Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Напука ми се бетонната плоча....

Публикувано от radula 
Напука ми се бетонната плоча....
14-06-2012 - 21:42:52
колеги, вчера налях втора плоча и днес тъстът ми се обади ,силно притеснен, че плочата е с видими пукнатини и водата избива чак на първия етаж/ плочата е под на таванното помещение над втори етаж
Наливането е започнало към 09.30 ч. и е свършило към обяд
До вечерта- поне 7-8 яки наливания на плочата, но...греда! Утре с надзора имам среща и ще имам повече инфо!
Фирмата, която ползвам е една от най-реномираните в Пловдив- голям производител на бетон.За сега ще спестя името й!
Моето питане е следното-ако се потвърди съмнението ми за резачка от към качество на бетона как да процедирам, какво да поискам от фирмата-сертификат, декларация за съответствие или нещо друго и къде да си търся правата?
Имам изрядни документи за строежа и не могат да ме "клатят" по този параграф!
Да взема ли проба от бетона аз или да извикам оторизирано лице и къде да го намеря?
Моля ви- помагайте!
Потънал съм в борчове, а пък къщурата е мечтата на жена ми и цялото ми семейство...
Благодаря ви!
Re: Напука ми се бетонната плоча....
14-06-2012 - 21:52:16
Не бързай да се кахъриш много, сигурно не е фатално, и при мен едната плоча стана така. Ама нека се изкажат спецовете, че ми е интересно
Re: Напука ми се бетонната плоча....
15-06-2012 - 00:27:49
Quote
LazarG
Не бързай да се кахъриш много, сигурно не е фатално, и при мен едната плоча стана така. Ама нека се изкажат спецовете, че ми е интересно
Ако знаеш на мен колко ми е интересно....Що пара съм погребал там- не е истина!
И на ли ме тресе параноята покрай тоя строеж веднага взе да ме гложди да не би самите "наливачи"- помпаджията и вибраторджията да не са ми били ножовка, защото бяха много гъсти с предния предприемач, когото пратих да се учи на друг строеж!
Може би сам си вкарвам мишки в главата, ама сън не ме лови да видя какво ще кажат утре хората..
Ти как се оправи с тези проблеми- вземи да споделиш, ако искаш На ЛС, ако искаш в темата- вярвам ще е интересно и поучително за другите колеги!
Благодаря предварително!
Re: Напука ми се бетонната плоча....
15-06-2012 - 11:17:25
Тези пукнатини са следствие "пълзенето" на бетона, а то се дължи на:
1. Количеството и вида на цимента (повече цимент- по-голямо съсъхване; цименти с хидравлични добавки съсъхват повече)
2. Количеството на вода- повече вода- по- голямо съсъхване
3. Висока околна температура- лошо
4. Висока влажност- добре
5. Добавъчни материали- при по- дребни съсъхването нараства
6. Липса на конструктивна армировка по повърхността на масивни ст-бет. ел-ти. (за плочи h> 18см)
По тези критерии търси твоите причини. Най- вероятно 2 в съчетание с 3,4 и 6. Предполагам, и бетона ти е поне В20.
За този някои други неизбежни процеси се мисли преди бетонирането, а още по- добре при проектирането!
Re: Напука ми се бетонната плоча....
15-06-2012 - 11:28:51
Миналата година пак имаше жеги и си спомням,че на единия съсед не му бяха разрешили да налива.Така си стоя обекта 3-4 дена и накрая правиха наливането вечерта,някъде към 6-7.
Re: Напука ми се бетонната плоча....
15-06-2012 - 13:45:03
При мене се получи така заради 50 кебапчета и 6л бира. Строителният предприемач беше си извоювал да черпя момчетата на всяко леене на бетон - няма проблеми - правех го редовно. Той обаче започна свой строеж на 200м от моя. Когато лееше бетон на неговия троеж, той също им правеше банкет. Точно този път обаче, за да си спести разноските, беше организирал леене на бетон на двата строежа, като целта е била да мине само с моята почерпка. Мене ме нямаше, приключили с моята плоча към 11ч и ги преместил да леят и при него. Аз отивам към 3 часа - плочата напукана, никой не се грижи за нея. Веднага опънах маркуча и с баща ми я поляхме, ама късно - потече отвсякъде. В същото време дойдоха работниците да си търсят кебапчетата и бирата, а аз побеснях. Виках конструктора, правих други консултации - общо взето мнението беше, че пукнатините няма да повлияят на здравината, а само на водоплътността - при пресмятането се предвиждало и такова некачествено отливане. Е, ритах, недоволстваш, накрая се съгласих да продължават с покрива. Плочите са по 20см дебели
Re: Напука ми се бетонната плоча....
16-06-2012 - 12:23:54
avatar
Мой съвет е да вземеш анкер МЕГАГРАУТ 101 и да направиш корекционна замазка с него върху цялата плоча.Ще се получи добре.Ако пукнатините са микроскопични - тогава материала е ЕПОМАКС Л10/20,който запълва конструктивните пукнатини и оправя сеченията.На база епоксид е и е скъп за жалост.Но масрафа при всички положения ще трябва да го понесе някой друг....

Чест и почитание
Re: Напука ми се бетонната плоча....
17-06-2012 - 15:39:01
Благодаря ви, че взехте отношение по моя въпрос! Нямах време да пиша по-рано, а и исках нещата да поулегнат като емоции, притеснения и пр.
Пукнатините са около 5-6 във формата на емблемата на мерцедес- нита микроскопични, нито разломи....С техническия надзор направихме обстоен преглед и неговото мнение е, че всичко е в реда на нещата и нямаме повод за притеснение!
Вярно е, че на 13.06 беше адска жега, но наливането с вода е започнало след по-малко от час и така с цикличност през2ч. до 24 ч.
Армировката е поставена грамотно, по план и с усилители и пр. Бетона е В20 и утре ще взема декларация за съответствие, така за свое успокоение.
Притесненията ми бяха да не би да е от изтичането през дървения кофраж на т.нар. "мляко" , но едната стая е на 100% с найлони и там е едната пукнатина! Явно бетона е много як и бързо е дръпнал- в 20ч. спокойно ходех по стълбите, а съм 85 кг.!
Каквото- такова!
Продължавам с подпокривното пространство/ разбирай- етаж.../ и покрива- и там ме чакат едни гимнастики...не е истина!
Ще се опре и до хидроизолации и ще ви помоля, за да не пълня форума с дублиращи питанки, да ми пратите на ЛС или в тази тема линковете на темите, свързани с този въпрос!
".....е да вземеш анкер МЕГАГРАУТ 101 и да направиш корекционна замазка с него върху цялата плоча"- някой ще ме светне ли какво е това и колко ще ми е масрафа за 120 м2 плоча!
Благодаря ви още веднъж и скоро може да постна някоя снимка...ако се оправя с иконите горе в прозореца, бати, те бая по-различни от другите форуми!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход