Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Oтоплителни системи

Публикувано от digitix 
Re: Oтоплителни системи
05-04-2012 - 20:57:48
Да за баня мисля е наистина подходящо. Но да речем във всекидневна, детска стая или трапезария където човек прекарва голяма част от времето си не мисля че е добре. Колкото за обетованият запад то и там компаниите за да си продадат продукта ще ви кажат само положителните страни, а другото или ще премълчат или ще го сложат с малки букви дето ще ми трябват очила. Така беше и с асбеста. Казваха му най-добрият изолатор, чудото на века и т.н. а я виж какво излезе.
Защо мислите Бог е турил мадете на мъжа извън тялото, а на жената яйчниците вътре? Спермата иска малко по-студено. Ако щете приемете го за майтап и забравете.
Сотела на пелети всичко ще е максимално автоматизирано от където ще дойде и икономията. Ще монтирам термостати във всяко помещение с настройка за всеки ден и час от денонощието на седмицата и месеца. Ще сложа и температурен датчик за външната температура. Ще монтирам слънчеви панели за т. вода. Изолацията на къщата е добра. Ето как ще реализирам истинска икономия. Но вие сте на село, може и да има по голям смисъл с дървата.
М/у другото тази къща за целогодишно живеене ли ще бъде ползвана или само като вила?

Желая ви успех*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Oтоплителни системи
05-04-2012 - 21:39:02
Geto, a бе твоите маде да не би да висят до земята, че ги ръсиш таквиз? Моите (предполагам и твоите) са на 80 санта от земята, на толкова са монтирани и радиаторите, които греят с 80*С. Земята е далече под тези атрибути на мъжкото достойнство и е загрята до 28-29 градуса. Ай ся кажи кое щ'и стопли повече мъдята - радиатора или подовото, м? Освен това не вярвам да се разхождаш в къщи по шотландска поличка кат Сър Алекс Фергюсън, че да те обливат горещи вълни отдолу*yes*.
А, и още нещо се сетих, което също не се връзва с твоята теория - подовото отопление създава такъв комфорт, че се чувстваш оптимално при температура с 1-2К по-ниска отколкото с радиатори, така че мъжките атрибути също се чувстват по-комфотно*yes*
Re: Oтоплителни системи
05-04-2012 - 22:13:37
Quote
LazarG

quote]
Не са много по скъпи от дървата, на цената на въглищата са. Колкото до качеството - вярно е че има всякакви качества, но пазарът е достатъчно развит и имаш избор, особено през лятото, когато и цените са много по-ниски. Освен това има подходящи котли, които горят всякакви калпави и евтини пелети. И цената им е много по-изгодна от термопомпа да речем. Гарантира ти, че с котел на дърва може да изкараш някак си една зима в тази къща 400м2, но няма да искаш да повториш*yes*. Ако ще купуваш котел на дърва, поне вземи такъв, който да е подходящ за преобразуване в пелетен. Проичила ли си пазара на котли за дърва? Избрала ли си модел?


Нищо не сме избрали още. Има ли kомбинирани котли с дърва и пелети ? Ти какво би препоръчал - което да е комбинирано ? Това с термостатите само за пелетите предполагам ще работи, не виждам как ще стане с дървата ?
Re: Oтоплителни системи
05-04-2012 - 22:19:26
Quote
Geto
М/у другото тази къща за целогодишно живеене ли ще бъде ползвана или само като вила?

Желая ви успех*drink1*

На село ще сме за постоянно - на тишина, спокойствие и чист въздух smiling smiley
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 00:41:42
Автоматизацията при горивните процеси не означава непременно по-ниски разходи за отопление.Грубо казано,означава "повече" енергия и "по-малко" загуби.И дори това е с известни уговорки.Сама по себе си автоматизацията е скъпо технологично решение.Цената на самите уреди е в порядъци по-висока.И второ...не важи за всички горива.Зависимостта е,че колкото по-технологично решение избирате,толкова по-голяма ще е първоначалната инвестиция в него и толкова ще е "по-капризно" то към горивото.По-лошия момент с тези свръхтехнологични решения е тоталната им зависимост от ел.мрежата,което в прогнилия Запад може да не е проблем,но тук си е аргумент със сериозна тежест при преценката "за" и "против" високите технологии в отоплението.
Пелетните котли от високия клас не могат да работят с дърва.Това е територия на ниския клас,която по същество представлява нормални котли за дърва с присадени по един или друг начин пелетни горелки.Колко и как работят...теми и отзиви из нета колкото искате...преобладаващите се движат между отрицателни и умерено положителни.Предимствата на технологията са във високото КПД,малкото генериран отпадък,автоматичното подаване на горивото и фактът,че тази система позволява прецизно регулиране на температурата.Недостатъците са ясни и на децата и те се обясняват с недостатъците на българския пазар-изключително висока цена на горивото и липса дори на идеята за някакви стандарти ,касаещи качеството му.На пазара няма утвърдени имена,а всички производители работят на манифактурен принцип.Там дори малките предприятия са рядкост.Преобладават "микро" (според европейската класификация-с персонал до 10 човека).За национален пазар не могат и да мислят,всичко работи само за местни пазари с крайно ограничено потребление,чат-пат ако дойде поръчка от другаде и то след препоръка от друг клиент.Разходи за реклама и някакъв сериозен мениджмънт...варират към нула.
Пиролизни котли...една чудесна технология,с много малко отпадък,позволява регулиране.Но...самата технология предполага използването на идеално сухи дърва.От където всъщност идват проблемите и където е причината да не са се наложили масово на пазара.Естествено-висока цена на самата инсталация.
Котлите на въглища също позволяват регулиране...защо да не позволяват.Механичен термостат с помощта на лостова система регулира притока на въздух към горивната камера или при по-новите модели...температурен датчик подава сигнали към компютър,който управлява стъпков мотор....и накрая пак всичко се свежда до отварянеи затваряне на клапата за въздуха или ако е с вентилатор-регулира оборотите на вентилатора.
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 07:37:55
salvador, не е така за производството на пелети, ама изобщо не е така. Наистина има производители от всякакъв калибър, но това не означава, че колкото е по-малък производителя, пелетите му са по-калпави - напротив, има малки мебелни фабрики, които призвеждат пелети в малки количества, но с високо качество заради качествения материал - отпадък от мебелното производство. Има и големи производители, които работят предимно за износ - Италия и ЕС. Не е вярно, че пелетите в Бг са скъпи, напротив, по-евтини са от вносните. Има и по-калпави и поскъпи гръцки, украински и какви ли не. Просто в ЕС не можеш да намериш калпави пелети, а тук има, като съответно и цената е по-ниска. Разбира се всеки трябва да си преценява сам какво да купува, в зависимост от котела с който разполага. Колкото по-евтин котел, толкова по-лко компромиси можеш да правиш с качеството. Скъпите котли имат механизми за периодично почистване на горивната камера от пепел, шлака и други остатъци на некачественото горене, като по този начин стават непридирчиви към качеството на пелетите - важно е само цената да е ниска. Напоследък започнаха да стават модерни и пелетни котли, които могат да горят дървесен чипс (раздробена дървесина) - това е евтино гориво, полуфабрикат при производството на пелети. Цената му е около 2 пъти по-ниска от тази на пелетите, защото се спестяват скъпи технологични процеси.
digitix, разбира се че мога да ти предложа всякакви котли, но както разбирам рибата е още в морето - докато построите къщата ще изл;язат нови модели - секторът се развива много бързо. Което разбира се не означава, че трябва да спрете да се осведомявате. Пък иначе аз съм близнашки зет - няма да излагаме селото я, ще измислим нещо модерно, като му дойде времето.*yes*
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 09:06:58
Мерси на всички за отзивите. Ще продължавам да следя темата с интерес. Току що изчетох 35 страници от темата "Струва ли си да се отопляваш с пелети"...еми накрая не останах очарована от тях. Егати и разходите. Еми то за тая 400 кв. м. къща ще трябва да плащам сигурно по 800 лева на месец само за отопление.... Tо тогава с електрика ще ми излезе по-евтино.

Както и да е. Ще се чуеме пак като му дойде времето.

Успех и добре че лятоооооо идва скоро.
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 09:45:53
Quote
digitix
Quote
Купувач
При условие, че много често се отваря, ще има големи загуби. Например при температури над 0, спя на отворено. Т.е. изключвам едно помощение. После освен събота и неделя, през деня няма никой - защо да топля още две помещения с подово. То и събота и неделя повечето време няма никой. Или в крайна сметка заради 1-2 помещения не си струва инвестицията и текущите разходи. Все пак ще се прави разводка, или както там се казва, за конвектори навсякъде. След завършване на къщата, според финансовите "остатъци" ще се решава как ще задействам конвекторите. Варианта с дърва е изключен още преди момента на проектирането. winking smiley

Е добре де, не може ли да се раздели на отделни секции това в самия design и да "включиш" която стая искаш да отопляваш, а не целия етаж ? Защо отпада отоплението на дърва ?
Неефективно се получава при нашия начин на живот. Подовото практически затопля сградата и ако аз редовно я "изстудявам" се губи смисъла. поне аз така мисля.
За дървата - 2012 година сме. winking smiley Да, топло е. Но всеки ден чистене, носене на дърва. колкото и перфектна да е камината, сигурен съм, че ще има и опушване. Освен това опитай да се охлаждаш на дърва.
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 13:55:34
Quote
digitix
Еми то за тая 400 кв. м. къща ще трябва да плащам сигурно по 800 лева на месец само за отопление.... Tо тогава с електрика ще ми излезе по-евтино.
.
Сложи електрика на 400 кв. м къща и покажи сметката за тока тук. Ако евентуално ти се размине инфаркта, инсулта и всичките опасности за здравето от неочакван огромен разход!*angel*
Re: Oтоплителни системи
06-04-2012 - 20:48:16
Лазаре, не е хубаво за уважаван специалист да говори на изуст. Къде съм писал, че съм усукал тръба за подовото от съседния радиатор? Онова което съм писал по-горе е добронамерено с желание да помогна. Но така да говориш с подигравка не прави добро впечатление. Няма да се ровя в стари теми, но май точно ти ме съветваше да се вържа за радиатора. При мен тръбата е "усукана" в самостоятелен кръг със съответните термо вентили и т.н.
Инак за производителите на пелети дали са малки или голями не е важно, но виж трябва да са почтенни. Колкото до автоматиката няма да споря със Салвадор, но тя създава не само удобство, но в дългосрочен план и икономия.

Хайде със здраве. А пък Лазар утре да почерпи, че да му е живо и здраво името*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход