Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Котел и буфер?

Публикувано от kalin72 
Re: Котел и буфер?
15-12-2010 - 22:54:53
От тия съм виждал само един газов котел.Хората бяха доволни от него.
Re: Котел и буфер?
16-12-2010 - 01:32:22
И аз съм се спрял на котел на дърва. Вярно не е леснотия като на природна газ, но както казва Калин тук зависимоста от доставчици, вносители и т.н. е най-малка. Качеството също е контролирано лично от теб. Каква е цената на този Бош? На скоро влязох във връзка с Висман. Хората ми изпратиха богата информация, цени. Имат доста добри модели.
Успех

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Котел и буфер?
16-12-2010 - 07:18:37
Тук може да видиш цените на двата модела - пиролизен и обикновен, за различните мощности:

[slanchevisistemi.com]

Висман как са като цени?
Re: Котел и буфер?
16-12-2010 - 13:38:34
Без да съм специалист,споделям видяно в Елена.Мой близък роднина отоплява къща ок.85м.кв. светла площ плюс бойлер за топла вода с пиролизен котел.По неговите думи /вярвам му,защото е инженер и сам го е изчислявал и монтирал/ зарежда с дърва сутрин и вечер,отоплителния сезон е 6,5-7мес. и изгаря ок 15куб.м. дърва на сезон.
Re: Котел и буфер?
16-12-2010 - 14:36:58
Аз монтирах пролетта панели с електронно управление и бойлер с две серпрнтини 300 л. Като дойдоха да ги слагат човека ми видя антиката котел - самоделка, подарък от парнаджията ми (беше го натоварил на Москвата да го кара на вторични (беше го свалил от някакъв баро на който му докарали газта и не му трябвал и понеже му зададох въпроса сега как ще видим дали действа системата, тръби-радиатори, която монтира, вика - ето, слагам го за проба и после ще си го взема) Да де, ама после стана след седмица, две, месец, два после продаде Москвата и котела си стои и до днес включен и си работи, стига да има кой да го пъпли... А е с медни тръби серпентината му (оказа се), с два крига, с няколко там прегради или как му казват, абе оказа се добър... И с много дебела стомана, соц хенд мейд, за някакъв директор, оказа се, бил правен... Та, човека с колекторите като го мерна, ахна и вика - абе ти си луд човек да ме питаш за котли като имаш тоя джоган, слагаме една пелетна горелка (с малка преработка щяла да стане) за 1700 лв и забравяш за грижи.
Че пелетите са проблем с качеството - ясно, в БГ сме, всичко, колкото и да е хубаво в началото го развалят, ама и аз нямам газ и скоро няма да имам а за термопомпа искаха 15 бона само за двата сондажа, благодаря....
А панелите работят перфектно, лятото водата стигаше 85 градуса сега е около 20, при тия градуси навън... Но все пак сме там само събота и неделя, не знам ако се черпи непрекъснато как ще се държи. Може би ще сложа и електрически нагревател за всеки случай и да го вържа към електронното управление... Ще видим следващото лято.
Прав е колегата, Филма Топло е твоят човек, но нещо напоследък не го засичам...
Re: Котел и буфер?
17-12-2010 - 01:02:38
Quote
niknik
Без да съм специалист,споделям видяно в Елена.Мой близък роднина отоплява къща ок.85м.кв. светла площ плюс бойлер за топла вода с пиролизен котел.По неговите думи /вярвам му,защото е инженер и сам го е изчислявал и монтирал/ зарежда с дърва сутрин и вечер,отоплителния сезон е 6,5-7мес. и изгаря ок 15куб.м. дърва на сезон.
Да ти кажа колега сигурно нещо не си разбрал,защото да изхарчиш 15 кубика дърва за отопление на 85 м.кв. за 200 дена не ми изглежда на инженерно постижение .
Re: Котел и буфер?
17-12-2010 - 12:24:09
И с котле ще си зависим косвено от тока, защото предполагам ще ползваш циркулационна помпа. Както и да е, проблема може да бъде решен временно с един УПС.
Все пак ако можеш да минеш на лъчисто, мисля че ще е по-добре. Един път заради комфорта, и втори път заради евентуалните икономии от по-ниската температура на флуида, когато се ползва лъчисто. А и да не забрявяме, че подовете се превръщат в един вид топлинен акумулатор. Ако беше нов строеж, твърдо ЗА, но в случая с тези дюшамета...
Re: Котел и буфер?
17-12-2010 - 15:19:37
За подовото...веднъж се съгласих.Обосновано е в литературата,че над 50% от енергията отива в инфрачервено излъчване и може да го наричаме "лъчисто".Говорим си за съвременна система,с подложки,излации и т.н.При старите не е така.

Но за акумулиращия ефект на подовете няма да се съглася изобщо.Ако подът не е специално проектиран да акумулира топлина,твърдението,че там се натрупва някакво количество енергия...просто не се поддава на обосновка.
Re: Котел и буфер?
17-12-2010 - 15:44:34
Какво значи да е специално проектиран да акумулира топлина? Изискванията за замазка над подово са минимална дебелина 6-7 см. При средна дебелина 7-8 см, говорим за примерно 25 кубика замазка в една къща, това нещо се загрява часове и продължава да отделя топлина часове след спиране на отоплението.
Re: Котел и буфер?
17-12-2010 - 16:13:13
Тия 8 сантиметра за изстинали преди да се усетиш.Кое точно в тях има капацитет да натрупва толкова енергия?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход