Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос за Ковано Желязо

Публикувано от Geto 
Въпрос за Ковано Желязо
15-11-2011 - 20:30:10
Въпросът ми е към железарите които посещават форума или онези които са поръчвали изделия от ковано желязо.

Въпросът ми е следният. Имам вътрешна стълба която тръгва от една всекидневна и води към втория етаж. Стълбата е бетонна с полуизвита форма, която смятам да обкова с дърво. Решил съм парапета на тази стълба да се изработи от ковано желязо. Летоска посетих множество работилници и ако всеки се рекламира с направа на изделия от ковано желязо, то никъде не видях нещо такова, поне в класическото разбиране за "Ковано желязо". Онова което видях са машинно изработени изделия или отливки, но не и ковано с чук в ръка желязо. Та знаете ли някой сериозен железар който да ми изработи този парапет от едно парче желязо по стария класически начин с чук? Също търся и ковани "коларски" пирони за масивна дървена порта.

Благодаря и със здраве*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Въпрос за Ковано Желязо
16-11-2011 - 08:46:38
И в друга тема бях споменал. Ковани пирони са ми предлагали циганите от Женския пазар на пресечката с Кирил и Методий. Също и панти за порти.
Елементи от ковано желязо съм си изработвал и сам. Нужна е масивна наковалня и чук, в зависимост от белега на удара, който искаш да се получи. Много добър резултат се получава с чук изработен от стоманена съчма от лагер, с диаметър 40-50мм(на съчмата).
Re: Въпрос за Ковано Желязо
16-11-2011 - 15:18:52
Пусни в Гугъл фирма 'Ковачи', човека се казва Любо работилницата им е на Околовръстното и Пушкин, след склада за строит. материали в посока към Борис 3-ти.
Аз съм супер доволен от тях, и ги препоръчвам с чисто сърце, правиха ми и стълбищен парапет, друг един парапет, холна масичка и закачалка в антрето и доста още дребни неща. Работят с желание, фантазия и хъс. Цените са много, много прилични. Мисля, че на сайта им има някои работи снимани, но със сигурност гарантирам, че нямат нищо общо с ширпотребата на заварени турски детайли от практикер или друг склад за желязо, каквито масово се предлагат....
Re: Въпрос за Ковано Желязо
18-11-2011 - 22:20:44
Стефане, не съм сигурен дали съм открил твоя човек, но намерих доста ковачи в София. Ще обикалям напролет и тогава ще търся пак.
Благодаря*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Въпрос за Ковано Желязо
21-11-2011 - 15:36:38
0887592365 МУ Е ТЕлефонът.
Не знаех, че в София има толкова фирми с това име....
Re: Въпрос за Ковано Желязо
23-11-2011 - 23:24:44
niama dobri ceni i ru4no kovane ...vseki kupuva gotovi elementi ima razlika pri elementite naprimer ednite sa italianski strahotno ka4estvo ...sigurno ne znaete 4e ima i kovana nerujdaveika ...i az naprimer do kvadrat12 pluten si go usukvam sam no sled tova se nalaga da se gree
Re: Въпрос за Ковано Желязо
23-11-2011 - 23:34:46
На машинното не може ли да му се придаде вид като на "млатено с чука" и да се реши въпроса?
Re: Въпрос за Ковано Желязо
24-11-2011 - 00:16:23
Салвадор: Хе, хе. Абе то може и да може ама....

Железарите: И защо да няма добри цени за ръчна работа? Когато качеството на изделието и цената се срещнат то тогава цената е добра и за двете страни. Ама у нас обикновенно това не се случва. Качеството ходи ниско, а цената аха не мож я стигна. Зная, че има и изключения за това човек все се надява да го изненадат положително.
Предполагам вие сте човека за който говори Стефан? Ако е така може ли да ни пуснете тук снимки на ваши работи? И понеже няма да е на живо че да го видиш и пипнеш отбелязвайте кое е ръчно чукано, кое машинно и т.н. Благодаря.

С поздрав,

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
qrf
Re: Въпрос за Ковано Желязо
21-02-2012 - 11:23:35
Здравейте,казвам се Атанас Радев от гр. Сливен ул ''Цар Иван Шишман'' 43, занаята го наследих от вече покойния ми дядо.Изработвал съм какви ли не изделия от ковано желязо,ще се радвам да бъда полезен с каквото мога.Относно вашия въпрос аз също ненавиждам произведенията на ''електроженното изкуство'' ,тези изработки триабва да се придържат към класическия начин на работа т.е.прихващането става чрез нитове,скоби и ковашка заварка-това е класиката,други изпълнения са-индустрия!!! По въпроса цитирам : ''Също търся и ковани "коларски" пирони за масивна дървена порта. '' -казват се ''МАНГЪРБАШИЯ '' тези неща мога да нарека ''детска играчка'',е пак си е работа разбира се. ''Цигански'' пирони или скоби,или там каквото и да е да се нарича за мен е недопустимо,та циганите имат само три занаята ,а те са копанари,джепчии и калайджии,разбира се не съм расист,а това е истината,жалко,че с годините са затрити много термини и наименования в занаятите . Моят занаят е ''Коларо-железар'' ,за съжаление в Закона за занаятите го няма,предложен е като два занаята и няма нищо общо,за това майсторското си свидетелство взех ,като ''Майстор по изработка на изделия от ковано желязо'' Ще ми бъде приятно да помогна с работа или съвет ,той поне не струва нищо като пари,а по-скоро е удоволствие да се помага, на който има интерес в областта на занаята. Нямам сайт , но мога да бъда полезен за въпроси на адреса,на който живея или на www.qrf@abv.bg
Re: Въпрос за Ковано Желязо
21-02-2012 - 20:28:04
Атанасе, драго ми е че говорите с такова уважение за занаята си. Струва ми се ще се сработим с вас, когато му дойде времето напролет. Имам да правя едни вътрешни парапети, които съм решил да са от ковано желязо. Също и няколко прозоречни решетки, а ако си допаднем може и една ограда да направим. Вероятно ще се наложи да дойдете до София за размери и разни др. детайли ама за това ще се договорим на време. Може ли да ми изпратите на лични телефон за връзка? Също ако имате снимки на ваши изделия ще се радвам ако дадете да видим нещо.
Благодаря и успех*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход