Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16

Публикувано от Румяна Вълканова 
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
19-01-2011 - 12:22:48
Здарвейте и от мен. На подобен хал съм , макар и по други причини - Строя от 2006, разрешението ми е от есента на 2005 и сега тръгнах да узаконявам, оказа се, че понеже по проект мазето ми е частично, а заради подпочвените води го изкопахме изцяло и впоследствие свалих котелното в сутерена, разширих гаража и т.н., трябвало за всичко това да имам промени по време на строителство, та събрах отново отбора проектанти и срешу едни около 1000 лв общо ми отразиха промените и промениха проектите - Ел, ОВ, Арх. и Костр. Сега съм ги внесъл за печати от общината и после ще действам по обр. 16 - разрешение за ползване. При мен имашер друг голям проблем - умря ми конструктора, намерих друг, умря и той.... Повече никой не рачи да се хване , фаталистка работа... първия беше на възраст, втория получи инфаркт... Сега за разр. за ползване строителя ми е обещал, че ще убеди един безстрашник да се подпише... Луда работа....
Та, да допълня Рали - за узаконяването са Ви нужни и протоколи от Хеи и Пожарната - около 200 кинта е таксата и а двете места... И дано няма забележки пожарникаря, че тогава е мъка - качват се на покрива ако е дървен и се заяждат за комина или за гръмоотвода, абе искат да ги черпиш в общия случай...
Успех!

П.С. Да използвам случая да питам - каква е таксата за въвеждане в експлоатация за София, става въпрос за район Витоша - вилната част на Княжево (до лифта за копитото) Някой има ли идея?
На времето разрепението за строяж беше някакви си 40-50 ст. на квадрат, после стигна 8-12 лв доколкото зная зависи от района. Дали и разрешението за ползване се таксува с такива пари???
Обекта е 5-та категория, еднофамилна къща.



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2011-01-19 12:28 от StefanB.
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
20-01-2011 - 08:19:15
Стефане здрасти, добре е че не си го зарязал този форум, спомням си за твоята къща някъде беше качил снимки, много мераклийски я стои с много четене из нета и Идеи вашего дома и какво ли не. Аз също горе долу тогава стоих една къща дето се казва по проект "Бистро с Ателиета на втория етаж "и сега и аз съм се озадачил да и изкарам акт 16. В провинцията това удоволствие е по-евтино. 800 лева на една лелка и тя запретва ръкави да пише протоколите за акт14.15.16 . Естественно трябва да си платиш и на рекетьорите в моя случай за нежелана от мен мълниезащита (има я по проекта) , но не съм я направил. Измервания на заземление зануление и ткака нататък и понеже е бистро въпреки че в момента си го ползвам като офис щото не съм кръчмар по професия, искат изамерване на осветеност и микроклимат. Мисля че до месец два ще ги преборя тези неща, изглеждат решими от мойта камбанария. Та на въпроса ти цената в моя случай е 800 лева. Някой тук пишеше за 500 някъде си ама ние тук може и да сме провинция ама все пак не съвсем, на руски се казва "передовая глубинка"

_________________
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
20-01-2011 - 09:49:08
Аз бях писал за 500, но това беше 2004 г., и човека ни беше познат. Никога не съм казвал "Йок - това е цената". Просто бях споделил как се получи при мен.
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
20-01-2011 - 13:14:17
Строителството започва с протокол №2. Той се изготвя от техническия ръководител и се подписва от строители, инвеститори, геодезист и техника от общината който отговаря за вашия район. След това се подпечатва в деловодството. Този протокол се попълва за всички контролирани нива- цокъл, корниз, било. Този протокол се иска когато дойде време да вадите удостоверение за завършеност, което пък от своя страна го искат в Агенция по кадастъра. Протокол №3 също се подписва от техника и подпечатва - той е за това, че е спазен ПУП-а. Следват №7, №12 и №14 - те се подписват от техническия ръководител, строителите и конструктора. Акт №15 се подписва от всички проектанти и строители.
Изводи:
1. Без технически ръководител не може. Той изготвя и подписва всички актове по време на строителството.
2. Ако сега ще ги правите, ще ви трябва човек, който работи отлично със съответната общинска администрация, за да ви изготви протоколите със задни дати.
3. Вземете от общината искане за регистрация на строеж от 5-а категория и там ще видите какво ще ви искат.
4. Намерете компетентен човек за тези процедури.

Успех.
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
20-01-2011 - 16:05:02
Слава на Бога всички протоколи, в които участват общината и геодезисти ги имаме. Акт 16 вече не се прави в общината, а на Сердика 5 (поне за София). Ще ви разкажа малко от патилата ни. Нашият технически ръководител, този с който започнахме и с който имахме договор след като стигна до половината на къщата, а ни взе всички пари изчезна. Какви актове от него? Оказа се, че да намериш честни, съвестни и добри професионалисти - строители е ужасно трудно. Ние какви ли не видяхме, особено когато строеше фирмата. Не искам и да си спомням. Какво ли не ни откраднаха, въпреки че живеехме до строежа. Аз се поболях. Трябваше да имаме надзор на техническия и на надзора надзор и така до ..... Та ние с моят мъж се хванахме и се научихме да специфицираме желязо, да изчисляваме кубици бетон, кубици дървен материал, палета тухли, хоросан и да ги закупуваме. И с тези актове ще се справим. Чак в края на строителството можем да кажем, че познаваме сигурни хора, които ни правиха топлоизолацията, фаянса, паркета, измазването, парното, но за груб строеж косата ми настръхва ......
eng
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
20-01-2011 - 22:02:18
Както съм писала преди съм конструктор. Скоро въвеждах в експлоатация собствената си къща. Всичко писано по горе е вярно. Много е важно грубия строеж да е завършен до 5 год. от Разрешението за строеж и това се удостоверява от протокол за линия и ниво / заверена кота било/. Нашата къща имаше строителен надзор, въпреки че е 5 категория., но ако няма, а има само техн. ръководител, мисля, че той трябва да напише и доклад. Както госпожата е написала за София от 2008 г. удостоверенията за въвеждане в експлоатация вече се издават от НАК, дирекция контрол по строит./ул. Сердика №5/. Държавната такса за строеж до 1000 кв.м РЗП е 500 лв. Цената на надзорната фирма/ако има е отделно/ Всички документи са копия, но акт. 15 трябва да е оригинал. За голямо съжаление какво ще поискат като сертификати за материалите, освен бетон и стомана, тухли, топлоизолация не е ясно. Могат да се заядат и за сертификат за плочките в баните. На място ходят както им хареса, може да дойдат, а може и да не дойдат. Като внасяте документите приложете и снимки на сградата на всички фасади, вътре в помещенията, двора за да се види завършена ли е вертикалната планировка, водомерната шахта и таблото с електромера, ако няма канализация и снимка на изгребната яма. Трябва да имате строителен ток и съответно договор с ЧЕЗ за него. ОСвен това бележка и договор от софийска вода. Процедурата е около 7 дни докато стигне преписката от деловодството до този при който е разпределена. След това той какво ще поиска да се приложи божа работа. За да се въведе в ескплоатация един строеж трябва да е със завършени фасади /сложена дограма и врати, измазана къщата/ и завършена верт. планировка на двора -пътеки по двора и т.н. Вътре замазка и шпакловка ел. инсталацията с контакти и ключове, ВК на тапа.
АЗ предпочетох надзор, защото те имат "пътечки" и сама въпреки, че това ми е професия не мисля, че щях да се справя. Отклонението от одобрените проекти/особено видимото/ е особено важно. Много хора си мислят, е един прозорец, или преместена стена, голяма работа. Ако става с екзекутив добре, ако не преработка на проектите, ново одобряване, но...това могат да направят само първоначалните проектанти, особено за архитектурата и конструкцииите. Стана дълго. Това се сещам за сега. И да, ако няма канализация и договор с фирма за обслужването на изгребната яма. Видях мнение по-долу и се сетих и това приложихме.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-01-20 22:04 от eng.
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
20-01-2011 - 23:39:12
Да, пропуснах 5-та... грешка
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
14-02-2011 - 21:49:06
Имам подобни въпроси. Наех проектанта по част конструктивна за технически ръководител на къщата ми. Тогава той може ли да се подписва и като технически и като проектант на актовете-протоколи. Също така си наех бригада от майстори - кого трябва да пиша като строител - може ли да се пиша аз като възложител и като строител, или това трябва да е строителна фирма с нужния сертификат от камарата на строителите?? Ще съм благодарен ако някой може да ми отговори...
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
16-02-2011 - 11:04:42
Ти си възложител и строител. Имаш право да строиш по стопански начин. В протоколите трябва да се запишеш така - един път си възложител и един път строител.
Не ти е необходима фирма която да е регистрирана/сертифицирана в строителната камара за строеж 5-а категория.
За техническия ръководител, мисля, че може да е конструктора. Но това го провери, не съм сигурен 100%.
Re: Търся кой да ми придвижи документите - 5-та категория за акт 14, 15 и 16
16-02-2011 - 11:20:24
Необходим ли е за издаване на акт 16 "Топлотехнически паспорт и сертификат за енергийна ефективност" за строеж 5-а категория ? .
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход