Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!

Публикувано от max1914 
Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
07-08-2011 - 23:52:41
Здравейте, наскоро родители те ми си купиха малка къщичка на село със дворче и една стара плевня намираща се точно до един дувар. Първото нещо което което трябваше да направим преди започването на ремонта на къщата е да бутнем плявнята, но изникна един проблем, един комшия с който ни дели един дувар от 2 метра височина ползва плевнята за опора за един навес в неговият двор и изрично забрани да бутаме плевнята КОЯТО СЕ НАМИРА В НАШИЯ ДВОР защото ще му падне навеса. Тъй като не искаме да се караме с никой предложихме да викнем майстори за НАША сметка и да решим проблема, но не успяхме да се разберем със съседа и сега ще пускат жалба срещу нас защото не сме питали тях преди да започнем бутането(което си признавам, че е моя грешка). Може ли някакви съвети да ни дадете. Трябва ли разрешително за бутане на една такава стара постройка която е пред разпад и също така ние в правото ли сме да бутнаме тази плевня която се на мира в нашият двор?

Благодаря предварително smiling smiley)).
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
08-08-2011 - 00:46:38
Да я пуска...режимът за премахване на собствена сграда не е разрешителен,а уведомителен...Съседът е последният човек на света,който трябва да питаш или да уведомяваш ако буташ нещо в твоя имот.Независимо дали е къща или кокошарник.
Тези сгради са допълващо свързано застрояване:
Постройките на допълващото застрояване се разполагат свободно или допрени до основното застрояване в урегулирания поземлен имот или свързано с допълващо застрояване в съседен имот.
В този текст се откроява една специфика на ЗУТ-за едни и същи по съдържание поняитя се ползват различни думи и понеже това се е наслагвало като практика във времето,някои текстове от закона за неразбираеми.Изглежда като да има разлика там,където всъщност няма такава.
Така тук няма разлика между "допрени" и "свързани".Едно и също е,защото има и друг текст:

22. "Свързано" е застрояването, при което сградите в два или повече съседни урегулирани поземлени имоти се разполагат допрени една до друга на имотните граници (регулационните линии). Свързаното застрояване в съседни урегулирани поземлени имоти представлява допиране на сградите на основното застрояване или на постройките на допълващото застрояване.

Тези сгради не трябва да са свързани така,че като бутнеш едната,да падне и другата.

Не си писал дали тия плевни ги има отразени в плана и на какъв режим са...с търпимост ли са,законни ли са...какви са..Това би създало известна особеност на ситуацията,но ако и двете са незаконни...нямаш причини за притеснение от към съседа.

Имаш причини за притеснение от към общината.Не знам какъв е режимът при теб...при мен като буташ нещо,освен уведомлението,ти искат план за безопасност и здраве и договор с фирма за извизване на строителния отпадък.Санкциите за неспазване са сериозни-от 500 до 5000.
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
08-08-2011 - 01:50:41
Ами какво ако този дувар влиза и в местото на съседа? Моя комшия ми поиска декларация за изграждане на дувар по границата на имота. Мисля че и той вече не може да го бутне.

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
08-08-2011 - 02:17:24
Оградите са на друг режим.
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
14-09-2011 - 11:17:29
Здравейте, и при мене възниква подобен въпрос, но без участието на съседи.
В имота има двуетажна плевня която е отразена и в скицата и в нотариалния акт. Но е на път да се самосрути, и поради тази причина, а и защото въобще не се вписва добре в целия вид на имота, ще се наложи да я премахна или поне да я оставя на 1 етаж - каменните основи.
Питането ми е и аз ли съм в случая само на уведомителен режим? И какво трябва да направя за да стане всичко по възможно по-законен начин и промените да бъдат отразени в скицата и нотариалния акт. Плевнята все пак може да бъде отстранена по почти безотпадъчен начин, тъй като дървенията ще се използва за огрев, а калта от стените може да се разхвърли по мястото.
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
14-09-2011 - 12:15:14
Първа спирка-общината,при Главния архитект.
Може да има наредба на общинския съвет,касаеща режима за премахване на сгради на територията на тази община,която в момента не знаеш.
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
14-09-2011 - 12:20:26
Благодаря на всички за полезната информация. smiling smiley))
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
16-09-2011 - 13:31:03
avatar
Кжи коя е общината да и погледнем наредбата. Интересно е и дали има влязла в сила кадастрална карта. Ако сканираш скицата със заличени данни ще е по лесно да се измисли вариант за премахване. В техническа служба на място могат да ти дадат ценен съвет срещу усмивка и кутия банбони.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Проблем със събаряне на ПЛЕВНЯ!!!
18-09-2011 - 12:06:22
avatar
добре че не е хванал навеса и за къщата ти - баси нахала

Rockwall Stone - Изкуствен Камък & Естествена Kрасота

Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход