Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Найлон между гипскартона и ватата???

Публикувано от bulhomes 
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 19:56:42
Гипсът като материал има уникалната способност да се разбира страшно добре с влагата.Говорят си "на един език" ,така да се каже.И не мухлясва.Идеята на пароизолацията е да защити ватата.Да го обясним нагледно-

Ако няма паропреграда,влагата се движи през изолацията и тя спира да върши работата си.Това трае докато влагата достигне място,където да кондензира.
Припомнете си от старите теми какво беше точка на оросяване.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 20:02:19
Доста малък процент от влажността излиза през стените според някои мнения, които съм чел (разбира се, имам предвид аргументирани такива, с числа и прочее, за съжаление не мога да цитирам). Проветряването си става или през вентилационна система, или през прозореца. Да ги елиминираш при проветрение е все едно да елиминираш белите си дробове при дишане - може и да успееш да вдишаш 1-2% от необходимия ти кислород през кожата, но ще ти е малко некомфортно:ami:.
А иначе идеята на пароизолацията е именно да спре влагата в посока отвътре-навън преди ватата. Тоест, приема се, че това, което е проникнало до пароизолацията (на практика 12.5 см гипскартон + боя), може да се върне обратно в стаята. И явно се приема, че проблемът възниква, когато се овлажни ватата... вероятно, защото еднакъв % влагата в нея образува мухъл, а в гипса не. Като споменах боя - ако самата тя е паронепропусклива, върши работа като пароизолация. А май съм чувал, че повечето латекси (ако не всички) били такива.
Просто преповтарям какво съм чел, чувал и т.н., а и на мен ми се струва дсота логично.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 20:24:35
Quote
salvador
...Припомнете си от старите теми какво беше точка на оросяване.

Не мога да се оправя с търсачката. Спомням си темата за двойната изолация, но не мога да я намеря.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 20:31:47
Показаното в клипа от Bulhomes, както и в 'Направи си сам' е правилно - задължително трябва да се постави под ватата (откъм помещението) ПАРОНЕПРОПУСКЛИВО фолио. Как ще се проветрява помещението е друг въпрос - например, както се проветрява обикновена стая (не на тавански етаж), измазана с няколко слоя недишащ латекс, вкл. и по тавана, т.е. през прозорци, врати и т.н.
Това което е много важно и е пропуснато и в двете филмчета е, че е абсолютно задължително да се осигури ПРОВЕТРЯВАНЕ НА ВАТАТА откъм външната страна. За това има различни начини, но е особено желателно (даже задължително) да се остави празно пространство, т.е въздух (поне 2-3 cm), м/у горната страна на ватата и дъсчената обшивка под керемедите.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 20:33:19
Quote
king_for_a_day
...боя - ако самата тя е паронепропусклива, върши работа като пароизолация. А май съм чувал, че повечето латекси (ако не всички) били такива...

Това щях да предложа за обсъждане по-нататък. В къщи съм с вътрешна изолация без външна и нямам найлон между ватата и гипскартона. Тоест зида ми е студен и би трябвало влагата да кондензира от вътрешната стена на зида и за 6 зими (2004 правих ремонта) трябваше да усетя мухъл, но още не съм *xxx*

Обаче пък не се каква беше боята - Боро беше, ама латекс ли, фасаген ли, ..отдавна не съм боядисвал.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 20:38:50
bo4701 това скоро го говорихме и за него няма две мнения и не подлежи на обсъждане. Между ватата и дъсчената обшивка (или циглите) паропропускливо фолио, което пуска влагата само в посока от ватата към пролуката (която задължително оставяме) така че ако се навлажни ватата да може да изсъхне.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 20:56:38
т.е. нещо от типа на Тивек.
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 21:02:05
Това ли е Тивек-а. Че не става ли най-евтиното пародифузно фолио от магазина. Все пак е под дъсчената обшивка.

..темата пак избяга....
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 21:15:33
avatar
Гипса образува мухъл и още как......
Ако искате и снимки.....
Друг е въпроса как правят да не кондензира този вид система - или конденза е толкова ,че почти е равен на 0.
Не зная как работят в система дървото и метала,но се надявам,че конденз ще има.....

Чест и почитание
Re: Найлон между гипскартона и ватата???
19-01-2011 - 21:35:31
Не смятам, че е изместена темата.
Найлон под ватата е същото, както таван, боядисан с латекс. Естествено, че ако дълго време не се проветрява и е влажно помещението ще се появи мухъл. Но въпросът е, че ватата ще остане суха. Стаята можеш да проветряваш, но ватата, ако е поставена неправилно - не. Правилно поставената вата трябва сама да се проветрявя.
Вероятно може и да не се слага найлон отвътре (особено ако помещението не е кухня или баня), но тогава ватата ще трябва да се 'обдухва' още повече. Т.е. трябва да се осигури задължителна циркулация на въздуха над ватата, а не да се притиска плътно към дъсчената обшивка или към паропропускливо фолио (с подозрителна паропропускливост, особено след време като му се запушат порите с прах и т.н.).
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход