Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Oтоплителни системи

Публикувано от digitix 
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 21:41:47
Quote
Купувач

Подовото практически затопля сградата и ако аз редовно я "изстудявам" се губи смисъла. поне аз така мисля.
Имаш ли подово?
Малко бъркаш времето и затоплянето, но иначе има логика. То в тоя ред на мисли и външната изолация е непрактична, но е доста предпочитана.. *ok*
Гето,
Май аз те съветвах за подовото след радиатора. Не помня и не и се рови. Става с прецизна регулация на дебита. Не е най-добрата схема, но е много надеждна и изключително евтина. Единствен проблем е възможното прегряване на места от пода, но обикновено тва попада в периферните зони на подовото и не е проблем. Оправя се с реглаж от секретния вентил на радиатора и навиването на меандър, както и подбора на радиатор...
Ама тва за ташкент са си глупости.*xxx*, Ще ме извиняваш, ама пълни...
Ако имаше логика шофьорите да нямат поколение... всяка родА да е завършила около шофьорлъка!!*ok*
Има доста по-опасни моменти - лаптоп в скута, обездвижване, тесни слипове, дори горещите радиатори, както отбеляза Лазар... лошата температура за ташите е над 37гр. За да ги прегрееш с подово ще е нужно да ги топнеш във флуида*angel*
Подовото е лъчисто. Слънцето затолпя лъчисто. Най-близко до естествената среда на човека кое е? Радиаторите ли?*angel*
Мислете повече, отколкото пиете бе!- шегичка, ей!!!!!!
*drunk*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2012-04-06 21:45 от чаро.
Re: Oтоплителни системи
07-04-2012 - 01:41:17
Здравейте,
И на мен ми предстои строеж на къщичка и естествено въпроса с отоплението трябваше да бъде решен, като се търси оптимално съотношение инвестиция/ефективност.
Аз лично наех проектант по ОВ за да ми предложи решение. За информация такъв проект е около 400-500 лева, но наистина си СТРУВА да се дадат тези пари на специалист.
При моя проект оптималното решението е двустепенно - подово отопление с термопомпа от типа въздух-агент и пиролизно котле за локалното парно.
Горещо препоръчвам да се използват услугите на специалист по ОВ - това ще Ви спести страшно много нерви и пари!

Със здраве,
Re: Oтоплителни системи
07-04-2012 - 02:19:07
Тези "две степени" свързани ли са по някакъв начин или са съвсем независими една от друга?Защото свързването им е малко проблемен момент в БГ условия и ми е интересно как е реализирана идеята-пък било то и само проект.
Re: Oтоплителни системи
07-04-2012 - 07:44:15
Geto, не съм те съветвал аз за подово след радиатора, със сигурност. Никого не съм съветвал по този начин, дори съм отказвал обект на клиент, който искаше да му правя подово по такава схема. За твоето подово - извинявай, просто предположих, че е след радиатора, защото ми се струва доста оскъпяващо да се прави с всичката автоматика само за един контур. По-важната ми цел беше да разсеем съмненията за влиянието на подовото върху потентността*yes*. Не съм противник на радиаторите - те също топлят с излъчване, а не както конвекторите. Много недостатъци на подовото се изброяват и то все от хора, които нямат достъп, а са чули някакви слухове оттук-оттам. Всъщност аз истински недостатък не съм срещнал, освен да речем инертността - в някои случаи, защото в други случаи тя е предимство.
Re: Oтоплителни системи
07-04-2012 - 10:02:25
Аз не съм хич съгласен с идеята,че подовото може да се използва за охлаждане.Нужен е доста прецизен контрол,за да не се достига до точката на оросяване,при която започва да кондензира вода по пода.Например в момента,когато пиша това, навън температурата е 12 градуса,влажността 77% и калкулатора казва,че точката на оросяване е на 8,4 градуса.Този ефект е много трудно да го избегнем ако се ползва подовото за охлаждане.
Re: Oтоплителни системи
07-04-2012 - 13:48:40
Quote
salvador
Аз не съм хич съгласен с идеята,че подовото може да се използва за охлаждане.
А кой го твърди?
Re: Oтоплителни системи
07-04-2012 - 15:00:59
Има ли лазарки, че да ни изпеят една за здраве и берекет*drunk*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Oтоплителни системи
14-04-2012 - 00:23:51
avatar
Quote
salvador
За водната риза-въпросът е в мощностите.Камините имат два показателя-те отделят както лъчиста топлина,така загряват и водата във водната риза.На нашия пазар по принцип има голям избор на камини със сходни показатели.Ако камината има примерно 12 киловата мощност,то на водната риза са примерно 10,а като лъчисто отпление се изразходват 2.Колкото по-голяма,толкова повече нарастват и двете,но проблемът е,че не растат пропорционално,пък и камини с мощност над 30-40 киловата няма масово в продажба.Просто при камината няма начин в вкараш всичката получена при горенето енергия във водната риза.Гляма част от енергията ще продължи да се отделя в стаята под формата на излъчване в инфрачервения спектър.
Този проблем не,че го няма при котлите...но е пренебрежимо малък.Топлинните загуби в помещението,където са монтирани,са далеч по-малки.Така,че...няма проблем да си сложиш и 100 киловата камина (сигурно се произвеждат някъде)...но се замисли и в какво помещение трябва да я сложиш,за да оползотвориш примерно 15-те или 20 киловата енергия,които ще получиш под формата на инфрачервени лъчи.От там и камините не се явяват удачен избор,когато трябва да се топлят големи обеми.Не топлят само водната риза,горивнитят процес при тях по идея си е "едно към както дойде" и освен ако не са трайно привързани към гледката и усещането за открит пламък в стаята,повечето хора предпочитат да си закупят котел.Тръбна разводка,радиатори...няма разлика дали ги захранваш от камина или котел-все тая е.

Нормалната конфигурация при котел с водна риза:


Същата система,но отоплението вече не е водно,а въздушно


Комбинирана термопомпена система-котел и въздушна термопомпа:


Въздушно отопление с камина:


Същото с водна риза:


.Така,че...няма проблем да си сложиш и 100 киловата камина (сигурно се произвеждат някъде)...но се замисли и в какво помещение трябва да я сложиш,за да оползотвориш примерно 15-те или 20 киловата енергия,които ще получиш под формата на инфрачервени лъчи.От там и камините не се явяват удачен избор,когато трябва да се топлят големи обеми.Не топлят само водната риза,горивнитят процес при тях по идея си е "едно към както дойде" и освен ако не са трайно привързани към гледката и усещането за открит пламък в стаята,повечето хора предпочитат да си закупят котел.Тръбна разводка,радиатори...няма разлика дали ги захранваш от камина или котел-все тая е.

Пълна дивотия,не се изказвай за неща които не разбираш и не са ти познати.Отдавна горивният процес в горивните камери за вграждане в камини било то с водни или сухи ризи е напълно автоматизиран .Подаването на външен въздух за горивният процес ,регулирането на положението на дефлектора/димният зъб/ ,управлението на въздуха за вторичното изгаряне на баластните газове се контролират от специален електронен модул.
Това че българина не може да си ги позволи не означава че не съществуват такива горивни камери за камини.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2012-04-14 00:32 от MASTERCAM.
Re: Oтоплителни системи
14-04-2012 - 02:44:13
Хубаво,ама....аз няма да си правя подобна система.За това ориентирай обясненията към автора на темата...него (нея) ще трябва да убедиш в това да си инсталира в къщата горивна камера с електроника,чиято цена вероятно е съизмерима с цената на грубия строеж на къщата....
А да...и когато с първия токов удар в махалата тая електроника се възнесе във вечните ловни полета, вероятно ще трябва да чака техниците от Италия или Испания да дойдат да поправят системата...защото нашите ще го гледат тоя свръхмодерен изчислителен модул като голям камък...

Като знаеш сравнително простите климатици какви проблеми създават с нашия социално-икономически климат, модел на работа и традиции в отношението към клиента...защо държиш да започваш безсмислени спорове....не мога да разбера.По света се произвеждат хиляди неща,които никога няма да дойдат и в една бройка до БГ.Дори да се намери кой да ги внесе,няма нито кой да ги плати,нито после има някой,дето да е достатъчно опитен и грамотен,за да се занимава с обслужването им.
Re: Oтоплителни системи
21-04-2012 - 16:46:32
котел 38 киловата те оправя алуминиеви радиатори и боилери със серпентини за соларната инсталация
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход