000 евро, което е под предварителните ми очаквания, но напълно реално предвид огледите и разговорите до момента, идва малко под бюджета. В средата на другата година ме чака повишение (планирано) и от известно увеличение на заплатата. Ще мога да взема още 50000 лева, които щяха да стигнат за оградата, настилките и разни дреболии. Бях споменал и за 6000 паунда от студентските години ако не успея веднага да изтегля кредита. Най-малоумното нещо е, че мога безпроблемно да взема 100000 евро на лихва до 4.5%, а за останалтие 50000 лева на 8,5% трябва да се скъсам от разправии с БГ банки.

По новите сметки със 150 е/м2 груб строеж и 250 е/м2 довършителни работи идват 250000 лева + парцела и съм изхарчил заема, парите от наследството и спестяванията. С последните 50000 няма как да се закупи частично обзавеждане, изгради ограда, настилки, че и не съм смятал някои неща от първата фаза, които ще дойдат до 10000 лева. Въпреки всичко ще говоря с моя проектант да видим какво ще каже. За неговата къща помня, че я беше строил прохождащ в бизнеса и му я прави почти по себестойност само и само да да си я сложи в портфолиото. Сега да ми извади един такъв за Софето и ... май много се размечтах.

За втори и последен път - в къщата ще живеят цивилизовани хора, не допитък да се рине след него. Нека някой ми обясни какво толкова има да се чисти на. На родителите ми къщата може да е само 250 м2, но има покрит басейн, открит басейн, парцел от над 1.5 дка и пристойка отделна от прокрития басейн. Сами си чистят хората, никога не са викали фирма, никога не са се оплаквали, че им е трудно, а аз никога не съм виждал мръсотия. А за цената веднага казвам - от тия 250 квадрата се топлят 2/3. Ама като казвам топлят, значи, че климатиците въртят цяла зима без да спират дори, когато по сервизни инстукции трябва да са спрени и вътре се ходи по къс ръкав. Сметка за ток над 300 лева са имали само през декември, когато сме повече хора.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
19-08-2012 - 02:06:25
Добре,че ти е ограничен бюджета...Иначе като нищо щеше да построиш някой замък като оня на Варадиново...smiling smiley))
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
19-08-2012 - 14:32:49
*ok*Следя темата с интерес, но излиза от моят мащаб поне с 2/3 РЗП.
Quote
salvador
Добре,че ти е ограничен бюджета...Иначе като нищо щеше да построиш някой замък като оня на Варадиново...smiling smiley))



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-08-19 14:34 от briko.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
19-08-2012 - 15:04:05
Площта на желаната къща и отделните стаи няма да коментирам, защото съдейки по желанията ти, сме доволно различни хора.
По постовете ти личи, че още нямаш 30 години, искаш всичко от живота "сега и веднага"? Смяташ, че си хванал господ за шлифера и приходите от тук нататък ще се увеличат в геометрична прогресия? Искаш ли снимки на започнатите къщи на хора, наскочили себе си?

Не се засягай, всичко горе е в подкрепа на съвета ми, а дали ще ми обърнеш внимание, зависи от тебе:

Почни строежа, когато имаш средствата да го завършиш напълно, евентуално да остане само обжавеждането.

Щом се хвърляш в такива дълбоки води, значи и доходите ти са прилични, предполагам за година-две ще си готов с финансирането.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
20-08-2012 - 11:30:13
Чистенето не е проблем?! На мен и гарсониера ще ми е проблем, но това е друга тема.
Понеже много хора се опитват да ти кажат, че малко се изхвърляш, но ти не им вярваш, аз ти предлагам следното - вземи под наем една подобна къща за 2-3 месеца. Може и в чужбина. Накрая се замисли каква част от къщата реално си я ползвал и колко време за чистене ти отнело (на теб реално ще ти отива много повече време за чистене и подръжка на твоята къща).
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
20-08-2012 - 22:45:17
Хм, тази тема все повече заприличва на "онези" дето са като сапунен мехур. Комуто ежедневието в работата е скучна и иска да открадне малко време от работодателя в правене на нищо то няма проблем. Ама за мен си е губене на време.
*pardon*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
27-08-2012 - 08:06:57
баси ненормалниците са българите.
Всеки се надпреварва на строи ПРОГИМНАЗИЯ.
Малко инфо от чужбина - холандия - къщите са по 80-90кв при това в "тузарски" квартал, Наем на такава е 1200-1500 евра.
И са на 1 етаж и са с всекидневна с кухня, 2 спални, кабинет + 2 бани - всичко това е 100кв площ.
Не знам за какво са ти 50кв спалня - сигурно тежиш 50тона и 20 на 2 метра, да не би спалнята да ти е 15х3 метра?
Всичко над посоченото е ИЗХВЪРЛЯНЕ или е за богаташи дето не си знаят МИЛИОНИТЕ
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
27-08-2012 - 11:39:50
Вчера най-сетне се видях с проектанта. Според него при положение, че се намери изгоден парцел с този бюджет е реално да се вдигне къщата на груб строеж и да се завърши около половината отвътре, но при компромиси с качеството. Не беше трудно да ме убеди, че за момента няма смисъл от третия етаж. Неговата идея е да се направят първите 2 етажа с външно стълбище, а третия, когато има пари.

Правилно беше отбелязано в коментар, че желаната площ излиза извън изискванията на устройствения план. Разисквахме два варианта за заобикаляне, като при единия може да се наложи да се бръкна с малко пари. Няма да влизам в подробности, но нещата се завъртат около принципа "серия от разрешени процедури превръщат нещо забранено в позволено".

Като ще си говорим за чужбина, къщите там и доходите, аз съм живял 4 години в UK и имам идея какво е положението. Къщите от 100 квадрата са на средностатистическите британци. Средната класа определено живее в по-големи. Няма да обявя точно колко печеля, но ще кажа, че след завършването имах оферти за около 45000 паунда годишно. В една от компаниите разширявайа дейността в софийския офис, който е главен за региона и се съгласих да дойда тук срещу прескачане на стартовата позиция и реално започване от второто ниво в йерархията. За него се плаща 50-55000 в Англия. Тук разбира се е значително по-малко, но съотношението средна заплата там : средна заплата тук е доста по-малко от разликата между моята заплата тук и моята заплата там, така че не ме мислете.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-08-27 11:41 от млад строител.
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
27-08-2012 - 14:41:24
Външно стълбище???
Помисли пак, ще се обличаш с палто всеки път като се качваш до спалнята през зимата ли?
Re: Къща около София - заслужава ли си да се захващам?
27-08-2012 - 15:44:58
avatar
...така че не ме мислете"
Да не Ви мислят хората, пък ги занимавате.

Мога да Ви кажа адски много неща от опита, който имам с къщи и с хора. И с тези дето започват да строят без пари, с кредити, и с тези дето имат пари в банка налични. НО няма да разтягам, само основни виждания по ваши думи.

Така като чета, тази къща я ще е готова, я не до 3-4 години./ при положение, че родителите Ви успеят да реализират имота или там каквото е О време/ И след това да се изплаща още 5 -10 години. Сигурен ли сте, че тази фирма британска и този нейн клон ще просъществуват 10 -15 години в българските условия на пазарен вакуум? То дори и вакуум няма.
А за 4 години, доколкото разбирам сте успели да съберете 6 000 паунда.?!

Външно стълбище като бонус, иначе ще има и вътрешно, нали?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход